Zmeškání termínu ohlášení zbraně



Indian
Příspěvky: 1427

Příspěvek#31 » pát 7. pro 2018, 09:01

Všechno jsou to kecy v kleci. Zákon jasně dává lhůtu 10 pracovních dní. Ze zdravotních důvodů se zmeškání může stát tak akorát při nenadálé indispozici jako je infarkt nebo mozková příhoda. Jinak bych se tam nechal třeba někým dovézt i s horečkou 39 a vyřídil to. A že "by se to zmeškání mohlo ze zdravotních důvodů stát" značí, že někdo ví o tom, že by mohl být problém. Tedy buď změním datum nákupu zbraně a nebo odložím zdravotní výkon (vyšetření, hospitalizaci apod.). Pokud přece vím, že mám jít do nemocnice, třeba, tak nebudu zrovna v tu dobu kupovat kvér.
Spekulace o podání schránkou, dopisem, o nedoručitelných dopisech apod. jsou dle mého názoru scestné.
Jo a psaní s modrým pruhem i když nedoručené a nepodepsané se považuje po určité době automaticky za doručené. A kverulant, který si myslí, že si něco "vystěžuje" a nebo vysoudí, je na hrozném omylu a říká si o průšvih...

Uživatelský avatar
Poli
Příspěvky: 460

Příspěvek#32 » pát 7. pro 2018, 09:10

Pánové a než tady plácat, už někdo napsal tento dotaz na policejní prezidium s žádostí o jejich stanovisko?

Uživatelský avatar
kolombo
Příspěvky: 2233

Příspěvek#33 » pát 7. pro 2018, 09:38

Tak, může se Ti stát, že jdeš do nemocnice na banální jednodenní zásah a skončíš na JIPu s otravou krve v umělém spánku ...



Indian
Příspěvky: 1427

Příspěvek#34 » pát 7. pro 2018, 09:41

Ani před operací slepáku a nebo kolena bych si to nenaplánoval tak, abych nákup dělal před tím zákrokem a přihlášení po zákroku. Právě z těch důvodů, co uvádí kolombo. Viz nemocnice Frýdlant...

Uživatelský avatar
kolombo
Příspěvky: 2233

Příspěvek#35 » pát 7. pro 2018, 10:16

To by jsi ale nemohl jít ani k zubaři :-(

Řekl bych, že základní problém je v tom, že máš 10 dní na úkon a tak je nejlepší koupit zbraň a rovnou vyrazit na zbraňový odbor. Já v pátek koupil jetou malorážku a v pondělí jsem ji přihlásil. Až v pondělí proto, že v pátek tam prostě nejsou.

A jako další problém vidím to, že ne všude dělají PZ prakticky hned, ale to už je jiné vlákno.



mikymoto
Příspěvky: 1322

Příspěvek#36 » pát 7. pro 2018, 10:50

NO taky sem si myslel, že mě nic takovýho potkat nemůže, ale málem jsem do něčeho podobného spadl. Problém totiž může nastat u dražeb.

Pokud probíhá klasická dražba s fyzickou přítomností všech zúčastněných tak pohodě. Vydražíš, na místě zaplatíš, dostaneš potvrzení o příklepu se kterým mažeš na policajty vyzvednout zbraň, pak letíš na svoje oddělení kde zaregistruješ. Pokud se Ti potkají dobře termíny, tak máš za 1-2 dny hotovo.

V případě elektronické dražby ale může nastat problém. Vlastnické právo na Tebe přechází už příklepem, přičemž ale potvrzení o příklepu vydávají až poté, co doputují peníze z účtu na účet. Poté (pokud si nepřijdeš papír vyzvednout osobně) Ti dražebník posílá potvrzení doporučeně na adresu trvalého bydliště což taky nějaký den trvá (jsi v práci a po návratu najdeš papír z pošty o nemožnosti doručení - nutnost návštěvy pošty, která už mezitím stihla zavřít). Pak musíš jet zbraň vyzvednout, což nemusí vyjít na stejný den kdy doručí - viz úřední hodiny některých oddělení. Stejný problém může nastat u registrace - prostě to fyzicky nezvládneš v jeden den vyzvednout, přejet republiku a zaregistrovat (dorazíš po úředních hodinách a můžeš čekat na další úřední den). Suma sumárum - těch 10 dní může bejt sakra krátkejch na zařízení. Málem jsem měl sám problém díky nesouběhu úředních hodin - naštěstí se mě policajtům zželelo a vzali mě i mimo úřední hodiny.

Jinej případ můj otec. Ráno jede na kontrolu k doktorovi (byl unavenej), aby odpoledne volal, že potřebuje nějaké věci, že si ho tam musí nechat na další testy. Druhej den, že to vyšlo blbě a že to vypadá na okamžitou operaci. Z vyšetření byl nakonec čtyřnásobnej bypass s chlopněma na IKEMu a několikaměsíční neschopnost. Práce asi pro něj končí, zaplacená dovolená propadla bez náhrady a my jsme rádi, že ho vlastně ještě uvidíme. Jsou věci který fakt nenaplánuješ.



Caroprd111
Příspěvky: 313

Příspěvek#37 » pát 7. pro 2018, 12:18

Indian píše:
Spekulace o podání schránkou, dopisem, o nedoručitelných dopisech apod. jsou dle mého názoru scestné.
Jo a psaní s modrým pruhem i když nedoručené a nepodepsané se považuje po určité době automaticky za doručené. A kverulant, který si myslí, že si něco "vystěžuje" a nebo vysoudí, je na hrozném omylu a říká si o průšvih...

Kecy tady píšeš i ty. Fikce doručení se samozřejmě uplatní, pokud však má někdo datovou schranku, může dopisy od úřadu ze schránky rovnou vyhazovat. Pokud udělaji chybu v doručování, je to jen a jen dobře pro vás. Podání datovkou, e-mailem s el. podpisem, obyčejným mailem a doplněním nebo poštou je úplně normální legitimni zahájení správního úkonu. Vyzvou k doplnění - předvedení zbraně , vyzvednete dopis za 10 dní, nebo si necháte vhodit do schránky, nejmenší lhůtu na doplnění vám mohou dát 5 dní a máte 15 dní navíc k dobru. Rikej tomu klidně kverulantstvi, ale fungovat to bude.

Mikimoto: sice na tebe asi udělal hezkej dojem, jak se mu tě zželelo, ale to byly jen jeho blbý kecy. Úřední nebo neuredni hodiny tě nemusí zajímat, byl tam, má přijmout žádost, bez keců. Pokud ne, tak pošta, datovka nebo mail.



mrkev
Příspěvky: 69

Příspěvek#38 » pát 7. pro 2018, 17:38

§ 76 zák.č.119/2002 Sb., o střelných zbraních a střelivu
(1) Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že
c) neoznámí podle § 42 odst. 1 nabytí nebo podle § 42 odst. 2 převod vlastnictví ke zbrani kategorie A, B nebo C,

§ 15 zák.č.250/2016 Sb., o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich
Zavinění
(1) K odpovědnosti fyzické osoby za přestupek se vyžaduje zavinění. Postačí zavinění z nedbalosti, nestanoví-li zákon výslovně, že je třeba úmyslného zavinění.
(2) Přestupek je spáchán úmyslně, jestliže pachatel
a) chtěl svým jednáním porušit nebo ohrozit zájem chráněný zákonem, nebo
b) věděl, že svým jednáním může porušit nebo ohrozit zájem chráněný zákonem, a pro případ, že jej poruší nebo ohrozí, s tím byl srozuměn.
(3) Přestupek je spáchán z nedbalosti, jestliže pachatel
a) věděl, že svým jednáním může porušit nebo ohrozit zájem chráněný zákonem, ale bez přiměřených důvodů spoléhal na to, že tento zájem neporuší nebo neohrozí, nebo
b) nevěděl, že svým jednáním může porušit nebo ohrozit zájem chráněný zákonem, ač to vzhledem k okolnostem a svým osobním poměrům vědět měl a mohl.

Tím je snad řečeno vše.

Uživatelský avatar
jezekif
Příspěvky: 1550

Příspěvek#39 » pát 7. pro 2018, 20:06

Caroprde, mě fakt udivuje, že člověk, co prokazoval zkouškou odborné znalosti i znalost ohlašování zbraně, spoléhá (nebo si myslí, domnívá se..), že když nedostojí v této věci litery zákona bude ze strany úřadu tolerován. (Na to že je to ve správním řádu tolerováno v jiných oblastech, kde se předpokládá že prostý, obyčejný občan nezná a ani nemůže znát vše bych fakt nespoléhal.) Že ho policajti, když on p͟o͟r͟u͟š͟í͟ ͟z͟á͟k͟o͟n͟, vyzvou k "doplnění podání". Sám si to dělej jak chceš, ale radit to druhým, je pro mě za hranou.



Indian
Příspěvky: 1427

Příspěvek#40 » pát 7. pro 2018, 20:52

Já bych třeba řekl, že když není předložena nenabitá zbraň na policii, tak ohlášení neproběhla a ž toho důvodu dodatečná výzva k doplnění... je po termínu 10 práci.dní. Když se na to podívají na policii tímhle úhlem pohledu, má dotyčný problém k řešení na delší dobu. Kverulanta dokáže odolat třeba úřední šiml...
Je určo lepší s úřady vycházet po dobrém. Protože pokud budu dost otravně je "školit", nakonec oni vyškolí mně.



mrkev
Příspěvky: 69

Příspěvek#41 » pát 7. pro 2018, 21:07

Řekl bych, že není důležité, jestli někdo bude nebo nebude něco tolerovat. Podstatné je, co přesně je v zákoně. Přestupkem může být (při současném splnění podmínky zavinění) pouze neoznámení nabytí /viz výše zmíněný § 76 odst.1 písm.c)/, nikoli nepředložení zbraně. Pokud tedy ve stanovené lhůtě pouze oznámí nabytí zbraně bez jejího současného předložení, téměř jistě bude sice podle správního řádu vyzván, aby zbraň předložil v náhradní lhůtě, nicméně o přestupek se nejedná.
Na postupu nebo radách Caroprda nevidím nic závadného, špatného ani v rozporu se zákony. Registrace zbraně je správní úkon jako každý jiný a řídí se tedy mimo jiné správním řádem.



Caroprd111
Příspěvky: 313

Příspěvek#42 » pát 7. pro 2018, 21:12

To je úplně stejný jako tvrdit, že odvolání bez odvolacích důvodu není odvolání. Notabene když ho podá advokát, kterej je přece v tomto oboru přímo odkojen. Přitom je to praxí potvrzené a funkční blanketni odvolání. Úhel pohledu fizla mě vůbec nezajímá, správní rád je správní řád, maximálně mu to vysvětlí orgán dalsiho stupně.
S tím vychazenim po dobrým tě vyškolí taky, jedinej rozdíl bude v tom, že budeš nepripraven a neustojis to.



mrkev
Příspěvky: 69

Příspěvek#43 » pát 7. pro 2018, 21:18

A ještě si osobně myslím, že není nutné s úřady vycházet nezbytně po dobrém, ponižovat se a žmoulat v ruce čepici, pokud jsem zákonem nucen absolvovat na úřadě nějaký úkon (např. registraci zbraně). Úplně postačí s úřady vycházet slušně, ovšem striktně podle zákona a v takovém případě mě těžko může někdo "vyškolit", jak zde také zaznělo. Znamená to ale především ve svém zájmu příslušné zákony opravdu znát a tak, jako požaduje úřad plnění povinností po mně, požadovat totéž po úřadu.



Indian
Příspěvky: 1427

Příspěvek#44 » pát 7. pro 2018, 22:55

OK. Tak tedy jinak. Víte o někom, komu takovýto postup prošel, nebo tu jen mlátíte hypotetickou prázdnou slámu?
Dovedu si představit, že pokud ohlásím nabytí zbraně a nepřinesu ji současně se šedivákem, tak se mne policista určitě zeptá, jestli si dělám srandu...



cipis
Příspěvky: 2097

Příspěvek#45 » sob 8. pro 2018, 03:53

To by mě zajímalo, jak se zeptá, když mu to tam pošlu datovkou :D

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Boci, Google [Bot], JirkaCV, monk, Rejsek a 26 hostů