CZ 75 B klasika vs. omega



Sysop
Příspěvky: 411

Příspěvek#16 » pon 13. bře 2017, 18:11

Ja mam CZ 75, ale nevim, jestli je B nebo ne, z roku '92. Vypada jako B, ma kulaty kohout s dirkou, lucik kombatovy, puvodne bylo hledi pevne a na zaveru je "MODEL 75 CAL.9 PARA". Bohuzel nevim, jak poznam upravu blokace uderniku, protoze nemam s cim porovnat. Kupoval jsem ji tehdy v krame novou, nechal jsem si jen dat stavitelne hledi (+zafrezovani zaveru, aby slo spoustet dolu). Jinak je v puvodnim provedeni.

Co to tedy mam?



ggrandcz
Příspěvky: 146

Příspěvek#17 » pon 13. bře 2017, 19:19

Poznáš to zespod závěru - jak je tam mačkátko, je to béčko. ( http://2.bp.blogspot.com/-q85XZezVdLE/V ... rpoj01.jpg )
Dalším ukazatelem je čep v místě zdrsnění závěru u hledí.



Sysop
Příspěvky: 411

Příspěvek#18 » pon 13. bře 2017, 19:26

Tak ted uz vim, ze je to hybrid, ktery sice ma nektere dily jako B, ale B to neni. V prukazu zbrane je sice zapsano CZ 75 B, ale pamatuju se, ze kdyz tyto prukazy zavedli a ja tam s tou Cizou prisel, tak si to pismenko policajt vycucal z prstu, protoze v predchozim bilem zbrojaku nebylo. Takze jsem si nebyl jisty a ted uz jsem.

Diky!



SansLogique
Příspěvky: 1007

Příspěvek#19 » čtv 17. srp 2017, 09:28

Nějak se mi nedaří zjistit, ve kterých modelech v současnosti je omega a kde klasická 75 spoušť.
V plasťákách jistě omega, ale v železech je klasika, včetně řady SP-01 a omega je jenom tam, kde je to výslovně vyražený na rámu, což je snad jenom jeden model CZ-75B Omega? Měl jsem za to, že se kdysi psalo, že to budou dávat skoro úplně do všeho?



ggrandcz
Příspěvky: 146

Příspěvek#20 » čtv 17. srp 2017, 15:11

Omegu poznas podle dalsiho cepu za pojistkou. U novych modelu maji i jiny tvar spouste. Omegu maji p07,09,compact i velka.

Uživatelský avatar
Arc
Příspěvky: 543

Příspěvek#21 » pát 5. dub 2019, 12:27

Ahojte, sorry že reagujem na staré vlákno, ale mám dotazy čo sa sem zrejme hodia a nechcem kvôli tomu začínať nové.

- ostane omega po poslednom výstrele otvorená (záver vzadu zamknutý?)
- dá sa záver omegy natiahnuť aj keď je zbraň (s namontovanou poistkou) zaistená?
- dá sa poistka aktivovať aj bez toho, aby bola zbraň natiahnutá (v CZ klasike viem že musí byť natiahnutá, omegu neviem)
- je bezpečné (doporučené) mať zbraň cocked&locked, alebo s vypusteným kladivom na ozube, alebo s vypusteným kladivom na úderníku

Ďakujem

Uživatelský avatar
snackmc
Příspěvky: 181

Příspěvek#22 » pát 5. dub 2019, 12:42

Arc píše:Ahojte, sorry že reagujem na staré vlákno, ale mám dotazy čo sa sem zrejme hodia a nechcem kvôli tomu začínať nové.

- ostane omega po poslednom výstrele otvorená (záver vzadu zamknutý?)
- dá sa záver omegy natiahnuť aj keď je zbraň (s namontovanou poistkou) zaistená?
- dá sa poistka aktivovať aj bez toho, aby bola zbraň natiahnutá (v CZ klasike viem že musí byť natiahnutá, omegu neviem)
- je bezpečné (doporučené) mať zbraň cocked&locked, alebo s vypusteným kladivom na ozube, alebo s vypusteným kladivom na úderníku

Ďakujem


Ohledně cocked/decocked
Pokud má zbraň bezp. ozub, tak vypouštíš na ozub. Podle mého není pojistka již třeba.
Navíc se jedná o bezpečný stav doporučený výrobcem = vypuštěno na bezpečnostní ozub

Uživatelský avatar
Arc
Příspěvky: 543

Příspěvek#23 » ned 7. dub 2019, 13:38

Takže na ozube = bezpečný stav. Vďaka.



Dragunov
Příspěvky: 395

Příspěvek#24 » pon 8. dub 2019, 09:54

No já bych cocked and locked nenosil u ničeho protože k tomu mám svoje osobní výhrady. Pojistku na SA/DA pistoli považuji za trochu archaismus a ústupek pro ty co to tak mají rádi.(US trh)

Ale bezpečné by mělo být oboje. Už jsem tu slyšel, že vypuštění až dolů má výhodu že se nic mezi kohout nedostane, ale s naprostým klidem bych na ozubu nosil. Vypouštění na ozub je přeci jen bezpečnější postup.

Uživatelský avatar
Arc
Příspěvky: 543

Příspěvek#25 » úte 9. dub 2019, 06:39

Jasne. Ja len viem že pri 1911 typoch (npr. aj malý sig 938)je bezpečné cocked&locked a nechávať to dole alebo na ozube výslovne výrobca nedoporučuje. Vidím že CZ je konštrukčne iná, tak sa pýtam ako to je pre nich - takže v CZtkách je ozub v pohode, to je dobré vedieť - vďaka :)

Čo sa týka tej poistky, ja viem že v dobe kvalitného strojárstva a inžinierstva s pádovými poistkami úderníka už nie sú klasické poistky nutné a že zbraň v puzdre nevystrelí. Skôr sa mi páči myšlienka zaistiť zbraň pred manipuláciou - náboj v komere a chcem zbraň vybiť, tak môžem natiahnutím záveru vyhodiť náboj, pričom je zbraň celú dobu čo ju mám v ruke zaistená. Podobne naopak, vyberiem z trezoru, zaistím nabijem a natiahnem, opäť zbraň celú dobu zaistená. Či už ju dám do puzdra na ozube alebo cocked&locked by mi bolo asi jedno. Poistku beriem len ako zvýšenie bezpečnosti pri maniupulácii a práve pri tej manipulácii sa skôr stávajú nehody. Nehovorím že sa mi niečo také stalo, ale že sa stávajú. (Jasne, trigger discipline a barrel control nesmú zlyhať, ale ak už zbraň nechcene vystrelí, väčšinou je to práve pri takýchto činnostiach a preto poistky na zbraniach čo takto fungujú nezavrhujem. Len neviem, či to ide na CZ Omega. Musím si ju niekam ísť pozrieť osobne.) Ale to už sme trochu off-topic, v každom prípade vďaka.

Uživatelský avatar
kolombo
Příspěvky: 2233

Příspěvek#26 » úte 9. dub 2019, 10:16

Já myslím, že zajištěná zbraň má i uzamčený závěr, ale jistý si nejsem, protože tam mám (ČZ P-07), samozřejmě, vypouštěč. Asi by mohl odpovědět někdo, kdo má klasickou ČZ.

A závěr po dostřílení zásobníku vzadu zůstane.

A já tedy myslím, že chtít vybíjet zajištěnou zbraň je trochu moc jistoty najednou, takže méně paniky. Zásobník ven, závěr ručně na záchyt a náboj na zem a nebo odchytit do ruky. Prsty mimu lučík a je to bezpečné až až. A pak kontrola komory a zásobníkové šachty atd. ...

Uživatelský avatar
Killing joke
Příspěvky: 518

Příspěvek#27 » úte 9. dub 2019, 10:19

Ano, se závěrem v zajištěném stavu hýbat nelze.



janpolasek
Příspěvky: 120

Příspěvek#28 » stř 10. dub 2019, 20:21

To neni uplne pravda, zalezi na zbrani. U cz75 pri natazenem kohoutu a zajistene pojistce zaverem hybat jde. Napr. u cz83 to nejde. Zalezi na konstrukci.

Uživatelský avatar
Killing joke
Příspěvky: 518

Příspěvek#29 » stř 10. dub 2019, 20:32

Nevim proč jsem si myslel, že je řeč o CZ 75 se spuštěnym kohoutem.



janpolasek
Příspěvky: 120

Příspěvek#30 » stř 10. dub 2019, 22:01

CZ75 se nedá se spuštěným kohoutem zajistit. Mám Alfu Defender, což je z velké části kopie CZ75, ale spoušťový mechanismus je odlišný. Ta se dá zajistit i se spuštěným kohoutem, a v tom případě se nedá pohybovat ani závěrem, ani kohoutem. (Zajištený spuštěný kohout brání v pohybu závěru). Při zajištění s nataženým kohoutem se pohybovat závěrem dá. U pistolí, kde zajíždí pojistka do výřezu v závěru, se pak závěrem nedá pohybovat při zajištění ani při nataženém kohoutu. Třeba Colt 1911, CZ83.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 16 hostů