CZ 83 z druhé ruky



jindrich
Příspěvky: 26

Příspěvek#1 » pon 25. dub 2011, 16:23

Jako začátečník chci pořídit pistoli velikosti kompakt z druhé ruky - nejvíce přemýšlím o ČZ 83 (za slušné peníze, i když dražší náboje než 9 luger; fortelná neplastová zbraň s hladkým chodem spouště). Na jaké části zbraně dávat při výběru nejvíc pozor? Jakou roli hraje stáří zbraně a jak se poznat její skutečné opotřebení? Děkuji za reakce 8-)

Ocením i jiné tipy či připomínky k tématu

Název upraven, jinak je tady: Pistole začátečníkovi - co si koupit? P.

Uživatelský avatar
Artifex
Příspěvky: 420

Příspěvek#2 » pon 25. dub 2011, 19:24

Co udělat když si chceš koupit CZ 82/83 z druhé ruky:
a) Zkontroluj pružinu závěru, když bude podezřele měkká, nebrat, bude se brzo otevírat komora, je to přeci jen dynamický závěr, není problém ji ale vyměnit za pár korun pokud by to byla jediná závada
b) Zkontroluj pružinu zásobníku, vem si hromádku nábojů a vycvakej je všechny skrz závěr jako při střelbě, pokud se to povede bez zádržky, je OK. Pistole by měla snést při podávání i pomalé spouštění závěru bržděné rukou, to při vyhazování také vyzkoušej, tedy jeden zásobník normálně pouštět, jeden stahovat závěr pomalu dopředu. Neměl by se objevit problém (jinak by se musely leštit plochy skluzavky do hlavně plus vyměnit vytahovač když by byl problém s vyhazováním, o vyhazovači jsem neslyšel problémy)
c) Spoušť by měla být plynulá, to je základní test u každé zbraně, v DAčku by měla být poměrně tuhá, pokud je měkká, je slabá bicí pružina a budeš mít selhače
d) Zkontroluj si odskok kohoutu, i na pistoli obrácené vzhůru nohama by měl pracovat tak jak má, pokud ne, je vypadlá malá pružinka, to jsem jednou opravoval
e) Vyndej si úderník ze závěru, koukni zdali úderníková pružina není zkracovaná, bylo by to riziko pro bezpečnost, někteří chytráci zkracovali pružinu úderníku kvůli slabé bicí pružině ale jelikož úderník nemá žádnou blokaci a na místě ho drží jen ta pružina, neměla by být zkracovaná.
f) Závěr s pistolí by měl mít minimální vakl, jednoduše se to testuje tak že nasadíš závěr bez vratné pružiny a zkusíš zdali se viklá do stran, pokud ano, jdi do jiného kusu. Pokud máš na výběr z více kusů, vem ten s nejmenším.
g) Pojistka: Podívej se zdali je vidět nad pojistkou červená tečka ve výřezu v závěru. Tato červená tečka z obou stran kryje čep takže pokud tam není, někdo dovnitř pistole lezl, čep drží vyhazovač a odskok na svém místě takže to je indikátor zkontrolovat pořádně znovu bod d)
h) Podívej se zdali není hlaveň zezvrchu hodně poškrábaná a pokud ano, zdali na ní už není vidět úběr materiálu. Toto vzniká při neohleduplné rozborce a hlaveň se může začít kroutit lehce nahoru
i) Zkontroluj záchyt závěru, ta pružinka by měla být poměrně silná, záchyt závěru nesmí držet dole jen gravitací nebo malým tlakem.
j) Střenky: Pokud se viklají a nejdou pořádně utáhnout: Nebrat. To je velká chyba CZ 82/83= špatně vyřešené střenky, pokud s nimi někdo střílel delší dobu neutaženými tak se vylámaly/nalomily a bylo by potřeba je vyměnit.
k) Sundej závěr, se staženým kohoutem zajisti pojistku. Nesmí padat dolů, pojistku musí držet kulička která se při neodborné rozborce víc než na čištění ráda ztrácí
l) kontrolu komory a vývrtu snad nemusím připomínat, to je standard při koupi každé pistole z komise.


Takto jsem posuzoval svoji 82ku a jsem s ní spokojen doteď



jhora
Příspěvky: 1388

Příspěvek#3 » pon 25. dub 2011, 20:14

Do tohoto tématu se hodí i můj dotaz - moje první zbraň bude CZ83 po tátovi, má velmi málo nastříleno a je to v zásadě pěknej kousek, ale deset let se z něj nestřílelo a nikdo na tu zbraň nesáhl - kupříkladu v hlavni je patrný povlak rezavého prachu (hlubší korozi jsem nikde nenašel, vždycky jen slabý prachový povlak). Co mám zkontrolovat tedy vím z předchozího postu, ale ještě by mě zajímalo, co všechno bych měl vyčistit, namazat apod., když vím, že je ta zbraň dlouhodbě nestřílená, ale taky absolutně neudržovaná. A samozřejmě čím čistit a mazat, pokud na tom záleží.

Uživatelský avatar
Artifex
Příspěvky: 420

Příspěvek#4 » pon 25. dub 2011, 20:20

Rozebral bych to celé a vzal bych to od rzi mosazným kartáčem, prostě každou součástku ošetřit, pokud je rezavá tak mosazným kartáčem odrbat a naolejovat/případně vazelínu, pokud je v pořádku tak jen naolejovat. Vazelínu používám normální lékařskou ale dá se použít jakákoli.

Příspěvek rozdělen: CZ 82/83 rozborka a sborka P.



Patrik
moderátor
Příspěvky: 3539

Příspěvek#5 » pon 25. dub 2011, 21:33

Artifex: pěkně a názorně zpracováno.



jindrich
Příspěvky: 26

Příspěvek#6 » pon 25. dub 2011, 21:53

Velké poděkování Artifexovi!

Ještě podotázka: jaká je zhruba životnost pružin (na výstřely či léta)?

Uživatelský avatar
Artifex
Příspěvky: 420

Příspěvek#7 » úte 26. dub 2011, 02:44

Patrik: Díky.
Jindrich: Myslím že pružiny nijak nejsou dlouhodobě předpjaté a namáhané kromě bicí pružiny. Před výměnou to chce ale vyzkoušet na střelnici, mně to v začátcích trošku zlobilo, některé náboje šly až na druhé cvaknutí ale pružinu stačilo zespoda podložit podložkou a už je to spolehlivé. V případě neodpálených nábojů nedoporučuji zkracovat zápalníkovou pružinu, zbraň by pak ztratila jakous takous pádovou bezpečnost ale jak jsem výše psal tak jen podložit bicí pružinu, ve zbrani mám stále původní od roku 82. Toto je v případě selhávek poměrně univerzální řešení, komusi jsem to samé radil použít v TT33 a taktéž hlásil od té úpravy spolehlivost 100%.

Jinak musím pány Jindricha i Jhoru pochválit, CZ 82/83 je skvělá začátečnická pistole, také jsem ji měl jako první, největší výhoda je ergonomie, neznám člověka kterému by napoprvé nepadla do ruky ať je vybíravý na zbraně jak chce. Střelivo je sice dražší ale třeba Makarovy už se přebíjet dají, nábojnice se dají použít z roztažených a zkrácených 9luger nábojnic takže o ty není nouze. Taktéž 9mmBrC a 9mak jsou minimum na osobní ochranu, 7,65br. má zase výhodu vysoké kapacity zásobníku (ale pozor, už to není pravé ořechové, před necelým rokem jsem narazil na případ použití CZ83 na obranu, člen ostrahy ji použil na zneškodnění útočníka, vyprázdnil celý zásobník a přesto ho ještě útočník stačil ještě smrtelně zranit. Toto bych nechal ale na rozumu a výběru každého jednotlivce, polemiky o "zastavovacím účinku" se vedou jinde a navíc já sám občas nosím jen CZ 45 v 6,35br.)

Někde se taktéž dá sehnat střelivo vz. 82 které je cenově velice přijatelné na trénink (nedoporučuji k osobní obraně, nejen kvůli zákonu protože se jedná o střelivo kat A. (vojenská nezcivilněná munice) ale také je o něco slabší než naše S&B Makarovy (má lehkou střelu ze spékaných ocelových pilin, vlastně kvůli tomu mají pi vz. 82 polygonní vývrt hlavní aby toto tvrdé střelivo snesly). Na střelnici to ale ničemu nevadí a naopak, výstřel s lehkou střelou dává střelci příjemný pocit "větší rány"), dá se také sehnat za poměrně příjemnou cenu, poslední dobou jsem je viděl pohybovat se mezi 3kč a 4,50 což je stále někde mezi továrně přebíjeným a továrním Lugerem.



jhora
Příspěvky: 1388

Příspěvek#8 » úte 26. dub 2011, 08:27

Artifex: Díky moc za rozsáhlý help, je to naprosto super. Co se týká účelu zbraně - chci ji použít hlavně na prvotní trénink a vytvoření návyků (s trochou štěstí budu mít i přístup k levné munici). Mě osobně stejně nejvíc zatím vyhovoval klon 1911 (placatá, velká a težká), takže až peněženka dovolí, pořídím si na nošení něco z rodiny .45 ACP - a to už má zastavovací účinek dostatečný :twisted:

Moderátoři: Možná by stálo za to vyvěsit ten návod jako článek nebo ho aspoň vytáhnout a přilepit jako separátní vlákno - z pohledu začátečníka je vynikající, a určitě i "pokročilí" ocení šikovný guide, byla by škoda, aby to časem zapadlo pod hromadou jiných postů...

Provedeno P.



Patrik
moderátor
Příspěvky: 3539

Příspěvek#9 » úte 26. dub 2011, 13:41

Artifex píše: před necelým rokem jsem narazil na případ použití CZ83 na obranu, člen ostrahy ji použil na zneškodnění útočníka, vyprázdnil celý zásobník a přesto ho ještě útočník stačil ještě smrtelně zranit.

Tady to byl spíš problém našich zákonů a snahy ochranky pachatele nezabít ale zastavit. Nemohl vědět, že pachatel je rozhodnut zabíjet - né každý zloděj se zbraní v ruce je odhodlán ji skutečně použít. Co jsem někde četl tak pachatel nakonec stejně zemřel ale ještě stačil dojít k autu.

Uživatelský avatar
KITTbx
Příspěvky: 318

Příspěvek#10 » pát 22. črc 2011, 05:47

Artifex píše:největší výhoda je ergonomie, neznám člověka kterému by napoprvé nepadla do ruky ať je vybíravý na zbraně jak chce

No tak to jsem asi prvním je to hrozná zbraň, totálně mi nepasuje, ergonomii to má jako těhotný hroch, její pažbička je obtloustlá až hrůza. Dokonce bych řekl, že je hodně náchylná na držení. Nikdy jsem sní pořádně nic nenastřílel, lhostejno v jaké ráži.
To tu zbraň znám od vojny u PS.
Možná, snad když bude mít úzké=tenké střenky, ale jinak děs běs.
Zlatá CZ 50 a CZ 100, neřkuli CZ 75....
Omlouvám se za možné OT, ale nemohl,jsem si pomoci :twisted:

Uživatelský avatar
dejment
Příspěvky: 111

Příspěvek#11 » pát 22. črc 2011, 08:57

KITTbx píše:
Artifex píše:největší výhoda je ergonomie, neznám člověka kterému by napoprvé nepadla do ruky ať je vybíravý na zbraně jak chce

No tak to jsem asi prvním je to hrozná zbraň, totálně . . . . .
:twisted:

Naprosto souhlasím s KITTbx. Zatím nejhorší zbraň, co jsem držel v ruce. A že jsem jich měl v ruce více, těchhle 83. Tady to měli kdysi měšťáci a kamarád s tim jezdil po závodech. Na 25 metrů jsem měl problém trefit terč ( mezinárodní pistolový UIT 50/20 ). Zato 50 nebo 70 nebo 75, a nebo 85 ( tu vlastním ) to je jiný kafíčko.
ARTIFEX: Takhle pěkně rozebranou a popsanou CZ 85 / 75 by se mi líbilo mít v archivu, abych mohl kdykoli do toho nahlédnout

Uživatelský avatar
Maňas
Příspěvky: 46

Příspěvek#12 » pát 22. črc 2011, 09:12

Vy si hrozne vybirate panove. Me zas tak hrozna neprijde. Jedina nevyhoda je, ze nemuzu pres strenku zmacknout zachyt zasobniku a musim si prehmatnout.

Uživatelský avatar
dejment
Příspěvky: 111

Příspěvek#13 » pát 22. črc 2011, 10:48

Mě nešlo o to něco pohanět, jen jsem tímto sledoval, aby než si takovou zbraň koupí, aby si ji někde zkusil, a sám, jestli mu bude vyhovovat.
Prostě sou lidi, kterým nesedí todle a jiným zase támdle to.
A ještě ta ráže, no zatím mám zkušenosti s 7,65 ráží a to mi tu pustili do závodu na plechový terče, HRŮZA. normálně se odráželi zpět. V tý 9 mm kurz co to bylo dřív, tak tam jenom zkušenosti na papír, ale jak říkám, já z toho nic netrefím

Uživatelský avatar
KITTbx
Příspěvky: 318

Příspěvek#14 » pát 22. črc 2011, 16:48

Ono to není o tom, že jsem rozežranej, je to o tom, jak píše kolega prostě mi ani za nic nesedí.
Já bych ji nikomu nedoporučoval, tedy nejdříve si ji osahej, zastřílej a pak si raději vem jinou :-)
Ne, vážně je to asi hlavně o úchopu (jelikož jako taková se mi líbí), viz třeba to přechmatávání.
Střílel jsem sice jen 7.65 Br., 9 Mak a 82ky u PS, ale vždy to byl hnus fialový...
Ale rozhodně chápu, že jsou lidé, kteří na CZ 82/83 nedají dopustit.



Andy
Příspěvky: 82

Příspěvek#15 » pát 22. črc 2011, 20:14

Jako můj názor, má ji známá ze střelnice a má na ní i sportovní mířidla a jako můžu vám říci, že mířenkou nastřílí i z 20 ran klidne 200 bodů. Takže to není o pistoli, je to v rukou. Na druhou stranu když jsem začínal uvažoval jsem o ní. Za dobré peníze říkal jsem si do začátku ideální. Ale na druhou stranu ten náboj 7,65 je drahej - stojí přes 5 Kč a dneska se slušný devítky daj sehnat do těch 250 Kč bez problému. Já třeba kupoval Geca za 218. a 115grs SB stojej tech 240 v průměru. Pochopitělne je to různé u každéhp prodejce. Ale vrátím se k té pistoli teď vím že bych udělal chybu nyná mím CZ85 s mikrometrama,střenkama,doraz spouště. atd trošku vylazen na sportovní typ a váží 1Kg. Zase záleží na co to chceš ale věř tomu že se ti vyplatí pistole 9 Luger a jestli chces něco na nošení,sem tam si jít zastřílet aby si vyplnil volný čas a víš že nebudeš extra sportovec, věř že taková CZ 75 - D compact z toho se střílí také nádherně.p07 duty také super volba. Býti tebou naštřím klidně nějakou korunu navíc a koupil bych lepší než 83.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 17 hostů