Delaborované, nebo makety střeliva



kanape
Příspěvky: 3

Příspěvek#1 » stř 27. bře 2019, 01:38

Dobrý den, je nějak věkově omezen prodej delaborovanychých či maket nábojů (nabojnice + projektil)?

Uživatelský avatar
Blacky
Příspěvky: 2518

Příspěvek#2 » stř 27. bře 2019, 07:35

Zatím ne. :)



Piggy
Příspěvky: 1867

Příspěvek#3 » stř 27. bře 2019, 08:28

Nebyl bych tak optimistický:

Zákon říká v § 7 Zbraně kategorie D: Zbraněmi kategorie D jsou … j) neaktivní střelivo a munice

Nenašel jsem, co je "neaktivní" munice, ale v příloze č. 2 jsou tyto definice:
2. Delaborovaná munice - munice zbavená výbušnin a jiných aktivních muničních náplní, neoznačená podle zvláštního právního předpisu. Delaborovaná munice je určena ke zničení, znehodnocení, výrobě řezu munice nebo k dalšímu technickému zpracování nebo využití materiálu.
3. Znehodnocená munice - delaborovaná munice, která je označena kontrolní znehodnocovací značkou podle zvláštního právního předpisu.
4. Řez munice - řez munice vyrobený postupem a označený podle zvláštního právního předpisu23). Řez munice je určen pro školní a výcvikové účely, zbavený výbušnin a jiných aktivních muničních náplní, a byly na něm provedeny úpravy odkrývající alespoň částečně vnitřní konstrukci munice včetně náhradních (inertních) náplní.
5. Maketa munice - munice nebo předmět tvarově a rozměrově shodný s originální předlohou, které neobsahují výbušniny nebo jiné aktivní muniční náplně, přičemž mohou být vyrobeny z jiného (nestandardního) materiálu než munice a mohou obsahovat náplně vyrobené z náhradního (inertního) materiálu. Zahrnuje například munici určenou pro výuku nebo výcvik.



kanape
Příspěvky: 3

Příspěvek#4 » stř 27. bře 2019, 08:43

No jenom že to jako některé stránky požadují a že to je prý podle zákona o znehodnocených zbraních.



kanape
Příspěvky: 3

Příspěvek#5 » stř 27. bře 2019, 08:48

A v každé vojenském muzeu vám prodají maketu náboje. I kdyby vám bylo 8 let.



Dragunov
Příspěvky: 395

Příspěvek#6 » stř 27. bře 2019, 09:01

Tady bude rozdíl v praxi mezi municí a střelivem. Delaborovaný granát vs. patrona na šňůrce. Sám jsem si jako děcko koupil ve vesternovém městečku náboj na krk .38 speciál olověná střela.

Kdyby po tom měli jít doslovně zavřeli by půl republiky.



Piggy
Příspěvky: 1867

Příspěvek#7 » stř 27. bře 2019, 11:52

Lidičky, nebijte mě prosím - jsem blbec, zmatlal jsem munici a střelivo.
Správně měl být odkaz na přílohu č. 1:

13. Znehodnocené střelivo - střelivo, na kterém byly provedeny úpravy znemožňující jeho původní funkci. Znehodnocené střelivo neobsahuje žádné aktivní náplně, jakými jsou například výmetné náplně, zápalkové, výbušné, zápalné, svítící nebo dýmotvorné slože.
14. Řez střeliva - střelivo, na kterém byly provedeny úpravy odkrývající alespoň částečně vnitřní konstrukci včetně náhradních (inertních) náplní a které neobsahuje žádné aktivní náplně.
15. Maketa střeliva - střelivo nebo předmět tvarově a rozměrově shodný s originální předlohou, které neobsahují žádné aktivní náplně, přičemž mohou obsahovat náplně vyrobené z inertního materiálu. Zahrnuje civilní nebo vojenské školní střelivo určené pro výuku nebo výcvik.

Ale jak tak koukám, problém zůstává. Při doslovném výkladu zákona si dokonce ani držitel ZP B nebo C mladší 18 let sám nesmí koupit sušilky.



Indian
Příspěvky: 1427

Příspěvek#8 » stř 27. bře 2019, 13:32

Tak třeba to, co vypadá jako maketa střeliva a je prodáváno jako anténa na auto (např. čínské výrobky), německá policie s velkou chutí zabavuje a pokutuje. Asi se bojí, že to někdo nějak zneužije??? :-)

Uživatelský avatar
Blacky
Příspěvky: 2518

Příspěvek#9 » stř 27. bře 2019, 20:15

JJ to by se teoreticky vztahovalo i na gumove granaty kterýma se hazi na škole do dálky. Spoustu dětských pistolek atd.



Asghaad
Příspěvky: 366

Příspěvek#10 » stř 27. bře 2019, 21:54

Piggy píše:ZP B nebo C mladší 18 let sám nesmí koupit sušilky.

ZP skupiny B vyslovne opravnuje drzitele nabyvat a manipulovat se strelivem a komponenty streliva bez podmineni vlastneni zbrane pro ktere je strelivo urceno (samozrejme s vyjimkou kat. A a s prislusnym omezenim mnozstvi)


Kazdopadne kat D pre NEDRZITELE ZP znamena 18+



Piggy
Příspěvky: 1867

Příspěvek#11 » stř 27. bře 2019, 22:45

zákon č. 119/2002 Sb. píše:§ 19 Věková hranice pro vydání zbrojního průkazu
(3) Zbrojní průkaz skupiny B lze vydat osobě starší 15 let, která je členem občanského sdružení zabývajícího se sportovní činností podle národních nebo mezinárodních pravidel a řádů a součástí této činnosti je střelba, jsou-li splněny ostatní podmínky pro jeho vydání.
(4) Zbrojní průkaz skupiny C lze vydat žáku střední školy nebo středního odborného učiliště staršímu 16 let, pokud v osnovách školy či učiliště je zahrnuta výuka myslivosti a jsou-li splněny ostatní podmínky pro jeho vydání.
(6) V případech uvedených v odstavcích 3 a 4 je nutný písemný souhlas zákonného zástupce a doporučení příslušného občanského sdružení, školy nebo učiliště. Osoba mladší 18 let smí zbraň nebo střelivo pro sportovní nebo lovecké účely nabývat do vlastnictví, s výjimkou koupě, a držet pouze se souhlasem zákonného zástupce; tuto zbraň nebo střelivo smí používat pouze za přítomnosti osoby starší 21 let, která je držitelem zbrojního průkazu skupiny B nebo C nejméně 3 roky a která zajistí bezpečnou manipulaci se zbraní nebo střelivem.
Jo, to za hluboké totality jsem si pár týdnů po 15. narozeninách koupil v železářství vzduchovku (opakovačku Haenel, už ji nemám, ale je funkční dodnes).
Mmch. zákaz nakupovat zbraně a střelivo byl do zákona vložen až při kterési novelizaci, v původním znění byl jen (nesmyslný) požadavek střílet jen pod dohledem osoby starší 21 let se ZP B/C nejméně 3 roky.
Naproti tomu zákon 288/1995 Sb. žádné takové omezení neobsahoval, dokonce mám dojem, že takový mladistvý držitel mohl zbraň nejen koupit a sám z ní střílet, ale také svěřit osobě bez ZP na střelnici a vykonávat nad ní dohled.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CzechJoker, Destructor, expres a 8 hostů