Mechanická pojistka vs. bezpečnostní ozub



Zajic
Příspěvky: 3

Příspěvek#1 » pát 1. črc 2011, 13:42

Co je výhodnější při častém nošení zbraně u sebe. Zbraň s mechanickou pojistkou nebo s bezpečnostním ozubem (dekok)?

Uživatelský avatar
Spock lone wolf
Příspěvky: 83
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#2 » pát 1. črc 2011, 15:05

Z mého pohledu to podám stylem: Co způsobí větší problém, když ve stresu na to zabezpečení zapomeneš a pokusíš se rychle jen zmáčknout spoušt?

Uživatelský avatar
johnnyjak
Příspěvky: 580
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#3 » pát 1. črc 2011, 16:40

Podle mě je to na každém, s čím se nejlépe sžije. Já pojistku uznávám na zbraních typu 1911, kde se nosí v režimu nataženo, zajištěno; jinde mi manuální pojistka přijde přebytečná.



Self-Def-Enthusiast
Příspěvky: 86

Příspěvek#4 » pát 1. črc 2011, 16:52

Ja tu manualku pouzivam treba kdyz mam nekoho bez ZP na strelnici a zbran mu predavam natazenou - nekteri odmitaji se zbrani ze strachu manipulovat jinak nez prostym mackanim spouste. Cejtim se proste lip, kdyz to pri ty predavce zajistim.

Samozrejme z hlediska noseni je to uplne k nicemu a nema to zadny prakticky opodstatneni. Na druhou stranu decocker mi neni nijak extra sympatickej a i pres to, ze na nej nekteri nedaji dopustit, ja proste nemam problem s tim, ze vypoustim kohout rukama a ne pres decocker. Takze pro me osobne je uplne jedno, jestli tam je manualka nebo vypoustec - nektery lidi to resej, mne to prijde jedno.

Uživatelský avatar
Joe
Příspěvky: 680

Příspěvek#5 » pát 1. črc 2011, 17:04

Revolver, glock, nebo jiná zbraň, která podobné nesmysly nemá 8-)

Manuální pojistka má (kromě 1911) smysl snad jedině, když potřebuješ odložit nataženou pistoli, a nemůžeš bezpečně vypustit. Např. policajt při spoutávání nebezpečné osoby.

Vypouštět přes palec decockem vůbec není od věci. Vypadá to zbaběle, ale lepší, než mít prostřelenou televizi ;)

Uživatelský avatar
sided
moderátor
Příspěvky: 3754

Příspěvek#6 » pát 1. črc 2011, 17:28

johnyjak: stručně, přesně 8-) je potřeba se naučit se zbraní zacházet, pokud nehrabu na spoušt tak nevystřelí. Naopak pokud si projdete náhodné výstřely co se komu povedly, tak vždycky zbraň byla buď "vybitá" nebo "zajištěná"



MaH
Příspěvky: 32

Příspěvek#7 » stř 7. zář 2011, 13:11

Zdravím, snad nebudu moc OT, ale nepodařilo se mi najít informace k vypouštění kohoutu (na bezpečnostní ozub). Tedy otázka, jaký je rozdíl při vypuštění kohoutu na A) bezpečnostní ozub B) až úplně dolů. Uvažovaná pistole např. CZ 75 SP-01. Co je bezpečnější z hlediska manipulace, nošení?



jernom
Příspěvky: 23

Příspěvek#8 » stř 7. zář 2011, 13:19

bezpečnostní ozub je tam od toho aby kohout nepadl na úderník třeba při pádu pistole na zem. Když je, jak ty říkáš, až dole v podstatě se dotýkají a pád na kohout může odpálit zápalku.

Uživatelský avatar
sided
moderátor
Příspěvky: 3754

Příspěvek#9 » stř 7. zář 2011, 13:38

Jernom: to se může stát jenom u velmi starých zbraní. Všechny nové konstrukce mají plovoucí úderník který při vypuštěném kohoutu nepřesahuje čelo závěru, navíc tam bývá blokace úderníku. U revolverů plní tu samou funkce přenosová páka, pokud není plně stlačena spoušt tak kohout na úderník prostě nedosáhne.

MaH: rozhodně vypouštět až dolů



Patrik
moderátor
Příspěvky: 3539

Příspěvek#10 » stř 7. zář 2011, 16:07

Pokud chce nosit v komoře a zajištěnou tak na CZ75 to nejde pokud je kohout dole. U ostatních nevím.



Self-Def-Enthusiast
Příspěvky: 86

Příspěvek#11 » stř 7. zář 2011, 18:24

Ten bezpečnostní ozub tam je dán právě kvůli tomu vypouštění. Nejde vůbec o to, že by kohout neměl ležet na úderníku ve vypuštěnym stavu. Jak říká správně sided moderní zbraně maj inerciální úderník. Ten ozub tam je kvůli vypouštění kohoutu u zbraně, která nemá decocker.

Funguje to asi tak, že když vypouštim, tak podržim kohout, zmačknu spoušť a hned ji zas pustim. Stačí jen kohout vycvaknout z tý zadní polohy ale držet ho. Pak spoušť pustit!!! a teprva když je spoušť nezmačknutá kohout vypustit opatrně na ozub. Tímhle postupem se totiž minimalizuje riziko, že vám kohout vyklouzne, zbuchne přímo na úderník a odpálí náboj. Pokud vypouštíte až dolů, musíte spoušť držet po celou dobu procesu a riskujete, že vám kohout smekne a zbraň spustí.

Ozub tam není kvůli oddělení kohoutu a úderníku, je tam kvůli vypouštění bez rizika (nebo spíš s minimálním rizikem), že zbraň blbou nehodou spustí.

Mimochodem já sám taky vypouštim až dolu :oops: , protože se mi to líbí víc. Ten ozub je ale myšlen (u moderních kvérů s inerciálním úderníkem) právě takhle. Fámy o oddělováni kohoutu a úderníku během nošení se moderních kvérů netýkaj.



Steiner
Příspěvky: 784
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#12 » stř 7. zář 2011, 23:26

Self-Def-Enthusiast: s tím vypouštěním to není pravda. Bezpečnostní ozub vznikl proto, že když zavadíš o kohout (oděvem, bezp.pásem v autě, opěradlem židle nebo křesla, apod.) tak může dojít k tomu, že se kohout natáhne ale ne až nadoraz (ne až na spouštěcí ozub) a při uvolnění spadne a zarazí se o bezp. ozub a neodpálí náboj v komoře. Proto se na vnějších kohoutech začaly dělat bezpečnostní ozuby, s vypouštěním kohoutu to nemělo vůbec nic společnýho.

Ani s tím decockerem nemáš pravdu. Decocker uvolní kohout ze spouštěcího ozubu a ten spadne - hádej na co? Na bezp. ozub.



Self-Def-Enthusiast
Příspěvky: 86

Příspěvek#13 » čtv 8. zář 2011, 08:52

Ja nemluvil o tom, proc ten ozub VZNIKL. Ja mluvil o tom, proc JE na kverech s incercialnim udernikem a bez decockeru.

Kdyz kver ma decocker, tak vypousti na ozub, to je jasny. Ja mluvil o tom, ze kdyz kver decocker nema, tak je to tam kvuli tomu vypousteni. Mimochodem tak trochu si neumim predstavit, ze kohout, kterej drzi docela silna bici pruzina, by se natahnul "zavadenim o odev" nebo jednu z tech veci, ktery zminujes. Vypustenej kohout je z predni strany krytej v osazeni zadni casti zaveru, takze ho nejde nijak zachytit tak, aby se takhle natahnul. Zdaleka nejnebezpecnejsi situace, do ktery se ten kver dostane je prave proces rucniho vypousteni, kvuli tomu ten kver umoznuje vypoustet se nezmacklou spousti.

A pokud se chces pidit, proc vlastne ozub vzniknul, zajimavej clanek je tady.



Andy
Příspěvky: 82

Příspěvek#14 » ned 30. říj 2011, 11:55

Zdravím všechny, měl bych takový dotaz. Vlastním CZ85 (bez blokace uderniku) a zajímá mě jedno. Včera jsem ji doma tak omakával a jenom sem si tak zkoušel natáhnout kohout a přes spušť a palec vypustit kohoutek na bezp. ozub (zásobník venku, komora prázdná to je jasný :-) ). A z té pozice kde kohout byl na bezp. ozubu jsem zkusil jakoby naprázdno vystřelit nejdřív sem jako pomalu, pomalu mačkal a prostě ten kohout nebouchnul do úderníku. a když jako z bezp.ozubu normálně vystřelim tak to cvakne naprázdno to je ok. Jen mě teda udivuje proč mi to takhle někdy ta zbran nechce vystrelit kdyz pomalu treba mackam a kohoutek je na bezp. ozubu. Pokud to zmáčknu normálně nebo rychle tak to cvakne na prázdno-jinak řečeno zbran by vystrelila. Vůbec nevím proč to tak je jestli je to druh závady (což mi přijde blbost, protože ta zbran je ve výborném stavu, nikdy nic ji nebylo) a nebo jestli je to z duvodu bezpecnosti? nevim....Doufám, že jsem to popsal srozumitelně ...

Uživatelský avatar
joerg.s
Příspěvky: 71
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#15 » pát 20. zář 2013, 17:45

Jen doplním, že jsou i moderní zbraně BEZ blokace úderníku (např. ČZ 75 Shadow). Obvykle se jedná o sportovně myšlené kusy, jelikož blokace úderníku je prostě další odpružený prvek tlačící na spoušť a nepatrně tak zvyšující její odpor. Takovou zbraň, pokud bych měl nosit nadrcnutou, tak jedině s kohoutem na ozubu. Tam totiž to, byť minimální, riziko výstřelu při pádu zbraně na zem opravdu hrozí.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 8 hostů