ZP "E" + ZP "B"+"A" ? Proč a případné výhody nebo nevýhody.

Uživatelský avatar
Arc
Příspěvky: 543

Příspěvek#61 » sob 27. dub 2019, 07:33

Máte pravdu páni, ďakujem za vyvedenie z omylu & marinakusovi za upozornenie na to stanovisko, tam je to skutočne jednoznačne napísané.



kk
Příspěvky: 1005

Příspěvek#62 » sob 27. dub 2019, 14:40

Damy a panove, vy z toho delate kovbojku. Nastrilet z kratke na 10m nebo dlouhe na 25m neni takovej problem. A pokud je, tak si zaplatim par streleb predem.
A dat par stovek za skupinu navic z pohledu nakladu zbrane a naboje je minimum. Ja to taky resil a na radu policajtu udelal vsechny skupiny a mam klid.
A doktor jednou za 5 let? To taky neni zadny problem...
Vyhody a nevyhody nema cenu resit. Nevyhoda prisnejsi zkousky? Na E stejne musim mit nejvic bodu. Takze to fakt nema smysl resit.

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 2231

Příspěvek#63 » sob 27. dub 2019, 16:09

kk> Nejde o kovbojku, nejde o to, ze se da nastrilet s obojim. Slo o to zjisti, jak je to spravne (i kdyz uz asi po 26. na tomto foru :-)).

Din píše:Zbraním a střílením z nich se bez ambicí na poučování jiných ,,nezávodně" věnuji již více než čtvrt století... Mám na svém zbrojáku skupiny ABE (skupinu D jsem ve svém věku zralého mládí i kvůli nevyužitelnosti a ceně častějších lékařských prohlídek zrušil)... ABE je podle mého laického názoru nejrozumnějším řešením skupin zbrojního průkazu (náročnost zkušebních testů je obdobná nižším skupinám) v případě, že nepotřebujete jako člen mysliveckého sdružení k lovu skupinu C, nebo se se zbraní u pasu živit... ABE umožňuje legálně koupit různé zbraně a střelivo v současných zákonných podmínkách, nikdy nevíte, co budete chtít časem vlastnit a střílet a poplatek zkoušek za další skupinu případně doplňovanou ve zbrojáku je proti nákladům na tento aktivnějším způsobem provozovaný koníček jen pakatel...
Din


S tím poučováním, prosím, opatrně :-), aby se někdo nechytil věty: "náročnost zkušebních testů je obdobná nižším skupinám", jelikož náročnsot testů je lautr stejná ro všechny skupiny, pač testy jsou jednotné. Jediný rozdíl je v minumu bodů, které je potřeba splnit a to minimum je dané vždy tou skupinou, která jich požaduje ke splnění nejvíc. Ve Tvém případě E, tedy nic "težšího" už není :-)


Asi by bylo dobré v tomto vlákně vědět i něco o budoucnosti.
V rámci nového zákona (platnost od 1.1.2022 zřejmě) se chystá spousta změn, včetně změn skupin ZP. Už jich nebude 5, ale 2 a nebude to zbrojní průkaz, ale zbrojní oprávnění. Sloučí se skupiny A+B+C a skupiny D+E.
Krom toho vznikne jakási poloskupina navíc - pro lidi, co teď musí mít Dčko, ale reálně ze zbraní nestřílí (typicky výroba - frézař závěrů apod...). Ale to do toho teď motat nebudeme.
Tzn. kdo v nejbližších 31 měsících nebude z nějakého důvodu potřebovat A,C či D, pro toho je podle mě B+E momentálně všeobjímající minimum.
Řekl bych "víc na téencézet", ale v reálu více na https://gunlex.cz/zbrane-a-legislativa/ ... o-zbranich

Uživatelský avatar
Din
Příspěvky: 128

Příspěvek#64 » sob 27. dub 2019, 21:04

Pro CMK - o nějaké poučování jsem se hochu ani náhodou nepokoušel..., ale díky za relevantní odkaz návrhu ,,obranného řešení" protizbraňové darebácké eurosměrnice. Hlavně aby vše dopadlo co nejlépe pro střeleckou veřejnost a nebudeme se dál chytat za slovíčka... Přeji jen vše dobré... :)



FullHaDes
Příspěvky: 5

Příspěvek#65 » pon 29. dub 2019, 09:57

Zdravím všechny,

snadno jsem si zde dohledal a odvodil, že při zkoušce na skupinu E se střílí pouze z krátké zbraně. Co ale manipulace? Chce komisař ukázat manipulaci jen s krátkou zbraní při žádosti na Ečko? Nebo chce předvést i dlouhou zbraň?

Uživatelský avatar
kolombo
Příspěvky: 2221

Příspěvek#66 » pon 29. dub 2019, 10:08

Manipulovat můžeš i s dlouhou kulovou (malorážka) a také brokovnicí. Já manipuloval s ČZ-75 a malorážkou. Mám B+E.

Myslím, že na čisté E by Ti brokovnici dal jen pokud by Tě chtěl zkoupat na neznalost ....

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 2231

Příspěvek#67 » pon 29. dub 2019, 11:28

FullHaDes píše:Zdravím všechny,
snadno jsem si zde dohledal a odvodil, že při zkoušce na skupinu E se střílí pouze z krátké zbraně. Co ale manipulace? Chce komisař ukázat manipulaci jen s krátkou zbraní při žádosti na Ečko? Nebo chce předvést i dlouhou zbraň?


Tak uplne stejne snadno dohledas na celem foru asi 100x, ze existuje jen jedno omezeni - kdo ma JENOM C, nemel by manipulovat kratkou.
Jine omezeni pri manipulaci neexistuje.
Ano, pro ciste E bych ja jako komisar pouzil fakt jen vyjimecne, ale na 100% to vyloucit nehci - ale nelze se na to spolehat.



Indian
Příspěvky: 1427

Příspěvek#68 » pon 29. dub 2019, 11:36

Já bych jen zopakoval: poplatek za zkoušku je dejme tomu včetně ceny za střelnici do 2000 Kč. A je jedno, pro kolik skupin. Poplatek za jednu skupinu ZP je 700 Kč. Tedy maximálně 3500,- pokud si vybere A,B,C,D,E. Prosím, kdo si nemůže dovolit zaplatit o 700 nebo 1400 Kč víc, za co chce potom koupit zbraň a za co střelivo? To jsou přece daleko vyšší položky. Proto je snaha ušetřit tímto způsobem (jako míň skupin ZP) krátkozraká a hloupá. Ale každý soudruh nechť se zařídí dle svého gusta, případně ať v rámci úspor zaplatí při další zkoušce na rozšíření ZP znovu 2000 za zkoušku. Každá úspora má svou cenu :-)



Dragunov
Příspěvky: 395

Příspěvek#69 » pon 29. dub 2019, 12:00

Tak já si nedělal C a D protože komplikují zkoušku a byli by mi k ničemu. O prachy za skupinu nešlo, ale chtěl jsem se vyhnout hlavně malorážce a střelbě na 15. S tím, že když to budu potřebovat tak už budu a) moc trénovat sám b) budu rozhodně míň nervozní c) budu mít mnohem víc odstříleno. d) půjde mi celkem o prd

Manipulace my nikdy nedělala problémy s ničím, snad jen obava že dostanu u brokovnici - ohledně sklápění hlavní nebo pažby a vyklánění nevyklánění kvůli vyhazovačům případně že se mi ji nepodaří napoprvé složit. (když jsem se učil na jiné)
Ale taký jsem se nesetkal s tím že by brokovnici dostal někdo kdo neměl i C. A malorážka je na manipulaci pohoda.



Indian
Příspěvky: 1427

Příspěvek#70 » pon 29. dub 2019, 13:32

Docela nechápu, proč se někdo potřebuje vyhnout manipulaci a střelbě z malorážky a brokovnice, když tyhle dvě jsou zrovna bych řekl jednodušší než pistole. Ale proti gustu a názoru žádný dišputát.
Když už člověk dělá přípravný kurs (dělal jsem ho) na ZoZ, tak je za stejný prachy vyškolen kromě pistole i na malorážku a brokárnu. Dělal jsem kurs i zkoušky v Brně na Triggeru. Fakticky ta (ne)složitost byla v tom pořadí jak píšu. A stejně tak i komunikace s komisařem. Úplně v pohodě a klídku.



kk
Příspěvky: 1005

Příspěvek#71 » pon 29. dub 2019, 13:52

Dragunov: No me naopak delalo vetsi starost ta teorie, neudelat nikde chybu a kdyz uz jsem si delal primarne E tak to nehralo roli a trefit se do pistolaku na 15m v tak dlouhem casovem okne. No to by snad nedal jen slepej.



Dragunov
Příspěvky: 395

Příspěvek#72 » pon 29. dub 2019, 14:08

Indian: No jak řikám střelby z malorážky. Manipulace v klidu. To že se vyhnu střelbě z brokovnice je jen bonus...i když i to jsem viděl skoro netrefit.
Ke všemu jsem dělal kurz jinde než zkoušku. A na kurzu (kterej jsem taky dělal spíš pro svůj klid) jsem prostě z malorážky poslal i vedle. Jo opora mi moc nevyhovovala výškově, a už jsem měl oddělané zápěstí, ale mít takový ten typický plně nastavitelný kovový věšák, třeba by to bylo lepší ale...Nechtěl jsem to riskovat. A že byla větší pravděpodobnost, že mě nikdo nebude je*** za moji údajně špatnou manipulaci s brokovnicí? Další faktor na klidu a pohodě. ABE mi stačí.

kk: No jo, každej to máme jinak. O tom D jsem uvažoval taky, ale spíš než metry mě trochu vadilo to dodávání ZS po 5 letech. Divil by ses ale teď na střelnici byl na školení borec a ten strhával tak markantně, že na 15m ryl záhonky spíš než trefoval terč.
A já vyletěl na prvním pokusu ze střeleb i na těch deset. Stačí mít odrovnané zápěstí a dostat do něj křeče a normálně jsem dvě poslal mimo i když 3 nástřelný byli mimo.
Takže jestli mi něco pomohlo na druhým pokusu, tak cigarety. :D



Indian
Příspěvky: 1427

Příspěvek#73 » pon 29. dub 2019, 15:10

Mně dokonce při zkoušce říkal instruktor, jestli si tam nechci přidat to D, že bych jen střelil znovu pistoli na 15 m, což bych zvládl. (Hned jak jsem vzal zbraň do ruky se ptal - jste byl ještě na vojně, že?) Ale se mi nechtělo někam klusat po 5 letech s potvrzením od doktora. A teď to stejně z 10 změní zpět na 5 let, takže jsem si to tehdy měl takhle udělat. No jo, no. Nemůže člověk všechno vědět dopředu. D sice nepotřebuju, ale kdoví co bude za pár let...



kk
Příspěvky: 1005

Příspěvek#74 » pon 29. dub 2019, 15:26

Ono hlavne, ja si to D udelal protoze proste at mam abecedu (F uz neslo). A ejhle, 3 roky po zkouskach jsem nastopupil do zbrojarske firmy kde se mi to D hodilo. Takze asi tak k tomu D, nikdy nerikej nikdy...

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4543

Příspěvek#75 » pon 29. dub 2019, 15:40

KK : Skupina ZP F se dělala úplně jinak a za jiných podmínek než klasický zbroják. Teď je nahrazena muničářskými průkazy, jejichž získání (vyššího a pro pyro průzkum) je velice obdobné.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Ogres a 5 hostů