Tlaky v brokovnici aneb vyvracení blábolů z Aeronetu

Uživatelský avatar
Petzold
Příspěvky: 1146

Příspěvek#1 » pon 18. bře 2019, 12:50

Po útoku na NZ se vyrojila spousta spekulací a jak se zdá, pár lidí i na tomto fóru je ochotná věřit účelovým hovadinám z Aeronetu.

Takže jaké je tvrzení šéfredaktora , nějakého VK, cituji:
nadpis
"Brokovnice na ústí hlavně vyvine plošný tlak na centimetr čtvereční o velikosti až 1,5 tuny. V čelním skle auta by to vyrvalo kus skla a zanechalo bílého pavouka okolo díry ve skle."
a dále ....
"Pokud se vrátím ještě k té epizodě s brokovnicí střelce v autě ze včerejšího článku, tak zůstávám opravdu v šoku, kolik lidí si myslí, že taktická brokovnice je nějaké vzduchové plivátko, které neškrábne lepené autosklo. Proboha, přátelé, taktická brokovnice gauge .10 má na ústí hlavně kinetickou energii a tlak o síle až 135 Mpa, který odpovídá vyvinutí hmotnosti na plochu o velikosti cca. až 1,5 tuny na 1 cm/2. Odbornou studii najdete zde. Při takovéto obrovské kinetické energii a z tak malé vzdálenosti od ústí hlavně vyrve brokovnice v lepeném čelním skle auta díru o velikosti zhruba 5 až 10 centimetrů a okolo díry vznikne bílý koláč, popraskané sklo."

Pan autor si jako "důkaz" vzal tuto, vcelku povedenou práci, https://www.vutbr.cz/www_base/zav_prace ... _id=126508 ,(chudáci autoři) , ovšem přečetl si jen jednu stranu.

Nevím, proč zmiňuje brokovou ráži 10, která je víceméně na ústupu a počet modelů vyráběných v téhle ráži na celém světě by se dal spočítat na prstech jedné ruky. Ale asi aby ohromil, protože je to větší "díra". Trošku mu ovšem nedošlo, že ráže broková ráže 10 má menší maximální tlak než ráže 12.

Ano, tlak v brokovnici ráže 12 může narůst až na zmiňovaných 135 MPa (cca 1320 Barů). Pan autor ale asi netuší, že to je maximální tormentační, neboli ZKUŠEBNÍ tlak pro brokovnice s tzv. vyšší tlakovou zkouškou (jak podle CIP, tak i podle SAAMI). Tedy laicky, pro magnumové ráže a brokovnice pro střelbu s ocelovými broky.
Drtivá většina takových brokovnic takový tlak zažije pouze jednou v životě a to na zkušebně. Navíc to je tlak měřený v nábojové komoře, NIKOLIV na ústí zbraně a směrem k ústí zbraně tlak při výstřelu výrazně, ale opravdu výrazně klesá. Takový náboj se ani na civilním trhu sehnat nedá, a i kdyby, výstřel v sedě v autě by střelce přestěhoval z místa řidiče až někam do zavazadlového prostoru.

Ten zmrd, který střílel z auta zcela evidentně použil z 18,5" hlavně nějaký vcelku běžný náboj ráže 12, u kterých se tlak v komoře při výstřelu pohybuje nejčastěji kolem 60 - 75 MPa.
A pro pana "šéfredaktora" by asi bylo překvapením kdyby věděl, že u brokovnice s délkou hlavně 18,5" je tlak na ústí ...cca celých 5 MPa (Tedy 25 x méně, než ve svých žvástech uvádí.)

Asi ještě větším překvapením by pro pana "šéfredaktora" bylo zjištění, že při výstřelu z pistole ráže 9 Luger s hlavní 4,5" a vcelku běžným nábojem se střelou 115 gr a rychlostí kolem 340 m/s je tlak na ústí hlavně při výstřelu 25 Mpa (tedy 5 x více než z brokovnice) a z pušky ráže .223 Rem s délkou hlavně 14,5" je tlak na ústí kolem 80 MPa.
Což by podle jeho teorie znamenalo, že takovým tlakem by sklo už muselo být vysláno na oběžnou dráhu kolem zeměkoule. ;)

A ještě jednou zopakuji, co jsem uvedl v jiném vlákně. Při takto krátké vzdálenosti od ústí brokovnice, jsou broky ještě uzavřené v kontejneru- košíčku, celé se to chová jako jednotná střela a ve skle to případně vyrobí díru odpovídající svému průměru, stejně jakákoliv jiná střela z pistole nebo pušky.


"Na videu útočníka jste ale viděli, že sklo nedostalo ani škrábanec, pouze dole na skle je vidět mléčné zabarvení skla, ale ne okolo jednoho místa průstřelu, ale po celé délce dolní hrany skla. Zabarvení skla je způsobeno plyny z brokovnice, které se kineticky rozloží na dolní hraně skla po celé jeho délce a lepené sklo popraská na jemné krystaly, ale plyny bez broků v náboji nedokáží do skla propálit díru a ani ho poškrábat, což lze vysvětlit jedině právě absencí olověných broků v náplni patron. Pachatel střílel na sklo pouze plyny a patrony obsahovaly zjevně méně střelného prachu. Sklo nebylo vůbec porušeno, není pravda, že auto nemělo čelní sklo, to vidíte na odlescích palubní desky na čelním skle a vidíte to i na registrační známce technické kontroly nalepené na skle vpravo nahoře."

Snad se mi už ani nechce vyvracet hovadiny typu "plyny, které se kineticky rozloží na dolní hraně skla", ale i z nekvalitních záběrů jsou na několika místech zaznamenatelné díry ve skle po průstřelu, odpovídající výšce ze které střílel, tedy linii ramen na volantem.

Čelní sklo osobních aut má konstrukčně záměrně úplně jiné vlastnosti než skla boční, u kterých je naopak žádoucí aby se "rozsypala".

Závěrem. Pan "šéfredaktor" je naprostý šulín, který "sečetl lejna, biče, opratě, jablka a hrušky, opřel se o ceny měděného plechu na světové burze a z toho vymyslel senzační teorii, že letadlo naložené hodinkama spadne". Každý z čtenářů toho obskurního plátku si může položit otázky, zda i v ostatních věcech které popisuje, používá stejně relevantní informace.


Omlouvám se moderátorům, pokud se tento spisek sem nehodí a smažou jej nebo přesunou, nebudu to brát nijak osobně. Ale s blbostí se bojovat musí.



antonspelec
Příspěvky: 1182

Příspěvek#2 » pon 18. bře 2019, 12:55

Obdivuju te, ze mas na tohle trpelivost. Jedinej recept je obskurni weby jako je Aeronet naprosto ignorovat. Lidi, ktery tam chodej, stejne skoro neni sance presvedcit o tom, ze zijou v bludu...a docela me desi, ze i ve zdejsi komunite se takovi najdou



ViralWinter
Příspěvky: 659

Příspěvek#3 » pon 18. bře 2019, 13:08

YouTube je plné videí kde je krásně vidět rozdíl střelby z různých zbraní do zpevněného čelního a nezpevněného bočního skla auta. Taktéž se na LiveLeak i jinde dají najít videa se střelbou do lidí a z toho porovnat, kdy a jak teče nebo stříká krev.

Plně souhlasím s antonspelcem – kdo chce vidět to, co píše Aeronet, bude fakta přehlížet a Petzoldův investovaný čas a úsilí to nezmění. Ignoroval bych a věnoval se věcem, které mají smysl a netýkají se existencí nižších, než červi v blátě.



pavelg
Příspěvky: 3053

Příspěvek#4 » pon 18. bře 2019, 13:09

To by skoro stálo za rekonstrukci, protože házení gigapascaly nikam nevede. Vzít auto, co měl ten magor (co to bylo.. Subaru?), taktickou brokárnu podobné délky hlavně a zkusit vystřelit zevnitř proti čelnímu oknu. Musím říct, že i já jsem čekal značnou destrukci okna (nemluvě o to, co to udělá se střelcem). Sem tam takhle fanoušci na YT uvádějí na pravou míru nesmysly z filmů, tak by mohli ověřit i toto.
U nás by asi šlo sehnat torzo auta a broknu, ale byl by problém to převést na nějakou vstřícnou střelnici s taktickou plochou.

Uživatelský avatar
audis
Příspěvky: 2966

Příspěvek#5 » pon 18. bře 2019, 13:25

Obdivuji čas který si petzold udělal. Jen nechápu, proč si udělal čas uvádět na pravou míru nenosne myšlenky a nenosná fakta. Označení ráže 10 jsem si také všiml a přešel to jako překlep nebo novinářskou nenosnou nepřesnost.
aby VK příště nepsal střelecké technické hlouposti, je třeba petzolde mu tvůj text poslat a vykoupat ho v tom.



xor
Příspěvky: 127

Příspěvek#6 » pon 18. bře 2019, 13:44

Podle mě stačí místo dlouhého popisu jeden Orbis pictus, tentokrát odkaz z diskuse Aeronetu:
https://youtu.be/x2_qkAOmKLY?t=77

Podle mě to potvrzuje co rozebírá nahoře Petzold. Je to v kontejneru a tak se to chová jako jedna střela.



xor
Příspěvky: 127

Příspěvek#7 » pon 18. bře 2019, 14:08


Uživatelský avatar
jezekif
Příspěvky: 1550

Příspěvek#8 » pon 18. bře 2019, 16:01

Petzold: dík za perfektní rozbor, není co dodat jiného než že celý článek (a nejen tato část) na AE je kardinální békovina!

Uživatelský avatar
Int1m1thy
Příspěvky: 1498

Příspěvek#9 » pon 18. bře 2019, 16:37

tvl kloubouk dolu ze sis nasel ten cas :D nicmene resit tyhle lidi nevim jestli je hodno jakehokoliv casu



antonspelec
Příspěvky: 1182

Příspěvek#10 » pon 18. bře 2019, 17:01

Je to jako hazet hrach na stenu. Tvurci i ctenari techto clanku na webech tohoto druhu maji nejakou svoji "pravdu", o ktere jsou skalopevne presvedceni a hledaji, ctou a vytvareji pouze teorie, nazory a clanky jejich pravdu potvrzujici...cokoliv jineho (bez ohledu na to, kolik faktu to obsahuje) je lez a spiknuti placene Sorosem, Zidy, iluminaty (dosadte si dle libosti).
Mista jako je Aeronet, Sputnik nebo PL je nejlepsi naprosto ignorovat, protoze nejen, ze i jen cteni tamejsich clanku je ztrata casu (o vyvraceni tam obsazenych nesmyslu nemluve)...ale navic z kazdeho klinuti na jejich weby maji prijem z reklamy.

Uživatelský avatar
Simona
Příspěvky: 50

Příspěvek#11 » pon 18. bře 2019, 19:52

Děkuji pěkně za vysvětlení a tvůj čas.

Uživatelský avatar
Petzold
Příspěvky: 1146

Příspěvek#12 » úte 19. bře 2019, 13:59

Zde jedná detailní fotografie o tom, jak "Zabarvení skla je způsobeno plyny z brokovnice" ;)

https://www.odt.co.nz/news/national/acc ... nt-himself

Uživatelský avatar
Simona
Příspěvky: 50

Příspěvek#13 » úte 19. bře 2019, 15:38

Petzold : říkala jsem si že už nebudu dráždit tvou trpělivost :oops: ....jen tuto fotku má VK na webu od včerejška i s vysvětlením..
https://aeronet.cz/news/video-dalsi-uni ... yly-zadne/

vím co řekneš...je to marné je to marné :roll:

Uživatelský avatar
Int1m1thy
Příspěvky: 1498

Příspěvek#14 » úte 19. bře 2019, 16:25

tohle uz ani neni vtipny... dyt tam ty diry jsou videt krasne na tech screenech z toho videa...



pavelg
Příspěvky: 3053

Příspěvek#15 » úte 19. bře 2019, 16:31

Je to možná moje deformace, ale mně přijde poměrně správné klást otázky a testovat věrohodnost překládaných událostí a faktů. Vždyť na tom stojí celá věda... kdyby se všichni spokojili s Platónem, tak je dodnes Země placatá.
Kdyby to takhle fungovalo padni komu padni, tak bychom si celosvětově ušetřili spoustu průserů.

Tak spočítejme, kolikrát na videu z brokny vystřelil proti čelnímu sklu. Měl by 3x.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 16 hostů