Výstřel doma



Pavluso
Příspěvky: 213

Příspěvek#196 » sob 25. kvě 2019, 20:27

Lidičky, někteří z Vás by neměli mít v kapse snad ani Rybku.... tak jsem si doma prostřel prádelník... bože, bože, holt se stalo, ale snad to nebude nikdo rozebírat. Jsem rád, že si nekupuju zbraně z komise po zdejších "cvakačích". Rána jistoty je tak akoráte u zk na zbroják dobrá...Jinak nevím proč bych s tím měl cvakat. Normoš vypustit kladivo... držím palcem a ukazováčkem jedu spoušť.... Kdo neumí zaštěrchat závěrem tak ať si pořídí vzduchovku. Tady z toho fora se stal hroznej plevel..... dělám se zbraněma 40 let a tohle je fakt moc.... jestli tohle někdo čte... tak si udělá o držitelích ZP pěkný obrázek... !!!

Uživatelský avatar
Sedmej
Příspěvky: 1859

Příspěvek#197 » sob 25. kvě 2019, 20:45

Pavluso: Vždyť tu "každý druhý" má pistoli bez kohoutu ... díky moc za radu. ;-)

Uživatelský avatar
Killing joke
Příspěvky: 515

Příspěvek#198 » sob 25. kvě 2019, 21:01

Já třeba musel na střelnici cvakat při výměně zásobníku, jinak prej můžu jít domů. Tak jsem cvakal no.
Jinak doma si po vycházce s nábojem v komoře taky cvaknu.

Když jsem měl CZ 75, tak jsem ve cvakání smysl neviděl, vypuštění kohoutu je určitě lepší, ale s Glockem to moc jinak nejde a vypuštenej ho chci mít.
Před ránou jistoty vyndám zásobník, stáhnu závěr, položím náboj stranou, asi 3x zakvrdlám. Kouknu do komory a do šachty zásobníku, spustim závěr, namířim na zeď ze škváry (nebo co to je) a cvaknu. V pidi bytě to holt líp nejde.



mission
Příspěvky: 280

Příspěvek#199 » sob 25. kvě 2019, 21:31

nikdo tu přece nerozporuje cvaknutí u zbraní, kde nejde vypustit zápalník jiným způsobem (přes kohout, vypouštěcí pákou, klikou u kulovnice, atd.), ale proč proboha cvakat u zbraně, kde to jde? U revolveru taky dáváte ránu jistoty? Máš oči v pořádku, tak do komory snad vidíš ne? Už "slyším" jak někdo dává ránu jistoty v paneláku...a nedej bože vystřelí. Pokud někdo nechce chápat elementární věci, používat vlastní mozek, tak nemá cenu to dál rozebírat.



tifik
Příspěvky: 301

Příspěvek#200 » sob 25. kvě 2019, 23:37

Zpochybňovat základní pravidla bezpečnosti na fóru o zbraních mi nepřijde úplně OK...



Honzajan
Příspěvky: 1039

Příspěvek#201 » ned 26. kvě 2019, 06:41

Zakladni pravidla bezpecnosti se zbrani jsou:
-prst mimo spoust, dokud nechci strilet
-jednat s kazdou zbrani jako by byla nabita
atd.
Ale opravdu nikde jsem nevidel uvedenou ranu jistoty uprostred obydli, kde je zakazano strilet. Naopak rana jistoty je vlastne pokus o poruseni zakona o zbranich.



rumburak18
Příspěvky: 1650

Příspěvek#202 » ned 26. kvě 2019, 07:04

Jezismarja, lock please.

Uživatelský avatar
McFly
moderátor
Příspěvky: 1696
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#203 » ned 26. kvě 2019, 07:16

Dost těch nesmyslů tady!



iloveguns
Příspěvky: 1408

Příspěvek#204 » ned 26. kvě 2019, 15:00


Uživatelský avatar
Petr z Braníka
Příspěvky: 278

Příspěvek#205 » stř 22. lis 2023, 13:35

Ahoj! Po zážitku z dnešního rána bych si sem rád došel pro radu: kde máte doma (myšleno malý panelákový 2+kk) určený svůj "bezpečný směr", případně vybíjecí zařízení?

Trezor mám 45/45 cm ve výši očí přišroubovaný k panelové stěně, schovaný ve skříni v obýváku. Máme to doma malé a tohle je nenápadné. Žena ani nechce, aby návštěva v bytě viděla něco, co by napovědělo, že jsou doba zbraně, a já to respektuji. Ale nemám kvůli tomu žádné vybíjecí zařízení, a řeším to tak, že pistoli (striker fired) vybiju zatímco mířím pořád do trezoru, a ránu jistoty posílám taky do trezoru.
Ráno si vezmu zbraň, nabiju, natáhnu, press checkem zkontroluji že je opravdu náboj v komoře, dám do pouzdra.
Večer vyndám zásobník, vybiju z komory náboj do dlaně, skouknu šachtu komoru, "střelím" do trezoru jistotu, uklidím.

Je to setrvačný každodenní zvyk, a dnes mě rutina vypekla. Ráno tma, odpoledne tma, vstávám v půl šesté a myslel jsem na blbosti. Otevřel jsem trezor, nabil, natáhnul... A nějak jsem asi zapomněl jestli je ráno nebo odpoledne, prostě jsem místo press check kontroly komory fakt normálně namířil do trezoru a namáčknul spoušť až na zeď, než mi to došlo, že nevybíjím, že je ráno a já nabíjím. Tyvole to by byla v půl šestý ráno mrda v paneláku! Moje žena je nasraná už jen z toho, jak to ráno pípá když zadávám kód, že to je do ložnice slyšet. Já se po bytě pohybuju jako ninja a chci ji nechat spát do sedmi a tiše zmizet. Taky jsem jí kdysi přesvědčoval, že zbraně jsou naprosto bezpečné, nechtěně vystřelit nemohou a já jsem zodpovědný, a tehdy souhlasila se ZP a že "to svinstvo" budeme mít doma. Probuzení výstřelem v 5:30 by asi znamenalo dát zbraně do bazaru a u rozvodu neodmlouvat.

Naštěstí jsem si to uvědomil tisícinu vteřiny před domáčknutím spouště, a nevystřelil jsem. A kromě toho všeho, co by to udělalo s mým manželstvím, jsem si náhle uvědomil, co by to udělalo s mým xichtem. Jak pitomý mám zvolený bezpečný směr! Dovnitř ocelové bedny tř. I. o velikosti 45/45/45 by se mi ta střela nejspíš vrátila do obličeje ikdyž to jsou JHP, a u rozvodu bych vypadal jak Freddy Cruger. Rozhodně chci vymyslet jiný bezpečný směr, ale ať se v obýváku točím jak se točím, do stran to nejde nikam. Mám od zítra mířit do stropu? Do podlahy? Nebo máte v obýváku vybíjecí zařízení, co nevypadá podezřele jako vybíjecí zařízení? Za rady a tipy, kam míříte ránu jistoty, budu moc rád. Díky.



Střelec
Příspěvky: 1648

Příspěvek#206 » stř 22. lis 2023, 13:42

Já mám na to knihovnu. FMJ ten stoh suchého papíru zastaví určitě, JHP asi ještě lépe



JirkaCV
Příspěvky: 1483

Příspěvek#207 » stř 22. lis 2023, 13:44

Osobně obětuju postel s úložným prostorem nebo skříň s hadrama. Případné škody jsou relativně malé, nekontrolovatelný odraz střely taky nehrozí.

Uživatelský avatar
Petr z Braníka
Příspěvky: 278

Příspěvek#208 » stř 22. lis 2023, 13:50

Knihovnu nemám. Ale jak píše Jirka, je tam gauč který má úložný prostor plný textilu, zimních bund a tak. To je pravda, do něj bych to poslat mohl!

Uživatelský avatar
Petr z Braníka
Příspěvky: 278

Příspěvek#209 » stř 22. lis 2023, 13:52

Ještě k jedné straně naštosuju knihy, a ránu jistoty budu mířit do té části, pod kterou se knihy nacházejí. Tyvole nakonec vlastně úplně jednoduché.



pavelg
Příspěvky: 3053

Příspěvek#210 » stř 22. lis 2023, 14:01

Podle mě to panel neprostřelí, tak asi proti jakémukoliv kus nábytku, který můžeš postrádat. A mít vymyšlenou nějakou historku pro sousedy.

Ale jak jsem to tak četl, řekl bych, že by ti šlo o život spíš ze strany ložnice, než ze strany provizorního bezpečného prostoru, i kdyby to byl plech. S krvavým ksichtem bys navíc mohl doufat buď v soucit nebo v nechuť manželky si zamazat pěsti od krve, což by ti mohlo zachránit oči před vyškrábáním.

Budeš si muset nacvičit lepší rutiny, abys nepletl nabíjení a vybíjení.

Sice jsem se u toho bavil, ale je to taky dobré téma na seriozní zamyšlení právě nad těmi drily a úkony. Mají být automatické, ale neměly by se plést ani na té automatické úrovni, bez aktivní účasti hlavy.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: yetti84 a 14 hostů