Dotaz k přihlášce o získání zbrojního průkazu osoba s průkazem ZTP



Kockolap
Příspěvky: 1

Příspěvek#1 » ned 24. bře 2019, 07:58

Dobrý den - jsem osoba se ZTP po těžké autonehodě s poruchou funkce dolních končetin . Jelikož se praktická část střeleb provádí ve stoje má smysl se vůbec pokoušet o získání ZP ?. Nebo jsou možné vyjímky i pro osoby v mém případě ?. Děkuji za případné odpovědi :-)

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4573

Příspěvek#2 » ned 24. bře 2019, 08:17

Kockolap : Jako komisař bych s tím neměl problém. Proč by měl být člověk nepohyblivý na spodní končetiny diskriminován?

Uživatelský avatar
peggy
moderátor
Příspěvky: 1572

Příspěvek#3 » ned 24. bře 2019, 11:17

Pokud se nepletu tak zdravotní způsobilost respektive nezpůsobilost je v zákoně a vyhlášce konkrétně definovaná. Toto by IMHO neměl být důvod pro zamítnutí.



Miloš 1
Příspěvky: 30

Příspěvek#4 » ned 24. bře 2019, 11:28

Mám pár kamarádu co jsou vozmeni a zbroják uplne v poho záleží na rozsahu postižení druha stranka je přístupnost střelnic ale nesetkal jsem se s tím ze by ti nikdo nepomohl viz Prague Armony kde je milion schodu ale nemaji s tím problém neses jim přeci peníze. Jedinej probém byl kamarád kvadruplegik tam to opravdu nešlo říkam záleží na rozsahu postizení

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 2232

Příspěvek#5 » ned 24. bře 2019, 15:17

Obecne - zdravotni zpusobilost je vec doktora, pro ktereho je jasne dana vyhlaska, ktera rika, co je a co neni problem pro ZP. S ohledem na to, ze se dneska potvrzeni zdravotni zpusobilosti podava uz s prihlaskou ke zkousce, je doktor beztak ten prvni, ke komu je potreba zajit. Jakmile on da razitko, je v podstate SKORO vyhrano.

Proc skoro? Prave protoze vylaska 221/2017, §6 odst.2:
2) Střelba na pevný cíl se provádí na střelnici podle § 1 odst. 2 písm. e) nebo § 52 zákona v poloze vstoje.

A ted se dostavame k dotazu - co presne znamena "porucha funkce dolnich koncetin"? Vubec nemoznost stat? Omezena hybnost?

Jako komisar (clovek) bych s tim take nemel problem. Ucelem zakona urcite nebylo vyradit zadatele napr, na voziku, ale to, aby si k tomu nekdo klekal ci lehal). Problem by mohl mit dohled PČR, ktery by mohl ko zaznamu o prubehu kontroly zapsat nedostatek ve forme "strelec, ktery nedodrzel povinnost strilet vstoje byl hodnocen stupnem prospel". Cimz na otazku "slo by to?" jako komisar odpovidam 2 otazkami - zapsali by to policajti jako zavadu a obhajil bych to pred vnitrem?

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4573

Příspěvek#6 » ned 24. bře 2019, 15:22

CMK : Nakonec tato otázka vyvstala už na posledním setkání komisařů na MVČR a byla řešena celkem jednoznačně. A jen potvrdila můj názor. Tak proč hledat něco jiného?

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 2232

Příspěvek#7 » ned 24. bře 2019, 15:46

Po pravde, vim, ze to nekdo nekde resil, jen uz si nevzpominam kdo a kde a jaky byl vysledek... Co si nemuzu pripomenout cerne na bilem, to nevim...



majlont
Příspěvky: 195

Příspěvek#8 » ned 24. bře 2019, 18:08

K této probematice existuje stanovisko Ministerstva vnitra. Píše se v něm:

Dne ........ byl oddělení obecní policie, zbraní a dopravního inženýrství odboru bezpečnostní politiky Ministerstva vnitra ČR doručen Váš elektronický dotaz týkající se žadatele o vydání zbrojního průkazu skupiny A až E podle zákona č. 119/2002 Sb., o střelných zbraních a střelivu (zákon o zbraních), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o zbraních“), resp. povinnosti takového žadatele vykonávat střelbu na pevný cíl vstoje dle § 6 odst. 2 vyhlášky č. 221/2017 Sb., o provedení některých ustanovení zákona o zbraních (dále jen „vyhláška“), je-li paraplegikem. S účinností od 1. srpna 2017 musí žadatelé, kteří nejsou ke dni podání přihlášky ke zkoušce odborné způsobilosti žadatele o vydání zbrojního průkazu držiteli zbrojního průkazu nebo muničního průkazu, povinni dle § 21a odst. 6 zákona o zbraních, k přihlášce ke zkoušce odborné způsobilosti připojit posudek o zdravotní způsobilosti. Zkušební komisaři by tedy již měli mít jistotu, že se zkoušky nezúčastní žadatelé, kteří nejsou zdravotně způsobilí dle vyhlášky č. 493/2002 Sb., o posuzování zdravotní způsobilosti k vydání nebo platnosti zbrojního průkazu a o obsahu lékárničky první pomoci provozovatele střelnice, ve znění vyhlášky č. 254/2007 Sb.

Ustanovení § 6 odst. 2 zní:
„Střelba na pevný cíl se provádí na střelnici podle § 1 odst. 2 písm. e) nebo § 52 zákona v poloze vstoje. Žadatel o vydání zbrojního průkazu je povinen při střelbě použít vhodné ochranné pomůcky, které určí zkušební komisař nebo které jsou stanoveny provozním řádem střelnice. Žadatel je bez ohledu na předchozí větu oprávněn při střelbě používat zdravotnické prostředky, které běžně využívá, nebrání-li jejich použití zachování zásad bezpečné manipulace se zbraněmi a střelivem a dodržení bezpečnostních pravidel střelby. Oporu zbraně při střelbě může použít pouze žadatel o vydání zbrojního průkazu skupiny A, B nebo C, jde-li o střelbu z dlouhé kulové zbraně.

Co je zdravotnickým prostředkem, stanoví zákon č. 268/2014 Sb., o zdravotnických prostředcích a o změně zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů. Národní informační systém zdravotnických prostředků je uveřejněn na webových stránkách Státního ústavu pro kontrolu léčiv, který je jeho správcem.

Z logiky věci vyplývá, že pokud tedy osoba je zdravotně způsobilou (viz výše), byť není schopna stát a používá za tímto účelem invalidní vozík (nebo jiný zdravotnický prostředek), musí jí být umožněno zkoušku odborné způsobilosti v plném rozsahu absolvovat za pomoci zdravotnických prostředků, které používá.

Pokud osoba používá vícero zdravotnických prostředků a některý z nich brání zachování zásad bezpečné manipulace se zbraněmi a střelivem a dodržení bezpečnostních pravidel střelby, může být osoba vyzvána, aby použila při střelbě jiný zdravotnický prostředek. Bez dalšího ale není možné (ani důstojné) požadovat, aby z důvodu zkoušky použil žadatel např. ortézy jen proto, aby mohl provádět střelbu na pevný cíl vstoje.

Samotné sezení osoby v invalidním vozíku neznamená, že zbraň má oporu (pokud osoba zbraň nebo ruce neopírá o vozík). Dle našeho názoru lze i z invalidního vozíku střílet jak bez opory zbraně, tak i s ní.

=================

Pokud tedy dostaneš od doktora kladný posudek o zdravotní způsobilosti (který přikládáš na PČR k žádosti o zkoušku odborné způsobilosti), tak máš vyhráno a střílet u zkoušky můžeš z vozíku. Pokud by byl nějaký problém na straně komisaře, kontaktuj mne SZ a já ti pošlu celé stanovisko z MV a dám ti kontakt na pacovníky MV, na které se případně pak můžeš obrátit.

Osobně ti přeji, abys "dobře pochodil" :-) Střelba je myslím jeden ze sportů, kde nemusíš mít téměř žádná omezení, ve srovnáním s ostatními.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Long a 29 hostů