Pravidla LOS ročník 2018

Moderátor: LOS vedení

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 2231

Příspěvek#16 » pon 16. črc 2018, 13:37

Albert píše:Vzhledem k diskuzi na téma opožděného stanovení kvalifikačních kritérií pro MČR LOS, navrhují k diskuzi změnu pravidel.
Můj návrh zní: Do závodu MČR LOS se kvalifikují závodníci podle dosaženého umístění v poháru LOS.
V divizi Pistole prvních 60
V divizi malá Pistole prvních 20
Revolver prvních 10
Malý Revolver prvních 10


Za me to tak bylo a melo to jeden problem... Spousta lidi to mela za ucast, nikoliv za vykon :-( pac kazdy, kdo stihl objet dostatecny pocet zavodu se tam vesel. A naopak se tam neveslo spousta kvalitnich strelcu, co strileli LOS jako druhou ci treti disciplinu.

Uživatelský avatar
Albert
Příspěvky: 1010

Příspěvek#17 » pon 16. črc 2018, 15:37

No toť otázka do pranice ;) ... Respektive v tomto ohledu otázka na diskuzi v LOSí radě. Může být že střelec "X" se primárně věnuje IPSC. V sezóně se zúčastní pouze třech závodů LOS a všechny tři vyhraje, přesto v poháru obsadí nekvalifikované místo. Je jasné že se tedy jedná o kvalitního střelce, na druhou stranu je otázka jestli si zaslouží zúčastnit se MČR LOS (?) když se LOSu nevěnoval tak říkajíc na plný úvazek. Když bych to vzal opačně a teď mě nikdo nechytejte za slovo, protože následující úvaha je skutečně velmi hypotetická (!)..... Střelec "Y" se věnuje LOSu, zúčastní se většiny závodů a mimo to si střelí tři závody IPSC které vyhraje, případně skončí na bedně. Svědčí to o tom, že je to kvalitní střelec IPSC ale na mistrovství světa v IPSC se asi nekvalifikuje.
Jde asi o to najít nějaký ten kompromis mezi "zásluhovostí" a výkonem. Když se podíváme na současné výsledky v poháru LOS, tak zjistíme že 60tý v pořadí má 388%, což by měl "kvalitní střelec" dát na 4 až 5 závodů. Je opět otázka zda účast ve 4řech až 5ti závodech z 11ti je dostatečně zásluhové pro účast na MČR nebo ne. Já v tom do jisté míry ten kompromis vidím. Buď jsi tak dobrý že se do 60tky dostaneš 5ti závody nebo neumíš, tak jezdi na více závodů (aby jsi byl taky jednou tak dobrej :P )

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 2231

Příspěvek#18 » pon 16. črc 2018, 21:36

Právě, že v IPSC se lze na Mistrovství republiky se kvalifikovat jen jednim vysledkem za 2 roky (vystrileny Ccko ma platnost vzdy do konce nasledujiciho roku). Na Mistrovstvi sveta se stanovi nekolik (vetsinou kolem 5) danych zavodu, ktere se sleduji a podle poradi se vybiraji kvalifikanti za nas region...

Kazdopadne - kriterium je plne v kompetenci reditele LOS a na tom bych nic nemenil...
Umim si predstavit 1.000 ruznych moznosti, vsechny dobre a vsechny blbe - pro nekoho... Nikdy nebude nalezeno optimum.
Kdyz vymyslis neco ve smyslu: "bud umisteni v poharu do 50. mista, nebo nejmene 3 zavody s prumerem 80% na zavod", tak ti lidi taky budou brblat...

Uživatelský avatar
Albert
Příspěvky: 1010

Příspěvek#19 » pon 16. črc 2018, 22:59

No tak vo tom žádná... Ať tak nebo tak vždycky se nějaký "Brblal" najde ;-)



paradaj
Příspěvky: 26

Příspěvek#20 » úte 17. črc 2018, 12:10

No jistě, že zavděčit se nejde všem, ale o tom ta debata ani nebyla. Celé se to točí kolem toho, že bychom rádi znaly podmínky účasti dřív, než vlastně ročník skončí a nejde s tím nic dělat.
Mě osobně je jedno jestli to bude z poháru nebo určitej počet závodů s daným procentem, ale musím to vědět, abych se podle toho zařídil.



Steiner
Příspěvky: 784
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#21 » úte 17. črc 2018, 13:45

cmk,albert: je pravda že ať to nastavíme jak chceme, vždycky tam bude nějaká "čára" a těm co budou pod čarou se to líbit nebude ;-) ale jak čtu tady tu diskusi, tak celý problém vznikl jen tím, že se kritéria kvalifikace zveřejnily pozdě, ředitel slíbil že se příště polepší ;-) a tím bych to skoro uzavřel :D

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 2231

Příspěvek#22 » pát 20. črc 2018, 09:16

Jj, ono je to cele o tom, ze:
- cim drive se to zverejni, tim vice casu budou mit strelci na dohnani restu
- cim pozdeji se to zverejni, tim lepe se to bude dat definovat
- reditel LOS vzdy byl, je a bude clovek, ktery tomu obetuje spoustu sveho volneho casu zdarma, krome sve prace, rodiny a starosti resi i LOS a tak se pak muze stat podobna vec...



paradaj
Příspěvky: 26

Příspěvek#23 » sob 21. črc 2018, 10:18

cmk: Čím dříve ano a myslím, že v polovině ročníku by to jít mohlo a byla by tam i rezerva na případné zpoždění ve zveřejnění.
Add ředitel... Vcelku to chápu, je to lidský, že se něco nestihne na druhou stranu mě to stálo deset hodin v autě a osm set ujetých kilometrů, abych měl pátej závod. Tim chci říct, že každá sranda něco stojí ať už ředitelování nebo závodění.



PiGr
Příspěvky: 25

Příspěvek#24 » sob 21. črc 2018, 18:03

No každej má šanci, se stát řiditelem.
A může to dělat lépe.
Neříkám že je to dokonalé, ale všichni si sáhněte do svědomí a kdo z vás by to dokázal líp.
Já teda ne a co vy!?



paradaj
Příspěvky: 26

Příspěvek#25 » úte 24. črc 2018, 08:24

PiGr, cmk: To že někdo vykonává nějakou funkci zdarma neznamená, že ho automaticky všichni povinně chválí a promíjí mu chyby, protože to je přece zadara. Navíc se tady lidi pokoušej diskutovat a navrhovat. Nevšim sem si, že by tady probíhalo pranýřování ředitele...



jaramat
Příspěvky: 68

Příspěvek#26 » pon 29. říj 2018, 16:27

Nevím kam svojí připomínku (skoro slohové cvičení) zařadit, ale nejlépe se asi hodí sem. Vím, že se na některých závodech, kde se trochu honí čas, občas objevuje jeden nešvar, který se mě osobně a vím, že i některým dalším střelcům, příliš nelíbí a týká se to hodnocení papírových terčů, v rámci kterého má závodník právo kontrolovat zásahy. Občas to ale ani není možné, zejména v situacích s větším množstvím papírových terčů a současně když má rozhodčí víc "aktivních" pomocníků, kteří zásahy hlásí a zalepují dříve než má závodník možnost si je zkontrolovat (nejde být v jeden okamžiku u třech terčů najednou). Pokud má závodník všude double alpha, tak je to asi jedno, ale pokud se podaří C, D, MISS nebo neterč, tak bych to chtěl vidět, i pomocník je jen člověk a může se splést, ale když už je to zalepený, kontrola není možná. Vážím si všech organizátorů, rozhodčích a pomocníků a vím, že není sranda vše zorganizovat, aby to klaplo, ale to nemění nic na tom, že jsou nějaká pravidla a ta se mají dodržovat. Příklady: na jednom závodě jsem trefil bábu (papírový neterč, moje blbost), přitom jsem kontroloval s rozhodčím zásahy na druhé straně situace, jen jsem zaslechl, že pomocník říká, že mám neterč, tak jsem zvolal, že bych to rád viděl (ať vím jak jsem levej), ale když jsem k neterči přišel, tak už byl zalepený, a když jsem se zeptal kde to bylo, tak už to pomocník pořádně ani nevěděl a ukázal na jednu z mnoha přelepek, nebo na jiném závodě při nahlášení na terči aplha delta (kdy jsem k terči stihl doběhnout těsně před tím, než jej pomocník zalepil) tak po mé kontrole jsem zjistil, že je tam alpha charlie (resp. tři zásahy A, C, D, ale hodnocené jsou dva nejlepší), takhle to hoši přece nejde dělat...., vím, že mně nikdo nechce záměrně poškodit (ta bába tam na 99,9999% byla a ve druhém případě mi nejde o tu jednu vteřinu, spíše o princip), ale chybovat je lidské a bylo by fajn, aby rozhodčí na situaci o tomto a nejen o tomto pomocníky alespoň poučil.



MRBLUE
Příspěvky: 927

Příspěvek#27 » pon 29. říj 2018, 17:48

Pokial sa hodnoti priebezne (koli uspore casu), malo by byt umoznene aby pri hodnoteni bol tvoj zastupca, ak si ho urcis. Ak neurcis, znamena to ze sa vzdavas kontroly. Na velkom stage nemozes cakat ze pockaju kym si prezries zasahy sam. Ale na SK je prax ze v pripade miss alebo noshoota sa caka na pretekara aby to videl.

Uživatelský avatar
HawkCZ
Příspěvky: 882
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#28 » pon 29. říj 2018, 20:07

jaramat: Toto se občas stane, zpravidla neúmyslně jak píšeš. Každopádně pokud jde o pohárový závod, tak všichni rozhodčí byli v tomto jasně instruování na školeních, že střelec musí mít možnost zásahy zkontrolovat.

Pokud mu to nebylo umožněno, máš možnost nepodepsat scoresheet a zavolat si hlavního rozhodčího. Vzhledem k nemožnosti zpětné kontroly a pochybení rozhodčího/lepiče, by jsi měl dostat reshoot. Prakticky jiné řešení není, pokud nedojdete k nějaké shodě na zásahu. Pokud by to byla tajná stage, je to o to komplikovanější / méně spravedlivé v případě reshootu a o to víc by se tomu měl tým starající se o danou stage snažit vyhnout.

Ukázkově se tato situace odehrála na jedné střelnici, v jejíž městě nemají krematorium, letošní léto :-)))...



jaramat
Příspěvky: 68

Příspěvek#29 » pon 29. říj 2018, 21:11

HawkCZ: Tahle situace se prozměnu odehrála na jedné střelnici ve městě okurek (které mám mimo jiné moc rád), kde pomocník nahlásil neterč, já jsem zavolal, že to chci vidět a než jsem tam došel tak to bylo zalepené, nejsem prudič a taky nemám ambice na přední umístění, tak jsem to nechal být, asi tam ta bába fakt byla. Chápu že pršelo a všichni chvátali, ale i tak jde o princip, současně tam testovali i elektronické score sheety, takže to byly mírně nestandardní podmínky. Ale stávat by se to nemělo, zejména když jde o miss nebo o neterč.



coffee
Vedení LOS
Příspěvky: 853

Příspěvek#30 » pon 29. říj 2018, 22:12

Jednoduše, máš pravdu. Takové to zásahy (miss, neterč) by střelec měl možnost zhlédnout. Veškeré zásahy musí vyhodnocovat jmenovaný rozhodčí, ne jen pomocník. Čímž nehodnotím konkrétní situaci, protože nevím složení rozhodčích na dané situaci. "Sporné" zásahy je vždy potřeba střelci ukázat a v případě hodnocení více rozhodčích současně je potřeba se dohodnout. U zásahu neterče, který bych jako střelec neviděl, bych jak píše i Kuba, nesouhlasil s scoresheetem. Na druhou stranu D beru jako standardní zásah.

MRBLUE: to si pleteš s IPSC. V LOS nejsou tak dlouhé a složité situace, aby nebyl střelec schopen zásahy zkontrolovat. Aspoň u krátké.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů

cron