AK47/74, AKS74U a ostatní klony Kalacha

Samonabíjecí pušky


Střelec
Příspěvky: 1648

Příspěvek#511 » čtv 16. kvě 2019, 07:42

Srovnávám vojenské pušky, BSR je už novovýroba a mnohem horší než vojenské předělávky bulharských AK (obou typů), co se prodávaly dříve.

Když si dá člověk vedle sebe BSR-74 a Ak74 (bulharské vojenské prodával ZS úplně jako první), tak je to zpracováním úplně jiná puška a to i zmíněnou povrchovou úpravou.



zarozak
Příspěvky: 925

Příspěvek#512 » čtv 16. kvě 2019, 12:29

Bsr neni nic jineho,je to porad vyrobeno v Arsenalu,porad na stejnych masinach jako voj. produkce,stejny matros,to,ze je tam nove vyrobene plech telo,chybi cep a otvory pro full paku na tom nic nemeni.Voj. produkce byla lakovana a detaily nejsou videt,bsr je uz vetsinou ve fosfatu.Popsal jsem jen to,co jsem videl ja,jiny jednotlivec muze mit zkusenost jinou.Zase z toho ovsem nedelejte kovbojku,je to porad stejny vyrobek stejne fabriky z 90% stejnych dilu,vyrobeny stejnymi lidmi na stejnych strojich.Jediny rozdil je novy plech tela,a chybejicich par dilu+ubrousenych par kravin a povrchova uprava......rozhodne ne neco uplne jineho



Střelec
Příspěvky: 1648

Příspěvek#513 » čtv 16. kvě 2019, 12:50

Měl jsem ty pušky vedle sebe a ten rozdíl byl vidět, dokonce vojenské neměla ani křivě nalisovaný nosič mušky, jako BSR. Výrobce je možná stejný, otázka je jak se hlídá kvalita, u u nás si uměla armáda pohlídat výrobu Sa58, neprošel přejímkou 1 ks, vratili zbrojovc celou várku. Civilní zákazník takové možnosti nemá, tak třeba na tom kontrola kvality hřeší.



ViralWinter
Příspěvky: 659

Příspěvek#514 » stř 26. čer 2019, 12:36

Jak tak koukám na Works ZS AKMS a na ty plasty na předpažbí – pasuje na to krom klasického dřevěného předpažbí i některý z Ultimak railů na plynovou trubici? Třeba v kombinaci s dřevěným spodním dílem předpažbí?

A v čem je specifická ta sklopka? Pasuje místo ní nějaká redukce na AR15 pažbu?



Golem
Příspěvky: 489

Příspěvek#515 » čtv 27. čer 2019, 02:31

Novovýroba BSR mohla být vyrobená o 30 a více let později než původní AK Bulharské lidové republiky. Pod jiným vedením, za jiných technologických podmínek, za jiných podmínek kontroly kvality a nejsem si moc jistý, jestli stejnými lidmi. Po té době... Na stejných strojích možná ano, ale nemyslím, že je to plus...



zarozak
Příspěvky: 925

Příspěvek#516 » pát 28. čer 2019, 08:25

Ultimak ano
Redukce jsou taky,ale je to tak hnusne,ze to nema smysl.Underfolder sklopka neni k tuneni,idealni se s ni smirit a pak to funguje i vypada nejlip



jufu13
Příspěvky: 1

Příspěvek#517 » úte 2. črc 2019, 20:36

Ahojte, chcel by som sa (hlavne majiteľov) spýtať- aký máte názor na BSR74 (terajšie kusy)? Momentálne sa rozhodujem medzi AK a AR a akosi sa neviem rozhodnúť. Všetci ohľadom AK strašia s otrasnou presnosťou, nedostupnosťou dielov atď. a odporúčajú mi AR. Mala by to byť moja prvá ,,dlhá,, na zábavu a sem-tam na presnejšiu streľbu, no nechcem sa hneď na začiatku popáliť. Za každú radu Ďakujem!



zarozak
Příspěvky: 925

Příspěvek#518 » stř 3. črc 2019, 01:03

Vezmi AR a kup si k tomu rovnou i přebíjení. Kalach v jiné ráži než .223(vč.galila a číňana) přesnosti AR bohužel nedosáhne a saiga .223 nebo beryl,kteří jediní se tomu mohou v přesnosti rovnat se ti bude dnes blbě shánět+samozřejmě trefa na dobrý kus. Pokud tedy nejdeš pouze po spolehlivosti a trvanlivosti,ale chceš si i jakžtakž přesně zastřílet. Další faktor je montáž příslušenství. U AR je sice většinou dražší,ale je všude+pasuje cokoliv a není s tím tolik sraní jako u kalacha,kde je to mnohdy i dost specifická záležitost vyžadující nějaké zásahy atd.
To co před časem bylo spíš ve prospěch kalacha,tak dnes je to přesně opačně a doba spěje vyloženě AR,jsou toho všude plné eshopy,čína,brownells,všude všechno na AR

Já mám kalacha raději a je podle mě mnohem geniálnější,ale má to své úskalí a u AR je to všechno dnes tak nějak jednodušší



CZelednikov
Příspěvky: 111

Příspěvek#519 » čtv 4. črc 2019, 21:38

Zdravím. Mám problémy na AK74. Většinu času funguje v pohodě ale zhruba jednou za 100 ran v průměru se zbraň ošklivě zasekne. Většinou je to zaseklá nábojnice. Dnes se mi třeba zasekla nábojnice o náboj, který zbraň nabírala do komory a to už bylo hodně nepříjemné odstraňovat.

Neznáte někdo člověka, který se v AK vyzná natolik, aby toto mohl odstranit? Tady bude potřeba někdo, kdo zná díly a dokázal by je přeměřit a identifikovat problém, protože ke zbrojíři jsem to už dával a neví si rady. Na zbrani není žádný viditelný problém a většinu času funguje. Vyhazování nábojnic je konzistentní. Zbraň má nastříleno pár tisíc ran a problémy s ní byly od začátku.
Díky moc za radu.



zarozak
Příspěvky: 925

Příspěvek#520 » pát 5. črc 2019, 06:32

Co všechno se už na zbrani měnilo a nepomohlo? Když dáš do závorníku ostrý náboj ,jak v sedle závorníku drží? Drží natolik,že tam zůstane i když s tím třepneš?
Vyhazovač zabírá do do vystřelené nábojnice dostatečně,ne jen na samotném krajíčku?
Když jezdíš skupinou nosiče+závorníku v těle bez pružiny,neodkopává vyhazovač závorník do strany?
Jak funguje zamykání,nekope to tam někde,najíždí do pomocného uzamykacího náběhu nalevo dobře,tj. hraje spolu dobře uzamykací náběh s kulisou v nosiči?
Zkoušels jiný kompletní závorník?

Trošku to víc rozepiš,není poznat co tím myslíš zaseklá nábojnice o náboj?? Je X různých způsobů způsobených úplně rozdílnými věci,kdy se tam něco šprajcne a dost záleží na detailním popisu průběhu,co se vlastně stalo nebo jak to vypadalo :lol:



CZelednikov
Příspěvky: 111

Příspěvek#521 » sob 6. črc 2019, 13:38

Díky za ochotu.

Původně se na zbrani dělo to, že závorník nábojnice odíral, někdy dost silně na to, aby je nedokázal vytáhnout ven. Na těchto nábojnicích byla vidět reformace a stopa po závorníku, který je odíral při zamykání.

Tak jsem šel za zbrojířem a závorník lehce opiloval a vyměnil pružinu za trochu měkčí.
To způsobilo poruchovost a zbraň nekonzistentně vyhazovala nábojnice. Někdy silně, nekdy sotva vypadly ven a tím pádem i velkou nespolehlivost.

Tak pruřiznu jsme vrátili zpět a to je současný stav. Takže byl jen lehce opilován závorník. Zvýšilo to celkově spolehlivost ale čas od času se prostě dějí závady, jaké jsem popsal. Zkusím je nasimulovat na pár obrázcích, aby bylo vidět k čemu došlo:

Jednou se mi stalo, že se nábojnice otočila a špatným koncem se zasekla v komoře
Obrázek

Druhý problém, co se mi stal včera:
Obrázek
Nábojnice zaražená o náboj v komoře

Ale většinou se děje prostě toto:
Obrázek


Jediná další změna kromě lehce opilovaného závorníku, výměny pružiny (avšak teď, je tam ta původní) je výměna dřeva za ruský hnědý plast.
Jak jsem již říkal, toto se děje přibližně 1x za 100 ran, po zbytek času zbraň funguje bez problémů.
Nový závorník jsem nezkoušel, nevím, kde ho sehnat.



CZelednikov
Příspěvky: 111

Příspěvek#522 » sob 6. črc 2019, 15:23

zarozak píše:Co všechno se už na zbrani měnilo a nepomohlo? Když dáš do závorníku ostrý náboj ,jak v sedle závorníku drží? Drží natolik,že tam zůstane i když s tím třepneš?
Vyhazovač zabírá do do vystřelené nábojnice dostatečně,ne jen na samotném krajíčku?
Když jezdíš skupinou nosiče+závorníku v těle bez pružiny,neodkopává vyhazovač závorník do strany?
Jak funguje zamykání,nekope to tam někde,najíždí do pomocného uzamykacího náběhu nalevo dobře,tj. hraje spolu dobře uzamykací náběh s kulisou v nosiči?
Zkoušels jiný kompletní závorník?

Trošku to víc rozepiš,není poznat co tím myslíš zaseklá nábojnice o náboj?? Je X různých způsobů způsobených úplně rozdílnými věci,kdy se tam něco šprajcne a dost záleží na detailním popisu průběhu,co se vlastně stalo nebo jak to vypadalo :lol:


V závorníku drží dobře, zůstane tam, i když s tím třepu.

Vyhazovač mi připadá, že vyhazuje dobře, ale jestli ne, tak to moc nepoznám. Nemám zkusit udělat nějaké video?



ToF
Příspěvky: 306

Příspěvek#523 » sob 6. črc 2019, 17:32

CZelednikov: Možná je to blbost ale zrovna nedávno jsem sledoval na Youtube video kde někdo popisoval "bolístku" některých klonů/verzí AK74 - trpí na zásobníky.

Jinak řečeno ne každý zásobník tam funguje jak má. Předpokládám, že si jich ale zkusil několik, ideálně i od jinýho výrobce?

Každopádně popis závady docela odpovídá tomu co tam zmiňoval.



zarozak
Příspěvky: 925

Příspěvek#524 » sob 6. črc 2019, 18:23

Pockame jeste na ty zasobniky.Kazdopadne bych se jeste zameril na tyto veci-jejich funkci-vytahovac,vyhazovac a tok plynu.Neco z toho nefunguje dobre nebo v pripade vytahovace drzi az moc a nepusti(hylzna se pretoci,odrazi od nosice a vleti zpet, ci neco s plynem moc/malo.AKcko musi mit tak razantni vyhoz,ze nic nemuze zabranit tomu,aby hylzna letela na metry daleko od stroje.Je tam vse natvrdo (ne pres pruzinky jako u AR)a pokud to dobre zabere do sebe jak ma, neni nic,co by tomu zabranilo.Zkontroluj si to pomalu bez pruziny se susilkama,kolik zabere vyhazovac do hylzny,jestli to neodkopava zavornik bokem,vztah vytahovace k zapichu v hylzne atd. To neni nic sloziteho,je to primitivne genialni system.Zasobniky muzou byt taky problem,ale pokud dany zasobnik fici druhym,je neco spatne na sachte,zachytech zasobniku,vysce zasobniku v sachte.AK neni az tak moc narocne na zasobniky



CZelednikov
Příspěvky: 111

Příspěvek#525 » sob 6. črc 2019, 20:28

Co se zásobníku týče tak používám jich celkem dost.
Původní bulharské - plastové, které přišly s puškou (používám je ale nejméně)
Obrázek
Sovětské hnědé:
Obrázek

RPK zásobník (stejné, jen delší)

A fialové, plastové (SSSR):
Obrázek

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 13 hostů