Manipulace se zbraní - zbrojní průkaz skupiny C



Indian
Příspěvky: 1427

Příspěvek#46 » pon 3. pro 2018, 15:53

Odborná příprava před zkouškou a kurzy po zkoušce. Jako s autoškolou - když nejezdíš (nestřílíš), nenabudeš praxe a chybuješ. Nota bene nevznikají potom sporné dotazy, jestli je to či ono správně či špatně.



IronMaiden13
Příspěvky: 65

Příspěvek#47 » stř 5. pro 2018, 19:09

Tohle podle mne ani moc sporné není, tady pochybil komisař. Souhlasím, že praxe a dostat to do ruky je důležité. Na druhou stranu zákon dle mne hovoří jasně. Skupiny C = dlouhá brokova, dlouhá kulová. Proč by měl ovládat krátkou, když si ji nikdy na C stejně nekoupí. Když už sme u te autoškoly: žádám o B a místo auta mi dá na zkoušce náklaďák. Stejný nesmysl.



Dragunov
Příspěvky: 395

Příspěvek#48 » stř 5. pro 2018, 19:33

V manuálu je, že dávat k manipulaci krátkou adeptu ZP skupiny C je "sporné" nikoliv, že je to proti pravidlům. Proti pravidlům by bylo mu dát z ní střílet.
Nechci nijak snižovat hodnotu kurzu, ale manipulace se zbraní není podle mě jaderná fyzika. Já byl nadrilovaný i bez něj. Ovládat zbraň je přeci jen mnohem jednoduší než řídit auto.



kosatka444
Příspěvky: 161

Příspěvek#49 » stř 5. pro 2018, 19:41

Nezlob se na mě ale každý týden u zkoušek vylítne tolik lidí že se kolikrát nestačíš divyt a proč ? Podceněná a nedostatečná příprava.
A pokud dotyčný teď obviňuje že to byla chyby komisaře, proč se neozval hned tam kde jsou přísedící od policie ?????

Takže jednoznačně jako desítky dalších NEPŘIPRAVENOST A PODCENĚNÍ ZKOUŠKY a jak už tu někdo psal, pokud o ten ZP stojím jdu na kurz a co se týče zkupiny C teď je myslivecký kurz a v ůnoru mají zkoušky a ůtech co si dělají ZP pro loveckou činost tedy skupinu C je hodně ale co vím všichni chodí na přípravný kurz a navíc většina jich dělá B a C ale i vícero skupin ale i ty co jsou jen na C dělají v kurzu s manipulaci s krátkou a navíc jsem za poslední roky nezažil že by ti co mají přípravný kurz neprošly zkoškou, neprochochází jen ti co jsou nepřipravený a pak si měsíc stěžují jak jim bylo ukřivděno a jak byly testy těžký a jak jim komisař dělal naschvály.



Dragunov
Příspěvky: 395

Příspěvek#50 » stř 5. pro 2018, 20:30

Já?Já se nezlobím. Kdybych byl komisař tak čistému Cčkaři pistoli na manipulaci nedám. Na druhou stranu nechápu čisté Cčkaře. Podle mě by měl držitel ZP ovládat všechny druhy. Ale komisař nejsem a zákony nepíšu.
Neříkám, že kurzy nemají smysl. Myslím si ale, že jsou prostě lidi kteří to zvládnou i bez kurzu. A jsou tací, kteří ne. Paradoxně vlastně i kvůli kurzu jsem svůj první pokus nedal protože jsem si opakovanou manipulací na tuhé a mastné CZ oddělal zápěstí a nenastřílel. Bohatě by mi tehdy stačilo, kdyby přede mě někdo tu 75 a brokovnici položil a řekl zkus si to pro klid duše rozebrat. Což byl vlastně jediný pozitivní efekt kurzu - klid. Mohl jsem někomu předvést že umím to co jsem se naučil bez přístupu ke jakekoliv ostré zbrani. Videa, čtení a maximálně stará kuličkovka.(pravda první dvě věci tak 5 let i víc před ZP)

Proto jsem tak trochu proti tomu modelu "jako řidičák" a kdesi cosi. Nepřipadám si nijak geniální. Ale srovnávat řízení auta s ovládáním zbraně? To ne. To je jinej level.

BTW - asi máme v kraji hodně šikovných lidí, nebo jsem měl na šikovné štěstí, nebo máme hodné komisaře ale neviděl jsem nikoho vypadnout na manipulaci. :) Ale to je jen těch pár lidí.



majlont
Příspěvky: 195

Příspěvek#51 » stř 5. pro 2018, 21:31

IronMaiden13 píše:Tohle podle mne ani moc sporné není, tady pochybil komisař. Souhlasím, že praxe a dostat to do ruky je důležité. Na druhou stranu zákon dle mne hovoří jasně. Skupiny C = dlouhá brokova, dlouhá kulová. Proč by měl ovládat krátkou, když si ji nikdy na C stejně nekoupí. Když už sme u te autoškoly: žádám o B a místo auta mi dá na zkoušce náklaďák. Stejný nesmysl.


Komisař z pohledu práva nepochybil (byl pouze na hraně).

Uživatelský avatar
Gregory
Příspěvky: 100

Příspěvek#52 » stř 5. pro 2018, 21:59

Napíšu sem vlastní zkušenost. Při rozšíření ZP (E) o skupinu C jsem u zkoušek dostal POUZE malorážku a brokovnici. Jak na manipulaci tak na střelbu. Přiznám se že bych se hodně divil pokud bych dostal k manipulaci i krátkou i když jsem držitelem E .... Když bych dělal ještě A nebo B tak neřeknu ani popel, ale.....na čisté C si opravdu pistoli NEKOUPÍM.......



neznalek
Příspěvky: 108

Příspěvek#53 » čtv 6. pro 2018, 09:27

Dělal jsem ZP skupiny A,C,E. Na přípravný kurz jsem si zašel...a když na stole ležela pistole, dlouhá malorážka a brokovnice, Vyzkoušel jsem si samozřejmě rozborku a sborku všeho. Už jen pro zvědavost. Určitě mi to neuškodilo i když jsem při zkopušek dostal jen manipulaci s pistolí. A kdyby tam byl i kulomet, určitě bych se zajímal i o něj. Jde přece o něco co nám působí radost a potěšení. Jde o zbraně. Pochybuji že dotyčnému jde pouze o odstřel něčeho živého.



neznalek
Příspěvky: 108

Příspěvek#54 » čtv 6. pro 2018, 09:33

Místo C tam samozřejmě patřilo B !!!! Omlouvám se.



Indian
Příspěvky: 1427

Příspěvek#55 » čtv 6. pro 2018, 09:38

Má osobní zkušenost, když jsem dělal zkoušky. Na manipulaci vypadli dva lidi, oba nebyli na žádném přípravném kursu, jeden z nich tam dokonce prohlásil, že jen kdysi dávno střílel z nějaké pistole ráže 7,65 mm. A dělal si ZP jen natruc možnému omezení z EU (bylo mu asi 70 let). Oba vypadli hned na úvod, kdy si nezkontrolovali zbraň. Jeden další potom vypadl na střelbě z malorážky, kdy z 5 ran se trefil jen jednou do terče... Opravdu si myslíte, že kurzy jsou na nic a zbytečné?



skagerak
Příspěvky: 1002

Příspěvek#56 » čtv 6. pro 2018, 09:41

Pro někoho zbytečné jsou, někdo bez kurzu nemá šanci, a někdo vyletí i po absolvování (+/- kvalitního ) kurzu...

Uživatelský avatar
Blacky
Příspěvky: 2518

Příspěvek#57 » čtv 6. pro 2018, 11:05

Ano, ale pravdepodobnost je mnohem nizsi (ze vyletis s kurzem). Na druhou stranu je videt, ze ty zkousky nejsou uplne zadara a pitomce to vyselektuje.



IronMaiden13
Příspěvky: 65

Příspěvek#58 » čtv 6. pro 2018, 13:23

Musi byt clovek soudny, pokud vim, ze opravdu tomu moc nerozumin, tak kurz je samozrejmost. Pokud je to muj konicek, lezu na strelnice od malicka. Pak jsou penize za kurz vyhozene. Pritelkyni se zbrani ze zacatku bala, snad 4 roky se mnou nesla na strelnici, pred cca 3 mesici jsem ji vzal s sebou. Chytlo ji to tak, ze se po 3 hodinach na strelnici ptala, co musi umet, aby si mohla udelaz ZP. Tak sme doma zacali trenovat manipulaci, rozborky asi 14 dni, pak se cca tyden ucila otazky. Pro muj klid v dusi, ze jsem na neco nezapomnel, jsem ji zaplatil jeste kurz v Plzni, kdyz z kurzu prisla tak mi rekla, ze vyhozene penize, ze se nic noveho nedozvedela. A sla se hned druhy den prihlasit na PCR ke zkouskam. Z toho plyne, ze pokud to cloveka fakt bavi, necha se to za 2-3 tydny naucit tak, ze clovek nema u zkousek problem. Pokud ovsem nekdo chce usetrit penize za kurz, protoze si mysli, ze vi vsechno, nebo usetrit penize za strelnici, protoze preci do toho terce se trefi kazdy, pak se nesmi divit, ze se zkouska nepovede. Ale tak to v zivote plati se vsim, kdyz neco chci, musim tomu neco obetovat. Po tech cca 2 mesicich co ma pritelkyne zbrojak me mrzi, ze jsem ji na tu strelnici premlouvat, protoze ta spotreva naboju je silena :D



neznalek
Příspěvky: 108

Příspěvek#59 » čtv 6. pro 2018, 18:03

Jsem ročník 54 a ZP jsem si dělal letos v polovině roku. A protože mě život naučil, že je nejlepší být připravený na vše, držel jsem se téhle zkušenosti. Díky těmto stránkách je nastudování potřebných zákonů hračka. Proto jsem taky odevzdával test za 7 minut bez jediné chyby. Pro bližší seznámení s něčím jiným než vzduchovkou jsem spoléhal na jediného známého o němž vím že chodí střílet. Jelikož je ovšem z rodiny...nevyšel mu na mě čas :-) To se stává. Vyřešil jsem to tedy zaplaceným kurzem a jsem naprosto spokojený. Člověk vyhodí peníze za mnoho blbostí a tohle bylo přínosem. Ženu chci na střelnici vzít taky. Když nic jiného tak aspoň donese kafe. :-)



skagerak
Příspěvky: 1002

Příspěvek#60 » čtv 6. pro 2018, 22:16

Jen tak mimochodem, poslední příspěvky (včetně těch ode mne) jsou OT.

Jestli kurz ano ne, a jaký se asi řešilo jinde...
A IMHO i vzhledem k tomu, že zakladatel vlákna už další informace nedodal, tak je téma celkem vyčerpané...

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: sandmancze a 15 hostů