Střelba v letadle s Babišem: člen ochranky omylem vystřelil ze služební pistole

Události se zbraní, případy nutné obrany a krajní nouze, soudy


Střelec
Příspěvky: 1648

Příspěvek#91 » čtv 30. kvě 2019, 18:51

Batole z pískoviště si prosím nech...
Jediné co nechápu je ta snaha kategoricky odmítat ránu jistoty. Měl bys nabídnout své služby našim (a asi nejen našim) vládním ozbrojeným složkám, v PČR i v AČR končí ránou jistoty vždy kontrola "bezpečné zbraně" (světe div se i u SA/DA pistolí jako CZ82, CZ75D, Phantom apod., nejen pušek apod.). Divím se, že nikoho ten bezvadný důvod s vlaječkou nikdy nenapadl. To by bylo asi najednou nehod...
Mimo bezpečnostní složky jsem se s tímto postupem setkal i na závodech po dostřílení disciplíny...
Takže, když to sečtu, tak ,,názory pramenící z neznalosti" tady opakuješ jen ty. Měl bys jít poučit (nejen) celou Babišovu ochranku, že všechno, co se do posud učili je špatně a ať používají vlaječky a šetří si úderníky (na 99% zde asi na Glocku). ty jsou totiž strašně drahé. Ve finále i ten, zde probíraný výstřel, je vlastně OK, byl proveden bezpečným směrem, nikomu se nic nestalo, GIBS asi žádné pochybení neshledal, když dokonce "ochrankář" nebude ani přesunut někam jinam nebo vyhozen/zavřen.



ToF
Příspěvky: 306

Příspěvek#92 » čtv 30. kvě 2019, 19:23

Ad vlaječky - tady si trochu rýpnu... Podle mě je to nedostatečně oceňovaná věc, když bude na stole 10 pistolí (nebo pušek) a z každý bude koukat světle žlutá nebo červená vlaječka, je to prostě dobrá pomůcka, která signalizuje i po letmym pohledu že tam fakt nic neni (plus závěr je nedovřený).

Ad úderníky - moderní pistole sou na to suchý mlácení stavěný, ale upřímně z toho furt dobrej pocit nemám. Pak si člověk na střelnici půjčí něco starýho, třeba CZ 52 a je z toho průser. U Glocka je to asi fuk, tam sem viděl čísla když to někdo testoval a dřív odejde asi zbytek pistole než úderník.

Každopádně nejde o jeho cenu, když už se podělá, ale o to že selže pistole. Ovšem jestli maj Glocky, asi je to fakt nepravděpodobný.

Ad vozík s jídlem - ne, to bych za bezpečný prostor opravdu asi nepovažoval. V letadle podle mě bezpečný prostor ani není, pokud tam nemají vybíjecí zařízení.

Nicméně pořád vycházíme jen z popisu situace z novin a kdo ví jak to tam skutečně bylo.

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4543

Příspěvek#93 » čtv 30. kvě 2019, 20:02

Ono s tím jednotným velením na palubě letadla, kde jsou všichni "naši" to není tak jednoduché. Kapitán a posádka jsou vojáci, zatímco ochránci doprovázející chráněnou osobu jsou policisté.Tudíž dva různé rezorty. Nevím, jak je to dnes ale předpokládám, že stejně jako v poměrně nedávné minulosti a služební zbraně se vždy na zahraniční cesty nevozí. Není to automatické a musí s tím souhlasit navštívený stát. Jinak na palubě letadla platí určitá pravidla a přes ta nejede vlak. Běžně se před letem odevzdávají i nože. Co se týká toho dávného příběhu ministra obrany, měla být pistole jeho a proto k dispozici a střílet měl jeho ochránce, když si ji prohlížel. Znovu podotýkám, že jak to bylo skutečně ví jen lidé, kteří u toho fyzicky byli. Ten člověk tenkrát zůstal ve službě, ovšem na jiném postu. O dalším zařazení policisty, který se takto proviní, nerozhoduje ovšem chráněnka ale jeho nadřízený s kádrovou pravomocí. To ovšem neznamená, že si CHO nemůže vymínit, že ho už k sobě do ochrany nechce.



MRBLUE
Příspěvky: 927

Příspěvek#94 » čtv 30. kvě 2019, 21:40

"Vlajockari" to vas naozaj nenapadne jedna velmi zavazna vec? A to ze v pripade potreby zasiahnut bude musiet ochrankar zobrat pistol, zachytit zaver na zachyt a mocovat sa s vlajockou. Potom zasunut zasobnik, spustit zaver a zbran je pripravena... :-D

Uživatelský avatar
genu
Příspěvky: 1206

Příspěvek#95 » čtv 30. kvě 2019, 22:27


Uživatelský avatar
CzechJoker
Příspěvky: 855

Příspěvek#96 » pát 31. kvě 2019, 06:20

Zajímavý článek. Zajímalo by mě, jakou reálně používají munici, jestli Ruag Action 5 nebo něco jiného?
V článku říká: Mám pocit, že střelivo, které se v současné době používá, poškození trupu střelou zevnitř eliminuje, ale to se imho týká spíš leteckých maršálů, než klasické "pozemní" ochranky. I z článku vyplývá, že jejich práce "končí" za dveřmi aeroplánu.

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4543

Příspěvek#97 » pát 31. kvě 2019, 07:18

genu : Ten pán o práci ochranky evidentně skutečně něco ví. Konečně rozumný článek s fakty a bez emocí.

Uživatelský avatar
Quirinus
Příspěvky: 346

Příspěvek#98 » pát 31. kvě 2019, 07:20

MRBLUE: Poraď to izraelský armádě. Byl jsem tam před pár týdny a každý vojcl měl v pušce zásobník a v komoře vlaječku.

Uživatelský avatar
Arc
Příspěvky: 543

Příspěvek#99 » pát 31. kvě 2019, 07:31

CzechJoker presne to som písal, že aj keby sa zodpovednosť za ochranu neodovzdávala posádke lietadla, tak k úkonu vybiť a nabiť inými nábojmi by malo dôjsť (aby sa využili správne náboje), takže je to opäť tá istá procedúra pri ktorej došlo k výstrelu... Jo a ešte, tie náboje sú myslím menej spoľahlivé, takže vhodné skôr pre revolver, len taká technická.

Vlajočky majú výhody aj nevýhody, čo sa týka odovzdávania zbrane k úschove si však myslím, že by sa určite používať mohli. Nejaké rýchlejšie opotrebenie zbrane kvôli vlajke je v dobre precízneho strojárstva a kvalitného inžinierstva už úsmevné, hlavne pri služobných zbraniach s lacnými a dostupnými dielmi... Pri aktívnej službe so zbraňou ako píše Quirinus už tam nevýhody sú, ale záleží samozrejme od tréningu a situácie.



Rum-cajs
Příspěvky: 46

Příspěvek#100 » pát 31. kvě 2019, 08:27

Je to teda mimo tema zastrelenyho servirovaciho voziku, ale k vlajeckam - kdyz jsem nedavno kupoval W-PPQ tak v krabici mel zasunutou modrou vlajku, takze asi to nicemu nevadi, i dlouhodobe.
Nechci hodnotit kdo udelal jakou chybu, nebyl jsem tam. Jen je mi trochu divny, ze kdyz maj v postupech vybit-odevzdat, ze na to nemaj vhodny zarizeni. Protoze jak rika Murphy - kdyz se pruser muze stat, tak se driv nebo pozdeji stane

Uživatelský avatar
Mac.42
Příspěvky: 638

Příspěvek#101 » pát 31. kvě 2019, 08:32

jak říká Arc, je to o tréningu a situaci...

Konkrétně ti izraelci vlaječky používají pouze v dlouhých, je to součást specifické open carry kultury a u dlouhé pohotovější a pohodlnější, nicméně kontrola zbraně probíhá s cvakáním i u dlouhé.
Krátké mají aktuálně Gčka, takže tam bez diskuse... jak to bylo u kohoutů nevím, ale zkusím se při nejbližší příležitosti zeptat.



Indian
Příspěvky: 1427

Příspěvek#102 » pát 31. kvě 2019, 13:15

Rum-cajs: tak - ono se ukázalo, že vybíjecí zařízení tam bylo - teda ty kastlíky v kuchyňce :-)



MRBLUE
Příspěvky: 927

Příspěvek#103 » pát 31. kvě 2019, 19:28

Quirinus: Tiez su vsetci obrezani aj to si mame nechat urobit? :-D ...z najvacsou pravdepodobnostou to co si videl neboli bodyguardi, ale radovi vojaci. V krajinach kde funguje povinna vojenska sluzba je vela predpisov robenych pre blbcov. Specialne utvary sa nimi ale nie vzdy riadia. A o policajnych zlozkach ani nehovorim. Dalsia vec, nie vsetko co je z Izraela je to najlepsie.

Rum-cajs: na dlhodobe skladovanie vlajka neni zla. Clovek bez toho aby musel zbran chytat vidi v akom je stave. Ale skus si polozit na stol zbran s vlajkou a prazdnu, vedla zasobniky a na timer strielaj. Rozdiel v prvej rane bude radovo v sekundach. Co to znamena v boji asi netreba vysvetlovat. A to nehovorim o tom ze v strese by si niektori aj vrazili naboj pod vlajku a bola by to este vacsia sranda.



Honzajan
Příspěvky: 1039

Příspěvek#104 » pát 31. kvě 2019, 20:09

Omg, probudte se ti, co resi vteriny pri boji a dalsi bachorky. Kdyby skutecne slo o cas, tak nikdy zbran neodevzdavaji. Proste po tech vsexh pruserech se seznalo za vhodne, aby kovbojove,co nemaji dlouhe lety nic jineho na praci nez delat diry do trupu letadla, aby radeji tyhle derovadla odevzdali!
Prakticky vlajka nema na celkovy cas zasahu vliv. Daleko vetsi ma pozice ochrance od zbrane, jestli a kdy jim pilot vyda kver atd.

Uživatelský avatar
Quirinus
Příspěvky: 346

Příspěvek#105 » sob 1. čer 2019, 14:44

MRBLUE: Vůbec netvrdím, že co je z Izraele je to nejlepší a taky chápu, že většina z těch vojclů byli úplně řadoví vojcli ve výcviku a mezi nimi vysoké procento blbců, tak jak to běžně v populaci bývá. Přesto mi přijde, že vzhledem k masovému nasazení vlaječek se to asi osvědčilo a preferují to před např. prázdnou komorou a zásobníkem v kapse, tzn. nějakou relevanci to má a blbost to nebude.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 12 hostů