Dlouhodobá konzervace zbraní

Co jinam nepatří...


zodiiac
Příspěvky: 184

Příspěvek#1 » stř 11. říj 2017, 11:59

Ahoj všem, nikde jsem tu nenašel vlákno, ve kterém by se konkrétně zabývalo jen dlouhodobou konzervací zbraní, takže jsem založil a rovnou můžu přisppět svoji troškou do mlejna. Řeším to z důvodu, že budu muset na rok pryč, a chci mít jistotu, že hračky zůstanou v pohodě. nejdřív k podmínkám- konzervace samotná nesmí trvat déle jak 15 minut, tedy odpadaj takový věci jako zahřát naštetkovat a uložit.
Další podmínkou je v případě nutnosti možnost střelby okamžitě, bez nějakýho loupání vrstev, nebo doba vyčištení nesmí trvat déle, jak 5 minut.

Podmínky testování jsou takové, že proužky planžet, které chytají korozi jak lep mouchy, jsou vystavený povětrnostním podmínkám v poměrně náročném místě. Zatím jsem zběžně testoval Brunox, Tetragun, a nějaký ochraný sprej od Wurth, a Dinitrol ML. Zatím se nejlépe jeví dinitrol Ml, ale až najdu chvíli, tak udělám test znovu s přípravky již vyjmenovanými+ přidám ballistol, konkor, WD, at inkor 39, a pokud seženu at inkor 729, nechám vše venku přes zimu, a budu doplňovat, jak si vedou. Případně zkusím doplnit pro porovnání nátěrem koron L. Pokud má někdo zkušenosti s dlouhodobou , případně s nějakým přípravekm sem s informacema.

Uživatelský avatar
Letec 12
Příspěvky: 2415

Příspěvek#2 » stř 11. říj 2017, 12:19

Nejrychlejší je vakuový pytel a hodit do něj sáček proti vlhkosti. Nemusíš ani vakuovat, důležité je dobré tesnění spoje, nebo ho rovnou svařit. Vleze se do něj několik zbraní současně. Zbraně možno zabalit do látky aby se nepodřely. Střelba možná v případě potřeby okamžitě.

Nevím kde skladuješ, ale mě zbraně v domě nekorodují. Stříkám Brunoxem.

Uživatelský avatar
Blacky
Příspěvky: 2511

Příspěvek#3 » stř 11. říj 2017, 14:51

Rok není nijak dlouhá doba. V suchym trezoru bezne osetreny zbrane vydrzí. Ale nápad s vakuovym pytlem je dobrej.



kiv61
Příspěvky: 578

Příspěvek#4 » stř 11. říj 2017, 19:13

Rok? Tomu bych nerikal "dlouhodoba konzervace". Staci vypucovat a pred vracenim do trezoru pretahnout mastnym hadrem. Tedy za pedpokladu, ze se ten trezor nenachazi ve sklepe kde kape voda ze stropu ...
Mmch. Pri rekonstrukci chalupy na nas mezi roubenim vypadla kdysi flofertka zabalena jen ve voskovem papiru a pomazana jiz ztvrdlou vazelinou. Po vycisteni na ni nebyl kousek rezu. Slusny vykon na to , ze tam odpocivala poctivych 70 let ...

Uživatelský avatar
Letec 12
Příspěvky: 2415

Příspěvek#5 » stř 11. říj 2017, 19:56

Loni na toto téma byl článek ve Střelecké Revui. Mnou zmíněný návod tam byl uveden jako rychlý a efektivní způsob. Pokud to chceš ještě vylepšit, narvi ty sáčky do novodurové trubky a tu na obou koncích zavíčkuj a zajisti silikonem. Pak to můžeš i zakopat.



zodiiac
Příspěvky: 184

Příspěvek#6 » čtv 12. říj 2017, 09:00

Sem blbej, podmínky, budu to muset přestěhovat do místa, kde je poměrně vlhko a prakticky vzato se tam budou točit skoro ty podobný teploty, jako venku. ze stropu tam nepokape.



kosatka444
Příspěvky: 161

Příspěvek#7 » pát 26. dub 2019, 08:27

Odpovídám trochu z odstupem ale odzkoušel jsem toto : :)

Takže jsem si nechal udělat plechovou vaničku a v ní jsem rozehřál vazelínu ( červenou ) na 100 stupńů a chvíli jsem to nechal vřít aby se odpařila voda protože všechny vazelíny obsahují vodu. Posléze jsem odstrojil pušku M70B1 od dřevěného pažbení a pušku ponořil do vroucí vazelíny a po 5 minutách varu jsem hořák vypnul a nechal pomalu vychladnout.
Druhý den jsem to vytáhl a zhruba očistil od přebývající vazelíny ale nános na zbrani zůstal cca 1 cm. Pak jsem ji obalil hadrem který byl taktéž za tepla nasáklý vazelínou, po dokonalém zabalení jsem zbraň uložil do plastových odpadních trubek co koupíte v každých stavebninách, konce zalepil plastovými deskami a posléze natřel asfaltem a to hned několika vrstvami a takto zakonzervovanou pušku jsem ponořil na zahradě do studny co máme na zalévání. Proč do studny ? Do studny záměrně protože jsem chtěl vědět jaká je odolnost vůči vlhkosti.
Zbraň jsem použil tedy Jugoslávskou zastavu M7OB1 ze zeleného sportu za 6600 Kč tedy takovou ty vystřílenou krochnu :)
Zbraň jsem uložil do studny v březnu 2018 a vyndal ji přededevčírem tedy Duben 2019, zbraň jsem očistil a důkladně prohlédl a byla bez jaké koli známky koroze. Zbraň sem pak na střelnici zkoušel a jede jako hodinky. Tudíž v tomto stavu si myslím to uskladníte na roky. Stejným způsoben zakonzervování jsem i uložil starý psací stroj ROYAL a to z důvodu že je celo ocelový a má rám ze silné ocele ale i slabých pružinek a tenkých plíšků . Stroj jsem stejně jako pušku uložil v březnu 2018 a chci to tam nechat alespoň 5 let bych poznal co to udělá ale z 99% to bude v perfektním stavu.
nejhorší na tom je pak to čištění - litry petroleje a nafty a posléze horká jarová voda a dosucha vysušit a namazat. jen pozor jestli to někdo bude zkoušet na výpary při vaření vazelíny může se vznítit !!!!



zodiiac
Příspěvky: 184

Příspěvek#8 » pát 26. dub 2019, 18:25

Dobrej způsob, ale to čištení- nicméně dobrej způsob a cenná informace. Já sem od tý doby taky trošku pokročil a zjistil sem, že vazelíny cosmoliny a ruzný kraqvinky jako oleje a kouzelný vody nemaj cenu. chystám se udělat podobnej test jako ty, ale použiju prostředek na konzervaci dutin aut, u kterýho sem ročním testem na kusu plechu co rezne jak svině zjistil, že to prostě nerezne a perfektně to drží.



kosatka444
Příspěvky: 161

Příspěvek#9 » pát 26. dub 2019, 18:46

zodiiac -- právě proto musíš tu vazelínu vařit aby se odpařila voda, podobným zbůsobem se konzervovaly zbraně do skladu kde sou dodnes přes 70 let bez problému. ( něl sem nožnost takto konzervované SVT40 vidět a rozbalit ) Jediné co jsem nezjistil bylo jakým olejem nebo vazelinou to bylo, proto jsem zkusil klasickou červenou které mám kýble. Moderní oleje jako Nanoprotech, brunox a podobné nevydržely, po několika měsících koroze a to byly jen na vzduchu v kůlně. Vím že patom je čištění pakárna ale je to opravdu na hodně dlouhou dobu uložení. Je zamezen přístup vzduchu ( kyslíku ) a to je to důležité



hugofalfar
Příspěvky: 317

Příspěvek#10 » pát 26. dub 2019, 23:24

Když předpokládám, že koroze je díky vlhkosti a kyslíku, nestačilo by kvér (v provozuschopným stavu) zavřít spolu s pár pytlíkama silikagelu do takového toho vakuového pytle na šaty a odsát vzduch? I s tím pytlem by se to mohlo ještě pro jistotu zalepit do té odpadní roury. Kdyby to fungovalo, ušetřilo by se to otravné čištění.



kosatka444
Příspěvky: 161

Příspěvek#11 » sob 27. dub 2019, 07:56

hugofalfar - To by možná fungovalo ale v panelákovém vyhřátém bytě a to několik dlouhých let. Ale pokud by si měl dejme tomu ( dávám pouze příklad ) třeba pušku K98 a chtěl by si ji uschovat aby ti nebyla třeba zabavena nebo by jsi ji chtěl prostě na spoustu let uchovat myslím že ty pytlíky by Ti určitě nestačily -- Já jsem dělal právě zkoušku na dlouhodobé uložení zbraně a to na cca 30 let v zemi nebo někde. Na to uschování doma ti bohatě postačí dnešní prostředky nebo i klasický motorový olej - toto jsem dělal před lety kdy sem natloukl do kůlny ocelově hřeby a každý sen pořádně ošetřil různými oleji, z kterých nejvíce vydržel Balistol jejikož začal chvilku po aplikaci tuhnout a vytvořil si pevnou vrstvu ostatní značkové předražené nevydržely vůbec a třeba olej WD-40 ten už taky není to co bývalo před cca 30 lety dnes je dobrej tak akorát na čištění.....
Ale každý má zkušenosti z něčím, já to jen prostě zkoušel co jak prostě vydrží a nejvíc mě zklamal Nanoprotech po kterém to chytlo rez už po měsíci takže tam někde soudruzi udělaly chybu a nebo je to jen reklama .........
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ale skusim to zavařit do folie a do roury a uvidíme ......... dám vědět a čas na to je :)



skagerak
Příspěvky: 976

Příspěvek#12 » sob 27. dub 2019, 11:27

na jednom foru (možná na "r", už nevím) se i řešilo, otázka toho, že některé materiály nejsou nepropustné, tzn., že i skrze stěnu postupně může pronikat vlhkost atd... (ale já tomu nerozumím, tak nevím...( že např když zakopete prázdnou zavřenou petku, že napřesrok v ní bude něco vody atd)

ale to co zkouší Kosatka vypadá spolehlivě, (alespoň ta část s vazelinou) , důkazem jsou i kvéry co takto asi v SSSR napatlali a jsou i nyní v dobrém stavu.
každopádně klobouk dolů za provedení reálného pokusu



kosatka444
Příspěvky: 161

Příspěvek#13 » sob 27. dub 2019, 11:39

Před pár lety když jsem byl ještě u armády se ve skladu dělala velká kontrola před převozem zbraní do nových prostor a tam právě byly i bedny zakonzervované v roce 1947 a 1950 a vše komplet ve vazelíně. Když jme pro kontrolu očistily pušku SVT40 byla jako nová - bohužel prošla válkou a vývrt byl ve stavu - hodnotím 5 ze stupnice od 1 až 10 + vylágrovavé ústí. Proto mě napadlo to loni zkusit. Ve skladu se netopilo a v létě tam bylo dusno a v zimě pěkná kosa a netopilo se takže jisté procesy tam byly. je to jako když doneseš v zimě domu ze střelnice pošku a začneš ji hned čistit - prostě blbost, musí se nechat dokud nechytne pokojovou teplotu jinak začne pak reznout.
Čím se tenkrát konzervovalo nevím, nikdy mi nikdo neodpověděl a ani jsem se nedopátral, v deníkách bylo popsáno toho dost a většinou to byly zásoby po němcích a nebo tovární vazelína kterou bych dnes přirovnal k vazelíně do ložisek.



zodiiac
Příspěvky: 184

Příspěvek#14 » sob 27. dub 2019, 13:04

No já udělámpokus s rourou a konzervačním přípravkem na dutiny. Jinak se mi povedlo dostat vzorek konzervačního přípravku Koron L z parama, kterje je určenej na konzervaci strojů do težkých klimatických podmínek a vypadá to přesně jak kosmolit. V normální pokojový teplotě je to tuhý jako vazelina , a co nejdřív to chci zkusit ohřát , jak to poteče. když tak pak můžu hodit pak nějaký fotky.

Uživatelský avatar
jezekif
Příspěvky: 1550

Příspěvek#15 » sob 27. dub 2019, 19:53

Kosatko, nepomohlo by při čištění "povařit" to pro změnu v něčem tekutějším? Namátkou mě napadá třeba obyčejný olej M6 - teplota jeho varu není asi moc rozdílná od teploty vazelíny a umýt zbytky po M6 bude nesrovnatelně snazší než po vazelíně. To by mohla pak zvládnout i trocha benzinu. (Ta jarová voda se mi dost příčí). Je mi jasný že jde o to dostat vazelínu z drobných součástek a dutinek a takhle by to mohlo být jednodušší.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 8 hostů