Novela evropske smernice o zbranich 2019



koudak
Příspěvky: 328

Příspěvek#181 » ned 20. led 2019, 15:47

Je pravda, ze na me se R2 nevztahuje. AR15 nemam se sklopnou pazbou a i kdyby melo tak bude stejne delsi nez 600mm => R3.
Dil 3, § 80 odst 4. rika ze drzitel skupiny C (ta nova kombinujici D a E) muze skryte nosit zbran podlehajici registraci (tj R3, kam budou spadat jak nektere AR, tak vetsina samonabijecich pistoli).

Nicmene tohle je muj osobni pripad, samozrejme pokud nekdo ma R2 tak je to slozitejsi.

Ano souhlasim, je treba tohle vsechno diskutovat a je dobre ze ta diskuse probiha. Napisu si seznam nejasnosti v navrhu (hlavne me zajimaji ty zasobniky) a zeptam se na MVCR, to je pravdepodobne ta cesta jak ted postupovat. Ptat se dokola a ve velkem poctu aby bylo videt ze o tom verejnost premysli a sleduje vyvoj.
Naposledy upravil(a) koudak dne ned 20. led 2019, 15:54, celkem upraveno 1 x.



HonzaLBC
Příspěvky: 558

Příspěvek#182 » ned 20. led 2019, 15:53

Tak R2 je taky zbran podlehajici registraci a muzu ji skryte nosit nebo jsem neco prehledl?

(1) Zbraně se pro účely tohoto zákona rozdělují na
a) zbraně podléhající registraci, které se dále člení do kategorií R1, R2, R3 a R4,



koudak
Příspěvky: 328

Příspěvek#183 » ned 20. led 2019, 15:55

Ano je, ta diskuse k R2 je o tom povoleni k nakupu, kde uz ochrana zivota a zdravi neni duvod k udeleni povoleni.

Uživatelský avatar
tuton
Příspěvky: 387

Příspěvek#184 » ned 20. led 2019, 16:15

Ochrana zivota, zdravi nebo majetku takhle doslova ne, ale ochrana citlivych mist, kde se vyskytuji snadno zranitelne cile, ano, a to je vyjma toho majetku de facto totez.



RKom
Příspěvky: 157

Příspěvek#185 » ned 20. led 2019, 16:21

to koudak:
1. pokud někdo nyní bude přemýšlet stylem, že se to na něj teď nevztahuje, tak to není úplně dobře
to HonzaLBC:
R2 a R3 jsou zbraně podléhající registraci. §80 neřeší jestli budete skrytě nosit R2 nebo R3 je to jedno.
to koudak:
Diskuze https://www.zbrane.cz/dotazy/prevod-zbr ... zakona-190
je o tom, že podle návrhu budete zbraň kategorie B pouze držet dokud nebudete mít nové povolení na R2 nebo R3. Ten ZP skupiny E byl uveden pouze jako příklad a taky kvůli dalšímu možnému problému tj. "důvod" vydání žádosti podle návrhu zákona. Klidně to může být ZP B.
Naposledy upravil(a) RKom dne ned 20. led 2019, 16:24, celkem upraveno 1 x.



RKom
Příspěvky: 157

Příspěvek#186 » ned 20. led 2019, 16:24

to tuton:
ZP E bude "převeden" na zbrojní oprávnění C – pro ochranu života, zdraví nebo majetku nebo pro výkon povolání. Vidíte tam nějaké slovo o ochraně citlivých míst???



RKom
Příspěvky: 157

Příspěvek#187 » ned 20. led 2019, 16:36

Doručuji všem:
1. Podívejte se na formulář Žádosti o povolení k nabytí vlastnictví, držení, nošení zbraně kategorie B, co dáváte policii, pokud chcete nakupovat
2. Podívejte se na rozhodnutí co vám vydali co tam máte uvedeno - předpokládám ...blablabla ...vydává povolení vlastnit, držet a nosit zbraň kategorie B
3. Podívejte se do návrhu zákona §161 odst. 6 co se převádí: Osoba, která oprávněně držela zbraň nebo střelivo podle zákona č. 119/2002 Sb., se považuje za oprávněného držitele této zbraně nebo střeliva podle tohoto zákona

Uživatelský avatar
tuton
Příspěvky: 387

Příspěvek#188 » ned 20. led 2019, 16:45

Tak prirozene, ze to tam takto doslovne nevidim, neni to tam. Ale prijde mi to jako typicky priklad pravniho pozitivismu to tam doslova chtit.

Myslim, ze uz tu nemusim citovat prislusne §§, navrh zakona snad vetsina jiz cetla.

Takze zakon mimo jine rika, ze PCR vyda povoleni na R2 drziteli prislusne skupiny, ktery uvede v zadosti mimo jine i ochranu citlivych prostor nebo jinych prostor, kde se vyskytuji snadno zranitelne cile.

A ja se tedy tazi, jaka jina nez skupina C je prislusna k uvedeni duvodu zminovaneho vyse?

Jinak k noseni:

Srovnejte soucasnou pravni upravu (pro jednoduchost se zamerim jen na kategorii B)

§ 12

(1) Zbraň kategorie B lze nabývat do vlastnictví a držet nebo nosit jen na základě povolení, pokud tento zákon nestanoví jinak.


a upravu v navrhu zakona:

§80
...

(4) Nosit skrytě zbraň podléhající registraci je oprávněn držitel zbrojního oprávnění skupiny C.



RKom
Příspěvky: 157

Příspěvek#189 » ned 20. led 2019, 17:02

to tuton
Domnívám se, že co nebude striktně napsáno, těžko budete následně vymáhat. Máte na to čas, chuť a peníze se tomu věnovat a přesvědčovat policii o své pravdě pokud lze dané ustanovení zákona vyložit různými způsoby?
Nezaměňovat nabývání vlastnictví zbraně kategorie B a nošení zbraně.
O skrytém nošení zbraně hovoří stávající zákon §28, odst. 4 (pro ZP E), písm. c):
nosit nejvíce 2 zbraně a střelivo do těchto zbraní; zbraně ani střelivo nesmí nosit viditelně.
podle návrhu:
§80, odst. 4 Nosit skrytě zbraň podléhající registraci je oprávněn držitel zbrojního oprávnění
skupiny C.

Uživatelský avatar
tuton
Příspěvky: 387

Příspěvek#190 » ned 20. led 2019, 17:30

Ja nikoho o sve pravde presvedcovat nemusim, nepotrebuji a nebudu. Zadna moje pravda totiz neni.

1 nebo 2 nosene zbrane jsou skutecne vec, na kterou je treba v dalsim vyvoji navrhu zakona brat zretel. Tady skutecne muze vzniknout nejasnost. I kdyz zase, neni tam "pouze jednu" a je tam "podlehajici registraci". Z toho bych rekl, ze se da dovodit, ze se tu mluvi obecne o registrovanych zbranich a nikoliv o te jedne, konkretni, kterou nosim. Ale souhlasim, ze toto ustanoveni si zaslouzi zpresneni ve smyslu, abychom nakonec nemeli oproti soucasnemu zakonu takrikajic vetsi omezeni nez doposud.

Mne vsak slo o povoleni. Zatimco dnes zakon povoleni k noseni vyslovne vyzaduje, navrh noveho zakona zadne takove povoleni nezminuje. Ani si nejsem vedom ustanoveni, ktere by nejak omezovalo opravneni vyplyvajici z § 80, odst. 4. Proto si dovoluji tvrdit, ze zadne povoleni nebude potreba. Az se mozna jednou v budoucnu stanu drzitelem povoleni na zbran kategorie R2, pak ji proste budu nosit a hotovo. Soucasne povoleni k noseni zbrani kategorie B si dam maximalne na pamatku zaramovat.

Edit: A uznavam, ze by navrhu zakona prospelo, pokud by jednoznacne uvedl, jake skupiny ZO jsou prislusne k uvedeni jakych z vyjmenovanych duvodu.



RKom
Příspěvky: 157

Příspěvek#191 » ned 20. led 2019, 17:40

to tuton
1. co se týká počtu nošených zbraní. znovu opakuji. po konzultaci s právníkem uvedené ustanovení:
Nosit skrytě zbraň podléhající registraci je oprávněn držitel zbrojního oprávnění skupiny C.
Chápe jako 1ks zbraně. nepředstavuje si pod tím, že jich budete mít sebou třeba 10.

2. přečtěte si §11 návrhu. Zbraně kategorie R2 a R3 (dnešní kategorie B):
Osobou oprávněnou nakládat za podmínek stanovených tímto zákonem se zbraněmi
je v případě zbraní kategorie R2 nebo R3 2. držitel zbrojního oprávnění nebo držitel zbrojní licence skupiny ZL2, kterému bylo
vydáno pro každou takovou zbraň povolení příslušné kategorie,

Protože vás chtějí zmást "slovíčkařením". Ve stávajícím zákoně je to vlastnit-držet-nosit. V návrhu je to nakládat.

Co toto "slovíčkaření" znamená viz https://www.zbrane.cz/dotazy/prevod-zbr ... zakona-190
otázka-vyjádření LEXu-moje reakce.
Chápu, že pro většinu lidí to nemusí být pochopitelné. Ale na to je právě v tom návrhu sázeno. Že laicky to vypadá OK, ale prakticky s vámi pak zametou.



zodiiac
Příspěvky: 184

Příspěvek#192 » ned 20. led 2019, 18:15

Teď to čtu, a musim dát za pravdu RKOmovi, je to víc než divný nepřehledný a podezřelý. Doporučuju číst a opatrnost, hledal jsem kdo to je, držitel zbrojní licence a dozvěděl jsem se že se zbraněma v R2, což se týká spousty lidí může nakládat držitel licence ZL1 a ZL2, po prozkoumání co je míněný licencema jsem se dozvěděl, že jako nepodnikajícíc fyzická osoba nemám nárok to mít, slovy zákona s tím nakládat. A co se týče zbrojních oprávnení nikde jsem nenašel, že by něco směřovalo k tomu, aby držitel oprávnění třeba C mohl nakládat se zbraněma v kategorii R2. Pokud se pletu a blbě sem hledam prosím o oprauv, ale vážně to vypadá dost podezřele, protože za platnosti týhle úpravy by znamenalo, že sem sice podle grandfatheringu oprávněným držitelem, ale to je tak všechno.



RKom
Příspěvky: 157

Příspěvek#193 » ned 20. led 2019, 18:19

to zodiiac:
Nebojte se, nezapomněli na vás. Na stávající držitele ZL myslí §161odst. 10
Na fyzickou osobu, nejde-li o fyzickou osobu podnikající, která byla ke dni předcházejícímu dni nabytí účinnosti tohoto zákona držitelem zbrojní licence, se ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona pohlíží jako na oprávněného držitele zbraně, kterou drží, je-li k tomuto dni držitelem zbrojního oprávnění; platnost zbrojní licence, jejímž držitelem je fyzická osoba, zaniká.

Uživatelský avatar
tuton
Příspěvky: 387

Příspěvek#194 » ned 20. led 2019, 18:26

to RKom:

Rozumim, Vase prispevky jsem jiz cetl.

A asi Vas chapu. Z navrhu zakona neni zrejme, co to presne ma byt "povoleni prislusne kategorie". A to tedy nemusi byt totozne s pouhou "opravnenou drzbou", ktera je zarucena prechodnym ustanovenim soucasnym drzitelum zbrani.

Nicmene, navrh zakona, pokud vim, nikterak nespecifikuje, co se mini vyrazem "nakladat". Stanovi akorat pravidla pro noseni. Dle meho nelze dovozovat, ze "nakladat" dle navrhu zakona je totez, co "nabyvat, drzet a nosit" dle zakona soucasneho. Je tedy treba pojem "nakladat" chapat v obecnem slova smyslu. Stejne tak navrh zakona nespecifikuje pojem "drzeni", uziva jej v podstate jen v prenesene forme "drzitel". A i zde, dle meho, plati, ze je treba pojem chapat v rovine obecne. Voditko nam zde dava Zákon 89/2012 Sb, občanský zákoník - nový, ktery v § 987 a nasledujicich definuje drzbu. Vysvetlujici text je pak uveden napr. zde v kapitole Drzba v ceskem pravu: https://cs.wikipedia.org/wiki/Držba (bohuzel to tu nebere hacky v URL). Drzba nakladani s veci jaksi predpoklada. Je tedy na miste domnivat se, ze opravneny drzitel je zaroven opravnen s veci nakladat.



RKom
Příspěvky: 157

Příspěvek#195 » ned 20. led 2019, 18:37

to tuton
1. Povolení příslušné kategorie je R2 a R3. Tak se přeci jmenuje ten odstavec.
2.To je právě to, že jde už o právnickou "mluvu". Stávající pojmy byly jasné vlastnit-držet-nosit (vysvětlení https://www.zbrane.cz/dotazy/prevod-zbr ... zakona-190). Trošku podobný příklad by mohl být u vozidla vlastník-provozovatel-řidič. Vlastník (leasingová společnost)-Provozovatel (vy)-řidič(váš kamarád). Ale není to samozřejmě to samé. Každý z nich má svá práva a povinnosti. Řidič a ani provozovatel nemohou třeba auto bez souhlasu vlastníka přeci prodat.
Nakládat (disponovat) v sobě zahrnuje další práva. Základním právem vlastníka je libovolně s věcí nakládat.
Co máte napsáno na povolení? vlastnit-držet-nosit. Pokud by stačilo napsat držet, tak tam ten zbytek asi nebude. Navíc jak jsem psal. obecně podle práva držitel nemusí být osoba totožná s vlastníkem.
Těmhle nejasnostem je třeba se vyhnout na začátku. Nepředpokládám, že každý má po ruce právníka aby mu vlastně řekl, co jako držitel ZP má vlastně dělat aby to bylo v pořádku.
Naposledy upravil(a) RKom dne ned 20. led 2019, 18:55, celkem upraveno 2 x.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 12 hostů