Jak se zbavit zbraně.

Co jinam nepatří...
Uživatelský avatar
Drvoštěp
Příspěvky: 520

Příspěvek#1 » sob 13. říj 2018, 09:18

Baikal 442 v ráži 9mm Makarov. Mou vlastní hloupostí zhavaroval.
Bez rzi, jen malinko ošoupaný brynýr od nošení v pouzdru. Má nafouklou hlaveň tedy nejde normálně rozebrat.
Zásobníky nejsou, prodal jsem je.
Chci se ho zbavit ale legálně zničit (abych ho neměl v evidenci) znamená:
300,- Kolek na žádost o zničení zbraně.
800,- Zaplatit puškaři.
300,- Cestování a tak.
Hledám jinou, levnější cestu!
Takže pokud někdo tu hlaveň odvrtá, má k dispozici pistoli bez hlavně, přesněji všechny díly pistole s výjimkou hlavně.
Má to cenu pro puškaře jako zdroj dílů nebo pro sběratele co si ho nechá znehodnotit a pověsit do vitriny?
Zkouším prodat ho ale nikdo neprojevil zájem přestože to nebude drahé!
Hezký den.



Knop
Příspěvky: 184

Příspěvek#2 » sob 13. říj 2018, 11:04

Tak jedna možnost, jak snížit náklady, je před odevzdáním zbraně puškaři ke zničení z ní očesat všechny nehlavní části zbraně a ty prodat jako náhradní díly.

Uživatelský avatar
Drvoštěp
Příspěvky: 520

Příspěvek#3 » sob 13. říj 2018, 11:19

A proč to v podstatě zadarmo nekoupí puškař?
Díly na baikala (Hodí se i na Makarov PM) přece nejsou zadarmo ani snadno sehnatelné!



Knop
Příspěvky: 184

Příspěvek#4 » sob 13. říj 2018, 12:02

Asi nerozumím otázce, ale puškaři ty díly z ničených zbraní berou jako bonus zdarma, takže když jim odevzdáte pouze hlavní části, nepotěšíte je a kdyby jste jim nabídl díly ke koupi, dali by vám za ně podstatně méně, než byste za ně mohl dostat sám od vlastníků těchto zbraní.

Uživatelský avatar
Drvoštěp
Příspěvky: 520

Příspěvek#5 » sob 13. říj 2018, 12:08

Jediný puškař v okolí chce 800 a ty díly si pochopitelné nechá.
Kdybych to rozebral sám, tak zničení těch zbytků odmítne!
Opravdu tu není nikdo, kdo by to za stovku koupil a zbavil mě tak toho záznamu?



vgj
Příspěvky: 605

Příspěvek#6 » sob 13. říj 2018, 12:28

Jediná šance je dlouho inzerovat pistoli včetně popisu vady. Pokud kupříkladu někomu bude chybět rám (místo prasklého), a vyjde ho to takto levněji, tak si ji koupí a nechá zlikvidovat jen závěr a hlaveň. Ale Makarov není tak vzácný, aby se s tím někdo moc papíroval. (Havarovanou P08 by jsi asi prodal lépe).



Knop
Příspěvky: 184

Příspěvek#7 » sob 13. říj 2018, 13:01

Puškaři fungují jako jedna součást docela přesně právně regulovaného systému poskytující nějaké služby vyplývající ze zákona a prostě není možné, aby si nějaký puškař vybíral, co se uráčí zničit a za jakou cenu. Když má v ceníku ničení krátké za 800, tak to prostě musí udělat nezávisle na tom, jestli na ní jsou nějaké díly nebo nejsou. Jestli vám zbraň odmítne zničit, tak je na místě stížnost na policii s podnětem k odnětí licence. Krátkým průzkumem jsem zjistil, že ceny za zničení pistole se pohybují mezi 500 a 1000 Kč vč. DPH

Uživatelský avatar
Drvoštěp
Příspěvky: 520

Příspěvek#8 » sob 13. říj 2018, 13:19

Knop píše:Puškaři fungují jako jedna součást docela přesně právně regulovaného systému poskytující nějaké služby vyplývající ze zákona a prostě není možné, aby si nějaký puškař vybíral, co se uráčí zničit a za jakou cenu. Když má v ceníku ničení krátké za 800, tak to prostě musí udělat nezávisle na tom, jestli na ní jsou nějaké díly nebo nejsou. Jestli vám zbraň odmítne zničit, tak je na místě stížnost na policii s podnětem k odnětí licence. Krátkým průzkumem jsem zjistil, že ceny za zničení pistole se pohybují mezi 500 a 1000 Kč vč. DPH

Nojo... ale můj problém je v tom, že nechci platit těch 800,- ani 300,- a cestovat sem a tam...
Prostě si naivně myslím, že se někomu vyplatí získat za stovku a poplatek něco, co rozebere a prodá v rámci oprav. Jak sem koukal už jen výměna úderníku a vytahovače to snadno pokryje.



vgj
Příspěvky: 605

Příspěvek#9 » sob 13. říj 2018, 14:07

Makarov není tak vzácný, aby se to vyplatilo. To samé lítání kolem znehodnocení zbytků potom bude muset oběhat puškař. Ani on nemůže zbraň jen tak rozebrat. Zákon o znehodnocení pro něj platí stejně, nepoužitelné hlavní části bude muset znehodnotit - po prověrce policií, použitelné pak nechat přepsat CRZ, případně znovu tormentovat - tormentaci má zbraň jako celek).
Bude to na dlouhou inzerci. Zda se někomu nehodí rám a spoušťák. Jinak se to nikomu nevyplatí. Všichni jsou líní a jejich čas něco stojí.

Uživatelský avatar
Petzold
Příspěvky: 1146

Příspěvek#10 » sob 13. říj 2018, 16:48

Knop píše:Puškaři fungují jako jedna součást docela přesně právně regulovaného systému poskytující nějaké služby vyplývající ze zákona a prostě není možné, aby si nějaký puškař vybíral, co se uráčí zničit a za jakou cenu. Když má v ceníku ničení krátké za 800, tak to prostě musí udělat nezávisle na tom, jestli na ní jsou nějaké díly nebo nejsou. Jestli vám zbraň odmítne zničit, tak je na místě stížnost na policii s podnětem k odnětí licence. Krátkým průzkumem jsem zjistil, že ceny za zničení pistole se pohybují mezi 500 a 1000 Kč vč. DPH


Socialismus u nás oficiálně skončil někdy v roce 1989. Puškařství je živnost jako každá jiná, trh je průnik nabídky a poptávky a jestli ti puškař odmítne zničit pistoli, třeba protože má zrovna hodně zakázek, můžeš si stěžovat třeba až na hlavní vrátnici v Bruseli, ovšem bude ti to platné jak..... :D



Střelec
Příspěvky: 1667

Příspěvek#11 » sob 13. říj 2018, 16:55

Není cesta to odevzdat na PČR, zaplatit kolek a nechat jim to tam, ať si s tím dělají co chtějí? Je někde v zákoně, ze je povinností majitele hledat a zajišťovat zničení?

Uživatelský avatar
Drvoštěp
Příspěvky: 520

Příspěvek#12 » sob 13. říj 2018, 17:15

§ 63 Znehodnocování a ničení zbraní a střeliva a výroba řezů zbraní a střeliva.
(6) Žadatel, kterému bylo vydáno povolení podle odstavce 1, je povinen do 20 pracovních dnů ode dne vydání povolení zbraň kategorie A, B anebo C předat ke znehodnocení nebo zničení nebo výrobě jejího řezu pouze osobě, která je k této činnosti oprávněna. Této osobě předá i střelivo, pokud ho žadatel chce nechat znehodnotit nebo zničit nebo vyrobit jeho řez. O převzetí zbraně, hlavní části zbraně, zakázaného doplňku zbraně nebo střeliva je povinna tato osoba vydat žadateli potvrzení. Nepředá-li zbraň kategorie A, B anebo C ke znehodnocení nebo zničení nebo výrobě jejího řezu podle věty první, je povinen povolení vrátit do 20 pracovních dnů od posledního dne, kdy tak měl učinit, příslušnému útvaru policie.
Tož Tak... Nechat jim to na PČR nejde..



Knop
Příspěvky: 184

Příspěvek#13 » sob 13. říj 2018, 20:02

Ta zbraň je v současné době "neshodná" - zkušební značka na ní se neshoduje se stavem, ve kterém je. I kdyby bylo možné zbraň s takovou závadou prodat, nový majitel jí při registraci stejně bude muset odnést na zkušebnu, kde jí oficiálně znestřelbyschopní. Takže by novému majiteli vznikly všechny komplikace a výdaje jako původnímu PLUS náklady jako při každém nákupu zbraně (200+300) PLUS komplikace a náklady při registraci (350 za kusové ověření ve zkušebně).

Když existuje zákonná povinnost majitele předat zbraň ke zničení do určité lhůty, tak musí na druhé straně také existovat nějaká povinnost puškařů si tu zbraň převzít, pokud tu službu nabízejí. Když fungují v nějakém regulovaném prostředí s určenými postupy a lhůtami, tak je rozhodování podle vlastní nálady tak trochu omezené.

Bylo by docela zajímavé vědět, kolik zbraní, na kterých není na první pohled vidět, že už nejsou naživu a můžou tak projít při prohlídce na policii při prodlužování zbrojního průkazu, existuje. Vzhledem ke komplikacím s jejich ničením to možná nebude úplně malý počet. Není to úplně ideální situace, protože o nějaké "trhlince" může vědět jenom majitel a například v případě jeho úmrtí se zbraň novému majiteli může dostat bez této informace, nikdo si té závady nemusí všimnout a může se stát neštěstí.

Možná by stálo zato udělat nějakou "akci" na ničení závadných zbraní, se zrušením poplatků, dotací "ničitelům", aby je mohli majitelům zničit levně nebo zadarmo a podobně.



gunman
Příspěvky: 173

Příspěvek#14 » sob 13. říj 2018, 20:32

Knope a ty jsi z které planety? Jako soukromě podnikající osoba se opravdu rozhoduju podle vlastní nálady a zakázky, které se mi nelíbí, prostě nevezmu. Občas je nevezmu i kvůli ksichtu zákazníka. Občas likviduju kamarádům zbraně zadarmo a odhady dělám někomu taky za hubičku. Tobě bych nabídl zničení zbraně za 3.500,- Kč a kdyby se ti to nelíbilo, tak by jsi šel jinam :-)

Uživatelský avatar
Petzold
Příspěvky: 1146

Příspěvek#15 » sob 13. říj 2018, 21:34

Proboha Knope, ta zákonná povinnost pro majitele zbraně ji předat ke zničení do určité lhůty je až na základě povolení vydaného PČR, o které si musí , o představ si, majitel sám zažádat. Kdy to udělá, to je jen a jen na majiteli a do doby než si o povolení ke zničení zažádá, má fůru času si na to někoho najít, kdo mu ji zničí. Třeba rok, dva tři, v nejzazším případě až do doby kdy si půjde žádat o nový ZP a zbraně předloží ke kontrole.

Jinak pokud někdo kupuje např. zbraň z pozůstalosti, většinou je to za nějakou odhadní cenu a je na každém, zda si takovou zbraň pořídí nebo ne. Navíc má možnost si zbraň nechat přezkoušet na zkušebně. Ne všichni v téhle zemi potřebují paternalistický stát k tomu, aby ho vodil za ručičku. :roll:

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 16 hostů