Trezory, schránky, skříně a jiná zabezpečení zbraní.



JardaB
Příspěvky: 1246

Příspěvek#1981 » pát 27. črc 2018, 21:05

A neposuzuje se taky výsledek? Pokud ten trezor neukradnou celej nebo nejak nestandardne neotevrou, tak bych řekl ze je jedno, jak je ukotven. Pokud ukradnou, tak uz se to asi resit bude. Třeba pokud někdo vyzradi kod nebo ztrati klic a někdo to vykrade bez nasili, nedovedu si představit, ze by se resilo ukotveni, pokud to někdo rozreze zezadu, tak uz asi jo.



kolemjdoucí
Příspěvky: 814

Příspěvek#1982 » pát 27. črc 2018, 22:28

audis píše:Dobrý. Děkuji všem. V zákoně do 10 zbraní píšou ocelová skříň. Z vašich příspěvků si odnaším, že ocelová skříň pro 10 zbraní (nebo trezor podle mě lhostejné pojmenování) kotven být nemusí, aby certifikát do 10 zbraní byl platný. A to jsem potřeboval vědět. Děkuji všem. kdokoliv domnívá pro můj případ, že to je špatně, prosím komentář pro můj případ.


Ano, to je správně. Např. uživatel Jinova (předpokládám, že zastupuje Jinova trezory), který vystupuje velice umírněně a tak, jak by člověk od zástupce firmy čekal, má stejný názor. Pokud se začneš zajímat o trezory, tak s nimi je spojena celá řada dalších věcí, např. bezpečnostní třídy, o kterých mluví právě norma ČSN EN 1143-1. Bezpečnostní třídy tě budou zajímat, pokud budeš chtít pojištění hotovosti, nebo cenností. To se ovšem zbraní netýká, tam se mluví pouze o 15 RU a zámku třídy A.

Neříkám, že kotvení není rozumné. Je, a určitě bezpečnosti pomůže. Ovšem pokud chceš pouze učinit zákonu zadost, kotvit nemusíš. (tady souhlas s kolombo #1972)

Kurnik, chlopi, než se pustíte do diskuse, nechcete si ty normy přečíst? Ok, běžný smrtelník k nim přístup mít nemusí, bohužel se to platí, a nestojí to málo. Ale třeba BombrCZE by to mohl mít nastudováno, když už to prodává.

ViralWinter> Trezor, pokud splňuje 15 RU a zámek třídy A, je také "uzamykatelná ocelová skříň", protože to splňuje s přehledem (pokud je tedy certifikován, na to se tu hraje). Ona "zvláštní uzamčená zařízení" jsou podle mého názoru různé držáky a zámky na zbraně připevněné ke zdi, kde je ukotvení jednou ze základních částí bezpečnosti.



BombrCZE
Příspěvky: 61
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#1983 » pát 27. črc 2018, 22:51

Za prvé, už Ti tu psali, že je neprodávám a za druhé, třeba Jinova má přímo na webu napsáno, že bez ukotvení certifikace neplatí. Nejdříve si nastuduj něci o certifikacích trezorů a potom tu piš pravdivé informace a ne bludy co tu roznášíš.

Jinak ke správnému názvosloví - trezor je vše co podle EN 1143-1 splňuje alespoň třídu 0, zbytek je ocelová uzamykatelná schránka (ale skoro každý tomu řiká stejně trezor)

Když mluvíš o normách, přečti si i normy o udělení atestu a průběhu testu, jak a proč se co testuje :-) Já Ti to sem až budu v práci naskenuju, aby ses něco přiučil a mohl podávat i pravdivé informace a ne jen svoje domněnky :-)



kolemjdoucí
Příspěvky: 814

Příspěvek#1984 » pát 27. črc 2018, 23:08

Možná byste se mohli informovat u Jinovy, jak to je, aby se Justra mohla něčemu přiučit (já skříň od Jinovy nemám, zvolil jsem jiného výrobce). Je to hodně špatná vizitka pro vaši firmu.

Pro audise - jediné, co mohu doporučit, je - prostuduj si to sám, pokud máš možnost, mrkni na normy, zažádej si o vyjádření MV. Věřím, že dojdeš k tomutéž, k čemu jsem došel já.



ViralWinter
Příspěvky: 659

Příspěvek#1985 » pát 27. črc 2018, 23:45

@kolemjdoucí – a já to mám prej domotaný :D :D :D



BombrCZE
Příspěvky: 61
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#1986 » pát 27. črc 2018, 23:59

kolemjdoucí píše:Možná byste se mohli informovat u Jinovy, jak to je, aby se Justra mohla něčemu přiučit (já skříň od Jinovy nemám, zvolil jsem jiného výrobce). Je to hodně špatná vizitka pro vaši firmu.

Pro audise - jediné, co mohu doporučit, je - prostuduj si to sám, pokud máš možnost, mrkni na normy, zažádej si o vyjádření MV. Věřím, že dojdeš k tomutéž, k čemu jsem došel já.


Co je špatná vizitka pro naši firmu? Že uvádíme na pravou míru, Vaše špatné informace? :-D



jamesek
Příspěvky: 48

Příspěvek#1987 » sob 28. črc 2018, 00:13

tak já to sem překopíruji... podle mne si pořád pletete pojmy s dojmy...

jhora píše:Tak už mi napsali z ministerstva, je to přesně tak, jak tu zaznělo -skříň na zbraně se kotvit nemusí, je to věc majitele, jestli kotvením chce zlepšit její odolnost vůči zlodějům:

Odpověď na dotaz k problematice zabezpečení přechovávaných zbraní

Přechovávané zbraně v počtu do 10 kusů se dle § 58 odst. 2 zákona č. 119/2002
Sb., o střelných zbraních a střelivu, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o
zbraních“), zabezpečují uložením do uzamykatelné ocelové schránky, uzamykatelné
ocelové skříně nebo zvláštního uzamčeného zařízení.

Tato schránka, skříň nebo zařízení musejí splňovat technické požadavky stanovené
v § 2 písm. a) a písm. b) nařízení vlády č. 338/2002 Sb., o technických požadavcích
pro zabezpečení přechovávaných zbraní nebo střeliva a o podmínkách skladování,
přechovávání a zacházení s černým loveckým prachem, bezdýmným prachem a
zápalkami, ve znění pozdějších předpisů.

Dle příslušných ustanovení tohoto prováděcího nařízení je ukotvení výslovně
stanoveno pouze u zvláštního uzamčeného zařízení. U ostatních zařízení
předvídaných pro přechovávání tohoto výše uvedeného počtu zbraní tento technický
požadavek zabezpečení výslovně stanoven není. Z tohoto důvodu nemůže být jeho
splnění po držiteli zbraní ani vyžadováno a jeho nevyužití nelze chápat jako
nedodržení povinnosti vyplývající pro držitele z ustanovení zákona o zbraních.



ViralWinter
Příspěvky: 659

Příspěvek#1988 » sob 28. črc 2018, 00:15

Tohle vlákno už začíná být poněkud únavné. Asi ne tl tou páteční nocí :roll:



jamesek
Příspěvky: 48

Příspěvek#1989 » sob 28. črc 2018, 00:21

je.. protože tu jeden mele o selském rozumu, druhý nezná třídy, třetí řeší kdo je nebo není prodejce... pořád si tu někdo honí triko, přitom já poslední relevantní otázku chápu tak, jestli mi někdo může dělat problémy, když to nepřišroubuju...



BombrCZE
Příspěvky: 61
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#1990 » sob 28. črc 2018, 00:24

Jenom policie při kontrole nebo pojišťovna když se něco stane :-)



jamesek
Příspěvky: 48

Příspěvek#1991 » sob 28. črc 2018, 00:27

ok.. takže jhora výše lže?



BombrCZE
Příspěvky: 61
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#1992 » sob 28. črc 2018, 00:30

Záleži na tom jak byli skříně certifikované :-) Ale protože musí být testované na odolnost v tahu, tak netuším jak to udělat bez ukotvení, tak si to neumím představit :-) Příští pondělí vám sem pošlu zprávu z testování :-)



jamesek
Příspěvky: 48

Příspěvek#1993 » sob 28. črc 2018, 00:38

super, tak to najdi... jenom mi malinko vadí, že si tím nejsi jistý a nemůžu se zbavit dojmu, že ti pořád uniká smysl otázky...



radim78
Příspěvky: 302

Příspěvek#1994 » sob 28. črc 2018, 07:58

Panove zdravim. takhle pri cteni u ranni kavy mi prijde, ze nepisete o tomtez, resp. ze si lehce nerozumite.

Svou domenku zkusim shrnout:
Pokud se bavime o uskladneni do 10kousku hromovych holi, tak nas nejake trezory a jejich certifikace nezajimaji do te miry, ze nam staci "plechovka" splnujici ZoZ 15RU a zamek A.

Pokud mate doma trezor splnujici vyssi tridu , ktera zabezpecenim prekonava onu 15RU+A plechovku, pak ten musi byt kolikrat primontovany z duvodu "shody s certifikatem onoho trezoru".

Pri vsi ucte k Bomberovi - tady asi neodpovida, jak by mel, nebo jsem se ve vlaknu ztratil.

Z hlediska uskladneni do 10ks je totiz irelevantni, zda bude takovy trezor prisroubovan, nebo ne.
Sam o sobe splnuje 15RU+A , jelikoz je certifikovan na tridu s mnohem vyssi odolnosti.
Tim, ze jej neprimontujete sice nesplnite podminky jeho certifikace, ale jeho integritu to neohrozi a pro ucely ZoZ lze tento bytelnejsi trezor povazovat za " plechovku" s 15RU+A.
Nedovedu si predstavit kohokoli, kdo by z odboru zbrani, resil neprivrtanou kacu, co ma 750kg, kterou nekdo vykuchal z hlediska nesplneni 15RU+A.

Uplne jina vec bude stejny pripad, pokud v tom vykuchanem trezoru budete mit exkluzivni kousek od firem jako Johan Fanzoi, nebo pro chudsi multimilionare alespon Holland a Holland.
Prijde pojistovak.
Zjisti, ze nemate ukotveno dle normy na kterou mate uzavrenou pojistku a slusne vam oznami, ze vas hrozne lituje, ale musi vam oznamit, ze nedostanete ani FLOKA!

Tak snad mi neuniklo to podstatne.



ViralWinter
Příspěvky: 659

Příspěvek#1995 » sob 28. črc 2018, 09:34

@radim78 — chápu to úplně stejně, jen mám pocit že Bombr na audisův dotaz

audis píše:Pokud mám trezor s atestem do 10 zbraní, musí nebo nemusí být prišroubován do podlahy, aby ten atest splňoval?...

odpověděl, že certifikace trezoru je obvykle podmíněna kotvením na 4 body. Pak se do toho začali míchat místní Všeználci, napadat ho a motat sem vyjádření MV, které ale pojednává o splnění zákona v případě "15RU+A skříně", ne trezoru. Ale na internetu je každý nejchytřejší takže :lol:

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Majestic-12 [Bot] a 22 hostů