Divize LOS-pistole s kolimátorem.

Moderátor: LOS vedení



majlont
Příspěvky: 195

Příspěvek#46 » sob 22. zář 2018, 21:20

coffee píše:majlont: pokud nevidíš na blízko, neuvidíš ani tečku kolimátoru.


To, co jsi napsal je ovšem absolutní blbost. Nebudu zatěžovat teorií, ale princip optických mířidel (platí to pro puškohled i kolimátor) je ten, že posouvá rovinu záměrného prvku (osnova/kříž nebo red point kolimátoru) do roviny cíle. Pokud blbě vidíš na blízko (= máš brýle na blízko) ale dobře vidíš na dálku (obvyklý problém u střelců 50+), tak s kolimátorem brýle nepotřebuješ a vidíš tečku ostře (a s brýlemi na blízku neostře).

Velmi bych se přimlouvat za povolení pistolí s kolimátorem nasazeným na závěr bez úprav zbraně (optic ready nebo do drážky mušky, jak to má Glock) u střelců ve věku 50+ nebo 55+.



Awertzue
Příspěvky: 103

Příspěvek#47 » ned 23. zář 2018, 07:10

No panove nevim jak to myslite s tou zabednenosti, ale dle par prispevku by se dalo domnivat, ze je to opacne. Treba nechapu jak nekdo muze napsat "Bez brýlí se v takovém případě střílet nedá, protože vidíš sice ostře terč, ale mířidla vůbec." Pokud jsem prece zastance kolimatoru tak strilim s obema ocima otevrenyma a je duvod proc si jej tam mimo jine dam. Predpoklad je, ze uz se naucil strilet s klasikou tez obe oci otevrene a at ma zrak sebelepsi tak urcite nema ostry miridla. Jinak prece jen specifikace LOS je jina nez sport sice se to nejak nedodrzuje (viz. pouzdra, neskryte noseni, atp., ale co uz, kdyz mne to vadi tak se neucastnim). Nesmyslne poznamky, ze se to zavede u sluzebnich zbrani, taky nemuze nikdo myslet vazne. Neumim si dost dobre predstavit, ze se budu otravovat jeste s dalsi choulostivou ptakovinou na zbrani, ktera ani nema parametry, kdy vyuziju jeji prosnost miridel. Presneji na co budu shopnej zamirit, udrzet a vypustit na velkou vzdalenost, kdyz to mam na zbrani, ktera teto presnosti neni schopna dosahnout a hlavne kratka sluzebni je opravdu jen zaloha, kdyz je dlouha nepouzitelna, kratkou si uz beres jen pro pocit, ze neco funkcni mas v ruce. Pokud budes muset pouzit svou zbran, tak s ni nebudes snajprit a strilet na nekoho pres tri ulice. Ty zbrojaky co mame jsou k nutne obrane popride krajni nouzi, ale ne abys zastupoval policii nebo dokonce armadu a nekoho lovil. Na tu vzdalenost, kdy vyuzijes kolim, pokud mas zbran, ktera je schopna teto presnosti, stejne porusis zakon bo ten dotycnej uz je na uteku a je uz davno po cinu. Jinak jsem priznivce doplnku na zbrane, zejmena optickych hracek, ale kolim na nesportovni pistoly, zejmena z umele hmoty je nesmysl. Proste, kdyz chci klasiku tak jedu na zavody LOS, kdyz chci hi-tech (myslim tim nejenom kolim, ale i zbran) tak jedu IPSC. Neni duvod to nedelat stejne.



coffee
Vedení LOS
Příspěvky: 853

Příspěvek#48 » ned 23. zář 2018, 07:46

Zvolil jsi zvláštní konfrontační tón. Já nosil brýle skoro 30 let, tak mne nezkoušej teorii . Když nevidíš na půl metru, tak je jedno, co v té vzdálenosti máš. Buď nic nepřečteš nebo z té tečky kolimátoru máš rozmazaný flek, nic se ti neposune. Návrh na úpravu dle věku je úplně mimo mísu. Nad 50 může být kolimátor, nad 60 budeme vyrovnávat handicap ztíženého pohybu, ....
Větší zkomplikování pravidel už snad ani nemůže být.
Buď se vrátíme k věcné diskuzi a argumentům nebo to tu zamknu. Dosud nebyl předložen žádný návrh se zdůvodněním a textem, který lze zařadit do pravidel.

Awertzue: k tomu není co dodat.

majlont píše:
coffee píše:majlont: pokud nevidíš na blízko, neuvidíš ani tečku kolimátoru.


To, co jsi napsal je ovšem absolutní blbost. Nebudu zatěžovat teorií, ale princip optických mířidel (platí to pro puškohled i kolimátor) je ten, že posouvá rovinu záměrného prvku (osnova/kříž nebo red point kolimátoru) do roviny cíle. Pokud blbě vidíš na blízko (= máš brýle na blízko) ale dobře vidíš na dálku (obvyklý problém u střelců 50+), tak s kolimátorem brýle nepotřebuješ a vidíš tečku ostře (a s brýlemi na blízku neostře).

Velmi bych se přimlouvat za povolení pistolí s kolimátorem nasazeným na závěr bez úprav zbraně (optic ready nebo do drážky mušky, jak to má Glock) u střelců ve věku 50+ nebo 55+.



majlont
Příspěvky: 195

Příspěvek#49 » ned 23. zář 2018, 11:40

Nemyslím si, že bych zvolil konfrontační tón.
Pohrůžka zamknutím diskuze, která někam směřuje, nepovažuji za optimální způsob řešení problému.

Bez emocí - bavíme se zde o dalekozrakosti (hypermetropii), tedy vadě špatného vidění do blízka (korekční čočky typu spojka = plusová optická mohutnost). Pokud je věkové kritérium v pravidlech považováno za nevhodné pak mám ještě jeden argumet. LOS deklaruje:
"Závody LOS jsou sportovní podobou reálné obranné střelby. Proto musí být závod reálnou simulací obranných situací. Zbraně i výstroj musí být vhodné na skryté nošení."

V situaci, kdy musím neočekávaně použít zbraň, těžko budu nejdřív hledat a nasazovat brýle na čtení a pak tasit zbraň. Mnohem pravděpodobněji rovnou tasím pistoli, která je už z výroby opatřena malým kolimátorem a je přímo předurčena pro skryté nošení (Beretta APX Combat optics ready, Heckler & Koch SFP9 optical ready, CZ P-10C optic ready, ...). Taková zbraň myslím plně odpovídá výše zmíněné deklareci LOS.

Abych byl konkrétní, navrhuji toto znění pravidel LOS:

6. Jmenovitě zakázané úpravy
Puškohledy, dioptry, anatomické terčové pažbičky se spodní opěrkou dlaně, přidané kompenzátory nebo kompenzátory, se kterými nebyla zbraň vyrobena, přídavná závaží, návleky na spoušť, rozšiřující ji mimo obrys lučíku. Úpravy odstraňující nebo omezující pojistné mechanismy. Kolimátory jsou povoleny pouze u pistole, pokud byla pistole výrobcem vyrobena s přípravou pro montáž minikolimátoru umístěného na závěru (pistole obvyklého označení optic ready).



Awertzue
Příspěvky: 103

Příspěvek#50 » ned 23. zář 2018, 12:21

Nějak porad nechapu proc k tematu kolimator pletes dalekozrakost a kratkozrakost. Muzes aspon naznacit jak si vlastne predstavujes mireni pri pouziti kolimatoru? Nejsem si uplne jist, ale mas dle všeho přesvědčení, že kolimator se poziva stejne jako optika.



majlont
Příspěvky: 195

Příspěvek#51 » ned 23. zář 2018, 14:42

Protože, když jsi dalekozraký, tak vidíš špatně do blízka. Vidíš tedy mířidla rozmazaně a nemůžeš mířit. Když nasadíš brýle (na "čtení" = plusové dioptrie), tak vidiš ostře mířidla a neostře terč - tedy si výrazně nepomůžeš. S kolimátorem míříš zcela bez problémů. Dalekozrakost (nutnost čtení s brýlemi) má 90% osob nad 50 let věku = týká se jich tento problém. U nižších věkových kategorií (40-50 let) je oko tuto vadu schopno ještě dokorigovat díky akomodační schopnosti oka. Ta se ale s rostoucím věkem výrazně snižuje. Další diskuzi už vzdávám.



coffee
Vedení LOS
Příspěvky: 853

Příspěvek#52 » ned 23. zář 2018, 16:47

majlont. takhle to skutečně nefunguje. Pokud vidíš rozmazaně klasická mířidla, vidíš rozmazaně i tečku u kolimátoru, lépe řečeno uvidíš flek, ale ne tečku. Jak uvádí awertzue, kolimátor není optika, oční vadu ti nevyřeší.
Jiný názor laika, kterému jsem popisoval diskuzi kolem tohoto problému, tak jeho odpověď byla jednoznačná, "když na to nevidí, jak může mít zbraň?" Držitel zbraně musí splňovat zdravotní kritéria a obávám se, že ve vyjádření o lékaře nebude konstatování, že dotyčný bude používat kolimátor.
Chceš tím řešit zdravotní omezení střelce, jak jej bude prokazovat? Občankou? Lékařskou zprávou? Na takovou informaci já jako organizátor nemám žádné oprávnění.
Je mi přes 50 a vidím bez problémů, kolimátor bude pro mne jednoznačné zvýhodnění (zkus porovnat výsledky mezi divizemi IPSC). Navíc to diskuze už není o zavedení nové divize, ale přesunula se na použití kolimátoru v rámci stávajících divizí, alespoň tak zní navrhovaná úprava pravidel. Rovnou říkám, že toto je neprůchozí. Standard není OPEN.



majlont
Příspěvky: 195

Příspěvek#53 » ned 23. zář 2018, 17:10

Pánové, může k tomu někdo říci osobní zkušenost, kdo nosí brýle na čtení a vlastní kolimátor ?



Awertzue
Příspěvky: 103

Příspěvek#54 » ned 23. zář 2018, 17:57

No prave proto, že už bohužel tento problem mam tak se te ptam kde na to chodis, protoze kolimator mne v nicem nepomaha. V podstate jak popise coffee. Nejvic se to da prirovnat ze jedes v desti po meste autem a nefunguji ti sterace, dojizdis k semaforum a tu cervenou tecku vidis nejak tak vsude.



Steiner
Příspěvky: 784
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#55 » ned 23. zář 2018, 18:25

kluci, zastavte palbu ... mám cca 50 a nablízko už vidím špatně, asi se mi nějak zkrátily ruce či co ;-) , na dálku ale vidím excelentně ... mám kolimátor na brokovnici tak sem si ho teď posadil 30cm od oka, za kolimátor sem dal papír s tištěným textem a na tom papíře nevidím ANI HOVNO ... ale záměrný křížek kolimátoru vidím perfektně ostře ... takže mně osobně by kolimátor určitě pomohl (to ale neznamená, že budu navrhovat nebo podporovat změnu pravidel) ... na krátkou vzdálenost (do 5-10m) pomůže laser (už je povolený), nad 10m je asi výhodnější kolimátor, ideálně pak kombinace obou v rozdílných barvách, pak ještě do LOSu zavedeme světelné meče a fazery a bude to dokonalý :D :D :D



petras125
Příspěvky: 158

Příspěvek#56 » pon 24. zář 2018, 06:47

Pravdu má Steiner + Majlont. Coffe + Awertzue - plácáte nesmysly. Až Vám bude tak 55-60 a bez brýlí to nepůjde, pochopíte vo co go.

Je mi 55, na blízko musím mít brýle +1,75D. Do dálky (2 metry a dál) vidím normálně. Tečku kolimátoru na pistoli v natažené ruce vidím zcela ostře, mířidla hodně rozmazaně. Brýle v ZP napsané nemám (k ničemu by mi nepomoly, když je nasadím vidím rozmazaně cíl). Přesně z tohoto důvodu jsem si pořídil OR s malým kolimátorem Trijicon. Na nošení je to stejné jako pistole bez kolima. Nevidím jediného důvodu, proč by se s OR pistolí nemohl střílet LOS.



petras125
Příspěvky: 158

Příspěvek#57 » pon 24. zář 2018, 07:23

Ještě doplněk:

Výška CZ 75 je 147 mm. Výška P-10C je 132 mm. Kolimátor má výšku 25mm. Nasazen na P-10C bude o 10 mm vyšší než je rozměr CZ 75. V délce bude o 20 mm kratší. Pokud ta CZ 75 bude mít trychtýř, tak i výška vyjde nastejno. Těch 10 mm na výšce na nošení vůbec nevadí, protože tenhle rozměr jde rovnoběžně s opaskem.



SlashKO
Příspěvky: 251
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#58 » pon 24. zář 2018, 10:32

Já už jsme sem sice psal, že by se mi LOS s kolimátorem taky líbil, ale vy všichni, co to tak propagujete, uvědomte si, kolik lidí by to reálně střílelo.

Určitě si uvědomujete, že by se nedalo je jen tak povolit v Pi/MPi/Re a MRe, měly by vzniknout 4 nové divize OR.

Kolik by jich tak jezdilo, když se ze 60 lidí na závodech nesejdou ani Re a MRe a třeba v MPi nás je 10?

Je to sice trochu jako slepice / vejce, ale dokud se nerozšíří nošení pistolí s kolimátorem běžně mezi lidi, tak jsou nové divize odsouzeny k tomu, že se nesejdou a nebudou vyhodnocovány, protože kam asi chcete sloučit Pi OR, když v klasické Pi bude mít brutální výhodu?

Schválně, kolik lidí znáte, kteří mají a potom ti, kteří nosí pistoli s kolimátorem?



MRBLUE
Příspěvky: 927

Příspěvek#59 » pon 24. zář 2018, 15:21

Chlapi, ti co pisete ze vekom sa vam zhorsil zrak a chcete aby bol povoleny kolimator v podstate ziadate to, ako keby bicyklisti ziadali nad 40 rokov povolit pridavny motorcek, kedze po 40tke sa vyrazne zhorsuje vykonnost cyklistu.

Uživatelský avatar
Quirinus
Příspěvky: 346

Příspěvek#60 » pon 24. zář 2018, 18:34

Pokud je kolimator na pistoli "brutální vyhoda" je to o důvod více je povolit - střelci budou lepší a rychlejší a o to přeci jde. Být při obraně co nejrychlejší a dostatečně precizní. Cenově je to dneska naprosto dostupna věc, takže argument o nelidovosti už neplatí. Nové divize potřeba nejsou, stačí jeden jiz běžný doplněk zbraně vyjmout že zakázaných doplňků. Stejně jako lasery - tam to také nemělo žádný efekt.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti