Závody, dotazy, pravidla a to další..

Moderátor: LOS vedení

Uživatelský avatar
4mike
Příspěvky: 1196

Příspěvek#121 » pát 13. črc 2018, 08:33

asi tam každý chceme číst něco jiného ale:
"Skutečně kvůli jednotlivcům se divize rozšiřovat nebudou.
Nic nebrání si uspořádat svůj závod."

je v souladu s tím, co Ti sáhodlouze vysvětluji

Uživatelský avatar
Quirinus
Příspěvky: 346

Příspěvek#122 » pát 13. črc 2018, 10:32

Pokud by byl problém pouze v počtu divizí, tak je nejsnazším řešením kolimátory vyjmout ze zakázaných úprav zbraně.

Já pořád nechápu tu argumentaci odpůrců - komu by jako mělo vadit, že mezi pistolářema bude střílet někdo např. s G19 s kolimátorem? V pušce se to taky nerozlišuje.

Uživatelský avatar
4mike
Příspěvky: 1196

Příspěvek#123 » pát 13. črc 2018, 12:17

Fragmentace jež vytvoří novou divizi pro 3-5 střelců, jež se stejně jen přesunou z jiný divize nepovažuji za přínos pro LOS.
v zakázaný úpravách jsou poněvadž donedávna bylo prakticky nemožné koupit běžně dostupnou sériovou zbraň s možností montáže kolimátoru bez toho aby se na pistoli vyřádil puškař, tudíž kolimátory byly vnímány jako ryze sportovní tuning, kompenzátory specifikovány jen natolik aby se "nemohl puškař vyřádit" ani tímto směrem ze stejného důvodu ale nediskvalifikovaly se zbraně, jež mají portované hlavně už z výroby.
V IPSC se to zpočátku taky jevilo jako sexy idea, jenže postupem času se tomu věnuje cca 2-3% účastníků,
aktuálně mnohem životaschopněji působí divize pro karabiny v pistolových rážích (m.j. proto, že negeneruje jen přeběhlíky ale i nové tváře), tudíž důvod k optimističtější prognoze v LOSu fakt nenacházím a to mi to z počátku taky přišlo jako skvělý nápad.

Uživatelský avatar
Albert
Příspěvky: 1011

Příspěvek#124 » pát 13. črc 2018, 12:44

Chlapci ;-) ... Co třeba zkusit cestu nějakýho toho menšího odporu ? Jestli že někdo z Vás má skutečně pistoli s kolimátorem, kterou skutečně nosí a má s ní natrénováno.... a chtěl by s ní mermomocí zkusit LOS... Požádejte pořadatele jestli by jste se mohli zúčastnit závodu s touto zbraní mimo závod. Jistě namítnete že to stojí za Ho*no střílet závod a nebýt vyhodnocen (?!) Ale.. jestliže se zúčastní jeden dva střelci mimo závod (a přesto si ho náležitě užijí) časem se třeba přidá třetí, čtvrtý a další a další ... A ve chvíli kdy Vás bude již takové množství že bude stát za úvahu rozšířit pravidla LOS o novou divizi se třeba věci posunou dál (?).
Netvrdím že je to nejlepší řešení ale proč to nezkusit. Taky jsem v Pelhřimově viděl střílet rozhodčí s IPSC výbavou který si prostě závod střelil jen tak sám pro sebe a nebyl uveden ve výsledkové listině. Jednoduše to byl střelec který preferuje IPSC ale spolupořádal závod LOS, tak využil prostor k tomu že si zastřílel mimo závod.

Uživatelský avatar
Quirinus
Příspěvky: 346

Příspěvek#125 » pát 13. črc 2018, 12:49

4mike: Nová divize podle mě taky nedává smysl. Co dává smysl je vyjmout kolimátor ze zakázaných úprav, přesně z důvodů které píšeš - dnes už se pistole s přípravou pro kolimátor naprosto běžně prodávají, tzn. už dávno to není doména čistě sportovních zbraní.

Přijde mi zajímavé dát lidem možnost si to v závodech vyzkoušet. Zjistit, jestli je s tím člověk schopný střílet rychleji a přesněji a zároveň jestli se to nebude chytat za oblečení, vypínat, atp. Prostě takový test vybavení jako předstupeň toho, než to člověk začne opravdu nosit/než dojde k situaci, že by takový setup který nosí musel použít. To je totiž za mě ten hlavní přínos LOSu a divím se, že jsou snahy omezovat přirozený technický vývoj zbraní a doplňků.

Uživatelský avatar
4mike
Příspěvky: 1196

Příspěvek#126 » pát 13. črc 2018, 12:57

Quirinus píše:...... Zjistit, jestli je s tím člověk schopný střílet rychleji a přesněji a zároveň jestli se to nebude chytat za oblečení, vypínat, atp. Prostě takový test vybavení jako předstupeň toho, než to člověk začne opravdu nosit/.........

K tomu je zapotřebí změnit pravidla všem, tedy i těm jež o nošení kolimátoru ani neuvažují a soupeřit proti takto vybaveným zbraním budou vnímat jako handicap ?
Mně ten Albertův nápad připadá jako to nesmysluplnější, co tu dosud padlo :!:

Uživatelský avatar
Quirinus
Příspěvky: 346

Příspěvek#127 » pát 13. črc 2018, 13:11

Jaký handicap? Díky změně pravidel by si každý, kdo by to pociťoval jako handicap, mohl pořídit svůj kolimátor. Já vnímám rušení zákazů (v podstatě v jakékoli oblasti) jako pozitivní krok. V pušce/PDW/brokovnici taky na LOSu nikdo neřeší, jestli ti umístění před ním měli kolimátor, nebo ne. Resp. možná to řeší, ale nikdy jsem v tomto ohledu nezaznamenal problém.

Uživatelský avatar
4mike
Příspěvky: 1196

Příspěvek#128 » pát 13. črc 2018, 13:27

LOS je sport čili využití toho, kam Tě pravidla pustí je naprosto na místě a možnost použití optic sights vůči iron sights je výhodou, potažmo její nevyužití je handicapem

logika "zruším omezení" je asi jako kdyby jsi zrušil omezení kubatury v motoristickým sportu
a sorry ale nabídnout cca stovce střelců, že si díky 3-5 lidem "co si to chtějí vyzkoušet" můžou utratit 400-600 babek za kvalitní kolimátor a strčit pistole k puškařům na přefrézování závěru za dalších pár tisíc považuju za .............
Mentálně se diskvalifikuješ z konstruktivní debaty a na podobný úlety už reagovat ani nechci
hezký víkend, Mike



Prcek
Příspěvky: 291

Příspěvek#129 » pát 13. črc 2018, 14:08

Registruju podobné diskuze ve více střeleckých soutěžích. Přihlásím se někam, chci to střílet, ale za čas mi přestanou pravidla vyhovovat, a tak začnu na netu "bojovat" za jejich změnu. To samé nedávno proběhlo ohledně "vstupného" na LOS závody. Zatím nikdo z měničů pravidel/financí zřejmě nereagoval na návrhy k založení vlastní soutěže. LOS pořádá soutěž, chlapi s tím mají haldu práce, jsou nastavená pravidla a já je přece buď akceptuju nebo můžu střílet něco jiného nebo si udělat svůj závod. Po závodech nás zpravidla pár poděkuje na netu, ale 95% lidí si to jen odstřílí, odjede a pak někdy začne diskutovat o čemkoliv. A soutěží nepřibývá... ani s klasickými mířidly, ani s kolimátorem :lol:
Co se týká té výbavy, přidávám se k "chudým příbuzným". Střílím pro sebe, oblečený tak, jak vyjdu běžně z bytu, jen 1 náhradní zásobník mám u sebe navíc. Ale to na fotce vypadá blbě, to fakt jo a podobné výjevy nejsou bohužel výjimkou :P

Uživatelský avatar
Quirinus
Příspěvky: 346

Příspěvek#130 » pát 13. črc 2018, 14:09

Paralela s motoristickými sporty je mimo. Současné divize tak jak jsou definované (paralela s kubaturou) vyhovují a to přitom panuje celkem shoda, že o vybavení to v LOSu není, a že dobrý střelec přestřílí horšího bez ohledu na pistoli.

Podle mě tu zavádíš fiktivní problém. Naprosté minimum z té cca stovky střelců bude vadit, že střílí proti kolimátorům a těm pár, co to opravdu vadit bude, tak prostě porovnají tuto újmu s vysolením pár tisíc za kolimátor a nějak se rozhodnou.

Uživatelský avatar
Quirinus
Příspěvky: 346

Příspěvek#131 » pát 13. črc 2018, 14:13

Prcek: Máš něco proti diskusi? Proč? Vždyť je fajn poslechnout si argumenty jedné i druhé strany. Když to pořadatelé nebudou chtít změnit, já to přežiju. Ale měly by za tím být nějaké racionální argumenty a ty se nedozvím, když se o tom nebude diskutovat.



McD
Příspěvky: 38

Příspěvek#132 » pát 13. črc 2018, 15:17

coffee píše:To máš tak, někteří mají už zkušenosti a ví, že to naopak pomáhá velice. A to i bez zkoušení.... LOS má být závod pro lid = masy a to lidovými zbraněmi. Zjednodušeně řečeno něčím, čím je v IPSC divize Production, max. Standard, nikoliv OPEN.



Tomu, kdo má dobře natrénováno, to může pomoci velice, ovšem na střelcovu přípravu to klade vyšší nároky. Dej kolimátor někomu, kdo suší jednou za kvartál, Leathama tím z něj neuděláš.

Tahle debata je ale asi vážně předčasná - není to tak dlouho, co se na trhu objevují optics ready lidové pistole (třeba CZ P-10C OR) nevybočující z production a maličké, reálné skrytě nositelné kolimátory, obé za rozumné peníze.

Pokud by se však postupem času masově rozšířily, bylo by prima, kdyby LOS zvládl zareagovat.

V dané chvíli nejnosnější myšlenku přednesl dle mě
Albert píše:Požádejte pořadatele jestli by jste se mohli zúčastnit závodu s touto zbraní mimo závod.



coffee
Vedení LOS
Příspěvky: 853

Příspěvek#133 » pát 13. črc 2018, 21:56

Skutečně neberu Shadow 2 jako typickou zbraň na LOS. O cenové politice CZ si myslím svoje a proto taky žádnou CZ nemám. ;)

Honzajan píše:Shadow 2, cena 28500,- to je lidovka, ale takovy Canik s pripravou na kolimator 18000,-(p10c za 19800)+kolimator od 5,5 do10tis. je nelidovka.



Indian
Příspěvky: 1427

Příspěvek#134 » ned 15. črc 2018, 20:24

Je tady taky jedno vlákno, které říká, že IPSC má novou divizi PRODUCTION OPTICS. Otevřeno loni.
A musí to být zbraně, které jsou od výrobce na závěru připraveny pro montáž kolimátoru, nebo se kolimátor uchycuje na drážku hledí.
Nevím kolik víc lidí střílí IPSC než LOS. Ale otevírají to, co LOS nechce. Tedy asi střelba s kolimátorem nebude tak od věci. Protože ne každý má dost bohatou kapsu, aby střílel IPSC, mohlo by to být v rámci LOS zajímavé pro ty, kdo si pořídí třeba P10 C OR, nebo CANIK , ke kterému se nabízí í holstery (owb í iwb ) na každodenní nošení s kolimátorem.
Ovšem rozhodnutí komise je jaké je. A moje závody to nejsou, abych měnil jejich pravidla. Jen připomínkuji...



MRBLUE
Příspěvky: 927

Příspěvek#135 » ned 15. črc 2018, 22:48

Tak sa pozri kolko strelcov striela Production Optics. :-D ...na jednom z najvacsich zavodov sezony Alsa Pro Open kde startuje cez 300 strelcov je registrovanych 6 ludi do PO. Na Hot Shote bolo 5 ludi, na Mosqite 6. Na Euro Extreme Open 2018 kde len v PRD bolo 260 strelcov v optics startovalo 16, z toho z CZ dvaja. A Production Optics je samostatne hodnotena divizia, nie spolocne s PRD.
Takze ako pise Albert, strelit si to nesutazne. Ak naozaj bude tolko strelcov, aby to bolo potrebne, pravidla LOS sa urcite budu upravovat.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 10 hostů