ukázka zbraní na veřejnosti

Uživatelský avatar
Letec 12
Příspěvky: 2419

Příspěvek#16 » pon 27. kvě 2019, 14:29

Takže jednoznačně oznámit. Oni mají v popisu práce udržování veřejného pořádku a zamezit ohrožení civilů. Jak můžou vědět co jsi zač, když jim nic neřekneš. Někdo dá v dobrém úmyslu na síť, že tam bude jakejsi hustej borec ukazovat krochny a to nemůžou nechat jen tak. Ano, auta zabijí 100x víc lidí, ale zbraně jsou prostě něco jiného.



cipis
Příspěvky: 2104

Příspěvek#17 » pon 27. kvě 2019, 14:35

rumburak18 - jenže to mluvíš o nošení, kdežto "seznamovací koutek" bude držení, protože to tam máš se souhlasem majitele/nájemce. Navíc ten souhlas nemusí být ani písemný, postačí, že se domluvíte, že to tam bude. Tím pádem žádné "skrytě" neřešíš. A "zřetelně ohraničenou" také ne, protože to je věc pořadatele, aby přesně vymezil prostor. Ve finále když si kolem lavice a dvou židlí natáhneš pásku, tak máš také jasně vymezenou nemovitost. Což bych tedy doporučoval, ale ne kvůli formalitám, ale kvůli praktickým věcem, jakože do toho prostoru budeš lidi pouštět po jednom či dvou.

Zásadní je to, že to není vystavování. Tj. musí být v programu něco jako výuka či výcvik, prostě, aby na to pasovalo to svěření zbraně. Nicméně, tak jak tak, je vhodné tuto skutečnost oznámit na policii (tedy se nežádá o povolení vystavování, ale jen se dá oznámení o probíhající akci). Kdysi dávno jsme svoje airsoftové akce oznamovali na PČR a hasiče, možná to bylo jednodušší kvůli tomu, že někteří hráli s námi, ale prostě o nás věděli i na těch služebnách.

Uživatelský avatar
peggy
moderátor
Příspěvky: 1572

Příspěvek#18 » pon 27. kvě 2019, 14:39

Letec 12 píše:Takže jednoznačně oznámit. Oni mají v popisu práce udržování veřejného pořádku a zamezit ohrožení civilů. Jak můžou vědět co jsi zač, když jim nic neřekneš. Někdo dá v dobrém úmyslu na síť, že tam bude jakejsi hustej borec ukazovat krochny a to nemůžou nechat jen tak. ...


Přesně tak, a nějaký šťoura nebo nepřející se může vyskytnout vždycky.



mlokecek
Příspěvky: 8

Příspěvek#19 » pon 27. kvě 2019, 19:55

Tak dnes jsem byl registrovat nový EVO a při té příležitosti jsem se teda informoval.
Zeptal jsem se, jestli je možné provádět ukázku mých soukromých zbraní na veřejnosti na Dětském dnu a jestli si mám zažádat o nějaké povolení, případně jim to oznámit.
Paní policistka nevěděla, tak začala zkoumat zákon a vytiskla mi § 59, s tím že by to mohlo být ono.
Já na to, že tohle se vztahuje asi spíše na střelnici a ještě jsem se zeptal, jestli se s tím už někdy setkaly.
Paní mi na to řekla, že normálně se zbraně dětem do ruky nedávají.
Tak jsem se ještě zeptal, jestli by se na to nemohl vztahovat § 61, že jsem to našel na internetu.
Znovu se podívala do zákona a řekla mi, že by to mohlo být ono. Že se ta žádost musí podat nejméně měsíc před zahájením akce a poplatek je 1500 Kč.
Tak jsem jí na to odpověděl, že to stejně nestihnu, že ta akce je za 14 dnů, řekl děkuji nashledanou a pelášil domů.
No radši to riskovat nebudu v dnešní době Facebooku atd. a budeme letos zase střílet ze vzduchovek (-:

Uživatelský avatar
Letec 12
Příspěvky: 2419

Příspěvek#20 » pon 27. kvě 2019, 20:37

Díky za info. Ta cena je trochu mimo. Příště asi vzít na střelnici rovnou a je vyřešeno. Nebo pořádat spolu s městskými strážníky třeba.
Víš, když jsi sám, je to vždycky vopruz a risk. Otočíš se a kde byla..

Uživatelský avatar
Rick Grimes
Příspěvky: 217

Příspěvek#21 » pon 27. kvě 2019, 20:44

U nás byla tak před dvěma roky nějaká akce na náměstí. Byli u toho vojáci s nějakou technikou. Co si tak pamatuju, tak tam měli kulomet na autě a jeden tam měl na ukázku Glocka. Lidi si ho brali do ruky a prohlíželi. Ale to byla armáda, tak nevím.



juraj1
Příspěvky: 489

Příspěvek#22 » pon 27. kvě 2019, 22:07

Jestli to byla armada tak jako ozbrojena slozka statu se na ni nevztahuje 119/2002 Sb.



cipis
Příspěvky: 2104

Příspěvek#23 » pon 27. kvě 2019, 22:27

mlokecek - kdo se moc ptá, moc se dozví. A navádět orgány k odpovědi, kterou ve finále nechceš slyšet, tak je také kravina. Tak jak tak její právní názor je bezvýznamný, je to jen úřednice.

Ty nic nevystavuješ, ty tam neřešíš zabezpečení, když je "muzeum" zavřené atd. (si to prostuduj, co tam všechno musíš mít a jak je to mimo vůči tomu, co chceš), ty jen lidem ukazuješ, jak se s tím zachází. Tudíž přesně splňuješ výuku a výcvik. Nikde není psané, že to musí být na střelnici, nikde není psané, že se musí střílet a nikde není napsané, že nesmíš dát do ruky 6 letému dítěti zbraň. V zákoně jsou jasně dané podmínky a ty stačí dodržet. Nějaká úřednice za pultem do toho nemá co mudrovat.
Pokud to totiž postavíš ad absurdum, tak bys nesměl nikde nikomu ukázat zbraň, bez oznámení dopředu, což je totální kravina.
Ale dělej, jak myslíš.

Uživatelský avatar
Walt
Příspěvky: 492

Příspěvek#24 » úte 28. kvě 2019, 06:34

Jeste jako oficir jsem na ruzne akce pro deti bral rezy zbrani
UK59, Sa58, vz.26 i pistole vz. 52 byly v pohode, F1 jsem neuhlidal



mlokecek
Příspěvky: 8

Příspěvek#25 » úte 28. kvě 2019, 07:10

Jasný, pro armádu zákon o zbraních neplatí.
Jsem v Armádě a teď jsem na ukázkách snad každý víkend. V sobotu, co je u nás dětský den, tak jsem dopoledne bohužel na ukázce jinde, tak jsem to chtěl vynahradit odpoledne alespoň se svými zbraněmi.
Nerad bych ale spáchal nějaký přestupek. Zkusím asi poslat dotaz na Ministerstvo vnitra a uvidím, co mi k tomu napíšou.



cipis
Příspěvky: 2104

Příspěvek#26 » úte 28. kvě 2019, 09:28

Jak jsem již několikrát psal, nesmíš to udělat jako ukázku. Udělej to tak, aby to splňovalo tu výuku branné přípravy. Tj. ti to tam nebude jen tak ležet, ale řekneš k tomu pokaždé pár vět ;-) Prostě lidem ukážeš, jak to funguje, jak se s tím zachází a strčíš jim to do ruky, aby si to zkusili sami. To bude jednoznačně svěření zbraně a ne nějaké veřejné vystavování. A držení máš povolené od organizátora, který si daný prostor pronajmul.
Tahkle koncipuj ten dotaz a ne, jak jsi naváděl tu paní u vás na zbraních ke špatné odpovědi :D

Uživatelský avatar
Walt
Příspěvky: 492

Příspěvek#27 » úte 28. kvě 2019, 10:27

Dusledne jsme trvali na mireni bezpecnym smerem, detem jsme vstepovali aspon zaklady
Pak je smutne videt jak na akci pro deti ozbrojena slozka vystavuje ostre zbrane a deti vesele miri na kamarada a cvakaji

Uživatelský avatar
Blacky
Příspěvky: 2519

Příspěvek#28 » úte 28. kvě 2019, 11:47

Přesně! na detskem dnu co organizovla policie (ale jim to za vinu nedavam, v tom poctu se to neda vzdy uhlidat), sem serval asi dva smrady, co mirili na me! Synovcovi jsme to pak hlasite vysvetloval a hned byl u me hloucek deti a tatinku :)



mlokecek
Příspěvky: 8

Příspěvek#29 » úte 28. kvě 2019, 15:59

Tak zde je odpověď z Ministerstva vnitra

Dobrý den,
obracím se na Vás s dotazem ohledně možnosti ukázky mých soukromých střelných zbraní kategorie B na dětském dnu.
Jedná se pouze o statickou ukázku, ne střelba imitačními náboji a podobně.
Jaká část zákona o zbraních tento případ řeší, případně jaké kroky je potřebné splnit, aby tato ukázka byla možná?


Dobrý den,



daný případ je nutné podřadit pod veřejné vystavování zbraní, které upravuje § 61 a 62 zákona o zbraních. Vystavovat zbraně nebo střelivo je možné pouze na základě povolení, které vydá v případě splnění zákonných požadavků útvar policie (Služba pro zbraně a bezpečnostní materiál) příslušný podle místa konání dané akce, a to na žádost vystavovatele nebo pořadatele výstavy. Příslušný útvar policie je rovněž oprávněn v povolení stanovit další omezující podmínky vystavování. V žádosti (její formulář není stanoven, je třeba ji sepsat volnou formou coby standardní podání podle správního řádu) je třeba uvést:



a) název a sídlo pořadatele výstavy,

b) přesné označení místa a dobu trvání výstavy,

c) druh zbraní, hlavních částí zbraní, zakázaných doplňků zbraní nebo střeliva, které mají být vystavovány,

d) předpokládané množství zbraní, hlavních částí zbraní, zakázaných doplňků zbraní nebo střeliva, které mají být vystavovány, a jejich vlastníky nebo vystavovatele a

e) způsob vystavování a zabezpečení zbraně, hlavní části zbraně, zakázaného doplňku zbraně nebo střeliva před zneužitím, ztrátou nebo odcizením.



Tuto žádost je nezbytné podat nejméně 1 měsíc před začátkem akce a nejpozději 24 hodin před jejím začátkem je pak nutné policii zaslat též aktuální seznam všech vystavovaných zbraních (s uvedením individuálních identifikačních údajů o každé zbrani).



Uvedená žádost je zpoplatněna správním poplatkem 1500 Kč, který je splatný při podání žádosti.



S pozdravem,



Jan Bartošek

odbor bezpečnostní politiky

Ministerstvo vnitra



Honzajan
Příspěvky: 1039

Příspěvek#30 » úte 28. kvě 2019, 16:11

Tak tady ti jasne reknou, jak mas koncipovat dotaz a ty se stejne jako oslik znovu blbe zeptas jako na pcr, aby ti to opet zamitli, misto toho,aby ses poucil z vlastni chyby...omg.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 71 hostů