Šprtání teorie



skagerak
Příspěvky: 976

Příspěvek#46 » ned 17. úno 2019, 11:44

:!: Šprtání teorie :!:

a jen mmch. komisař má u "manipulace" hodnotit co uchazeč dělá, ne co říká... (opravdu to není (nemá být) ústní zkouška)
(a napomínám se za pokračování v OT)

Uživatelský avatar
jezekif
Příspěvky: 1550

Příspěvek#47 » ned 17. úno 2019, 12:58

No dyť! Zkouška z manipulace je jen předvedení části teorie v praxi, takže to vůbec, ale vůbec se šprtáním teorie nesouvisí.

Nikdo netvrdí, že to má být ústní zkouška. Jen je mezi lidma dost těch, kterým pomůže když nejprve řeknou co budou dělat. Jednak je to uklidní a navíc když něco řeknou a uvědomí si že je to blbost ještě než to udělají není to CHYBA PŘI MANIPULACI! Takže se mohou v pohodě opravit a udělat to správně. Navíc je může upozornit na chybu/napovědět i reakce okolí viz poslední příspěvek od K. Joke.
Ovšem je na druhou stranu fakt, že někdo neumí vyslovit souvislou větu. Tak pro takové to opravdu není vhodné řešení :D



poloventilator
Příspěvky: 259

Příspěvek#48 » ned 17. úno 2019, 14:44

Ta nesmyslna teoreticka zkouska kde je plno veci co nikdy nebude bezny uzivatel v praxi potrebovat, ma ale jisty hlubsi smysl. Odfiltruje momentalne zaostale a magnety :)

Uživatelský avatar
kolombo
Příspěvky: 2221

Příspěvek#49 » ned 17. úno 2019, 18:05

Nemyslím, že by důkladné znalost legislativy, která souvisí se zbraněmi, byla nějak naškodu. A obecný přehled o tom ostatním taky neškodí.

Uvědomte si, že se ZP si v klidu můžete koupit jakoukoliv zbraň v B a C kategorii. Bez toho, že by se pak někdo ptal, jestli s ní umíte ...

Ostatně, kdo se, po složení ZOZ, bude považovat za experta, bude asi mít brzo problém ....

Uživatelský avatar
DZimmy
Příspěvky: 205

Příspěvek#50 » ned 17. úno 2019, 20:09

Ohledně závad, předpokládám, že je to jen simulace. Nebo se naschvál dávají vadné / bez zápalky náboje? :P

Ústní popisování činnosti se mi fakt zamlouvá. Předpokládám, že se to asi na kurzu dozvim, ale je fajn vědět to napřed.

Souhlasim, že v teoretické části je fakt hodně věcí, co člověk nikdy potřebovat nebude. Na druhou stranu je ale důležité mít nějaké povědomí. Ale možná, že vedlejší účel je fakt odfiltrovat méně bystré. Protože bez pochopení spojisostí a utvoření mnemotechnicých pomůcek by se to fakt těžko pamatovalo.

Ohledně důkladné znalosti legislativy. Nevím kolik si toho pamatujete vy, ale jsem si jist, že já drtivou většinu zapomenu.

Uznávám, že se nám téma ubírá trošku mimo teorii, ale je to fajn krok a mě vyhovuje. Mám pozměnit název tématu a OP?



Dragunov
Příspěvky: 395

Příspěvek#51 » ned 17. úno 2019, 20:11

jezekif píše:Před nabíjením a střelbou kontrolovat průchodnost hlavně (pohledem od komory, vhodným předmětem - elektrikářskou plastovou páskou... A dost možná jsem ještě na něco zapomenul.


Né že bych to u zkoušky nedělal,kouknout do hlavně člověka nezabije, ale není už náhodou ve vyhlášce že "kontrola hlavně nenní součástí zkoušky".

Já s tím mám moentálně trochu problém. Na střelnici kam chodím jsem se nabídl, že jim pomůžu se školením manipulace. Ale asi na to nemám nervy. Nejde o uchazeče, ale o místní školitele kteří do chudáků hustí popisování zbraní, hledání čísel, ráží, otáčení zbraní, že v tom může být vložná hlaveň atp. Možná dobré vědět, ale na to se ptát nikdo nemá.
Jenomže ví bůh co tam jezdí za komisaře.



koudak
Příspěvky: 328

Příspěvek#52 » ned 17. úno 2019, 20:14

Prihodim svou zkusenost.

Teorie
Predne, appku nemam, nemyslim si, ze je potreba. Precist zakon (a cist prubezne) je naopak podle me zaklad. Zamysli se nad tim trochu jinak. Chces tem vecem rozumnet nebo se je mechanicky naucit a vlastne nevedet o cem to je?
Kdyz podaval prihlasku tak cekaci doba byla skoro 3 mesice a protoze jsem tohle nevedel tak jsem to uz umel tak dejme tomu na 80%. Zpetne to chyba nebyla, ale v teorii jsem lezel doslova nekolik mesicu a to neni zabava. Cteni zakona + trenink otazek. Takhle to probihalo, testovaci zkousky na strankach bez problemu. A pak se zmenila legislativa (asi 10 dnu pred myma zkouskama). A s ni se zmenily i otazky. A ja jsem mohl zacit znova. To byla velka zabava. Protoze se ale ten zakon nezmenil do zakladu, tak jsem v podstate vetsinu umel.
V den zkousky uz bych si zadny zkusebni testy nedaval. Zbytecne se rozhodis z toho co umis. Uz v klidu jenom na strelnici. Teorie je beztak tak lehci cast toho vseho.
Vysledek : z mistnosti jsem odchazel jako prvni po ani ne 10 minutach, kdy jsem vsechny otazky v testu prosel 2x (jednak abych si byl jistej, ale hlavne mne bylo blby odejit za 5 minut :) ) - 100% bodu.

Praxe
Tohle je problem pokud neznas nekoho kdo uz zbrane ma. Cca tyden pred zkouskou jsem sel na strelnici kde jsem mel mit zkousku na praktickou cast kurzu (delaji i teoretickou, na tu jsem nesel ze strachu abych si nepomichal to co jsem se naucil). To bych asi doporucil, spravce strelnice to vysvetloval vyborne. Vetsina strelnic tohle bude nabizet, jsou to pro ne celkem jednoduse vydelany penize. Moc velky strileni tam necekej.
Pamatuj, ze panem na strelnici je spravce, ne inspektor.
U samotne zkousky je tohle na 2 casti - bezpecna manipulace a po ni strelby. Bezpecna manipulace ma v sobe rozborku a sborku zbrane. Tady pozor, protoze i kdyz bys nedelal zkousky na kategorii C kde je brokovnice (tzn velice pravdepodobne z ni nebudes strilet), muzes ji dostat k rozborce! Rozborka nesouvisi se strelbou.
Obecne zadna cast tela se nikdy nema dostat pred hlaven (a to ani v rozlozenem stavu).
Hlaven musi 100% casu smerovat do vyhrazeneho prostoru (opet bez ohledu na stav slozenosti zbrane).
Prst vzdy mimo spoust a mimo lucik. Opri ho o ram zbrane nad celou tou casti. Opreni o lucik znamena, ze te vyhodi.
V souvislosti s tim, ze hlaven musi vzdy mirit do vyhrazene casti. Predstav si, ze ta zbran je napevno. Chod kolem ni, nesnaz se s tim nejak tocit, abys to mel jednodussi. Pokud zastinis inspektorovi vyhled, neres to, je to jeho problem, on si stoupne jinam aby videl. Nejdulezitejsi pro tebe je predvest bezpecnou manipulaci, ne zajistit vyhled.
Vzdycky kdyz das zbran z ruky, je nabita. To znamena, ze i kdybys to polozil na stolek jenom na 1 sekundu, tak jakmile to vezmes do ruky tak prvni vec uplne bez premysleni musi byt stazeni zaveru dozadu a overeni, ze neni nabita.
Samotny rozlozeni a slozeni je pomerne trivialni zalezitost a jinak to ani nejde udelat.
Pred strelbou poslouchej spravce strelnice. Az rekne nabijime, strilime, atd.
Pokud budes delat D, budes strilet kratkou zbrani na 15m. Premyslej nad tim tak, ze strilis na mensi terc, ne na vetsi vzdalenost :).
Pokud budes delat D a E musis trefit 4 z 5 ran do kruhu (do jakychkoliv kruhu, nemusi to byt jenom cerny).
Mas k dispozici 3 rany na rozcviceni. Inspektor nema povinnost ti je nabidnout, ale ty mas pravo si o ne rict. Nam je nenabizeli, ale rekli jsme si. Z techto prvnich jsem mel 1 v kruzich, 1 v papiru (ale ne kruzich) a 1 uplne mimo papir). V tehle chvili mne adrenalin proletel stropem a roztrasla se mne prava noha takovym zpusobem, ze jsem mel problem i stat, natoz strilet. Trefil jsem vsech 5 do kruhu (zadny velky body, ale na to se nehraje). Rozdychaval jsem to jeste pul hodiny po zkousce :D.
Budou se ti trast ruce. Vsem se tresou, to je uplne normalni.
2-3 dny pred zkouskou jsem sel na strelnici proste jenom strilet (tam kde to umoznujou bez prukazu). Rekl jsem si o CZ75 a donesli mne Shadowa, tak jsem jim ho vratil s tim, ze ma moc dobrou spoust a ze bych chtel jinou a prinesli klasiku, ktera se blizila tomu co bylo na tom praktickym kurzu na strelnici, kde jsem delal zkousku. Tohle doporucuju udelat.
Pokud si nebudes v prubehu te zkousky necim jistej, zastav a zeptej se inspektora, jak chce abys to udelal. Napr rana jistoty (jestli chce abys delal atd) nebo zasobnik (pri sborce jestli ho mas vlozit do zbrane nebo ne) atd.

Ohledně důkladné znalosti legislativy. Nevím kolik si toho pamatujete vy, ale jsem si jist, že já drtivou většinu zapomenu.

Ja si pamatuju vetsinu pro pouzivani (tzn ne provoz strelnic nebo nejaky ty mezinarodni pohyby zbrani atd). Je to potreba pro "denni" zivot. Proto je lepsi si ten zakon cist.



skagerak
Příspěvky: 976

Příspěvek#53 » ned 17. úno 2019, 20:45

Hledejte, než se zeptáte. Mnohé dotazy byly již dříve položeny a zodpovězeny jinými uživateli.
Zkuste proto před položením svého dotazu použít funkci hledat. Ušetříte tím čas sobě i ostatním.
-

https://zbranekvalitne.cz/forum/viewtopic.php?f=2&t=601

:idea:
Z ceho se ucit
https://zbranekvalitne.cz/forum/viewtopic.php?f=57&t=10299

Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat
https://zbranekvalitne.cz/forum/viewtopic.php?f=57&t=586

Uživatelský avatar
sgt. Navážka
Příspěvky: 28

Příspěvek#54 » ned 17. úno 2019, 22:18

Každýmu to sice v hlavě běhá jinak, ale mě docela děsí odpověď typu legislativu nečtu, navrčím se testy a fertig. Mám pocit, že většina řidičů kolem mne se taky jen navrčela testy a ihned po jejich odevzdání je pro jistotu zapomněla, asi aby tam měli místo na důležitější věci. Aspoň na silnicích to tak vypadá. A jestli to takhle bude vypadat i na střelnicích, tak Pánbůh s námi a zlý pryč.
Přečetl jsem si zákon ( jasně, v tý době byl na kamennejch deskách, no), pak znovu a znovu a znovu a při testech mi to tam samo naskákalo. Pro někoho asi zbytečně komplikovanej způsob. Mám spoustu přátel, kteří se jen naučili testy a spokojenost, dlouhá léta aktivně střílejí. Přesto mi čas od času zazvoní telefon a proběhne následující rozhovor:
- V Dejvicích chlapík prodává SKSko, nešel by ses tam se mnou kouknout, víc hlav... no vždyť víš.
- Klidně, akorát se s ním domluv, jestli máš nákupko na "kulovnice samonabíjecí" nebo "puška samonabíjecí".
- Nákupko?
nebo
- Známej prodává pěknýho Remika, co na to potřebuju?
- Je to perkusák, takže céčko, trakže nic (zbroják samozřejmě má).
- Počkej, ale já nemám papíry k loveckejm účelům... Haló, si tam?

Nerad bych byl u toho, až po někom takovém nastalá situace bude chtít vylovit z paměti odpověď na mnohem komplikovanější otázku, jakože jich pár je. Někdy stačí přečíst zdejší "zasvěcené" otázky nebo dokonce i odpovědi a člověk dost znejistí.



Caroprd111
Příspěvky: 313

Příspěvek#55 » pon 18. úno 2019, 12:16

Mně to naopak neděší vůbec, každej ať si udělá testy jak umí. S tím, jak se bude chovat na střelnici, to totiž nemá prakticky nic spolecnyho. Stejně jako na silnici.

Uživatelský avatar
DZimmy
Příspěvky: 205

Příspěvek#56 » pon 18. úno 2019, 13:26

Znovu všem děkuji za příspěvky. Pročítám to furt dokola abych se těm chybám vyvaroval.
@skagerak: Hledal jsem. Nicméně můj původní dotaz nebyl na to z čeho se učit, ale jak se učit. Tím bych chtěl ospravedlnit jeho existenci.
@sg. Navážka: Předpokládám, že když byla legislativa na kamennejch deskách, tak byl i problém sehnat samotné testové otázky? Ohledně těch rozhovorů: Nákupko je jasné i mě a to jsem ještě nic nekupoval a ohledné té kategorie...na chvilku mě to zarazilo. :D Nevím, jestli by nebylo lepší kategorie zbraní označovat nějak jinak než stejnými písmeny jako kategorie ZP. Ale asi to má svůj důvod. Kolikrát se při testu musím dost zamyslet aby mi došlo, jestli se mluví o zbrani nebo o ZP. :D

@Caroprd111: +1 ... hlavně si myslim, že když se ty otázky člověk učí tak, že jim chce porozumět (ať už s legilativou nebo bez), tak toho spoustu opravdu ví. Učit se opravdu jen správné odpovědi...nedejbože jen možnost a/b/c, to by byla fakt blbost.

Obecně na mě kolegové máte dobrý vliv. Ze začátku mě ani nenapadlo si legislativu přečíst, ale teď to udělám. Resp. přečtu si ji až po zkouškách, protože z toho co jsem přečetl mě některé věci akorát matou. Což je na prd, jelikož testy už na 99% umim.
Co se týče mého OP, tak za ten týden učení se to trochu změnilo. Správné odpovědi v drtivé většině znám a chápu je, takže to není jen podle klíčového slova, ale prostě jsem to pochopil a jde to raz dva. Pár věci si člověk fakt musí zapamatovat, ale většina jde jednoduše odvodit.



milanvpg
Příspěvky: 88

Příspěvek#57 » pon 18. úno 2019, 15:43

DZimmy píše:...Ze začátku mě ani nenapadlo si legislativu přečíst, ale teď to udělám. Resp. přečtu si ji až po zkouškách....

No nevím ;) . Já jsem si před zkouškami zákon a spol. nenačet, "jen" jsem se naučil testy. A ačkoliv si teď uvědomuju, že mi ten základní přehled chybí a otázky se dávno vykouřily z hlavy, nemám morál, abych si k tomu teď jen tak sednul :roll: Tak si myslím, že jestli si to načíst chceš, neodkládal bych to :D

Uživatelský avatar
DZimmy
Příspěvky: 205

Příspěvek#58 » pon 18. úno 2019, 15:50

@milanvpg: Tam samozřejmě i tohle se může stát. :D Ale riskovat se mi to teď nechce nebo se mi to celý pomíchá.



Indian
Příspěvky: 1427

Příspěvek#59 » úte 19. úno 2019, 14:01

Učil jsem se jen testy zveřejněné na Zbraně Kvalitně. Stále dokola a dokola, až mi test s nulou chbných odpovědí netrval déle než 15 minut. A potom jsem se podíval i do zákonů na věci, které mne předtím při učení něčím zaujaly (třeba proto, že se nedaly odvodit selským rozumem apod.)

Uživatelský avatar
audis
Příspěvky: 2968

Příspěvek#60 » pát 22. úno 2019, 16:07

DZimmy píše:@milanvpg: Tam samozřejmě i tohle se může stát. :D Ale riskovat se mi to teď nechce nebo se mi to celý pomíchá.

To není rozumné. Jestli se ti otázky a zákon pomichavaji, nejsi připraven ke zkoušce (fakticky i formálně). Nemůžeš jít ke zkoušce a mít guláš v předpisech. Ano některé otázky jsou nechtěně podobné jiné věci v zákoně, ale to musíš vše vstřebat a nemít v tom bordel. Nemusíš zákon nazpaměť, ale nemít v tom bordel. Po zkouškách si nic číst nebudeš. Když nemáš čas teď, nebudeš ho mít ani potom, vsadím 20 nábojů 9x19.
1) z číst zákon a mít trochu přehled
2) testy 20x po sobě bez chyby. A nemít v tom bordel. Něco málo se musí prostě natvrdo nabusit do hlavy (u mě tehdy).

Když jsem dělal zkoušky, cvičný test na mobilu bez chyby mi trval nejlépe i jen 2,5 minuty. Ostré zkoušky složeny asi za 7 minut. Pak uklidnění, kontrola a odevzdaval jsem v druhé půli.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host