Novela evropske smernice o zbranich 2019



xor
Příspěvky: 127

Příspěvek#166 » ned 20. led 2019, 10:09

zodiiac - zrovna v tomhle byli zástupci CR aktivní. Ale jinak platí, že ty politiky někdo zvolil a bohužel v případě Evropského Parlamentu se drtivá většina neobtěžovala jít papír hodit.

Ad utahování - komise se oficiálně vyjádřila, že ji mrzí, že se nepovedlo zakázat VŠECHNY semi-automatic weapons, takže další kola odkrajování přijdou brzy.



SansLogique
Příspěvky: 1007

Příspěvek#167 » ned 20. led 2019, 10:42

Já bych nepanikařil.
Tenhle náš připravovanej zákon (spolu s ostatníma přidruženýma) má platit až od roku 2022. To už bude nejspíš EU buď v řiti, nebo totálně jiná.
V květnu, pokud už do tý doby nenastane nějakej větší průser, nastane v Bruseli mohutná veselice, to nemám obavy.



xor
Příspěvky: 127

Příspěvek#168 » ned 20. led 2019, 10:43

To je ono https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/PDF/?uri=CONSIL:ST_7778_2017_ADD_1_REV_1&from=EN

Komise zároveň vyjadřuje politování nad tím, že některé části původního návrhu Parlament a Rada nepodpořily – zejména v otázce samonabíjecích palných zbraní, v níž byl návrh Komise ambicióznější a zahrnoval úplný zákaz nejnebezpečnějších samonabíjecích palných zbraní, včetně všech samonabíjecích palných zbraní řady AK47 nebo AR15. Komise rovněž vyjadřuje politování nad tím, že velikost zásobníku nebyla u všech samonabíjecích palných zbraní omezena na deset nábojů.



antonspelec
Příspěvky: 1195

Příspěvek#169 » ned 20. led 2019, 12:37

Rovnez bych si schoval paniku az na dobu, kdy k ni bude skutecny duvod.

Dale je treba si uvedomit, ze letos jsou volby do EP a mame tak moznost do jiste miry rozhodnout i o tom, jakym zpusobem se bude v pristich letech stavet EU ke zbranim. Za naprostou samozrejmost pokladam jit volit a hodi se taky presvedcovat sve okoli, aby slo volit...a volilo ty strany, ktere jsou vuci strelcum vstricne. Predpokladam, ze LEX jako tradicne zpracuje prehled, kdo se ke zbranim jak stavi...

Podle toho, jak se to v Evrope aktualne vyviji se da ocekavat, ze dojde k posileni euroskeptickych stran a hnuti, coz nam taky svym zpusobem hraje do karet.



ren
Příspěvky: 497

Příspěvek#170 » ned 20. led 2019, 12:45

To antonspelec, poprosím o nápovědu které strany jsou upřímně vstřícné vůči střelcům.



HonzaLBC
Příspěvky: 558

Příspěvek#171 » ned 20. led 2019, 12:54

HonzaLBC píše:
RKom píše:8. Nošené zbraně místo 2 nyní pouze 1.


Že jen jednu zbraň je myšleno podle:?
§ 80
(4) Nosit skrytě zbraň podléhající registraci je oprávněn držitel zbrojního oprávnění
skupiny C.

Já bych to nechápal jako omezení počtu (jedna zbraň), ale jako určení kdo může skrytě nosit zbraň.

Ale mohlo by to být:

Nosit skrytě zbraňě podléhající registraci je oprávněn držitel zbrojního oprávnění
skupiny C.


Tak koukám, že sportovní střelec má zřejmě stejné omezení na jednu zbraň, takže konec kombinovaných závodů třeba se situacemi krátká + dlouhá?

§ 80
(1) Držitel zbrojního oprávnění skupiny B, který se na místě veřejnosti volně
přístupném aktivně účastní akce nebo provádí činnost, jejichž součástí je nakládání se
zbraněmi, je v rámci takové akce nebo činnosti oprávněn nosit též viditelně zbraň podléhající
registraci, pokud způsob a účel nošení takové zbraně odpovídají povaze této akce nebo
činnosti. Účelem akce nebo činnosti uvedené ve větě první musí být
b) sportovně-střelecká činnost, nebo



zodiiac
Příspěvky: 184

Příspěvek#172 » ned 20. led 2019, 12:56

XOR- český zástupci byly sice aktivní, ale až na základě alarmu, kterej spustili lidi a začali se ptát, když se to mezi ně dostalo, což bylo dost pozdě. Mezitím tam cecila se svoji kámoškou z polska řádili jak černá ruka a všichni byli v klidu, než se rozjel dost nestandartní proces schavlování a i ty nejposlednější pochopili že bude průser. Neviděl sem jedinou červenou nebo žlutou kartu, neviděl sem jedinej protest proti dost nestandartnímu chování komise i tomu, jak to tam projelo. Dokonce si v listopadu předchozího roku odhlasovali, že se může hlasovat o tom, zda se před hlasováním budou řešit pozměnovací návrhy, a v tu dobu už bylo celkem jasný, kam to směřuje. Kdo byl aktivní byly a jsou naši politicim který tu zachraňoval ia zachranujou, co jde. JInak souhlasim, že k panice je ještě hodně daleko a tyhle volby by nám mohli hodně pomoct.



RKom
Příspěvky: 157

Příspěvek#173 » ned 20. led 2019, 13:57

Jsem osobně rád, že široká střelecká veřejnost nepropadá panice a nevzburcuje ji ani základní věc a to , jak to vlastně bude s jejími stávajícími zbraněmi pokud by byl návrh v současné podobě přijat.
Nikomu není po přečtení "Shrnutí obsahu pracovní verze nového zákona o zbraních" (dostupné na https://www.mvcr.cz/clanek/navrh-noveho ... anich.aspx) divné proč tedy už dávno nebyla zrušena celá řada administrativních povinností, zrušena řada správních poplátků atd. A čekalo se s tím právě až na okamžik implementace. Udička byla nahozena a čeká se kolik kapříků se na toto chytne. Vždyť ten návrh je přeci super-minimalizace-optimalizace-elektronizace. Ušetříte 200,-Kč za nákupku a jako kompenzaci odevzdáte zbraň za 30 tis. A nebo dostanete za nějaký nesmysl zákaz činnosti na 5let. A to se vyplatí. :D
Jak to tu někdo zmiňoval-tenkrát stačila jedna žlutá karta a byl by klid. No takže zase je možné vyčkávat a v r.2022 nastane velké divení. Jinak na té webovce je jasně napsáno:
K veřejné diskusi se nyní předkládá nejdůležitější z výše uvedených návrhů zákonů... Tzn. každý může už teď sám za sebe začít MVČR bombardovat (myslím připomínkami, ne skutečně).
Takže až v r.2022 začnete protestovat, tak MVČR takhle vytáhne, že již v r. 2019 byl tento návrh předložen veřejnosti k připomínkám a připomínky nebyly (nebo byly minimální). Takže co vlastně po nás chcete.
Nechci snižovat ničí snahu, ale při přípravě návrhu byly zřejmě i zájmové organizace (aspoň tak jsem pochopil ministerstvo zřídilo tři pracovní skupiny (vnitroresortní, meziresortní a expertní s širokou účastí odborné veřejnosti)). A nikomu tam nepřišlo nic divného. Navíc bez těch prováděcích předpisů (NV) je to o ničem. Protože z toho se vám ještě může udělat zle.
Pokud se nevybere, nevybere. Kdyby takhle přemýšleli dřív, tak to Národní doteď nestálo. Min. by bylo vidět jak to kdo myslí vážně.

Uživatelský avatar
strasidlo
Příspěvky: 77

Příspěvek#174 » ned 20. led 2019, 14:16

Souhlasím, že je nutné číst mezi řádky a být stále ve střehu. Nestát se naivním blbcem a věřit každé kravatě. Na druhou stranu tady u "nás" je celkem dost rozšířená prokrastinace, lemplů také není zrovna nedostatek, stejně jako žvanilů a hodně věcí se řeší zásadně až na poslední chvíli. To vše považuji za velmi nebezpečný koktejl občanských vlastností. €U jen tak neskončí a rok 2022 nevěstí nic příjemného.



RKom
Příspěvky: 157

Příspěvek#175 » ned 20. led 2019, 14:29

Předpokládám, že jsme v diskuzi. Návrh jsem několikrát přečetl (samozřejmě s tím, že jsem se soustředil na věci, co považuji za nejdůležitější). Takže bych rád znal názor ostatních. Myslím názor na konkrétní ustanovení. Kdo v čem vidí problém. Nemá smysl teď tady řešit CZEXIT, rozpad EU a nadávat na poslance. Když bude nějaké ustanovení návrhu, které nebude hned zřejmé, neváhám a zaplatím právní rozbor.
Naposledy upravil(a) RKom dne ned 20. led 2019, 14:46, celkem upraveno 1 x.



RKom
Příspěvky: 157

Příspěvek#176 » ned 20. led 2019, 14:43

Co se týká výpalného za sankci. Pokud tu někdo dělá v bankovnictví, nechť se vyjádří:
Založit transparentní účet, aby si každý mohl ověřit, že peníze byly připsány.
Z účtu lze poslat peníze jen na:
- číslo účtu ve vlastnictví ČR, který veřejně sdělí představitelé státu
- nebo zpět (v max. výši zaslaného vložného) na účet ze kterého peníze přišly když se tedy nepodaří vybrat požadovanou sumu
Nic víc. Žádné převody, výběry atd.



koudak
Příspěvky: 328

Příspěvek#177 » ned 20. led 2019, 15:04

Jak planujes odevzdat zbrane? Stat by je od nas musel odkoupit. Zabaveni veci neni tak jednoducha vec pokud to spravne chapu (pravo jsem nestudoval a popravde, zakony a ustava jsou pro normalni lidi napsany docela nesrozumitelne).
Nakonec tohle byl jeden z argumentu ceske vlady ve 2016 vuci EU komisi, ze na vykoupeni nemame a jiny zabaveni by bylo protiustavni. Ani EU nam nemuze narizovat protiustavni veci.

Pokud se pletu, budu jedine rad kdyz me nekdo opravi. Vzdycky lepsi se dozvedet jak se to ma.



Caroprd111
Příspěvky: 313

Příspěvek#178 » ned 20. led 2019, 15:10

Pro totalitní stát není zabavovani problém. Na Ústavu už se u nás dávno nehraje.



RKom
Příspěvky: 157

Příspěvek#179 » ned 20. led 2019, 15:25

Znovu odkážu na bod 1. mého příspěvku z sob 19. led 2019, 22:41
tj. na https://www.zbrane.cz/dotazy/prevod-zbr ... zakona-190
Nutno přečíst celý dotaz-odpověď LEXu-moje reakce.
Zkráceně řečeno: budete zbraň pouze držet, nemůžete s ní nakládat jak o tom hovoří návrh. Co znamená držení podle stávajícího zákona:
a) držením zbraně nebo střeliva mít
1. zbraň nebo střelivo uvnitř bytových nebo provozních prostor nebo uvnitř zřetelně ohraničených nemovitostí se souhlasem vlastníka nebo nájemce uvedených prostor nebo nemovitostí,

2. zbraň nenabitou náboji v zásobníku, nábojové schránce, nábojové komoře hlavně nebo nábojových komorách válce revolveru a uloženou v uzavřeném obalu za účelem jejího přemístění z místa na místo,

Stačí vám tedy pouze zbraň držet??? A s otázkou "vyvlastnění" si myslím, že si už stát poradí.
Zamyslete se jakou cenu bude mít vaše zbraň, když spadne do R2, těch případů bude x-desítek tisíc a lidi nebudou chtít řešit nějaké opruzy kvůli povolení na R2.
Já osobně udělám všechno proto (proto i se tu snažím trochu vyburcovat střelce) abych je odevzdávat nemusel.



RKom
Příspěvky: 157

Příspěvek#180 » ned 20. led 2019, 15:27

Kdyby to zabavení nebyl v současné chvíli problém, tak už zbraně nemáte a nedělají se tu tanečky ohledně návrhu zákona. Takže v současné chvíli ještě to zabavení prostě problém je. A je třeba ho zaobalit aby to veřejnost sežrala.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 48 hostů