Ideální zbraň na sebeobranu/vaše názory?

Co jinam nepatří...
Uživatelský avatar
Sedmej
Příspěvky: 1859

Příspěvek#331 » pát 3. kvě 2019, 07:54

Měl bych dotaz k tomu co tu padlo. Je podložené nějakými případy z minulosti, že na zastavení útoku výstřelem na hlavu bude pohlíženo jinak než třeba třemi výstřely na hrudník? I když výsledek obou situací bude stejný?
A ještě jeden. Jak se díváte na svítilnu u zbraně na obranu?

Uživatelský avatar
Petzold
Příspěvky: 1146

Příspěvek#332 » pát 3. kvě 2019, 08:00

Dodatečného světla za snížených světelných podmínek není nikdy dost. Ať už ve výkonné svítilně ve slabé ruce, nebo podvěšené pod zbraní. Ideálně z obou.



greenhorn
Příspěvky: 714

Příspěvek#333 » pát 3. kvě 2019, 08:20

Sedmej píše:Měl bych dotaz k tomu co tu padlo. Je podložené nějakými případy z minulosti, že na zastavení útoku výstřelem na hlavu bude pohlíženo jinak než třeba třemi výstřely na hrudník? I když výsledek obou situací bude stejný?


V obou dvou případech budeš s vysokou mírou pravděpodobnosti obviněn z vraždy. Ale o tom rozhodne nezávislý soud, který si samozřejmě nechá poradit od soudního znalce. Doporučuji vyzkoušet na sobě, my ostatní se rádi poučíme. :D



Bakly
Příspěvky: 51

Příspěvek#334 » pát 3. kvě 2019, 08:45

Petzold píše:Dodatečného světla za snížených světelných podmínek není nikdy dost. Ať už ve výkonné svítilně ve slabé ruce, nebo podvěšené pod zbraní. Ideálně z obou.



Otázka směřovala ke svítilně k použití se zbraní. To je podle tebe ideální mít na pistoli podvěsnou svítilnu a v ruce ještě baterku? :shock: K čemu je to dobré vedle omezené možnosti manipulace se zbraní.



DJ Die
Příspěvky: 666

Příspěvek#335 » pát 3. kvě 2019, 08:55

Petzold píše:Správný postřeh. .44 Rem Mag má z 4" hlavně někde kolem 163 - 165 dB. Strašná mrda, bez sluchátek, nedejbože kolem nějaké stěny nebo v chodbě, střelec druhý výstřel většinou už nedá.

I z tohoto důvodu je .44 RM v revolveru pro HD, mírně řečeno, ne příliš vhodná.

A to na nošení je většinou ta hlaveň ještě kratší...
On je obrovský rozdíl i u 9mm L. Kamarád má SW Shield, tzn. 3" hlaveň, a když stojím vedle tak jsou poměrně hodně cítit i tlakové vlny výstřelu a jsou to hrozné rány. U 4,4" hlavní mých full-size pistolí je to podstatně tišší a není to cítit tak daleko. Rána u .44 RM z 8+" hlavně není zase tak strašná.



wert
Příspěvky: 161

Příspěvek#336 » pát 3. kvě 2019, 09:32

Bakly: Já myslím, že tím Petzold myslel fakt, že samostatná svítilna u sebeobranné situace na veřejnosti je důležitější a praktičtější a pravděpodobně ji vytáhneš jako první, protože pokud na veřejnosti nevidíš, ale tušíš nějakej průser, není nejlepší nápad si na to hned posvítit světlem pověšeným na bouchačce. Pokud si ale posvítíš ruční svítilnou a zjistíš, že se bude asi střílet, je lepší mít na pistoli podvěsnou svítilnu a pak tu ruční můžes klidně zahodit... :) myslím, že spousta lidí se mylně domnívá, že podvěsná svítilna je samospásná... Je to obrovský plus a sám ji mám. Ale ruční by měla být samozřejmnost.

Uživatelský avatar
Petzold
Příspěvky: 1146

Příspěvek#337 » pát 3. kvě 2019, 09:37

Ano, přesně. Každá svítilna má své opodstatnění, záleží na světelných podmínkách. V (relativně) absolutní tmě (typicky doma v baráku, kde někdo vyhodil jističe) je důležitější hlavně ta v ruce. Podvěšená je spíše nouzová nebo doplňující. Pro odpověď na otázku proč tomu tak je, je nejlepší absolvovat nějaký kurz u chlapíků, kteří tomu rozumí. Je jich naštěstí u nás už dost.
Naposledy upravil(a) Petzold dne pát 3. kvě 2019, 09:39, celkem upraveno 1 x.



SansLogique
Příspěvky: 1007

Příspěvek#338 » pát 3. kvě 2019, 09:38

Tady je to myslím bezvadně vysvětleno. Plus mnoho jiných rad. Celkově to video považuju za "nutno vidět". A možná si ho občas zopakovat.
https://www.youtube.com/watch?v=aKNQPhVucVY



greenhorn
Příspěvky: 714

Příspěvek#339 » pát 3. kvě 2019, 10:51

Já bych tu svítilnu neviděl až tak zásadně důležitou.
1 světelný smog na většině území republiky a ve městech pak ještě výrazněji stačí na orientaci a vyhodnocení situace
2. s rožnutou svítilnou se za snížených světelných podmínek stávám ideálním terčem



vgj
Příspěvky: 605

Příspěvek#340 » pát 3. kvě 2019, 10:56

greenhorn: A v tom je právě výhoda svítilny v ruce. Můžeš ji různě pozicovat. Pokud je skutečně málo světla, a neposvitíš si na stěnu, aby jsi byl nasvícen odraze,m pak nikdo neví odkud svítiš.
Svítilna na pistoli při klasickém míření mířidly prostě jasně určuje pozici hlavy.
Osobně jsem příznivcem samostatné taktické svítilny (dá se použít i pro úder) a pistole s laserem. Ani jedno mne nenutí zaujmout předpokládanou pozici.

Uživatelský avatar
Arc
Příspěvky: 543

Příspěvek#341 » pát 3. kvě 2019, 11:31

Sedmej píše:Měl bych dotaz k tomu co tu padlo. Je podložené nějakými případy z minulosti, že na zastavení útoku výstřelem na hlavu bude pohlíženo jinak než třeba třemi výstřely na hrudník? I když výsledek obou situací bude stejný?


Čítal som o SBSkárovi čo bol napadnutý nejakým opilcom a strelil ho so svojou CZtou do nohy, vraj ani nechcel streliť ale mlátili sa a vyšla rana. Pár detailov si možno nebudem pamätať dobre, ale bolo to nejako takto: Ťahalo sa to po súdoch a vôbec nebrali do úvahy že bol napadnutý opilcom, vraj mohol ustúpiť, vraj keď bol týpek opitý mal ho "dobre trénovaný" SBSkár (tuším dôchodca) spacifikovať inak. Až sa dostalo na odvalanie na najvyšší súd. Až tam v rozhodnutí bolo presne uvedené, že treba brať do úvahy aj spôsob obrany, nie len prostriedok. Našťastie podľa súdu strela do nohy je niečo iné ako streľba do hlavy alebo hrude, + SBSkárovi pomohlo že dal varovný a ani to útočníka neodradilo, jednalo sa teda o seriózny útok, proti ktorému je použitie zbrane v poriadku či už chcel alebo nechcel streliť. Skúsil som to nájsť ale neúspešne...

Logiku to dáva, NO nesmie byť zjavne neprimeraná. Streliť niekoho do nohy a utekať je asi miernejšie riešenie ako dvakrát do hlavy; a toto môže byť považované za primerané tam, kde by zabitie v sebaobrane možno neprešlo. Nejde teda len o prostriedok, ale aj o spôsob a následok jeho použitia.

Sedmej píše: A ještě jeden. Jak se díváte na svítilnu u zbraně na obranu?


Svítilna na zbrani je super vec, ale jej váha a rozmery nesmú viesť k tomu, že ju alebo ju aj zbraň nechá človek radšej doma. Pre mňa teda vhodné nie sú, pre niekoho určite áno. Veľmi dobré sú také, čo sa samé zapnú pri tasení.

Inak rada pre všetkých -> najlepšie je mať smartfón vždy nabitý a vždy poruke. Ľudia zabúdajú že takmer všetky smartfóny majú zabudované LED svetlo pre foťák, niektoré majú aj appku čo umožňuje toto svetlo nezávisle ovládať. Ak appku nemajú, dá sa zohnať aj zadarmo či za 2 €. Nie je to optimálne riešenie, ale to svetlo väčšionu stačí a je to lepšie ako nič... a samozrejme väčšina ľudí má pri sebe (v spálni, v aute, na stanovačke...) stále mobil, nie vždy ručnú svítilnu. Sám mám tú appku hneď v rýchlom prístupe na mobile a už som ju za tie roky xkrát použil, nie pri strieľaní síce, ale mrte dobrá vec keď niečo človek hľadá v pivnici alebo niekam spadnú kľúče...



Honzajan
Příspěvky: 1039

Příspěvek#342 » pát 3. kvě 2019, 11:46

Ze to s tim prozrazeni polohy nemyslite vazne? Jako komu? To se tu strili po nocich tak casto, ze uz je z tohodle nesmyslu u nekoho padny argument?



Sody
Příspěvky: 316

Příspěvek#343 » pát 3. kvě 2019, 11:56

Ještě bych k tomu dodal, že svítilna není dobrá jen k osvětlení toho, na co chci střílet, ale může být dobrým sebeobranným prostředkem sama o sobě.
Napálit někomu pár set lůmenů do očí může odvrátit nutnost samotného tasení.

Uživatelský avatar
Petzold
Příspěvky: 1146

Příspěvek#344 » pát 3. kvě 2019, 12:21

Honzajan: Ano samozřejmě. Je to jedno ze základních pravidel nácviku obranné střelby za snížených světelných podmínek. Že něco neznáš neznamená, že to neexistuje.

Uživatelský avatar
Arc
Příspěvky: 543

Příspěvek#345 » pát 3. kvě 2019, 12:30

Petzold máš samozrejme pravdu, existuje to a cvičia to vojaci, ale pre civila a jeho vlastné potreby... prezradenie pozície proste nie je niečo, o čo v situáciách obrannej streľby v civilnom konflikte ide, preto si myslím že honzajan v tomto prípade správne poznamenal, že tento faktor je irelevantný.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 hostů