Šprtání teorie

Uživatelský avatar
DZimmy
Příspěvky: 205

Příspěvek#31 » pát 15. úno 2019, 23:59

Sex ani promlčecí lhůty tam už nejsou. :P



milonk
Příspěvky: 102

Příspěvek#32 » sob 16. úno 2019, 00:04

Pridam svoji trochu do mlyna, aby kolega nemel deprese, ze je jediny kdo vsechno necetl. :-)
A treba bude nekomu tenhle postup vyhovovat.
Zakon/vyhlasky jsem primarne necetl. Postupoval jsem dle zdejsiho webu 'Trénink testových otázek'. Vzdy jsem nakliknul jeden okruh otazek a klikal postupne odpovedi v tomhle jednom okruhu. Po par spatnych odpovedich vam to neda a kliknete na prislusny link s odkazem do zakona, protoze je rychlejsi si precist tu pasaz v zakone, kde je to logicky serazeno (a vetsinou se pasaz vztahuje na vicero otazek z daneho okruhu) nez biflovat otazky bez souvislosti. Otazky v danem okruhu cyklujete do te doby, dokud si nemyslite, ze jakztakz ok. Pak jdete na dalsi okruh. Po projeti vsech okruhu jste precetl, dle me, podstatnou cast zakona, kterou potrebujete pro beznou praxi jako normalni uzivatel ZP bez zbytecneho balastu.
Uceni po jednotlivych okruzich otazek ma dle me vyhodu v tom, ze se lepe davaji veci do souvislosti a lepe se nachazeji mnemotechnicke pomucky, protoze se vetsinou vztahuji jen dany okruh otazek. (napr. vse bylo/je prestupek :-) )
Po projeti vsech okruhu zacit znovu od zacatku. Kdyz umim otazky po jednotlivych okruzich, zacnu delat vsechny naraz. Cvicne testy jsem vubec nedelal, bo kdyz pak odklikate vsechny otazky po nekolikate dobre, tak si celkem verite :-)

Uživatelský avatar
DZimmy
Příspěvky: 205

Příspěvek#33 » sob 16. úno 2019, 00:09

@milonk: To se mi ulevilo, kolego. :D
Postup mám stejný, jen to nedělám po okruzích. Když mi něco fakt nejde tak začnu googlit pojmy a stejně se na tu legislativu dostanu. :P
Mj. jak jsi se naučil lhůty? :D

Uživatelský avatar
audis
Příspěvky: 2967

Příspěvek#34 » sob 16. úno 2019, 00:12

na zkoušky máš 5 týdnů. Já přečtu zákon, 2 paragrafy z tuším z trestního zákoníku (které to jsou plyne ze zákona o zbraních), pak jednu vyhlášku o skladování zbraní (to mi nic nedalo ani na testy ani do praxe myslím), za 3 hodiny už nevím. Možná dřív. Na ostatní jsem se vybodl.
1. méne číst forum
2. 1x číst pozorně zákon o zbraních, 2 § z tr zákona,
3. procvičovat otázky aplikací / webem
4. 1x číst pozorně zákon a zbytek
5. cvičit otázky, cvičný testy,
6. 20x cvičný test po sobě bez chyby
7. zkoušky , success z teorie P = 1

mezitím: kurz na přípravu na ZP na dané střelnici kde se budou dělat zkoušky, kde naučí manipulaci (doufejme, chce to se naučit a vždy myslet logicky "co všechno má předcházet když nějaký příkaz komisaře") a trefit terč. Při vykonávaní pokynu komisaře je třeba napříkld provést úkon A, B, C, a při jiném pokynu A B C D E F. Pointa je v tom, že je nezbytné na žádný úkon nezapomenout!!

když jsem se připravoval na zkoušky, tak když jsem ráno seděl na záchodě, nečetl jsem v mobilu noviny, ale mastil otázky. To samé na firemní poradě když se mě netýkala témata. perfektně využitý čas.

Uživatelský avatar
jezekif
Příspěvky: 1550

Příspěvek#35 » sob 16. úno 2019, 09:02

Buď v klidu. Při manipulaci jde především o dodržení tří základních pravidel:
1) bezpečnost - NESTRKAT prst do prostoru lučíku ani spouště pokud nechci střílet/dávat ránu jistoty
2)bezpečnost - vždy se NEJPRVE přesvědčit v jakém je zbraň stavu -NABITÁ/VYBITÁ
3) bezpečnost - NEMÍŘIT zbraní /hlavní v jakémkoli stavu JINAM než do bezpečného prostoru(směru), nebo na cíl/terč
U kurzu je skvělé, že tam jsou další frekventanti a vidíte jaký dělají chyby ostatní = rychleji se všichni učíte.

Uživatelský avatar
DZimmy
Příspěvky: 205

Příspěvek#36 » sob 16. úno 2019, 09:37

Super, díky za tipy na praktickou část. U teorie už jsi začínám být jist, takže se teď pro změnu začínám stresovat s praxí. :D

Uživatelský avatar
jezekif
Příspěvky: 1550

Příspěvek#37 » sob 16. úno 2019, 13:09

Pak je samozřejmě hromada dalších zásad. Zbraň po kontrole stavu před další manipulací vybít (byla-li nabita), před nabíjením a při čištění kontrolovat "technický stav" - opotřebení, zda není hlaveň poškozená (výduť, prasklinky... Před nabíjením a střelbou kontrolovat průchodnost hlavně (pohledem od komory, vhodným předmětem - elektrikářskou plastovou páskou... A dost možná jsem ještě na něco zapomenul.



milonk
Příspěvky: 102

Příspěvek#38 » sob 16. úno 2019, 13:18

@Dzimmy: ad lhuty, ty mi prisly celkem jednoduche: nejcasteji je 10 dnu, zbytek nabiflovat. Ty lhuty v danem okruhu otazek mi prisly vzdy stejne.

Uživatelský avatar
kolombo
Příspěvky: 2221

Příspěvek#39 » sob 16. úno 2019, 14:10

Pokud máš možnost, tak si ujasni kde zkouška probíhá a zkus si zjistit kde a jak se dělá ta manipulace. Docela pomáhá, pokud si dopředu ujasníš kde a jak stát a kam mířit ...

Uživatelský avatar
Killing joke
Příspěvky: 515

Příspěvek#40 » sob 16. úno 2019, 14:24

Já si otázky vytisknul a ve volném čase pročítal. Většinu učení tvořil zkouškový test na webu, který jsem opakoval do zblbnutí.
U manipulace mi velmi pomohl rychlý kurz v prostředí střelnice, kde jsem později dělal zkoušku se stejnými zbraněmi.

Otázky jsem se naučil asi za 10 dnů a testy na 100%. Ze školy jsem líný, takže nejsem zvyklý se pořádně učit, ale zkouška mi přišla velmi jednoduchá. Na průměrnou zkouška na nic extra ČZU se rozhodně učím více.

Uživatelský avatar
DZimmy
Příspěvky: 205

Příspěvek#41 » sob 16. úno 2019, 22:12

@jezekif: I to se řeší u zkoušek? Určitě je to potřeba umět, ale myslel jsem, že je tam jen bezpečná manipulace a střelba.

@milonk: Mno právě, nejčastěji. :P Asi bych fakt měl zkusit tvoji metodu a jet po okruzích. Dávalo by to větší smysl.

@kolombo: Bez toho bych se ani neopovažoval. :P Kurz budu mít na stejné střelnici, jako budou zkoušky. V Libušíně.

@Killing joke: Je pravda, že jak se do toho člověk dostane, tak to tak hrozné neni.

Mj. když jste dělali kurz na střelnici, kde pak probíhala zkouška, tak jste měli stejné zbraně?

Uživatelský avatar
Killing joke
Příspěvky: 515

Příspěvek#42 » sob 16. úno 2019, 22:48

Kurz jsem dělal právě proto abych měl stejné zbraně (což mi tedy správce střelnice potvrdil).
U CZ 75 mi šel závěr se spocenými prsty špatně stáhnout, tak jsem dostal tip na tejpovačku pro bříška prstů a hned to šlo lépe. Nicméně ke zkoušce jsem ji nepoužil, ale měl u sebe kdybych ji potřeboval využít. Právě díky takovýmto tipům od instruktorky nelituji ani koruny utracené za kurz. Kvůli pocení a klouzání už prý několik lidí neuspělo.

Kontrola hlavně je součástí zkoušky. Dříve někteří instruktoři vkládali papírky apod. do hlavně a mohl to být důvod k neúspěchu. Dnes toto snad ani dělat nemohou. Další chyták bylo třeba sbírání náboje ze země a nevěnování pozornosti zbrani. Také jsem toho velmi mnoho přečetl ohledně takovýchto chytáků.

Hlaveň tedy od té doby kontroluji jen a pouze po čištění (frekvence čištění opadla, je to nástroj, ne předmět ve vitríně) a to jen kvůli tomu, zda se leskne jako nová :D

Ohledně kontroly stavu zbraně (zda je vybitá) jsem ještě důslednější než u zkoušky. Jen tu ránu jistoty (u Glocku kde není kohout) dávám po 100% dlouho trvajícím ujištění do nepříliš vhodného prostoru. Ovšem co je v pidi bytě bezpečný prostor.

Ještě jsem u zkoušky slovně popisoval co dělám včetně nejmenších pohybů. To mi skutečně pomohlo, jak instruktorka tvrdila.

Jo a když jsem zkoušku dělal, tak se zrovna měnily otázky, takže přibyly fotky a něco zase ubylo (všemožné technické specifikace jako mříže v okně atd.) a přesto byla pro mě teorie naprosto jednoduchá.

Uživatelský avatar
Sedmej
Příspěvky: 1859

Příspěvek#43 » sob 16. úno 2019, 23:13

DZimmy: Ano, na kurzu máš z pravidla stejné zbraně, jako pak u zkoušky. Právě proto je dobré dělat kurz na stejné střelnici jako budeš dělat zkoušku. Nebo si tam alespoň zavolat s čím se tam zkoušky dělají.

Uživatelský avatar
jezekif
Příspěvky: 1550

Příspěvek#44 » ned 17. úno 2019, 07:40

Je to všechno součást bezpečné manipulace, takže logicky i zkoušky. Jak píše Killing Joke - slovně popisovat co dělám (vhodné je říci co udělám a pak to udělat, nebo by ten popis měl být alespoň "vteřinku" před skutkem to podle toho jak komu to jde) je dobrá věc. (Jsou situace, kdy musíš vložit prst na spoušť - například vypouštění kohoutu u zbraní, které nemají vypoušteč (decocker) a tam je u zkoušky velmi vhodné říci: "Pozor vložím prst na spoušť, abych vypustil kohout" a pak to teprv udělat. Mimo jiné to velmi pomáhá uvědomit si správný postup. My jsme na kurzu probíraly snad všechny možné eventuality, které mohou u zkoušky nastat. Prohlídku zbraně při převzetí, před střelbou, rozebrání na čištění, přípravu ke střelbě, střelbu a správný postup - povely řídícího střelby a činnost střelce, odstraňování různých závad, jak závadu nahlásit a co udělat při jaké závadě a co udělat se selhanou municí, co udělat po dostřílení. Náš instruktor přesně věděl jaké zbraně na které střelnici u zkoušek používají a na výcvik je použil, takže jsme měli k vyzkoušení vlastně zbraní víc než bylo nezbytně nutné :-) (Velmi si zakládal na tom, že koho připravuje ke zkouškám, ten je udělá)

Uživatelský avatar
Killing joke
Příspěvky: 515

Příspěvek#45 » ned 17. úno 2019, 09:02

Já měl tu přípravu jen asi na 2 hodiny i se střelbou (cca 20 ran z pistole) a musím potvrdit, že bez toho jsem si skutečně jen myslel jak koukání na videa stačí.
Ještě to povídání je super v tom, že policistky veeelmi napovídaly.

I přes podle mě dostatečnou přípravu jsem u selhače s malorážkou začal mluvit o zásobníku a už se ho chystal vyjmout, když si policistka odkašlala (možná ne schválně) , ruka mi spadla dolů, vystřelila nahoru a už jsem hlásil závadu. Komisař se pousmál a pochválil. Předtím u pistole jsem závadu hlásil bez problémů.
O chvilku později došlo na rozborku a nemohl jsem vrátit závěr zpátky. Nechápu proč mi vypadla nutnost stisknutí spouště, která mi u vyjmutí závěru problém nedělala. Tak jsem na to koukal a najednou se od kamery ozvalo zašeptání spoušť, v hlavě to cinklo a zkouška za mnou :D

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 17 hostů