Jak se zbavit zbraně.

Co jinam nepatří...
Uživatelský avatar
Poli
Příspěvky: 460

Příspěvek#16 » sob 13. říj 2018, 21:45

Proč by jako měla existovat povinost někoho něco k něčemu převzít, kor, když je to živnostník? Tak daleko to Babiš ještě s regulací podnikání nedotáhl a nechápu, že někteří si pořád myslí, že ve zbraních a střelivu se funguje na bázi altruismu a v létě se chodí na pastvu. Je pouze povinost na to vystavit potvrzení.
Dle mé zkušenosti staré přes 10 let se zničením zbraně, konkrétně naprasklého závěru je taková, že nejdřív se mi vysmáli na OZSBM s tím, že si možná rok počkám, než se pistole vrátí z balistiky, protože balistici na OKTE mají dost práce. Když se asi po měsíci pistole vrátila, protože těžká protekce, tak jsem závěr očesal, odnesl jedinému puškaři v kraji, on pustil flexu, dvakrát řízl, hodil výsledek do koše a pak mi vystavil za 150,-Kč potvrzení, na jehož základě mi závěr na OZSBM zrušili a vystavili techničák pouze na hlaveň a rám.



majlont
Příspěvky: 195

Příspěvek#17 » ned 14. říj 2018, 15:08

Možná by to chtělo přečíst zákon 119/2002 Sb., §63 - Znehodnocování a ničení zbraní a střeliva a výroba řezů zbraní a střeliva:

(1) Znehodnotit nebo zničit zbraň kategorie A, B nebo C nebo vyrobit jejich řez lze jen na základě povolení příslušného útvaru policie ....

V praxi to funguje tak, že policie si zbraň vezme a odešle ji balistikům na Odbor kriminalistické techniky a expertiz (OKTE). Ti provedou balistickou expertizu za účelem zjištění, zda s touto zbraní nebyl spáchan nějaký čin. Kolegové na OKTE jsou dost vytížení, zejména v období vyhlášení zbraňové amnestie, takže expertiza nějaký čas trvá. Pak ti PČR zbraň vrátí s povolením ji nechat zničit. Další dění se řídí odstavcem 6 zákona:

(6) Žadatel, kterému bylo vydáno povolení podle odstavce 1, je povinen do 20 pracovních dnů ode dne vydání povolení zbraň kategorie A, B anebo C předat ke znehodnocení nebo zničení nebo výrobě jejího řezu pouze osobě, která je k této činnosti oprávněna. Této osobě předá i střelivo, pokud ho žadatel chce nechat znehodnotit nebo zničit nebo vyrobit jeho řez. O převzetí zbraně, hlavní části zbraně, zakázaného doplňku zbraně nebo střeliva je povinna tato osoba vydat žadateli potvrzení. Nepředá-li zbraň kategorie A, B anebo C ke znehodnocení nebo zničení nebo výrobě jejího řezu podle věty první, je povinen povolení vrátit do 20 pracovních dnů od posledního dne, kdy tak měl učinit, příslušnému útvaru policie.



rumburak18
Příspěvky: 1650

Příspěvek#18 » ned 14. říj 2018, 17:27

Fór nastane, když mu to PČR vrátí v době, kdy to nikdo během těch 20 pracovních dnů nepřevezme. K tomu ale asi nemůže dojít. Nicméně asi není nic proti ničemu se předem s dotyčným domluvit, že až do přijde z PČR, tak se objednané práce provedou.

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4566

Příspěvek#19 » ned 14. říj 2018, 18:29

rumburak : U nás to policie dokonce vyžaduje. Už při podání žádosti o povolení např. zničení zbraně mít uvedeného puškaře, který práci provede. Jestli je to tak všude nevím, ale logiku to má.



Indian
Příspěvky: 1427

Příspěvek#20 » ned 14. říj 2018, 19:31

Má to velkou logiku. K zubaři nebo na operaci kyčle se člověk taky musí rozhodnout a objednat kam a kdy půjde... :-) A dá se předpokládat že v dnešní době se ani puškaři / zbrojíři zrovna netlučou nudou...

Uživatelský avatar
Drvoštěp
Příspěvky: 520

Příspěvek#21 » pát 19. říj 2018, 07:49

Vyřešeno!
Rada "Počkej a on se někdo najde" zabrala!
Našel se sběratel, co si z toho udělá řez.
Nicméně soudím, že by likvidace zbraní měla být zjednodušena a zlevněna.



mobil-man
Příspěvky: 844

Příspěvek#22 » pát 19. říj 2018, 14:33

Drvoštěp píše:Nicméně soudím, že by likvidace zbraní měla být zjednodušena a zlevněna.

OT:
Kdyby to četl předseda Druncker, je schopen vypsat dotace na likvidaci zbraní 8-)

Uživatelský avatar
Drvoštěp
Příspěvky: 520

Příspěvek#23 » pát 19. říj 2018, 17:24

checht..
nicméně přefiknout zbraň flexou je práce na 5 minut. nevím, proč by to nemohli udělat hned po expertize, že zbraň nemá kriminální historii.

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4566

Příspěvek#24 » pát 19. říj 2018, 18:06

Drvoštěp : Prý se nechá dohodnout s policií, že zbraň nechci. Já to nikdy nezkoušel a nějak nechápu precedens. Ale svoji logiku to má. Ty máš zbraň, která je poškozená. Předložíš ji policii. Ta tě vyzve abys ji předložil zkušebně. Ta ti nevydá protokol o tom, že zbraň je O.K. Ty nemáš ZP sk. A nebo ji na tu skupinu nechceš přihlásit. Nakonec stejně propadne státu. A stát ji zlikviduje na svoje útraty. Někdo psal, že to jde dohodnout i přímo. Nechci zbraň, stát ji zlikviduje. Jak říkám - JPP.



iloveguns
Příspěvky: 1421

Příspěvek#25 » pát 19. říj 2018, 22:09

Ten popsaný postup logiku má. Pokud nemáš skupinu A, tak takovou zbraň s protokolem ze zkušebny uložíš na policii jako osoba, která nemá oprávnění k jejímu držení a policie se bude snažit podle zákona ji prodat oprávněné osobě. Pokud ji v zákonné lhůtě neprodá, zbraň propadá státu. Ale má to jedne háček a tím je zkušebna. Poplatek za zkušebnu včetně cestovného může být dle vzdálenosti srovnatelný s poplatkem za zničení, takže ve výsledku nic neušetříš.



AndreasBaader
Příspěvky: 201

Příspěvek#26 » sob 20. říj 2018, 07:02

Zkus zajit na oddeleni a vyuzit institut odevzdani zbrane do majetku statu. Nekde to berou. Je to podle obcanskeho zakoniku (vudani se veci).

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti