Spolehlivost - Zábor veřejného prostranství

Uživatelský avatar
audis
Příspěvky: 2982

Příspěvek#31 » pát 4. led 2019, 08:36

elbandito píše:To jako vážně, když někde na chvíli blbě zaparkuju, tak je to zábor veřejného prostranství?

Ne.
-

Brno je pěkná kun*a, když za stání na kraji silnice s netravnatym povrchem (dle Street view) chce pokutu. Kandidát na nedustojnost roku. Na svini se musí svinsky.

Uživatelský avatar
audis
Příspěvky: 2982

Příspěvek#32 » pát 4. led 2019, 08:45

staM píše: neprotáhla snad ani 40ti kilová bloncka přeztože by na chodník ani vjet nemuseli.
A po dalších pár metrech zpět poloprázdné parkoviště.

Je vidět, že o těch blondýnách to je pravda. To není parkoviště, ale velký autobazar auto esa.



mikymoto
Příspěvky: 1322

Příspěvek#33 » pát 4. led 2019, 10:04

Brno je hodně specifické co se MP týká. Taky jsem už dostal pokutu za stání na hlíně - sice jsem vjel na parkoviště, ale v místě kde jsem zastavil (mezi jinými zaparkovanými) holt už nebyl štěrk ale holá hlína což bylo vyhodnoceno jako zábor. Tenkrát jsem zaplatil, dnes už bych šel do správního.
Jednu dobu pokutovali za špatnou orientaci auta při kolmém stání - podle jejich svérázného výkladu zákona se při kolmém stání musí stát vždy výfukem do silnice. Kdo stál výfukem k chodníku, tak dostal flastr. Další oblíbenou kratochvílí je značení při blokových čištěních ulic - označí jen hlavní ulici a příjezdy z bočních jednosměrek "zapomenou" - ten kdo si při zaparkování neprojde hlavní ulici až na začátek netuší, že stojí v blokovém čištění.
A teď po zavedení modrejch zón je to ještě veselejší. Při poslední cestě jsem projezdil cca 5 bloků souvisle vybarvených ulic bez možnosti zastavení i na placeným parkovišti, takže jsem nakonec stál naprasáka přímo naproti krajskýmu ředitelství PČR, kam jsem stejně potřeboval zajít. Bylo to tam špatný, ale co se děje teď je antická tragédie.

Původnímu tazateli přeji hodně štěstí a pevných nervů - nedat se a vytvářet obstrukce. Pokud si někdo ohýbá platnou legislativu pouze za účelem výběru pokut, tak si nezaslouží lepší přístup.



Indian
Příspěvky: 1427

Příspěvek#34 » pát 4. led 2019, 10:10

Na tyhle sviňárničky je asi dobré mít pojištění DAS. S právníkem bych si je asi taky vychutnal.
Zkušenost s parkováním v Brně je tristní hlavně pro auta s "nebrněnskou" značkou. Syn, který žije v Brně už roky, měl auto s olomouckou značkou a v řadě údajně špatně zaparkovaných aut dostal tehdy jako jediný pokutu za stání koly na obrubníku (stálo tak ovšem dalších asi 7 aut, která ovšem pokutu nedostala). Pracuji v Brně a mám středočeské číslo, takže jen čekám, kdy budu nucen využít DAS právnické služby. Protože už jen z principu mne štve, když si někdo ohýbá zákony. Zábor veřejného prostranství je taky hezká záminka pro pokutování...

Uživatelský avatar
audis
Příspěvky: 2982

Příspěvek#35 » pát 4. led 2019, 10:14

Já neradim vytvářet obstrukce. Využívám svých práv, která mi jsou dána exaktně zákonem, nebudu na sebe brát přestupek pokud si nejsem jistý že jsem ho spáchal (nechť to dokáže mp nebo správní orgán) a nehodlám být po vůli ohýbačům práva z magistrátu.
-
To máte teda k pláči. To s tím výfukem je bytelná parodie. Nevzpomínám si, jak to tehdy obhajovali?



mikymoto
Příspěvky: 1322

Příspěvek#36 » pát 4. led 2019, 10:55

No úplně geniálně - nějaká chytrá hlava z Brna koukla na značku IP11d - k nahlédnutí třeba zde a svým mozkovým myšlením zjistila, že podle piktogramu na značce stojí auto vejfukem do ulice - takže to je jediné povolené kolmé stání a otočené auto je třeba pokutovat.



antonspelec
Příspěvky: 1195

Příspěvek#37 » pát 4. led 2019, 11:21

Koukam, ze vsechny ty hejty, vtipy a poznamky na Brno se zakladaji na pravde...a urcita cast tamejsich obcanu, zejmena z rad MP evidentne trpi znacnymi komplexy...ja byl v Brne autem jen jednou-kamosuv Jaguar s prazskou znackou...po navratu na placene parkoviste bylo na haubne a celnim skle nekolik plivancu...



Indian
Příspěvky: 1427

Příspěvek#38 » pát 4. led 2019, 12:00

Otázkou ale stále zůstává (jakkoliv je to OT, za což se omlouvám), k čemu byla MP policie zřízena. Ono se nám to totiž úplně všude zvrhlo z ochrany a udržování veřejného pořádku na pokutování za rychlost a parkování za účelem plnění městských pokladen. Bohužel pak dojde i na takto vykonstruované důvody k pokutě, jako je "zábor veřejného prostranství".

Uživatelský avatar
jezekif
Příspěvky: 1550

Příspěvek#39 » pát 4. led 2019, 15:09

Ona by se rychle navrátila ke svým původním účelům (a nejen MP) kdyby pokuty přestaly být příjmy obcí, ale přešly bez jakéhokoli finančního efektu do státního rozpočtu. (Když už jsme tedy OT =omluva)



mobil-man
Příspěvky: 844

Příspěvek#40 » pát 4. led 2019, 15:35

mikymoto píše:No úplně geniálně - nějaká chytrá hlava z Brna koukla na značku IP11d - k nahlédnutí třeba zde a svým mozkovým myšlením zjistila, že podle piktogramu na značce stojí auto vejfukem do ulice - takže to je jediné povolené kolmé stání a otočené auto je třeba pokutovat.
Ano, pak to nějaký jejich vedoucí obhajoval údajným smyslem takové úpravy, neboť auto směřované výfukem do chodníku smrdí pod nos chodcům a může je ušpinit. Tento výklad mi nepřijde tak marný, aspoň u dieslů, z nichž některým lítají z výfuků brikety :mrgreen:

Uživatelský avatar
audis
Příspěvky: 2982

Příspěvek#41 » pát 4. led 2019, 15:51

Chodci by měli přestat chodit, protože rozrusuji plynulost dopravy (přechody, retardery) , což zhoršuje kvalitu životního prostředí pro vsechny. Jak se ti líbí tvoje medicína?

Ps: s ekologií to nemá nic společného. Ekologie je věda o vztazích mezi organismy.

Uživatelský avatar
jezekif
Příspěvky: 1550

Příspěvek#42 » pát 4. led 2019, 18:37

Prosím adminy aby uvážili nějakou možnost pro dávání palce nahoru (případně dolu) audis by ho teď zasloužil (nahoru).
A abych nebyl pořád a úplně OT: tohle je jeden z mnoha případů kde platí,, že čím míň toho orgánům řekneme, tím míň toho může být použito proti nám. Takže pro případnou odpověď směrem k nim: méně je více!

Uživatelský avatar
staM
Příspěvky: 274

Příspěvek#43 » pát 4. led 2019, 19:08

audis píše:
staM píše: neprotáhla snad ani 40ti kilová bloncka přeztože by na chodník ani vjet nemuseli.
A po dalších pár metrech zpět poloprázdné parkoviště.

Je vidět, že o těch blondýnách to je pravda. To není parkoviště, ale velký autobazar auto esa.


Značka IP11a říká že parkoviště.
Po nazoomování dodatkové tabulky která říká "parkoviště pro klienty autobazaru esa".

To,že to parkoviště patří k autobazaru přece nemění nic na tom,že ta auta jsou zaparkovaná na zmíněném chodníku tak praseckým způsobem že by to nedala asi ani ta pověstná blondýna.



cipis
Příspěvky: 2098

Příspěvek#44 » pát 4. led 2019, 23:54

staMe, řeší se auta o kousek dál/blíž
A mimochodem, ten zmiňovaný chodník vede odnikud nikam, takže se tam, legálně, bez záboru veřejného prostranství kráčející osobou, nedá dostat.
Ale když jsme u toho chodníku, tak stání na chodníku je zábor nebo stání/zastavení? Tedy je to podle jednoho zákona nebo podle toho druhého?
Nic z toho nemění ten pohled na MP, výše kolegy prezentovaný :)

Uživatelský avatar
audis
Příspěvky: 2982

Příspěvek#45 » sob 5. led 2019, 01:02

stání na chodníku řeší z. o prov. na poz. kom 361/2000, kde porušení trestá dle § 125c, odst. 1) písm. k), kde se odkazuje na hlavu II, která definuje zastavení a stání na komunikaci. https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2000-36 ... i#f4378154 . řeší tento zákon, takže zákon 251/2016 se neuplatní dle § g) na první stránce.

Zde však advokát Michal Jelínek radí obcím, že je možný i druhý sankční mechanismus http://denik.obce.cz/clanek.asp?id=6733046 , kde jsem nepochopil na první přečtení, co je závěr. Berte jen jako názor, ne že to je právně závazné a ustálená praxe. Nepřekvapilo by mě, kdyby to správní orgán (obce) někdy použili. To, že to použijí neznamená, že to je dikce zákona. Můžete se ohradit a bojovat za svá (správná dle litery zákonů) práva.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Bing [Bot], Renegade a 25 hostů