SA/DA nebo striker fired- výhody a nevýhody

Co jinam nepatří...
Uživatelský avatar
Killing joke
Příspěvky: 515

Příspěvek#46 » sob 12. led 2019, 21:24

Otázka je k čemu je potom dobré mít natažený systém, když bude stejně jednou či dvakrát stahovat závěr.
Ideální by asi bylo nosit ještě zámek na spoušť.

Sám jsem nosil CZ 75, nejprve bez náboje v komoře, po naučení se zbraní a prostudování mnoha materiálů jedině s nábojem v komoře. Kohout venku mi přišel mnohem lepší než odporný Glock. Přišlo léto, CZ 75 už jsem pod tričkem neschoval. Zkusil jsem pár ran z odporného Glocku bez kohoutu a nyní jsem nadmíru spokojen s Glockem 43 a nábojem v komoře.

Uživatelský avatar
johnnyjak
Příspěvky: 580
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#47 » čtv 17. led 2019, 00:42

Pro SA/DA pistole s vnějším kohoutem (nošené pro účely sebeobrany a s nábojem v komoře) existuje ještě jedna dosud nezmíněná značná výhoda.
Je to možnost zabránit výstřelu v DA režimu položením palce na kohout. To se hodí v případě, když střelec při ukládání zbraně do pouzdra udělá chybu a zamotá se mu do lučíku látka, šňůrka mikiny, atp, která pak působí na spoušť... Palec na kohoutu ale tento tlak na spoušť celkem snadno přepere a zároveň dává střelci zpětnou vazbu že se děje něco nekalého.
Užitečnost této metody se samozřejmě mění v závislosti na použitém pouzdře a okolnostech: vnější sportovní pouzdro daleko od těla? No problem i se striker fire spouští odladěnou na 10N. Ale co třeba vnitřní pouzdro + zimní oblečení (případě nošení AIWB, ať jsou následky selhání fatálnější :| )?
Určitě netvrdím, že je SF méně mechanicky bezpečný systém, ale zkrátka neodpouští chyby. A já věřím, že za určitých podmínek je možné, že nějakou chybu udělám.

Uživatelský avatar
kolombo
Příspěvky: 2220

Příspěvek#48 » čtv 17. led 2019, 09:31

Základ je, aby ten, kdo pravidelně nosí měl natrénované bezpečnostní postupy. A dělal věci stejně a kontroloval se. A když se mu něco nezdá, tak aby hledal, v čem je chyba a jak ji bezpečně vyřešit.

Pro mne je dostatečné vypuštěný kohout, kontrola polohy kohoutu při ukládání do pouzdra, kvalitní kydex pouzdro a důsledně prst mimo spoušť. Zásobník raději plný, opravdu nevím, jestli bych dal už první ránu najisto.



Tomi_901
Příspěvky: 60

Příspěvek#49 » čtv 17. led 2019, 10:03

Dnes je asi největší rozdíl v cílové skupině, pro kterou byla zbraň vyrobena a v možnosti ji upravit pro uživatele. Zákazníkem zbrojovek jsou ozbrojené složky, maloobchod (mimo USA) je doplňkový. Třeba HK P30 je dělaná pro armádu, která chce dlouhý reset a dlouhý chod spouště. Komu se to nelíbí, musí hledat někoho, kdo to upraví. Tunit Glock na stole v kuchyni není problém, díly jsou dostupné, u jiných zbraní je to práce pro experta, někdy to nejde vůbec. IMHO důležité je jak to sedí v ruce a jak mi sedí spoušť. A když je problém ve spoušti, jestli to jde upravit.



LordSalix
Příspěvky: 579

Příspěvek#50 » čtv 17. led 2019, 11:08

Ta zpětná vazba kohoutu na palci je opravdu značná výhoda SA/DA, ale není žádný problém, aby takovou možnost měl i částečně předepnutý striker. Pár zbraní už to má (Walther PPQ, PPS, nějaké Taurusy?) a pro glocky existuje "gadget", který se vymění za čelo závěru a dává stejnou vazbu. Myslím, že tohle by se opravdu mělo rozšířit více, je to skvělá věc. Pistole XD to zase řeší oklikou přes dlaňovku.

Uživatelský avatar
McFly
moderátor
Příspěvky: 1696
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#51 » sob 19. led 2019, 06:07

Smazáno OT! Vždyť už to ani nedávalo smysl. Míšánku, výběr pistole se tu neřeší!

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host