Přepadení banky v Příbrami

Události se zbraní, případy nutné obrany a krajní nouze, soudy


pskorec
Příspěvky: 86

Příspěvek#16 » sob 12. led 2019, 07:44

Možná to napadení otec nehlásil, proto o tom úřady nevěděly.

Uživatelský avatar
Shirako
Příspěvky: 212

Příspěvek#17 » sob 12. led 2019, 08:04

Buďme rádi že ten blb někoho nezastřelil.... To bychom asi přišli o zbraně, nebo minimálně všichni dostali návštěvu psychologa.

Uživatelský avatar
jezekif
Příspěvky: 1550

Příspěvek#18 » sob 12. led 2019, 08:41

Takže chlapec měl problémy u kterých zasahovala policie: "Matouš V. před čtyřmi měsíci zmlátil svého otce. Bil ho hlava nehlava" a dál: „Táta se bráchy bál. Po tom incidentu zavolal policii, přijela policistka, ale řekla, že dokud nic neprovedl, nemohou nic dělat".
Klasický přístup policajtů ala ta škoda je zanedbatelná, nic se vlastně nestalo, stejně nikoho nechytnem... mající za cíl jediné - vyhnutí se zaprotokolování události, nebo alespoň snížení její váhy z TČ na přestupek.
Jak se příslušný odbor zbraní dotazoval při vydávání ZP na bezúhonnost? Jak posuzoval zdravotní způsobilost doktor? Nezměnil obvoďáka kvůli tomu? A samozřejmě rodina věděli, že si chce pořídit ZP? Já mít někoho takového v rodině a zjistit o něm že se chce ozbrojit tak bych neváhal ani chvíli.
Hodně otázek , málo odpovědí. Minimálně policistka při výjezdu neodvedla svoji práci dobře.



rumburak18
Příspěvky: 1650

Příspěvek#19 » sob 12. led 2019, 10:18

O přípravě na zbroják rodina nevěděla. To prověřování je ale otázka, zda zafungovalo, jak mělo.



antonspelec
Příspěvky: 1182

Příspěvek#20 » sob 12. led 2019, 10:18

Klasicky napsanej "anti-gun" clanek, navic s bulvarni snahou stigmatizovat legalni drzitele ZP. Vsak taky na bulvarnim serveru...

Jak uz psano vyse - je velky stesti, ze nikomu neublizil.

Kdyz budu brat, ze se vsechno stalo presne, jak je psano...je tu nekolik rozporu, ktere se pokusim popsat, a to mimo jine proto, ze se jedna o verejne forum, kam po takovych udalostech chodi i novinari.

"Osmadvacetiletý Matouš V. před čtyřmi měsíci zmlátil svého otce. Bil ho hlava nehlava a řval, že mu do jídla sype prášky, jimiž ho chce zabít."

"Táta se bráchy bál. Po tom incidentu zavolal policii, přijela policistka, ale řekla, že dokud nic neprovedl, nemohou nic dělat."


To je jako bezna praxe, ze clovek dostane po hube, celi vyhruzkam, nahlasi to a prijede hlidka a rekne, ze dokud nic neprovedl, nemohou nic delat? Vzdyt provedl- napadl vlastniho otce!!! Takze pokud se to takto odehralo, jedna se dle meho nazoru o trestuhodne selhani zasahujici policistky a za to, ze dostal zbrojak muze mimo jine hlavne ona, protoze kdyby udelala zaznam, dostat jej dle meho nazoru nemohl.

"Matouš pochází z osady u Milína na Příbramsku. Všichni ho tu znají. Jako podivína. Jeho švagrová líčí, jak vydržel dlouhé hodiny stát na zahradě a upřeně se dívat do jednoho místa. „Klidně pět šest hodin,“ říká. Také ona je přesvědčena, že mladý muž má psychické potíže, že trpí paranoiou či schizofrenií."

Jak byl po zadosti o ZP proverovan? Ja kdyz jsem si podal zadost, tak jsem par tydnu po ziskani ZP zapredl rozhovor se sousedkou na zahrade a rekla mi, ze se ji nedavno na mne nekdo ptal...jestli nepiju, neberu drogy, nemam konflikty se sousedy apod. Takze kdyby tohle probehlo a nekdo se na nej prijel poptat, opet by se mu snizila sance na ziskani ZP. Dalsi selhani Policie.

„Od odsouzení v případu trestného činu spáchaného v roce 2011 uplynulo více než pět let, proto byl muži jeho trest dle zákona zahlazen. V tuto dobu muž splňoval podmínky trestní bezúhonnosti, a tak splnil i zákonné podmínky k držení zbraně,“ řekl mluvčí středočeské policie Zdeněk Chalupa."

Zahlazeni je v poradku dle zakona, nicmene Policie o tom zaznamu vi a tak i presto, ze je dle zakona zahlazen, takovy clovek by mel byt tuplem proverovan v miste bydliste - viz vyse. Dalsi selhani Policie dle meho nazoru.

"Zjišťuje se také zdravotní způsobilost. Zdá se však, že prohlídka alespoň u některých obvodních lékařů a si končí zjištěním, jestli dotyčný dobře vidí. Přečte pár písmen z podsvícené tabule a má potvrzení o zdravotní způsobilosti držet a nosit zbraň. Psychotesty povinné nejsou. Na ty obvodní lékař může poslat jen žadatele, u něhož má pochybnosti, nebo toho, kdo se už léčí s psychickými potížemi. Jenže Matouš V. se neléčil."

Ano, prohlidka u nektereho z obvodnich lekaru konci zjistenim, jestli dotycny dobre vidi a nekdy ani to ne. Tak to bylo treba v mem pripade, kdyz jsem si letos v lete prodluzoval zbrojak. A vite proc, mili novinari? Proste proto, ze u obvodacky jsem letos na jare prodelal komplexni periodicku prohlidku, ktera trvala asi hodinu. A taky proto, ze nosim bryle a chodim na ocni a vzdy obvodacce prinesu po tom vysetreni kopii zpravy. Ale hlavne proto, ze moje obvodacka je neco jako rodinnej doktor - jsou u ni moji rodice, moji sourozenci. A ja jsem u ni v evidenci od doby, kdy mne z evidence vyhodil pediatr. Vi presne, co jsem zac, jake leky jsem bral, nebo beru apod. A to same vi i u mych rodinnych prislusniku. Takze proc bych mel chodit na psychotesty? Jo a taky mi rekla, ze kdyby nemela takovej prehled o moji rodine, kdybych se k ni prihlasil teprve nedavno a jednu z prvnich veci, co bych po ni chtel, by bylo potvrzeni na zbrojak, samozrejme by mne na psychotesty poslala.
Tady je tedy potreba zjistit(a idealne zverejnit-k cemuz samozrejme nedojde), jak to mel tenhle chlapec a zda se nejedna o selhani jeho obvodaka.

"Pak přišel s tím, že si dělá zbrojní průkaz, dostat ho ale musel, až když odsud (z domu) odešel. A to bylo před čtyřmi měsíci. Na co ho potřeboval, nechápu. Stejně jako nechápu, proč přepadl tu banku, vrtá mi to hlavou. Nekomunikuje se mnou a advokátovi to také zakázal,“ vypráví otec Miroslav. O synovi mluví ochotně, ale dušuje se, že pořádně neví, čím se poslední roky na údajných brigádách živil, zda opravdu pracoval v kovohutích v Příbrami, jak tvrdil, nebo kde po odchodu z domu poslední čtyři měsíce žil."

Tohle bude skutecne vypecena rodinka. Tak on da otci po hube, nasledne se mu prizna, ze si deja zbrojak a otec udela co? Neudela nic...nebo ten jeho bracha...taky nic...takze selhani rodiny.

"Povinné psychotesty
Už roky mluví politici o tom, že tuto praxi je potřeba změnit. Diskutují vždy, když dojde k neštěstí. Třeba po střelbě muže v Uherském Brodě, který v únoru 2015 v restauraci Družba zastřelil osm lidí a pak spáchal sebevraždu. I on měl zbraň legálně.

Psychiatři jsou pro zavedení povinných psychotestů. „Když je musí podstupovat řidiči nákladních aut nebo ti, kdo porušili dopravní předpisy, měli by na ně chodit i žadatelé o zbraň,“ míní psycholožka Hana Honzíková. „Můžou pomoct hned na začátku selektovat lidi, kteří jsou impulzivně agresivní a nezvládají emocionální výkyvy,“ dodává psychiatrička Tereza Sejkorová Benešová."


Je potreba stale opakovat, ze ten pripad v Uherskem Brode nebyl selhanim systemu, ale jednotlivcu - jeho obvodaka a Policie. To, ze to Chovanec prikryl a verejnost uchlacholil zmenou zakona o zbranich, to je uz jina vec.

A ze jsou doktori pres hlavu pro zavedeni povinnych testu? No jeste, aby nebyli! Vzdyt to pro ne znamena bezpracne a nemale prijmy. Navic ty testy jsou dosti neobjektivni a tak neni mozne vyloucit, ze budou vyuzivany k sikane zadatelu z ZP, pripadne k jejich kasirovani nutnosti testy opakovat. Je v poradku, ze ma obvodak moznost zadatele na testy poslat - nicmene jsem vyse popsal, kdy obvodak nema vubec duvod to udelat.
Navic, testy nejsou samospasne, protoze jak se vseobecne vi, tak lesni vrah Kalivoda taky prosel policejnimi psychotesty...

Takze doufejme, ze MV udrzi tohle stanovisko:

"Ministerstvo vnitra je však jiného názoru. Povinná psychologická vyšetření pro všechny nezavedlo a ani to neplánuje. „Považujeme stávající úpravu za dostatečnou,“ říká Jiří Korbel z ministerstva vnitra."


Pokud bych to mel shrnout, tak jestli se vse odehralo tak, jak je v clanku...jedna se o selhani snad vsech kontrolnich mechanismu, ktere maji zabranit vydani zbrojaku cloveku, ktery jej ziskat nema. System neni spatne nastaven, spise naopak...ale kdyz v nem selzou vsichni jednotlivci, tak to muze takhle dopadnout. Hlavni je, ze nikdo neprisel k uhone...a doufam, ze se tohle uz nestane a taky, ze se nebude nasazovat psi hlava nam vsem a nebude to znamenat dalsi snahy omezovat nas v nasem krasnem konicku.



antonspelec
Příspěvky: 1182

Příspěvek#21 » sob 12. led 2019, 10:19

rumburak18 píše:O přípravě na zbroják rodina nevěděla. To prověřování je ale otázka, zda zafungovalo, jak mělo.


„Pak přišel s tím, že si dělá zbrojní průkaz, dostat ho ale musel, až když odsud (z domu) odešel. A to bylo před čtyřmi měsíci. Na co ho potřeboval, nechápu. Stejně jako nechápu, proč přepadl tu banku, vrtá mi to hlavou. Nekomunikuje se mnou a advokátovi to také zakázal,“ vypráví otec Miroslav.

Bud lze rodina, nebo novinar...



rumburak18
Příspěvky: 1650

Příspěvek#22 » sob 12. led 2019, 10:21

Á pardon, tak to je chyba na mém příjimači, pamatoval jsem si blbě článek. Nevěděli o tom, že jej skutečně dostal.
Mezitím na idnes už to jede, pojmy dojmy https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/bank ... domaci_lre



SansLogique
Příspěvky: 1007

Příspěvek#23 » sob 12. led 2019, 11:26

Jako obvykle se řeší něco jinýho, než by mělo. Kdyby zbroják neměl a přišel tam s blbou plynovkou, ze který by dal ránu, odehrálo by se to celý úplně stejně. Tak jako co.

Uživatelský avatar
jezekif
Příspěvky: 1550

Příspěvek#24 » sob 12. led 2019, 12:08

Antonspelec: Přesně to samé co ty jsem měl na mysli já (jen jsem to nechtěl tak dopodrobna rozepisovat). Jediný co bych dodal a to s velkým důrazem: M͟ů͟ž͟e͟t͟e͟ ͟m͟í͟t͟ ͟s͟y͟s͟t͟é͟m͟ ͟n͟a͟s͟t͟a͟v͟e͟n͟ý͟ ͟p͟ř͟í͟s͟n͟ě͟ ͟j͟a͟k͟ ͟c͟h͟c͟e͟t͟e͟,͟ ͟k͟d͟y͟ž͟ ͟a͟l͟e͟ ͟p͟ř͟í͟s͟l͟u͟š͟n͟é͟ ͟o͟r͟g͟á͟n͟y͟ ͟n͟e͟b͟u͟d͟o͟u͟ ͟s͟v͟o͟u͟ ͟č͟i͟n͟n͟o͟s͟t͟ ͟v͟y͟k͟o͟n͟á͟v͟a͟t͟ ͟t͟a͟k͟ ͟j͟a͟k͟ ͟m͟a͟j͟í͟ ͟j͟e͟ ͟t͟o͟ ͟z͟b͟y͟t͟e͟č͟n͟á͟ ͟b͟u͟z͟e͟r͟a͟c͟e͟ ͟s͟l͟u͟š͟n͟ý͟c͟h͟ ͟l͟i͟d͟í͟.͟

Uživatelský avatar
tuton
Příspěvky: 387

Příspěvek#25 » sob 12. led 2019, 12:25




kk
Příspěvky: 1005

Příspěvek#26 » sob 12. led 2019, 13:35

Ja to rikam porad, opet selhani vseho co mohlo, jen ne systemu a opet to dopadne na nas vsechny co vse jak idioti delame poctive a podle pravidel.
Ja jsem treba na psychotestech byl, protoze muj obvodak byl idiot (uz mam jineho) a uprimne ty psychotesty by neudelal jen vazne velkej magor co je uplne mimo.



Piggy
Příspěvky: 1865

Příspěvek#27 » sob 12. led 2019, 16:48

No a na to prave jsou. Maly magor ma na zbrojak pravo.

Uživatelský avatar
kolombo
Příspěvky: 2221

Příspěvek#28 » sob 12. led 2019, 17:24

Asi to byla docela svérázná rodina a je vidět, že by to prověřování osobního profilu mělo být důkladnější. A asi by si měla Policie sáhnout do svědomí, když neřešila zjevný problém. A tím zadělala na větší ...

Uživatelský avatar
jezekif
Příspěvky: 1550

Příspěvek#29 » sob 12. led 2019, 17:56

Podle diskuse u posledního článku na idnes, zejména nejlépe hodnocených příspěvků, bych řekl že chtěl-li to někdo použít v kampani proti střelecké veřejnosti tak si dal vlastňák. Otázka je jak to vyznívá jinde.

Uživatelský avatar
Gregory
Příspěvky: 100

Příspěvek#30 » sob 12. led 2019, 18:03

Nejhorší je když to pak dopadne takto. Někdy si říkám jestli to někdo nezaplatil a nezařídil....
IMG_20190111_082015small.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 9 hostů