Divize LOS-pistole s kolimátorem.

Moderátor: LOS vedení



petras125
Příspěvky: 158

Příspěvek#61 » úte 25. zář 2018, 11:41

Není potřeba nová divize - stačí minikolimátotry na OR pistolích jen povolit. Míření kolimátorem nemusí u průměrného střelce představovat žádnou výhodu (spíše naopak), protože srovnávání mířidel je u méně zkušeného střelce rychlejší než nalezení tečky, pokud nezapíchl tak, že ji tam prostě má.

Uživatelský avatar
4mike
Příspěvky: 1196

Příspěvek#62 » úte 25. zář 2018, 11:50

petras125 píše:........ Na nošení je to stejné jako pistole bez kolima. Nevidím jediného důvodu, proč by se s OR pistolí nemohl střílet LOS.

já ho vidím s brejlema i bez nich, LOS se střílí v pravidly definovaných divizích, vyber si jinou asociaci, kde Ti to umožní.
Basket v tretrách Tě taky nikde nenechají hrát jen proto, že se Ti fajn nosí. :idea:



Prcek
Příspěvky: 291

Příspěvek#63 » úte 25. zář 2018, 12:21

Je to přesně tak, tak psal Coffee, pokud vidím blbě mířidla, tak i tečku. Proto kompromisní brýle, se kterými nevidím úplně dobře na dálku, ale stále ještě přijatelně tečku :)
Vlastní zkušenost s optikou, se kterou jsem se před více než 50 lety narodil: na dálku 4,5 dioptrie a pár let něco i na blízko, takže multifokální brýle, se kterými se fakt blbě střílí. Kdo je má, ten ví, není to nic moc. Tedy na kose kolimátor a k němu staré brýle s klasickým jedním ohniskem a cca 3,5 dioptriemi, kterými vidím jakž takž terč na 40-50m a ostře tečku. Na pistoli jiné staré brýle, se kterými vidím tak do 20m terč (akorát na LOS) a ještě slušně mířidla. Nic lepšího mi zatím ani optik neporadil. Takže tohle vás mladší čeká většinou taky ;)

Uživatelský avatar
Quirinus
Příspěvky: 346

Příspěvek#64 » úte 25. zář 2018, 14:58

Posílám k diskusi 2 varianty, jak by se dala pravidla upravit a to včetně paragrafového znění pro obě varianty. Osobně jsem spíše pro variantu 1 právě z důvodu snadné implementace. Pokud máte návrh na lepší formulaci pravidel či např. lepší název nové divize, podělte se prosím.


Varianta 1

Odstranění zákazu kolimátorů (a také dioptrů a puškohledů), které jsou přímo uchyceny na závěr zbraně.

Výhody:
+ jednoduchá implementace nového pravidla, minimální změny v pravidlech
+ neklade žádné nové nároky na pořadatele (stejný počet sad medailí, vyhlašování)
+ nevyžaduje úpravu webu pro registraci do závodu
+ v případě nezájmu účastníků závodů o používání kolimátoru se nic nestane
+ praxe nám jasně ukáže, zda je kolimátor na pistoli nesmysl, nebo užitečná věc (a do jaké míry)
+ univerzální pro všechny stávající kategorie – Pi, Re, MPi, MRe, rozhodující bude stále konstrukce a velikost zbraně, ráže a počet nábojů

Nevýhody:
- ve stejné kategorii budou proti sobě střílet zbraně s kolimátory a s klasickými mířidly, tak jako je tomu dnes u pušek, brokovnic a PDW


Varianta 2

Vytvoření nové divize Pistole s kolimátorem (PiO), který je pevně spojen a pohybuje se se závěrem zbraně.

Výhody:
+ lze vyzkoušet na omezený počet sezon bez vlivu na již existující kategorie
+ pokud se kategorie nebude těšit dostatečnému zájmu, lze ji bezbolestně zrušit
+ pokud je pistole osazená kolimátorem velkou výhodou, nebudou zelenáči z posledních míst přeskakovat zkušené závodníky z předních příček, kteří chtějí zůstat u klasických mířidel

Nevýhody:
- komplikovanější implementace nového pravidla
- zvýšení počtu sad medailí a prodloužení vyhlašování o 1 kategorii navíc
- vyžaduje úpravu webu pro registraci do závodu




Varianta 1
Odstranění zákazu kolimátorů, které jsou přímo uchyceny na závěr zbraně.

Část Ia. – technické požadavky na vybavení, definice platné pro krátkou zbraň
6. Jmenovitě zakázané úpravy
Kolimátory, které nejsou pevně spojeny a nepohybující se se závěrem zbraně, puškohledy, dioptry, anatomické terčové pažbičky se spodní opěrkou dlaně, přidané kompenzátory nebo kompenzátory, se kterými nebyla zbraň vyrobena, přídavná závaží, návleky na spoušť, rozšiřující ji mimo obrys lučíku. Úpravy odstraňující nebo omezující pojistné mechanismy.

Varianta 2
Vytvoření nové divize Pistole s kolimátorem (PiO), který je pevně spojen a pohybuje se se závěrem zbraně.

Část Ia. – technické požadavky na vybavení, definice platné pro krátkou zbraň
5. Pistole s kolimátorem (PiO)
Pistole ráže větší než 6,35 Br s kolimátorem pevně spojeným a pohybujícím se se závěrem zbraně. Zbraň musí být nositelná skrytě a její úpravy nesmí toto základní kritérium znemožňovat.


6. Úpravy zbraně
Text odstavce beze změny.

7. Jmenovitě zakázané úpravy
Puškohledy, kolimátory s výjimkou těch, které splňují podmínky pro start v kategorii PiO, dioptry, anatomické terčové pažbičky se spodní opěrkou dlaně, přidané kompenzátory nebo kompenzátory, se kterými nebyla zbraň vyrobena, přídavná závaží, návleky na spoušť, rozšiřující ji mimo obrys lučíku. Úpravy odstraňující nebo omezující pojistné mechanismy.

8. Pouzdra a nosiče zásobníků
Text odstavce beze změny.

9. Skryté nošení
Text odstavce beze změny

10. Střelivo
Text odstavce beze změny.



majlont
Příspěvky: 195

Příspěvek#65 » úte 25. zář 2018, 16:29

Podepisuji se pod návrh č.1. Je hodně obdobný znění, které jsem navrhoval a několik příspěvků výše:

6. Jmenovitě zakázané úpravy
Puškohledy, dioptry, anatomické terčové pažbičky se spodní opěrkou dlaně, přidané kompenzátory nebo kompenzátory, se kterými nebyla zbraň vyrobena, přídavná závaží, návleky na spoušť, rozšiřující ji mimo obrys lučíku. Úpravy odstraňující nebo omezující pojistné mechanismy. Kolimátory jsou povoleny pouze u pistole, pokud byla pistole výrobcem vyrobena s přípravou pro montáž minikolimátoru umístěného na závěru (pistole obvyklého označení optic ready).


Smysl obou navrhovaných znění je zcela stejný - přesná definice už je pouze diskutovatelná technikálie.

Konkrétní návrh(y) tedy existuje, má hlavu a patu, a měl by být v LOSU diskutován. Tím se dá toto vlákno uzavřít.



PaF
Příspěvky: 877

Příspěvek#66 » úte 25. zář 2018, 17:11

Chlapci, kolimátor jednoznačně řeší krátkozrakost. Případnou rozmazanost tečky nedělá oko ale špatný kolimátor :-).
Bez kolimátoru už bych puškou ani nebyl schopen střílet, protože chyba očí na terče vzdálené nad 50m přes mechaniky, které vidím rozmazaně, je už vážný problém.
Na pistolích do velikosti cca CZ PC10c je to i v pohodě nositelné. Asi by to chtělo prostě vyzkoušet, což by mohli ti, kdo už to mají a případně nosí. Takže to chce jen příležitost...
A tu by mohli poskytnout pořadatelé v rámci klubovek a během pohárových závodu při startu "mimo závod" - jako start druhou zbraní, například.

Pro začátek bych na 1 rok povolil variantu:
Vytvoření nové divize Krátká zbraň s kolimátorem (KzO).
Jde to dát na Pi, MPi i Re, zatím jsem neviděl MRe, který by to umožnil. Pro vyzkoušení by mohly všechny tyto zbraně závodit ve společné divizi a nevyhodnocoval by se celoroční pohár.

Neumím vytvořit anketu, ale co se zeptat, kolik střelců, co sem chodí, kdo už
1. takovou zbraň má
2. měli by zájem se zapojit do testovacího ročníku

Jinak stárneme všichni a vytvářet podmínky pro ty, kdo chtějí rozvíjet svoje schopnosti v sebeobranné střelbě přes handicap věku a fyzického stavu, je určitě úkol pro LOS. Ne tak pro IPSC, která i sama sebe vnímá jako čistý sport, jak je vidět třeba na oblečení, nekrytí apod. Netříštěme prosím síly zakládáním IDPA, i s novými standardy hledejme cestu jak tím posílit přitažlivost LOSu.



coffee
Vedení LOS
Příspěvky: 853

Příspěvek#67 » úte 25. zář 2018, 19:23

Chlapci, chlapci, vy nevíte, co chcete. V jiným diskuzích jsou velkým tématem používané zbraně, kdy soutěží proti sobě "běžné" zbraně proti pistolím typu Shadow 2 apod. je to předmětem sporů a najednou nevadí otevřít LOS závodním speciálům IPSC typu OPEN. Lidové zbraně 50 tis. a výš. Výhody proti zbraním typu (Production v IPSC) obrovské. Zkuste se podívat na výsledky některého závodu pod ASDS (býv. APS) a porovnejte časy. Tohle už není o obranné střelbě.

Nicméně předložený návrh úpravy pravidel předložím k vyjádření radě LOS.



Honzajan
Příspěvky: 1039

Příspěvek#68 » úte 25. zář 2018, 19:24

Vsuvka pro dovzdělání činných funkcionářů LOSu:
Popisovaná potíž se zrakem se nazývá vetchozrakost. Nejčastěji přichází se stářím (po 40 třeba). Čocka a soustava měnící její mohutnost ztrácí svoji schopnost ostřit na blízko. Takže člověk lidově potřebuje brýle na čtení, ale do dálky vidí dobře. Pokud si nasadí takový člověk brýle na blízko, uvidí dobře na mířidla, ale není schopen přeostřit na vzdálenější předměty. Lidské oko, stejně jako objektiv dokáže zaostřit pouze na 1 vzdálenost v 1 okamžik (proto máme ostrou mušku ale hledí ne a ani terč ne).
Kolimátor je navržen tak, aby zamezil potřebu si vybrat, na co chci zaostřit. Protože chceme vidět, na co střílíme, je i průmět červeného bodu navržen tak, aby na něj oko muselo zaostřit do nekonečna. Proto toto zařízení pomůže vetchozrakým lidem. Takže do toho netahat krátkozrakost, což se divím, že někdo může něco takového zaměnit, když mu to znepříjemňovalo život 20 let.
Nevím. Jen mi přijde politovánihodné tohle vysvětlovat lidem, kteří o něčem rozhodují.
http://2ht1mik98ka4dogie28vqc4y.wpengin ... ando05.jpg



PaF
Příspěvky: 877

Příspěvek#69 » úte 25. zář 2018, 19:36

O.K. Mea culpa. Dříve se tomu říkalo stařecká krátkozrakost, vetchozrakost je evidentně správně.

2 coffe Myslím, že jsi zbytečně "zaťatý", o tomhle tu přece nikdo nemluví...
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.



coffee
Vedení LOS
Příspěvky: 853

Příspěvek#70 » úte 25. zář 2018, 19:43

Honzajan: jsi na velkém omylu a už to tu také bylo. Kolimátor nejsou brýle, ten žádnou oční vadu nekoriguje, ať je jakákoliv. Dalším omylem je zmiňovaný odkaz. Vůbec Ti není nápadné, že je rozmazaná pistole a vše na ní, ale ta tečka je ostrá? Ať žije reklama.
Ať už důvodem "nevidění" na blízko dalekozrakost nebo vetchozrakost, obě se řeší stejnými brýlemi - spojkami.
Krátkozrakost může úplně stejně způsobit, že natažené ruce už jsou daleko a mířidla prostě nevidíš. Tomu věř nebo ne, ale je to skutečnost, díval jsem se tak na svět dost let. Změna je jednoduchá, oční laserová operace, která vadu odstraní tak, že kde jsi viděl na 25 m jen flek terče, tak najednou vidíš kruhy i zásahy 9 mm. Rozdíl je jen - 2 dioptrie. ;-)

PaF: a ty si myslíš, že to někdo nepřinese? Vždyť je to jen pistole s kolimátorem.



PaF
Příspěvky: 877

Příspěvek#71 » úte 25. zář 2018, 19:52

Jde nám přece o tohle a nevěřím, že bychom to neuměli popsat...
… a kolimátor opakovaně popsaný problém řeší, mám to vyzkoušené a operovat si oči jenom kvůli střelbě by byl nemístný risk, v běžném životě nemám problém kromě brýlí na čtení.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.



MRBLUE
Příspěvky: 927

Příspěvek#72 » úte 25. zář 2018, 19:57

Kto ma pochybnost o zvyhodneni strelca s kolimatorom a bez, nech si pozrie vysledky na sutaziach IPSC v Production a Production Optics. +- to vychadza niekde okolo 5% v prospech kolimatora.

Uživatelský avatar
Quirinus
Příspěvky: 346

Příspěvek#73 » úte 25. zář 2018, 19:58

Ad ten Sig na fotce výše - dle mých verzí by to neprošlo, jelikož není pevně spojen se závěrem, ani se s ním nepohybuje.

Majlont: Já bych to osobně neomezoval na OR pistole pouze od výrobce. Abychom zachovali lidovost a dostupnost, tak je tu zaprvé montáž do drážky hledí, která stojí pár korun a umožní každému vyzkoušet bez velké investice, zda je kolimátor zajímavý nebo ne na jeho stávající pistoli. Případně si může nechat udělat lůžko přímo do závěru (cca 2 000 Kč), aby nemusel kupovat MOS/OR verzi (cca 20 000 Kč), pokud se pro toto řešení rozhodne na trvalo.

Uživatelský avatar
Quirinus
Příspěvky: 346

Příspěvek#74 » úte 25. zář 2018, 20:01

Já se snažím prosadit cca toto:

Obrázek



Indian
Příspěvky: 1427

Příspěvek#75 » úte 25. zář 2018, 20:07

Možná je to OT, ale rád bych připomněl, že LOS má jaksi napodobovat reálné situace ohrožení a pokud mne nékdo napadne a nemám zrovna brýle, tak to nejde říct útočníkovi "sorry, počkej až si nasadím cvikr ". A tedy mířím í s rozostřenými mířidla. Z toho důvodu je podle mně diskuse o očních vědách irelevantní. Podotýkám, že mám taky přes 50 a na čtení í na dálku nosím brýle o různé síle . Kolimátor mi přišel rozeznatelny stejně jako mechanická mířidla. Mluvím o střelbě na "obrannou" vzdálenost cca 8m, kdy se stejně střílí s rozostřenými mířidly a zaostřeným cílem. V nabídce je čím dál víc zbrani nositelnych í s kolimátorem. To by mělo být podstatné. Protože jinak si připadám v této diskusi jako kdysi na průmyslovce, když nás učitel mechaniky přesvédčoval, že kalkulačky jsou na nic a jen krátkodobá móda. A že lepší je logaritmické pravítko...

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 9 hostů

cron