Závody, dotazy, pravidla a to další..

Moderátor: LOS vedení



coffee
Vedení LOS
Příspěvky: 853

Příspěvek#91 » ned 8. črc 2018, 12:28

Uvádíš bludy. Kromě toho, že bez vysvětlení děláš z pravidel bramboračku - jaký hmotnostní limit???

Otázka kvalifikace je již více než týden prodiskutována.

Na závodech LOS s kolimátorem nestřílí nikdo, takže opět lživý argument. Navíc otázka kolimátorů byla na Radě otevřena, prodiskutována a většinou hlasů neschválena. Zájem byl v řádu jednotek střelců. Za každou cenu tříštit závody LOS do spousty divizí skutečně není správnou cestou. Bez komedie ...

Pokud chceš konstruktivně diskutovat, tak navrhuj smysluplnou variantu. Tohle bylo zbytečné a bez myšlenky.

Uživatelský avatar
audis
Příspěvky: 2966

Příspěvek#92 » ned 8. črc 2018, 16:33

Dragunov píše:Chvilkama jsem si se svojí kombinací 1x zásobník ve zbrani plus jeden v kapse připadal jako chudej příbuznej. :D m.

Mám (ne)výbavu stejně. Jako chudej příbuzný mě taky napadlo, ale zase to dělám stejně jak nosím (resp. Druhý zásobník nenosim). A až budu chtít vyhrávat los za každou cenu, budu střílet pistolí s hlavní 5,3", a ne 3,3" jako teď. A furt si říkám "i s malým kasparkem jdou zastrilet slušné věci (až to budu umět)"

Na jednom losiku, venku vedro na tričko nebo ještě méně oblečení , půl závodníků se parilo ve vestach kvůli vnějšímu pouzdru :-D



Honzajan
Příspěvky: 1039

Příspěvek#93 » pon 9. črc 2018, 20:07

coffee: Tak jinak, když nestačí napovědět. Hmotnostní limit proto, že až na vyjímky nikdo nenosí zbraně nad kilo váhy. To jsou sportovní speciály nebo obecně nesmysly na nošení. Nebo určit pravidla tak, že zbraně bez blokace úderníku ne. Takže pokud si chceme hrát na střílení ze skrytého nošení, asi by bylo fajn nastavit pravidla tak, aby lidi stříleli s tím, co nosí. Jasně, že se najdou fandové, co nosí plnotučnou 1911, CZ75 nebo jiné těžítko, ale těch je výrazná menšina.
"Na závodech LOS s kolimátorem nestřílí nikdo" to ale přesně myslím. Když se to řešilo, odpověď byla, že to střílí málo lidí. Jelikož je to proti pravidlům, tak to nikdo ani střílet nemůže. Tak pak nechápu, kde bereš ten zájem v jednotkách střelců? Kolik lidí střílí malý revolver? Desítky? Ale nevadí, hlavní je netříštit kategorie u závodů, které jsou vždy nacpané až povrch a je problém se dostat na závody, kolik lidí to chce střílet.
Prostě tohle všechno ve mě celkem právem evokuje, že už dávno tu nejde o to udělat závody s vybavením, které je určené k nošení.



coffee
Vedení LOS
Příspěvky: 853

Příspěvek#94 » úte 10. črc 2018, 18:07

Honzajan: nenapovídej, piš otevřeně, je to jednodušší. I když LOS se má přibližovat realitě, stále je to sportovní závod. Byly časy, kdy závody ještě více sportovně pojaté. Někde to tak dělají stále, někde se tváří jako ortodoxní obranná střelba, někde je to něco uprostřed. Extrémy nejsou nikdy zdravé, ale komplikovat to omezeními v pravidlech, tak se v nich za chvíli nevyznáme. Jestli někoho baví střílet proti "dědkům" sportovními speciály a laděnými náboji, tak ať si to užije, o takové střelci si myslím svoje. Ale o tom vybavení to tak docela není. Asi 2 - 3 roky zpátky jsem s zcela obyčejným vybavením a pajdající s kolenem cca měsíc po operaci skončil 2. na MČR. Výhodu ve zbrani tolik nevidím, když se sejde dobrý střelec a dobré vybavení, tak to bude hrát roli, ale prostě někdo to umí líp a má peníze na lepší. Upřímně? Neřeším, co nosím, tím střílím.
O kolimátorem se vedla debata a konečné stanovisko bylo, že jde čistě o sportovní doplněk.
Kolik lidí střílí malý revolver? Zaleží na to na jakých závodech. Revolverové divize jsou vnímány jako málo početné, ale je takto pokryto celé spektrum zbraní. Dělit dále divize podle vybavení zatím nemá podporu. A pro lidové pojetí je toto rozdělení jednoduché a snadno pochopitelné. Co budeš dělat s revolverem s kolimátorem? Do které divize by měl být zařazen? To nám ten počet divizí začíná růst a počet soupeřů klesat. Kapacitou závodu by taková změna stejně nepohnula.
Podstatně důležitější je přístup organizátorů při registraci, jaké vybavení do závodu pustí. Před několika lety se kontroly nedělaly vůbec, já se snažím, aby byly standardní součástí registrací. Zejména to však záleží na střelcích, s jakým vybavením přijdou. Znát pravidla by měli všichni.



jaramat
Příspěvky: 68

Příspěvek#95 » úte 10. črc 2018, 20:04

Nedá mi to, běžně na diskuse příliš nereaguji a ani nejsem zdaleka ten nejpovolanější, ale dle mého názoru, ať si v divizi Pi každý střílí jakou pistolí chce (pokud splňuje pravidla ohledně pouzdra a skrytého nošení). Jsem důkazem toho, že jen v tom, kdo má jakou pistoli to rozhodně není, sám mám Shadow 2 (+ kydexové pouzdro) letos jsem s LOSem začal a pravidelně se bohužel zatím pohybuji výrazně za 2. polovinou startovního pole, ale neměnil bych. Nejdůležitější element se stejně nachází mezi spouští a zemí :-) Tak proč to komplikovat, pravidla jsou přehledná a pro každého stejná, stačí je jen dodržovat (to bychom za chvíli mohli Pistoli dělit na plasťáky a na ty s ocelovým rámem, nebo na střední a dlouhou podle délky hlavně, nebo podle spoušťového mechanismu, případně s nadsázkou pro zájemce třeba dle barvy). Zkrátka ať každý, v rámci pravidel, střílí tím čím chce, tím co má nebo na co má (myslím že dělit divizi Pi na dalších X divizí, by rozhodně nebylo v duchu LOS nikterak přínosné, na to tu je potom pro zájemce IPSC). P.S. Snad už nejsem příliš OT.



Dragunov
Příspěvky: 395

Příspěvek#96 » úte 10. črc 2018, 20:43

audis píše:Mám (ne)výbavu stejně. Jako chudej příbuzný mě taky napadlo, ale zase to dělám stejně jak nosím (resp. Druhý zásobník nenosim). A až budu chtít vyhrávat los za každou cenu, budu střílet pistolí s hlavní 5,3", a ne 3,3" jako teď. A furt si říkám "i s malým kasparkem jdou zastrilet slušné věci (až to budu umět)"
Na jednom losiku, venku vedro na tričko nebo ještě méně oblečení , půl závodníků se parilo ve vestach kvůli vnějšímu pouzdru :-D


To máme naprosto stejně. Mě to jako nijak extra neštve. Já jel na závod s tím, že úkolem je nebýt diskvalifikován a vše nad to je v pohodě a je to vlastně trénink pro mě a soutěž sám se sebou. Nebýt vyložených chyb skončil bych ještě líp. Holt někoho baví být za každou cenu víc tactical místo practical. Pouzdro na zásobník by se možna hodilo, i když mě to kupodivu nezpomalilo tolik co jsem si myslel.

To dělení je prostě vždycky těžký.



Indian
Příspěvky: 1427

Příspěvek#97 » úte 10. črc 2018, 21:48

Kdo něco nosí a s něčím jiným střílí si koleduje o nehodu a následně Mírov nebo krchov. Ovšem objevuje se víc pistolí s připraveností pro kolimátor, které asi lze dost dobře í nosit (CZ P10 C OR, CANIK Sfx aj.). A nejsou primárně cílený pro IPSC. Tam se pohybují zcela jiné speciály. A za jiné ceny...
Je pro ně í nabídka IWB holsterů... tihle si nezaslouží střílet???
Dost těžké rozhodnout, kde je rozumná hranice.



Tomak
Příspěvky: 463

Příspěvek#98 » stř 11. črc 2018, 18:50

Hranice je tam, kde narazíš do pravidel. Na závodech jsem často viděl "lepší" zbraně, než s jakou střílím sám. Ale jen málokdy se ta "lepší" zbraň umístí přede mnou. I s "obyčejným" Glockem se dá bez problémů konkurovat, případně porážet, jiné soupeře s tou "lepší" zbraní. Primárně o zbrani to není...stačí na závodech pozorovat, čím střílí třeba ti, co se umisťují tak nějak pravidelně v první cca 10. ;)



Honzajan
Příspěvky: 1039

Příspěvek#99 » stř 11. črc 2018, 19:13

Tak když to není o vybavení, nechápu, proc je kolimátor zakázaný? Moc sportovní? A co je teda Shadow 2, TS a jiné podobné zbrane-ciste sportovní náciní. A argument typu, že když je dobrý strelec a blabla, tak k cemu jsou divize, když Jerry Miculek by nás všechy dal s MRe?
Tady je totiž videt bezpohlavnost, nerozhodnost LOSu(Lidové Obranné Strelby), kdy není jasne dané, co to je. Je to obranná strelba nebo sportovní strelba? Když chci sport, mám tu IPSC a jiné. To, co je na LOSu jedinecné se ale pomalu vytrácí.
LOS by už z názvu a jisté ideologie mel být o strílení s tím, co lidi nosí. Takže by v tomto duchu mely být i pravidla. Složitejší pravidla jsou príteží? Pro me je príteží, když jeden rozhodcí/poradatel rozhodne tak a jiný jinak.



jaramat
Příspěvky: 68

Příspěvek#100 » stř 11. črc 2018, 21:28

Hrozně by mě zajímalo, kdo a podle čeho by určil, co je a co už není vhodné na skryté nošení, je to jen o subjektivním dojmu. Ať mi někdo vyvratí, proč by např. Shadow 2 nemohl být pro někoho vhodný pro skryté nošení (hmotnost a velikost nejsou agumenty), pravda trochu se pronese, ale dá se na to zvyknout a zas takový extra sportovní speciál (když je bez dalších úprav) to dle mého názoru není. Ano střílí se s ním lépe (mě teda určitě a někomu zas ne), ale stejně nejvíc záleží na střelci a určitě taková pistole není proti duchu LOS (když se dodrží pravidla ohledně pouzdra a skrytého nošení), jsou to jen zbytečné dohady. A občas se nemohu zbavit dojmu, že existuje několik málo jedinců, kteří budou remcat, ať budou pravidla jakákoliv, buď mi pravidla vyhovují a budu LOS střílet a nebo mi navyhovují a najdu si jinou soutěž.



drobec90
Příspěvky: 62

Příspěvek#101 » stř 11. črc 2018, 21:49

Přiznám se, že nerozumím některým příspěvkům. Za mne je los disciplína, která dává každému na výběr jak jí chce pojmout. Pokud si chci zazávodit sportovněji třeba s TS tak mám možnost. Pokud mi jde o ortodoxní obrannou střelbu tak stage projdu pomaleji, budu používat jinou zbraň (oblečení) a nebude mne trápit čas a výsledek jiného závodníka, ale čistota mého provedení.
Jsou to 2 různé přístupy, ale oba druhy "závodníků" musí dodržovat bezpečnost, základy krytí a naučit se pracovat se zbraní pod stresem - o tom je pro mne LOS. Každý si najde co ho baví a má relativní volnost v používané zbrani (neřeší se svítilny, lasery atd.).
Pokud se rada rozhodla, že kolimátry ne, tak rozhodnutí respektuji a věřím, že když se za nějakou dobu stanou rozšířenějšími tak se pravidla změní...
LOS střílím cca 4 roky (střílel jsem jak s G17 tak s TS) a musím říct, že si opravdu vážím všechny rozhodčí a partu kolem LOS - jsou to pro mne srdcaři, kteří odvádějí kus práce prakticky zadarmo. Doufám, že je zdejší diskuze pár křiklounů nedemotivuje a budou pokračovat v super práci - DÍKY.



Indian
Příspěvky: 1427

Příspěvek#102 » stř 11. črc 2018, 22:48

LOS by se měl střílet s tím co kdo nosí. Rozhodnutí komise s čím se bude střílet respektují. Jen jsem chtěl říct, že už existují docela dobře nositelné pistole s kolimátorem, které na IPSC nejsou. Jde o služební zbraně s víceméně služební spouští, ...



glock69
Příspěvky: 184

Příspěvek#103 » čtv 12. črc 2018, 05:22

Vzhledem k výše uvedenému provokativní otázka, smí na závody LOS i ti, kteří nenosí?;)

Uživatelský avatar
kolombo
Příspěvky: 2221

Příspěvek#104 » čtv 12. črc 2018, 05:57

Zrovna jsem se chtěl taky zeptat :-)

Ale nějak nechápu, co tu řešíte. O výsledku v závodě rozhodují především schopnosti závodníka, zbraň mu jen zlehka pomáhá.



Dragunov
Příspěvky: 395

Příspěvek#105 » čtv 12. črc 2018, 08:03

To je holt těžký co komu dává jakou výhodu. Pořád je to Lidová Obranná Střelba. Nemám tolik zkušeností, ale i co jsem viděl na videiích tak jsou některé situace trochu "nereálné" ale proč ne, lidi to musí hlavně bavit.
Lidovost zbraně za 30+kolimátor už je trochu spekulativní. :D :D Ale tak jsme na tom asi dobře. I s kolimátorem se člověk musí naučit ale je to přeci jen dost výhoda. IMO Je to jako v IPSC (a nebo v jiných soutěžích v americe nejsem si jist) kde jsou povolený samonabíjecí brokovnice jen s trubkovým zásobníkem. Kdyby povolily odnímatelné zásobníky co se asi stane?
Já bych třeba v revolverech zakázal pistolové střelivo, ale tak co asi existuje někdo kdo to třeba nosí tak ať si přijde zazávodit.

kolombo: No to máš určitě pravdu. Ale kdyby se tě někdo zeptal jestli chceš střílet na dvacet metru do otáčecího stromečku s terčíky průměru 15cm max tak si vybereš mou neladěnou XDM 3.8 nebo Shadow 2 se střílením ze singlu? :D

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 hostů