Zkouška odborné způsobilosti - jen reálné zkušenosti



Danda73
Příspěvky: 2

Příspěvek#166 » pát 13. dub 2018, 12:19

Datum: 12.4.2018
Místo: Most, Střelnice u pana Václavíka (Kung-Fu centrum)
Zkušební komisař: Mgr. Pavel Vysloužil
Skupiny: B + E
Účast: 6 osob na testy, +1 opakoval praktickou
Cena: 600,- komisař + cenu střelnice nevím, měl jsem to v ceně přípravného kurzu
Přítomen policista a policistka v civilu, do zkoušky nezasahovali.

Popis: Testy udělali všichni (jeden konečně napotřetí). Po teoretické části dal komisař stručný popis, chtěl ránu jistoty na závěr každého vybíjení a na závěr odstranění každé závady. Komisař se nás snažil uklidnit, však jsme jen lidi, říkal.

U mě průběh: Vytyčil mi bezpečný prostor. Převezměte zbraň, měl jsem schován náboj v zásobníku. Takže popisoval jsem co dělám. Pak rozebrat zbraň k čištění, opět jsem popisoval a jmenoval názvy součástí. Při skládání se mi klepaly ruce, takže jsem nemohl nasadit závěr. Tak mě komisař uklidnil a pak se to povedlo. Následně mi nasimuloval závadu, zdvojená zádržka a odstraňte. Závěr jak na potvoru nechtěl hned držet :-) Pak hned ke střelbám, tři nástřelný a po poslední mi nezůstal závěr vzadu. Komisař se optal co nejdříve uděláme (zásobník). Zalepil terč a po odstřílení dalších pěti spočítal rány a bylo hotovo. Samozřejmě u střílení klasické povely a ochranné pomůcky (sluchátka a brýle).

Závěr: Vyhodil jednoho, protože měl náboj v komoře a začal rozebírat zbraň. Ale komisař férový.



Crocodile Dundee
Příspěvky: 2

Příspěvek#167 » úte 17. dub 2018, 17:27

Datum: 17.04.2018
Čas: 8:00 - 12:35
Místo: Moravská Třebová
Zkušební komisař: Petr Blažek
Skupiny: B
Účast: 14 lidí (1 nejspíš opravkář) + asi 5 se nedostavilo
Úspěšní: 12 lidí -1 testy, 1 manipulace (nehlášení a hlavně nepočkání u selhače) , 1 střelby (nenastřílel pistoli)

Testy a manipulace se dělaly v armádním kulturním sále u vojenské střední. Před osmou přijel komisař, policisté a správce střelnice pan Pařízek.
Přesunuli jsme se do salónku kde jsme dostali archy a bylo nám vysvětleno jak test vyplňovat a byl dokonce i prostor na otázky přímo k testu. Dále začala práce na testu, hodně lidí odevzdávalo do tak 15-ti minut, poté já sám - dali jsme papíry komisaři a šli ven.

Po troše čekání jsme byli seznámeni s výsledky testů a následně uhradili střelnici. Komisař všem předvedl a řekl co od nás chce - standardní bezpečnost, po kontrole při rozborce prsty i směr ústí byly ''volné'', ránu jistoty či spuštění dokonce nepožadoval (při viditelné kontrole šachty a komory). Opět byl prostor pro otázky, kde se dosti lidí ptalo zda můžou mít prsty v lučíku u rozborky CZ75, což mohli.
Zbraně se dělali jen podle skupin, bezpečný prostor byl pistolový terč asi metr vzdálený. Přítomni byli policisté, kteří natáčeli, komisař a správce střelnice.

Když všichni skončili, následoval přesun na střelnici. Tam jsme byli opět poučeni o tom co se po nás bude chtít, jaké povely se budou používat a jak odkládat zbraň.
Střílelo se vždy po skupinách s malorážkou, kozlicí a 2x pistolí (G-17). Ostatní čekali venku mimo střeliště. Nástřelné byly automatické, ale ne u kozlice (Náboje byly hromadné).
Po dostřílení všech jsme dostali doklad od odborné způsobilosti a bylo hotovo.

Subjektivní pohled: Ráno jsem dorazil brzy a ještě jsem si cvičil otázky z mobilu. Pan komisař velmi příjemný a přátelský, chtěl jen důležité věci, ale důkladně. Mohl být rozhodně přísnější jelikož nevyžadoval ani popis zbraně, ani hlavní části. Pan Pařízek mezi manipulacemi odbíhal mezi nás a připomínal na co si dát pozor a později na chybu toho, kdo to nedal. Policisté byli po celou dobu spíše tiší a do ničeho se nemotali.
Z testu jsem měl plný počet bodů, z manipulace jsem byl jen chválen. Měl jsem jen CZ-75.
Jediný problém bylo odlétnutí vodítka vzpruhy když jsem byl při rozborce závěru přerušen abych už zase skládal. Po uvědomení si že mám vyhráno jsem střelnici neřešil a jen dodržoval pravidla, ale střelbu jsem si nehlídal, i tak byl soustřel asi 7, 6, 5 a 2x 8 těsně u sebe.

Závěr: Doporučuji se zbytečně nestresovat a raději se učit. Otázky jsem se učil dlouho při jízdě vlakem do školy a obecně jsem se zajímal o zbraně z literatury a internetu. Také doporučuji přípravný kurz, ať už jste na jakékoliv střelnici - jistota je jistota. pokud to ale ''podceníte'' troufám si říct že je možné to i tak zvládnout protože se vše předvedlo a mohli jste se ptát na téměř cokoliv.
Služby pana Pařízka jsou také k nezaplacení - opravdu zkušený a znalý expert.

Doufám že tento text někomu pomůže, sám jsem si zde četl i staré zkušenosti ostatních. Přeji všem hodně zdaru na zkouškách!



Petunie
Příspěvky: 3

Příspěvek#168 » čtv 19. dub 2018, 09:15

Mám zkušenost z úterý 17.4. Střelnice Rosnička v Brně. Komisař byl celkem v pohodě. Teorii jsem intenzivně studovala posledních cca 14 dní, plus předtím sem tam jak byl čas jsem projížděla otázky tady. Pár věcí si dohledala na netu. Teoretickou část jsem udělala. Co se týče praktické, tu jsem bohužel trochu podcenila. rozborku a manipulaci jsem zvládla, dva dny před zkouškou jsem měla hodinový kurz na střelnici. Ale střelba na cíl mě nevyšla. Na přípravě mi to šlo, střílela jsem sice poprvé, ale trefovala jsem hned vše, tak jsem to pustila z hlavy a bála se hlavně teoretické části. Nervozita ale udělala svoje a taky jsem byla docela zbrklá a zasáhla z těch 5 ran jen 3x :( . Takže určitě nedělat chybu jako já, klidně si i odpočinout během vlastní střelby a nesnažit se to tam co nejdříve dát. A věnovat při přípravě nějaký čas i střelbě. Jinak musím říct, že všichni byli moc fajn, snažili se pomoci. i komisař byl celkem v pohodě, hlavně ho pořádně poslouchat. Tohle byla fakt čistě moje blbost. Tak ale snad to za měsíc už klapne ;)



Petunie
Příspěvky: 3

Příspěvek#169 » čtv 19. dub 2018, 10:08

Ještě jen doplním, rozborku jsem dělala na všechny tři...pistoli, malorážku i brokovnici. Pokouším se o skupinu C a E. Žádná záludnost ( ale někteří měli školní náboj v komoře pistole a nebo v zásobníku.). Ale třeba byl tam kluk co chtěl jen E a tak počítal s praktickou jen s pistolí a dostal na rozborku brokovnici ( určitě aspoň vyzkoušet na kurzu všechny varianty, nevěděl, jak se do ni dostat). Pak ještě někdo říkal radu ,,zbytečně moc nemluvit,,, ale komisař na začátku zkouška sám doporučil popisovat co dělám a proč. Mě to docela uklidňovalo a on aspoň ví, že víte ;)( Sám říkal, že když mlčíme a snažíme se tam něco ,,rozmontovat,,, netuší, jestli to fakt víme a jen to nejde nebo prostě zkoušíme.



DoubleD
Příspěvky: 8

Příspěvek#170 » čtv 10. kvě 2018, 14:10

Dne 10.4.18
Místo: Střelnice Uh.Ostroh
Účast:19 (4 nedaly testy)

Na střelby jsem šel první a uspěl nwm jak zbytek účastníků.

Komisař sice přísný. Dal veškerá upozornění co chce. Povely: nabít zásobník, zbraň ke střelbě připravit, pálit. Rána jistoty musela být mířená.

Příchod na stanoviště.
Kontrola krátké zbraně na povel (zásobník venku, ale mrška byla v komoře).
Zkouška zavad a jejich řešení se šk. náboji. Já dostal Slabou ránu: rozborka a sborka v tom.
Nastřelil jsem si serii a pak střelba hodnocena.

K dlouhým jsem nepokračoval sic jsem žádal A,B,E.
Hodnocen prospěl.



Jpho
Příspěvky: 1

Příspěvek#171 » pát 18. kvě 2018, 07:20

Dne 15.05.2018
Místo: Šindlovy Dvory
Účast: cca 12+3 repete zacházení
Komisař: Bronislav Děd

Tři na testech, jeden o bod, dva (odhadem podle červených koleček) půlku blbě.
Praktická úplně v pohodě, rozborka 9mm, pojmenovat hlavní části, kolik to má pojistek a kde leží. Pojmenovat hlavní části .22, najít vhodné náboje, provést sborku a ukázat postup na palebné čáře. Dali všichni asi během hodiny. Bez úsměvu, ale přátelské a rychlé.
Střelba jsme se všichni vzdali nástřelných, protože lilo a byla příšerná zima. Přivírali obě oči. Jeden nedal střelbu. Musím vypíchnout perfektně seřízenou 9mm, ideální odpor na spoušti, skoro všichni dali takřka rychlopalbou, protože to prostě sedělo.



Vincenzo
Příspěvky: 3

Příspěvek#172 » čtv 24. kvě 2018, 13:02

Datum: 24.5.2018
Místo: Kroměříž, Střelnice – Hvězda Kotojedy.
Zkušební komisař: Ing. Martin Pavlíček
Skupiny: A, B, C, E.
Účast: 4 osoby, 1 se nedostavil. Pouze já jsem měl C, ostatní stříleli jen z pistole.
Cena: 600kč – komisař, 300kč – střelnice.
Přítomné dvě dámy od PČR.

Průběh: Úvodní seznámení s průběhem zkoušky. Kontrola osobních údajů atd. Po testech seznámení s bezpečnou manipulací, co je vyžadováno a co se nesmí a jaké povely budou vydávány při ostré střelbě.
Testy všichni zvládli.
Zbraně u manipulace: Pistole CZ 75, Revolver, Malorážka, Broková kozlice. Byla možnost výběru mezi pistolí a revolverem.
Komisař férový, nechtěl žádné zákeřnosti. U pistole – zkontrolovat zbraň, zda není nabitá. Kontrolované vypuštění kohoutu a rozborka. Žádné popisy hlavních částí a nastrkané papírky v hlavni a volání, zda se člověk neotočí, tady neproběhly (viz. co jsem četl na foru).
Malorážka – kontrola zbraně a rozborka. Poté odložte zbraň.
Broková kozlice – Kontrola zbraně, poté odložte.
Manipulaci všichni zvládli.
U střelby není co dodávat, buď nastřílíš, nebo ne, samozřejmě s bezpečnou manipulací. U malorážky byla opora trojnožka, kterou si komisař dovezl, takže se dalo nastřílet s klidnou duší. Já si bral nástřelné u všeho, kromě kozlice.
Střelby zvládli všichni.

Chtěl bych tímto poděkovat p. komisaři, který podle mého názoru, reprezentoval tu část lidí, kteří si na nic nehrají a nemají důvod si dokazovat nadřazenost a hledat různé záludnosti, tím myslím, snažit se někoho nachytat a vyhodit atd. (co jsem tady četl na fóru, tak mi občas zůstával rozum stát).
Dále za přípravu v GunCenteru v Otrokovicích, kde má Pepa svérázný přístup k výuce s rákoskou na stole. :D Kurz jen doporučuji, dozvíte se spousty věcí, o kterých jste ani netušili…
A na závěr stránkám ZbraněKvalitně.cz
Všem budoucím žadatelům o ZP přeji hodně štěstí.

Uživatelský avatar
Shirako
Příspěvky: 212

Příspěvek#173 » stř 30. kvě 2018, 19:41

Datum 29.5.2018
Místo: AVIM Praha
Zkušební komisař: Martin Potocký
Skupiny: E
Cena: 1500 + 600Kč
Účast: 22 lidí z toho jeden opakující a 5 se nedostavilo vůbec
Přítomni 2 policisté v civilu, kteří vše natáčeli.

Nejdříve nás komisař seznám s průběhem písemné zkoušky. Testy dopsány a byli jsme posláni ven. Po cca 15min měl vyhodnoceno.
5 lidí (včetně dvou, co byli od Městské policie) neudělalo testy. Jednomu říkal, že to měl jako sportku, no co si o tom myslet....

Následovala instruktáž. Vše ukázal na maketě zbraně, vše popsal, předem řekl, že nebude dělat žádné záludnosti a skutečně to tak bylo.
Poté se udělaly skupiny po 4. Jednotlivě si lidi volal a probíhala bezpečná manipulace. Šel jsem ve druhé skupině a z toho co jsem zaznamenal tak vyhazoval opravdu jenom za hrubé prohřešky. Vyhodil za ránu jistoty s nábojem v komoře, za nevydání zásobníku během kontroly a prst na spoušti.
Co chtěl to nejdříve přesně vysvětlil a zeptal se zda chápeme. Ukázat převzetí zbraně a zkontrolovat, rozborku, sborku, odstranění zádržky a postup při vybití zbraně. Na rozborku dodal kleštičky na vystrčení rozborného čepu. Vše naprosto korektní. Ale stejně vypadlo 5 lidí. Opravdu si nedokážu představit jak mít manipulaci ještě snazší, neboť dával i možnost opravit si drobný nedostatek. Manipulace pouze s krátkými a to P-07 a P-09.
Poté střílela vždy celá skupina pohromadě. Všem nám dal 3 nástřelné. Poté 5 ostrých. Pokyny jasné, páskovat 3 (nebo 5), zásobník do zbraně, střílet.

I tak bylo výsledkem, že manipulaci neudělalo 5 lidí a jeden nenastřílel.
Tedy celkové skóre, 6 lidí co udělalo.

Díky aplikaci zbranekvalitně, díky výborné přípravě pana Mikeše z AVIMu, díky radám zde, díky Blesk Rider za video na YouTube a v neposlední řadě, díky Panu Komisaři, neboť jeho přístup byl naprosto skvělý!

Zdar a uvidíme se na střelnici :)



czechia
Příspěvky: 3

Příspěvek#174 » úte 5. čer 2018, 16:18

ZOZ: 5.6.2018, střelnice Patriot Ostrava
Komisař: Dalibor Malík

Sešli jsme se před 8 hod. na střelnici. Celkem kolem 14 osob. V učebně komisař shrnul, co máme dělat u písemného testu (hlavně zdůraznil, abychom napsali na odpovědní arch číslo testu, abychom nepsali přímo do testů a taky jak správně opravit odpověď – křížek v kolečku). Potom jsme předložili OP ke kontrole a vybrali jsme si testy. K praktické části neřekl ani slovo.
Během 20 minut jsme téměř všichni skončili. Dva si potom nechal zavolat – ti neudělali.
Manipulace a střelba probíhala najednou – chodili jsme vždy po 2. Nejdříve šli Céčkaři, aby si odstříleli dlouhé zbraně. Jeden hned vyletěl, protože se nepodíval před rozborkou pistole do komory…
Po zvládnutí bezpečné manipulace, jsme dostali 5 nábojů a mohli střílet. Nástřelná se nám nenabízela – pochopil jsem, že pokud by někdo z těch 5 ran nesplnil limit pro svoji kategorii, dostal by ještě další 3 rány a 3 by se počítaly jako nástřelná.
Střelbu řídil správce p. Mikeska – jasné pokyny, vše najednou. Napáskovat, připravit ke střelbě, pálit. Po ukončení ukázat prázdný zásobník, dal pokyn k prohlédnutí komory a ráně jistoty.
Já dělal jen E. Při manipulaci se mě komisař zeptal na zbraň – pistoli. Popsal jsem, že jde o krátkou palnou samonabíjecí zbraň kategorie B. Po dotazu, jestli vím, jak udělat rozborku, mi řekl, ať ji provedu. Než jsem se ji dotkl, zeptal jsem se ho na bezpečný prostor, protože ten neurčil. Pak jsem řekl, že před rozebráním je třeba zkontrolovat zbraň, zda není nabitá. Vytáhl jsem zásobník, zkontroloval šachtu a komoru (byl tam náboj, který vyskočil), dal ránu jistoty. Celý postup jsem odříkával nahlas. Pak jsem provedl rozborku a zase vše odříkával nahlas. Řekl, že je to v pořádku, ať zbraň zase složím a odložím na stůl. Potom řekl, ať zbraň nabiju a připravím ke střelbě jedním školním nábojem. Napáskoval jsem 1 náboj. Než jsem zasunul zásobník, raději jsem řekl, že zbraň je bezpečná, to odkýval (aby náhodou neřekl, že jsem ji před zasunutím zásobníku opět nezkontroloval zbraň…), natáhl a řekl Připraven ke střelbě. Zeptal se, co bych dělal, kdybych byl v této pozici na stavu a před terčem se objevil člověk. Tak jsem pojistkou zajistil zbraň a řekl, že bych vybral bezpečný prostor, kam bych mířil. Zeptal se, kde by to bylo. Stačila mu odpověď, že tam, kde by nebyli žádní lidé, kteří by mohli přijít k úrazu :). Pak jsem měl položit zbraň v tomto stavu na stůl (natažená, zajištěná pojistkou).
Pak chtěl ještě popsat malorážku a udělat rozborku a sborku. Opět jsem nahlas popisoval postup. Zásobník byl vytažený, tak jsem to jen konstatoval a prstem šáhl do šachty tak, aby to viděl. Po opětovném složení a zasunutí zásobníku jen řekl: „V pořádku. Odložte zbraň“).
Po mě šla holčina, která byla dost nervózní. Chtěl po ní jen rozborku a sborku pistole – ta byla po mě nabitá, natažená a zajištěna pojistkou. Zvládla to bez problému. Po složení zbraně chtěl, aby nabila 1 nábojem a vystřelila. Řekl: „teď nevyšla rána, co budete dělat?“). Zahlásila závadu. Měla ji odstranit. Vytáhla zásobník a pak se rychle zarazila a řekla, že ještě musí počkat 30s. On na to, že zásobník už má venku. Tak si to ujasnili a bylo to ok. Možná by ji na tom mohl udělat, ale byl v pohodě, nechtěl ji trápit. Pustil ji dál ke střelbě . Ale zvládla to a odcházela s velkou úlevou :).
Všichni byli úplně v pohodě.
Omlouvám se za dlouhý elaborát, ale mně pomohlo si tady ty zkušenosti číst a dělat si přehled, co vše se může stát, jak to probíhá apod. Tak snad to bude taky někomu k užitku...
Díky za appku! Je super, že funguje i offline, takže jsem mohl trénovat i v letadle. I když je fakt, že letušky a někteří pasažéři se koukali vyděšeně, když viděli fotky zbraní a nábojů… :D



Brnak
Příspěvky: 1

Příspěvek#175 » čtv 12. črc 2018, 19:54

Datum 12.7.2018
Místo: Rosnička, Brno
Zkušební komisař: Ing. Petr Holyszewski
Skupiny: A, B, C, E
Cena: 1200 + 600Kč
Účast: 25 lidí hlášeno (20+5 opakujících) velká část se nedostavila cca 8-10
Přítomna 1 policistka v uniformě.

Zkouška začala odvedením do místnosti na teorii. Všichni odevzdali předčasně, 15-20 min oprava. Vyhlášení: 1 člověk vypadl s cca 60 body. Přechod na praktickou šli první ti kteří opakovali, potom ostatní, pořadí bylo to v jakém kontroloval občanky. Chodilo se po dvojcích. Komisař zkoušel vše na co má ze zákona právo. V mém prípadě: převzetí zbraně, rozborka, sborka, závada slabá rána, opět rozborka sborka. Ihned následovala střelba s modernější ČZ než byla rozborka. Potom střelba z malorážky, z brokovnice. Doporučuji využít oporu. Při střelbě z malorážky jsem měl opravdovou zádržku nahlásil jsem, převzal si to, vyřešil, vrátil. Dostřílel jsem. Komisař vyplnil papíry, předal, odcházel jsem. Odcházel jsem sedmý do té doby 4 nesplnili, 3 včetně mě splnili.

Vyhození říkali: Nenastřílel, otočil zbraň "trochu" mimo bezpečný prostor, nenastřílela, kolega ve dvojci dostal selhač, řekl poté co počkám 10 sekund a šáhl na zásobník tím skončil. Komisař údajně patří k těm těžším co chodí.

Zbraně na Rosničce: ČZ-75 na rozborku, modernější ČZ-75 na střelbu, malorážku jsem nestudoval nějaká klasická, broková kozlice.



retember1
Příspěvky: 17

Příspěvek#176 » čtv 9. srp 2018, 12:31

Datum 7.8.2018
Místo:Střelnice sv.Anna(Opava)
Zkušební komisař:Ondřej Glett
Skupiny:E
Cena:500 + 600 Kč
Přítomno: Zpočátku 13 lidí,z toho asi 3 opravkáři,Pak jsem již ztrácel přehled,V průběhu testů docházeli další opravkáři na praktickou část.Přítomni 2 policisté,z toho jedna žena.Oba v uniformě.

Před zahájením písemných testů nám komisař krátce a srozumitelně vysvětlil jakým způsobem značit odpovědi a písemná zkouška započala.Společně s protisedícím mladíkem jsem odevzdal test asi po pěti minutách a přesunul se před budovu kde již probíhala živá debata na téma následné zkoušky z bezpečné manipulace.
krátce po ukončení komisař oznámil třem uchazečům že nepostoupili a sezval nás opět nahoru aby nám řekl pár slov o následné bezpečné manipulaci.Vše opět jasně,stroze,srozumitelně vysvětleno.Nabídl prostor i pro dotazy.Z mé strany padl dotaz na rozborku cz 75.Zajímalo mne zda mohu při rozborce vložit palec do lučíku.Komisař neprotestoval a ubezpečil všechny že na nepatrné chybky zapřičiněné nervozitou nebude reagovat vyhozením od zkoušky.
První přišli na řadu opravkáří.Pokud si dobře pamatuji tak hned první odešel s nepořízenou a postupně ještě další dva.Přišel jsem na řadu asi jako šestý.Kontrola pistole cz 75 a ihned pak následná rozborka.Mívám vždy potíže s rozborným čepem a bylo tomu tak i nyní.Komisař však v klidu vyčkal a sborku a kontrolu mechanismu s následnou ránou jistoty nekomentoval.Následovala kontrola malorážky.Vytažení zásobníku,kontrola nábojové komory,rána jistoty a opětovné stažení závěru a odložení zbraně.jako poslední byla brokovnice.Tam byla simulována závada typu selhač.Tedy opět 30 vteřin čekání a hlášení závady řídícímu střelby.Komisař také sledoval zda při sklopení zbraně kontroluji prostor za sebou.Pak odložení zbraně která byla sklopená.
Za celou dobu promluvil jen párkrát.Na závěr ohodnotil můj výkon slovy pěkné a já v rychlosti koukal kde nechal tesař díru.
Z manipulace vyhodil tři za hrubé porušení bezpečnosti.Nevyjmutí zásobníku u malorážky,nedodržení bezpečného prostoru.Třetí kolega se odmítl svěřit,ale předpokládám že za něco podobného.
Komisař nás postupující opět svolal a vysvětlil nám,jak si představuje závěrečnou část zkoušky.Střelby.
Dostali jsme možnost střílet z cz 83,a cz 75.
Ve výcviku jsme vždy nastřílel vše do černého,nyní jsem však jednu ránu poslal uplně jinam.Ostatní však byly v určeném prostoru terče.Komisař bedlivě sledoval před započetím střelby bezpečnou manipulaci se zbraní a vyžadoval zahlášení započetí,i ukončení střelby.Následně kontrola zásobníku a komory a odložení zbraně.Strohá gratulace s pevným stisknutím ruky a další střelec na řadu.
Druhý den mi policista na odboru zbraní prozradil že po mně vylítli ještě další tři od střelby.
Celou dobu se snažili milým způsobem uklidňovat uchazeče tři senioři vykonávající správu střelnice.Legenda sportovní střelby p.Gavenda(suprový děda který ví a zná)Paní Zatloukalová která mne překvapila svými znalostmi konstrukce AK 47.No a ještě jeden hodný dědula který svým milým úsměvem šířil také dobrou náladu.
Co se týče komisaře,tak mohu jen dodat že jsem z něj vycítil typicky vojenské či policejní vystupování.Strohý,věcný,upřímný,nezáludný.Nemohl bych nic říct v jeho neprospěch ani kdybych vyletěl.Věřím že ke zkoušejícím přistupoval naprosto zodpovědně.
Všem kolegům co neuspěli přeji úspěch při opravkách.
Na závěr patří mé upřímné poděkování Honzovi Koreckému(instruktor a školitel kurzů přípravy)Ondřeji Svobodovi(dobrovolník který mi pomáhal s přípravou)Jiřímu Kratochvílovi(kamarádsky mi nabídl bezplatně dvě hodiny přípravy,a pomohl)
Nu a na závěr těm třem hodným lidem na Opavské střelnici jež sportovní střelbě obětují svůj veškerý volný čas.
Díky



rotous72
Příspěvky: 1

Příspěvek#177 » stř 15. srp 2018, 10:31

Datum: 29.5.2018
Místo: Luková u Lanškrouna
Zkušební komisař: plk. Mgr. Rostislav BŘEZINA
Skupina: B+E
Cena: 1100 + 600 Kč



Bylo přítomno cca 21 lidí + asi 6 opravkářů, dva policisté v civilu s kamerou. Zkušební komisař před testy všechno k testům polopaticky vysvětlil ( jak označit test, jak opravovat chyby ). Dva neuspěli. Před manipulací názorně ukázal do detailů jak manipulovat ( udělal rozborku a sborku CZ 75, přesně vysvětlil závady a jak je odstranit, takový malý rychlo kurz ). Hnedka co šel první ( sám se přihlásil ) do půl minuty venku..při stahování závěru prst v na spoušti...začalo to pěkně. Šel jsem na řadu asi dvacátý, takže vyklepanej. Dostal jsem " příjdete domu a budete čistit " takže zásobník ven, kontrola, rána jistoty, rozebrat ( všechno mi to spadlo z ruky ) komisař mě uklidňoval ( vidím že to umíte, nemusíte být nervozní ) já nic co dělám nekomentoval, sborka druhý úkol " střeba " povel nabíte tři .. jako obvykle zásobník, kontrola, rána jistoty.. " hlásím" ke střelbě připraven "střílejte" třikrát jsem přebil "hlásím" strělbu ukončil on na mě zbraň ke kontrole..prošpěl. Na střelbách jsem střílel jen pistoli..všechno do černého ( byl jsem na střelnici jen třikrát - 150 ran). Zkušební komišař plk. Mgr. Rostislav BŘEZINA asi nelepší co jsem kdy na fórech četl z ničeho nedělal vědu, vše názorně ukázal.

Tak střílím o sto šest ( cca 1500 ran ) zatím...všem co se připravuji na zbroják přeji štěstí a pevnou ruku.

Uživatelský avatar
Mira.S
Příspěvky: 10

Příspěvek#178 » čtv 13. zář 2018, 16:07

KOmu to pomůže, posílám průběh z dneška. (A moc děkuji za skutečně super stránky zbranekvalitně.cz :-D)

Datum : 13.9.2018
Střelnice: Uherský Brod ( 800 Kč střelnice + 600 Kč komisař)
Komisař: Ing. Hana Petrželková
Sraz v 8 hodin, začátek v 8.05. Celkem se sešlo 19 účastníků (cca 5 se nedostavilo). K teorii není moc co říkat, postup byl na začátku velmi jasně popsán, kdo skončil dřív mohl odevzdat a jít se vydýchat ven.. Přesto 3 nenapsali...
Těch zbývajících 16 se přesunulo do prostoru střelnice, komisařka v klidu a pohodě všem 2x zopakovala všechny povely při střelbě : Nabít zbraň, (5 ran do zásobníku a položit vedle pistole), Připravit ke střelbě (zásobník do zbraně a nabít 1.patronu do komory, zvednout ruku k terčům), Pal (vystřílet 5 ran, sklonit ruku), Ukončit střelbu (vyndat zásobník a ukázat prázdnou komoru, šachtu a zásobník). Pistole se položila se staženým závěrem na stůl a tím to končilo.
Před střelbami ale každý musel předvést manipulaci se zbraní (rozborka/sborka ČZ75, kdo dělal C-čko, tak ten rozebíral i malorážku a brokovnici).
Potom ještě každý dostal postup při odstranění nějaké závady (Předvést na pistoli bez nábojů, jenom ukázat co se dělá např. při zádržce.. jen jako) ... Vyndat zásobník, stáhnout závěr aby hilzna "vypadla", kuk do komory, spustit závěr a zase rána jistoty. Ok.

Ke komisařce nelze říct jedinou špatnou věc, žádné špeky ani záludnosti, nervozní uklidňovala, žádný spěch,...Takto nějak by ty zkoušky měly probíhat.
Snad jen, že ty praktické se docela protáhly, z prvních 10 se 3 loučili smutně, protože nezvládli právě tu bezpečnou manipulaci...potom už nevím.



Pantoflicek
Příspěvky: 1

Příspěvek#179 » stř 3. říj 2018, 17:58

Datum: 3.10.2018
Strelnice Magnum Praha 6
Cena 1200Kc + 600Kc
Zkusebni komisar: Jan Šustek (viz https://www.obos.cz/nas-team/)
Rovnez pritomny dve prijemne damy od policie, vse nahravali na GoPro
Prihlaseno pry 15 lidi + 5 opravkaru, dostavilo se cca 10-11 a opravkari vsichni
Zadal jsem o skupiny A,B,E

Oficialni zacatek v 9:00, realne se zacalo asi v 9:15. Prestoze na zacatku bylo v mistnosti vicemene hrobove ticho a pak komisar toho po prichodu taky moc nenamluvil a pusobil trochu chladne, tak nakonec se pan komisar ukazal jako vynikajici, mluvil jasne a vecne, daval prostor pro dotazy.

Test - asi nic zajimaveho, napsali vsichni, pomerne rychle bylo hotovo a opraveno.

Manipulace - chodilo se po jednom do zadni casti budovy. K manipulaci byly pripravene zbrane CZ 85, brokova dvojka a malorazka (typ si nepamatuju, ale pri rozebirani bylo treba tlacit spoust dopredu). Jak se vraceli prvni uspesni uchazeci, tak se uvolnovala atmosfera a postupne to cekani preslo v nekonecny proud vtipu, ktere vypraveli uchazeci a spravkyne Petra a instruktor Jan, a o sprosta slova rozhodne nebyla nouze.
Pred zacatkem komisar jasne rekl co po nas chce a na co si mame davat extra pozor. Samotna manipulace probihala v pomerne klidne atmosfere, komisar komunikoval a nepripravil zadne zaludnosti. Lidi dostali vicemene podobne veci - kontrola zbrane, rozebrani a slozeni, vyreseni dvou zavad (typicky selhac a slaba rana), ukazat hlavni casti zbrane, ukazat cisla a zkusebni znacky. A to jak na malorazce, tak na pistoli. Kdo nemel Ccko, na brokovnici nesahal. Manipulaci udelali vsichni. Jeden pan sel myslim jen na Ccko a manipulaci udelal podle slov komisare "s cernym puntikem", takze si ho za odmenu vzal na strelbu jako prvniho.

Strelby - manipulace se dost protahla a venku byla zima, takze byla snaha strelby urychlit. Vsichni dostali automaticky nastrelne a hned po nich se slo strilet pet "ostrych". Strilelo se z CZ SP-01 Shadow a byla to moc prijemna zbran. Terc byl dost rozstrileny a hned po dostrileni jsem podepisoval Osvedceni, takze ani nevim kolik jsem nastrilel. Myslim, ze bylo vsechno v cernem. Bylo trochu znat, ze se to snazi urychlit. Sel jsem strilet zhruba v pulce a pokud vim, tak do te doby nastrileli vsichni.

Priprava: Naprosta nutnost byla aplikace do mobilu od ZbraneKvalitne (diky moc!). Celkem tri hodiny s instruktorem Janem z Magnumu (dekuji!). Dale video od Blesk Rider, ktere bylo slusny start, ale nektere veci v nem nejsou, takze pozor. Rovnez hodne pomohlo naprosto genialne zpracovane vyukove video vysvetlujici jak funguji samonabijeci/samocinne zbrane. Rozhodne vsem doporucuji, ke shlednuti na youtube zde: https://www.youtube.com/watch?v=GJzXG7M ... Vw&index=4

Na zaver bych rad podekoval a pochvalil komisare pana Sustku, protoze byl naprosto ferovy, vecny a jasne vysvetlil co chce a na co si dat pozor. Behem zkousky komunikoval a byl uplne v pohode. Jasne rekl co se deje a co po nas chce.



nomile
Příspěvky: 2

Příspěvek#180 » úte 9. říj 2018, 15:25

Datum: 9. 10. 2018
Místo: Brno, střelnice Trigger
Komisař: Eduard Kováčik
Jak jsem se připravoval: studium teorie ze Zbraně kvalitně plus odpovědi na otázky, pak neustálé drilování pomocí aplikace pro iPhone "Zbrojní průkaz" z Apple App Store. Měsíc dopředu jsem chodil jednou týdně střílet. K technice střelby jsem kromě rad instruktorů ze střelnice využil i knihu "Manuál obranné střelby 1". Celkem španté to bylo s instruktory ze Zbraně kvalitně, jen jeden z oslovených měl aspoň jednou čas, zato byl opravdu dobrý. Víkend před zkouškou jsem byl na střelnici na přípravě a vidím to, že bez ní je to celkem risk.
Průběh zkoušky: registrace 15-30 minut předem, vlastní začátek v 9:00. Přihlášeno bylo cca 20 lidí, cca 3 nepřišli, cca 4 neudělali teorii, cca 5 bylo opakujících. Po teorii komisař vysvětlil, co bude čekat na praktické části: kontrola, zda zbraň není nabitá, rozborka, nevyžaduje ránu jistoty a používání pojistky. Byl velmi korektní, zdůraznil, že žádné papírky do hlavně dávát nebude, že se to nesmí. Dotazy zodpověděl ochotně a smysluplně. Na střelbách dával na vybranou, zda chceme nástřely nebo ne. Praktickou část neudělalo do doby, než jsem odešel asi 6 lidí, nejčastějším důvodem bylo vynechání přípravy a následné nezvládnutí manipulací se zbraní. Jeden z opakujících mne upozornil, že dost často se chybuje s malorážkou, kde je málo nápadný zásobník a lidi jdou hned manipulovat s velkým tedy nápadným závěrem bez vytažení zásobníku, následuje vyhazov. Já dělal jen skupinu E a dostal jsem manipulaci (kontrola, rozborka, nabití) s pistolí a ze závad selhač, stačilo naznačít odpočítávání 30 sekund, pak přerušení komisařem, že 30 sekund uplynulo, pak vybití a kontrola. Co vím, dávala se i zádržka. Zkoušku jsem udělal, otázky všechny správně, při selhači jsem musel trošku přemýšlet než jsem si vzpomněl, že napřed čekáme 30 sekund a pak je vybití a kontrola, při střelbě v terči skončilo všechno i nástřely, to jsem se sám divil, protože nervy pracovaly, úspěch přičítám intenzívní přípravě. Doporučuji velmi drilovat, u zkoušky nervy pracují tak ať nemáte "okno" jako já.
Celkový dojem: takhle by to mělo vypadat u zkoušky, za hrubé chyby končíš, vynecháš přípravu a pak nerozebereš zbraň, zapomeneš postup pří závadě a podobně. Žádné zákeřnosti, jen věci, co stanovuje zákon.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 18 hostů