Trezory, schránky, skříně a jiná zabezpečení zbraní.



kolemjdoucí
Příspěvky: 811

Příspěvek#2011 » pon 30. črc 2018, 19:55

Dragunov> "přechovávané zbraně kategorie B nebo C v počtu do 2 kusů nebo střelivo v počtu do 500 nábojů, které je však držitel těchto zbraní a střeliva povinen vhodně zabezpečit proti zneužití, ztrátě a odcizení."
Asi by byla debata, jestli se šatní skříň s 1 RU do definice vejde...



Piggy
Příspěvky: 1867

Příspěvek#2012 » pon 30. črc 2018, 21:33

Řekl bych, že vejde. Jestliže pro 3-10 zbraní stačí 15 RU, pak pro 1-2 zbraně stačí zcela zjevně slabší zabezpečení - podle mě cokoliv, co nejde otevřít holýma rukama.

Uživatelský avatar
kolombo
Příspěvky: 2233

Příspěvek#2013 » úte 31. črc 2018, 05:48

Třeba řádně uzamčený byt, kde zbraně neleží volně na stole :-)



cipis
Příspěvky: 2097

Příspěvek#2014 » úte 31. črc 2018, 08:36

Kolemjdoucí, Dragunov, ...

Ono je třeba to stanovisko číst pořádně, vykládá se tu špatně. Jasně, že tam píší, že se nemusí kotvit, protože "jejich" požadavky na zabezpečení zbraní uvádí kotvit jen zvláštní uzamčená zařízení. Takže logicky oni kotvení nepožadují, oni požadují 15 RU a A.
A to je ten kámen úrazu, který tu část lidí nevidí. Výrobci prodávají skříně s patřičnou odolností za splnění určitých podmínek. A ta podmínka je kotvení !!! Certifikát ta skříň dostala jen a pouze po testu včetně kotvení. Tedy jak jsem to psal už několikrát, skříň, která neváží 1000+ kg, tak je třeba patřičně kotvit, jinak to celé "zabezpečení" zbraní nesplňuje 15 RU. Prosil bych Bombra, aby sem ten protokol přece jenom dal, protože jinak tahle debata bude opravdu bez smyslu.
A poznámka na konec, v každé skříni, co jsem kupoval, tak byl návod, kde kotvení bylo nařízené. Aby to splnilo patřičnou odolnost ;-)



kolemjdoucí
Příspěvky: 811

Příspěvek#2015 » úte 31. črc 2018, 10:04

Ano, takto si to vykládáš. Jenže špatně. Očividně jsi normu, která popisuje, co je 15 RU, nečetl. Píšeš jen o svých dojmech.



jhora
Příspěvky: 1388

Příspěvek#2016 » úte 31. črc 2018, 10:39

cipis: Píšeš o trezorech. Skříně na zbraně jsou certifikované na 15 RU bez kotvení. Nemíchej pojmy, pak je v tom zmatek.

Právě proto jsem se pár měsíců zpět na to ministerstva zeptal, protože u skříní v certifikátu není nic o kotvení a chtěl jsem se ujistit, že jsem to pochopil správně ;) Kotvení je doporučováno i u skříní (aby taky ne), ale pouze trezory jej mají jako podmínku platnosti certifikace odolnosti.



cipis
Příspěvky: 2097

Příspěvek#2017 » úte 31. črc 2018, 10:55

kolemjdoucí: Ale ano, četl, právě proto píši to, co píši, proto se mýlíš ty.
jhora: výše Bombr jasně píše, že součástí testu na certifikát je i kotvení

Jinak Jinova na svém webu tomu nasadila korunu:

"Jako největší problém v diskuzích vidím, že hodně lidí si plete bezpečnost proti zloději a zabezpečení zbraní. Zákon o zbraních má za cíl zabezpečit zbraně, aby si někdo neublížil."

Což je naprosto v rozporu v tom, co ten zákon píše, zcela jasně tam uvádí zneužití, ztrátu, odcizení. A z toho důvodu pak je mylný důsledek v tom, že se nemusí kotvit ...



kolemjdoucí
Příspěvky: 811

Příspěvek#2018 » úte 31. črc 2018, 11:49

cipis píše:kolemjdoucí: Ale ano, četl, právě proto píši to, co píši, proto se mýlíš ty.
jhora: výše Bombr jasně píše, že součástí testu na certifikát je i kotvení


1) Očividně jsi ji nečetl. Teď jsem se do ní byl znovu podívat. Takže se mrkni na stránku s Tabulkou 1 - minimální požadavky pro klasifikaci skříňových trezorů do bezpečnostních tříd. Najdeš tam požadavky na každou třídu.

a) sloupec "Zkouška napadením s využitím nářadí" - Hodnota průlomové odolnosti - děleno do sloupců Částečný průlom a Úplný průlom, jednotky RU

b) sloupec "Pevnost ukotvení" - Požadovaná síla - jednotky kN

Už z toho je jasné, že pokud mluvíme o RU, tak se nejedná o ukotvení, ale o průnik.

Takže nevím, co jsi četl, ale předpokládám, že norma to nebyla.

2) Jo, ale jako součást testu na certifikát třídy trezoru. Je to marný.



BombrCZE
Příspěvky: 61
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#2019 » úte 31. črc 2018, 12:54

Dobře, tak Ti sem dám ještě jeden logický argument a když to ani pak nepochopiš, tak sem v pondělí nakopíruji až ty certifikační zprávy, protože si pořád stojíš za svým i když seš očividně mimo. Když vezmeš páčidlo, tak je jasné že RU (resistence unit) se měří při přikotveným trezoru (zbr. skříně) protože bude mít jinak odolnost při volně stojícím a pevně přikotveným. To stejné při časti kde se testuje odolnost úderem (např. Útok na trezor kladivem) atd...



jhora
Příspěvky: 1388

Příspěvek#2020 » úte 31. črc 2018, 13:16

Chceš nám tvrdit, že ukotvený trezor nebo skříň na zbraně má jinou odolnost např. při útoku kladivem než neukotvený? Klidně dosaďme něco jiného, třeba flexa či diamantový vrták.

Samozřejmě že skříň na zbraně nikdy nedosáhne vyššího počtu RU, protože bez kotvení je prostě snazší do ní proniknout. Ale 15RU není tak moc, aby se na to nedalo dosáhnout i bez kotvení. A to je i důvod, proč mi z ministerstva dali jednoznačnou odpověď na mou otázku.

Škoda že ČSN norma EN 1143, která to řeší, není volně dostupná. Ušetřili bychom si větší část téhle debaty...



kolemjdoucí
Příspěvky: 811

Příspěvek#2021 » úte 31. črc 2018, 13:29

Odolnost proti průniku můžu měřit při jakkoliv vhodně upnutém trezoru či skříni, Prostě jen aby mi to při tom testování neujelo nebo se nepřevrátilo.

Já tu normu mám před sebou, bohužel jsem tady asi jediný.

BombrCZE> Firmě tedy moc dobrou vizitku neděláš... Doufám, že tam nejsou všichni takoví.



Hujer Viktor
Příspěvky: 328

Příspěvek#2022 » úte 31. črc 2018, 14:03

pro všechny v normě čsn en 1143-1 jsou dvě tabulky (1 a 2), které řeší potřebnou sílu kotvení v závislosti na RU
hodnota 15RU je tak malá, že ani v jedné tabulce není = není k ní stanoven požadavek kotvení. (a jinde v normě jsem si ho taky nevšim)
(pokud někdo má jiný názor uveďte prosím odkaz na čl. normy)
ale každý trezor je jiný a pokud má výrobce v navodu předepsáno kotvení, pak je samozřejmě pro správnou fci nutné, i když ho norma nepředepisuje.



Dragunov
Příspěvky: 395

Příspěvek#2023 » úte 31. črc 2018, 14:25

Jako to co říkáte smysl dává. Věc zvanou trezorová skříň, která může mít 100 kilo i míň a nebude přikurtovaná nebude nikdo rozřezávat a jednoduše ji chytne do teplejch a nechá si to na doma. Určitá překážka to je - podle MV stačí z pohledu zákona nekotvéná, podle vás bez ukotvení neprojde certifikací.
Chápu jak to myslíte.
Ale:
Není náhodou předmětem certifikace určení třídy zabezpečení daného zařízení? A zákon pro "do 10 zbraní" nestanovuje třídu, ale jen jednotky RU dané pro vlomení se?



kolemjdoucí
Příspěvky: 811

Příspěvek#2024 » úte 31. črc 2018, 14:30

hujer>Nemotej to do kupy. Není předepsána závislost průlomové odolnosti (RU) na pevnosti ukotvení (kN). Jsou to dvě různé veličiny, které mají každá předepsanou nějakou minimální hodnotu k tomu, aby trezor splňoval danou bezpečnostní třídu. Všimni si, že např. třída 0 a třída II mají předepsanou stejnou minimální pevnost ukotvení, přičemž hodnoty průlomové odolnosti se naprosto liší. Tam prostě žádná závislost není.
Jak jsem psal dříve, tato norma neřeší skříně na zbraně, ale dá se z ní vyčíst něco o průlomové odolnosti.
Pevnost ukotvení v požadavku na zbraňové skříně není, tam je pouze průlomová odolnost a třída zámku.



cipis
Příspěvky: 2097

Příspěvek#2025 » úte 31. črc 2018, 14:44

Vezměte to z jiné stránky, proč je to kotvení povinné. Pokud by to bylo podle vás, tak si můžu postavit tu plechovku uprostřed náměstí a bude to naprosto v cajku, všechno jsem splnil. Což je samozřejmě kravina na n tou, protože to jde zcela proti duchu zákona, který nařizuje zajistit proti zneužití, ztrátě a odcizení (což Jinova na svém webu zjednodušila na zneužití). Takže ikdyž není v nařízení vlády nic o kotvení, tak je to zcela samozřejmý požadavek a pokud není tedy dán zde, tak se použije obdobná ustanovení z oné normy, která zcela jasně říká kotvit do 1000 kg. Naprosto nechápu, jak vůbec někdo může uvažovat o tom, že lehká neukotvená zamčená plechová schránka splňuje podmínku zajistit proti zneužití, ztrátě a odcizení, když jde celkem lehce vyhodit z okna na korbu auta a odjet ...
A k té normě, proč by asi byla součástí zkoušky i zkouška pevnosti ukotvení? Že se zkouší, jak moc se protrhnou šrouby předchystanou dírou?

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 11 hostů