Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat



skagerak
Příspěvky: 976

Příspěvek#6061 » čtv 4. dub 2019, 12:40

Cmk, s kterym mim postem nesouhlasis ?



Dragunov
Příspěvky: 395

Příspěvek#6062 » čtv 4. dub 2019, 13:53

Rum-cajs píše:Dragunov> tak to by me skutecne zajimalo, jak bez rany jistoty rozebrat standardniho Glocka treba...


Nemluvil jsem o Glocku. Jen jsem reagoval na to, že by to tak měli všechny strikery a že je to nějaká charakteristika strikerů. To že to tak má Glock neznamená, že to tak mají všechny strikery. ;) PS: XDM :D třeba


:idea: Jíťa: De facto můžeš, ale mě ten postup přijde docela krkolomnej a že jsou elegantnější snadnější postupy. Pokud Tě to učili na střelnici a učil tě to někdo kdo to tam školí, je šance že nebudeš jediná koho to tak učili a že to tím pádem ani komisaře nerozhodí. Byl jsem na zkoušce kde to takhle jedna slečna dělala a zkoušku v pohodě zvládla.



Dragunov
Příspěvky: 395

Příspěvek#6063 » čtv 4. dub 2019, 13:54

Dragunov píše:
Rum-cajs píše:Dragunov> tak to by me skutecne zajimalo, jak bez rany jistoty rozebrat standardniho Glocka treba...


Nemluvil jsem o Glocku. Jen jsem reagoval na to, že by to tak měli všechny strikery a že je to nějaká charakteristika strikerů. To že to tak má Glock neznamená, že to tak mají všechny strikery. ;) PS: XDM :D třeba.


:idea: Jíťa: De facto můžeš, ale mě ten postup přijde docela krkolomnej a že jsou elegantnější snadnější postupy. Pokud Tě to učili na střelnici a učil tě to někdo kdo to tam školí, je šance že nebudeš jediná koho to tak učili a že to tím pádem ani komisaře nerozhodí. Byl jsem na zkoušce kde to takhle jedna slečna dělala a zkoušku v pohodě zvládla.



koudak
Příspěvky: 328

Příspěvek#6064 » čtv 4. dub 2019, 22:53

marinakus : Ale tady jsme neresili co je napsany v navodu nebo rozbor malorazky ne?

Jako ten prst v luciku podle me nedava smysl. Kdyz budu mit palec pod beaver tailem, tak dosahnu toho samyho (kohout na bezpecnostnim ozubu, atd jak tady nekdo popisuje). Ke spousti se nepriblizim a zadna cast tela se nedostava pred hlaven (jak naprosto spravne podle me pise skagerak). Win-win scenar, protoze jsem dodrzel vsechno.

Uživatelský avatar
scorpions.cz
Příspěvky: 505

Příspěvek#6065 » pát 5. dub 2019, 06:54

koudak
A čím jiným se mám řídit, než návodem výrobce???



koudak
Příspěvky: 328

Příspěvek#6066 » pát 5. dub 2019, 07:06

Ja tomu asi nerozumim. Zkouska prece neni o znalosti navodu. Proc to tady omilate porad dokola. Ja jsem nikde nepsal, ze se nekdo ma nebo nema ridit navodem.
Ale dobre, pokud je snaha poradit spatne, tak se omlouvam vsem dotcenym a vratim se k pasivnimu cteni.

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4543

Příspěvek#6067 » pát 5. dub 2019, 07:18

koudak : Samozřejmě u každé zbraně existuje více způsobů jejího držení při rozebrání nebo přímo jeho postupu. Jak píše CMK, postupy a především bezpečnostní pravidla by měla být co nejobecnější a jednoduchá. Takže je celkem nesmysl bazírovat na tom, že se nesmím ani dotknout lučíku u jedné zbraně, když u druhé je to pro její rozebrání nutné. Správný je podle mě takový postup, který při dodržení základních bezpečnostních pravidel umí přezkušovaný zdůvodnit. Má vědět především co dělá a proč to dělá a ne to mít naučené pouze mechanicky jako cvičená opice. Že třeba některý komisař návod od výrobce CZ75 ani neviděl a bazíruje na kravinách je pouze smutná skutečnost. Jiné návody od výrobce, např. čekací doby po selhači se dodržují a dokonce se za ně vyhazuje od zkoušky. Jednou ano a podruhé ne je blbost, nezdá se ti? Zákonnou normu k věci postoval Majlont. Je to tam napsáno zcela jasně. Já jsem si naivně myslel, že ti to bude lepší vysvětlit polopaticky.



Jíťa
Příspěvky: 2

Příspěvek#6068 » čtv 11. dub 2019, 14:25

Ahojte , prosím máte někdo zkušenosti se zkouškami v Jihlavě?
Děkuji :)



DJ Die
Příspěvky: 666

Příspěvek#6069 » čtv 11. dub 2019, 16:19

koudak: on prst v lučíku smysl dává. Máš dalelo lepší kontrolu nad zbraní, pokud ten čep jde blbě ven a jakože umí jít pěkně blbě... My jsme měli u zkoušek už notně jetý kus a ten čep jsem musel na druhé straně vypáčit botkou zásobníku... Když držíš za bobřák tak je tam daleko větší páka, zvlášť když máš malé ruce...

Uživatelský avatar
scorpions.cz
Příspěvky: 505

Příspěvek#6070 » čtv 11. dub 2019, 17:18

Jíťa
Pokud vím tak test a první část praktické se se dělá na policajtárně dopoledne a po obědě se sejdete na některé střelnic(Třešť, Batelov...) kde se už jenom střílí. Vím, že na Jihlavsku je jeden komisař(jméno nevím), který má problém s ránou jistoty, protože si nosí svoje zbraně a stále ještě věří tomu, že se mu ránou jistoty opravdu moc ničí. :lol:



skagerak
Příspěvky: 976

Příspěvek#6071 » stř 17. dub 2019, 15:27

z návodu od glocka
(zdroj http://mpicz.com/uploads/soubory/manualy/glock-cz.pdf)
glock rozborka.jpg


obdobný úchop lze aplikovat i na CZ 75 (třeba druhou rukou a ukazovák zapřen o hledí) jak jsem psal, já to tak mám radši, ale bude to asi subjektivní...

cmk píše:... dej na to, co říká Scorpions.cz a majlont, ne na to, co rika skagerak a koudak...


Tobě se na tom nelíbí co ?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 2231

Příspěvek#6072 » stř 17. dub 2019, 18:54

skagerak píše:Pokud je cast tela pred hlavni, tak je to spatne (cimz nerikam ze v tom musi byt vsichni komisari zajedno)


K tomuto... Souhlasim s tim ze komisari nemusi byt za jedno. Nesouhlasim, ze v urcite chvili nemuze byt cast tela pred hlavni.
Kdyz si strkas NABITOU zbran do opaskoveho pouzdra (zvlaste, pokud je lovek trochu "vetsi"), mas v podstate temer vzdy cast tela pred hlavni (nejspis nohu). Kdyz provedes kompletni kontrolu stavu zbrane (idealne zakoncenou ranou jistoty aspon u pistole), pak 1 prst do luciku a druhy tlacici ze predu na zaver taky neni poruseni bezpecnosti.

Jinak ano, ten uchop z predchoziho prispevku ucim lidi na kurzech, protoze to povazuju za techniku, ktera je univerzalne uznatelna i tim nejprisnejsim komisarem.



skagerak
Příspěvky: 976

Příspěvek#6073 » stř 17. dub 2019, 19:44

To co jsem psal se týkalo rozborky u zkoušky, a v tomto kontextu to bylo myšleno, takže strkání zbraně do pouzdra nebudu teď řešit,

ale bohužel musím z určitého pohledu nesouhlasit s tvrzením, že : " prst do luciku a druhy tlacici ze predu na zaver taky neni poruseni bezpecnosti"

ten "určitý pohled" (tzn. že to není správně) mi byl výslovně sdělen "nahoře". (tedy tam kde by se například posuzovalo, jestli komisař který toto považoval za chybu nepochybil atd...)...

(mezi námi já jako osoba s tím problém nemám, pokud je zbraň řádně zkontrolovaná, ale víme na koho tazatel na zkoušce narazí ? )



fitor
Příspěvky: 11

Příspěvek#6074 » čtv 18. dub 2019, 08:16

Přesně takhle, jak je na obrázku pro Glock, mě učili před zkouškou rozborku CZ75 a u zkoušky jsem to také tak dělal.



expres
Příspěvky: 604

Příspěvek#6075 » čtv 18. dub 2019, 09:18

je to sice pořád dokola, ale dám to sem
https://www.czub.cz/media/attachment/fi ... -75_cs.pdf
Poslední stránka a prst v lučíku. Když to doporučuje oficiální návod, nepřijde mi fér to zakazovat.
Já měl komisaře (a ptal jsem se na jasný postup právě na tohle) jenž řekl, po kontrole je zbraň bezpečná. Tzn. že ho nezajímá prst v lučíku (uvedl i že CZ75 to má v návodu), ani že nikoho nevyhodí když dá ruku před zbraň (slabší žena), aby si pomohla atd. Proč to vlastně vadí když provedu kontrolu a zbraň je bezpečná.. U mě komisař byl opravdu člověk co byl v klidu.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 20 hostů