Účinnost brokovnice Uzkon v obraně obydlí



patresse
Příspěvky: 3

Příspěvek#1 » čtv 30. kvě 2019, 21:18

Odděleno na žádost zakladatele původního vlákna (OT) Peggy

Mne zajímá de facto jen HD a to s Uzkonem Bez pažby, tedy jen s pistolovou rukojetí.
Potenciální nasazení je ochrana obydlí na vzdálenost do 50 a v budově , příp bachyně na pozemku stojící či běžící oproti mně...
Doufám, že to nikdy nebude naostro, ale rád bych věděl, zda je tato zbran pro tento účel podle Vás vhodná a teré náboje použít).
Laicky jsem uvažoval o brocích 7,8, nebo cca 4,5 a nebo nějakém breneku...Jde mi o to, aby mi rána neublížila víc než protistraně a zbran jsem i po ní měl stále v rukách a ne na zemi a já nebyl nad ní stojící s např, vykloubeným zápěstím...
Jako druhá varianta mne napadla tato ráže; http://zbrane.esako.cz/brokove-strelivo ... e#lightbox , která prý má i možnost revorveru...
Všem omluva za laickou formu dotazu, dík za relevantní odpovědi.

Uživatelský avatar
audis
Příspěvky: 2966

Příspěvek#2 » čtv 30. kvě 2019, 22:05

Link střelivo je ráže 410, nelze použít do tvého uzkon (ráže 12). Kupuj 12.

Žuch se slugem je stejný jako Žuch jiného náboje stejné hmotnosti. Větší hmotnost střely (střílel jsem jednou 50 g) je větší Žuch, ale že bych se z toho pocural, zdaleka vyloučeno. Klidně je kup, z ruky nevypadne. To jsou mýty o kopancích.

Proti praseti slug, nebo velké koule. A na blízko. Účinek menší než lovecké puskove ráže 308win apod, ale údajně mělo by stačit. Já si myslím, že stačí i normální broky 2 mm pro Hm. Navíc mi kolega myslivec vyprávěl že prasata v Čechách jsou plachá a na nějakého potkat v lese na houbách je veliké štěstí. Natož doma. Takže není důvod hrotit.

kup si 10 nábojů 50 g, pak klasika 24 g nebo víc, vystrilej to abys věděl, najdi střelivo které spolehlivě střílí a máš zařízeno.
Naposledy upravil(a) audis dne čtv 30. kvě 2019, 22:09, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
Petzold
Příspěvky: 1146

Příspěvek#3 » čtv 30. kvě 2019, 22:08

Není to dobrý nápad a to z několika důvodů.
- Uzkon řady 4X je neskutečný sypák z ošizeného materiálu, pokud někomu funguje, je to spíš náhoda (fungováním myslím 100-200 ran měsíčně, ne 50 ran za rok)
- brokovnice s pistolovou rukojetí kolmou k ose hlavně je dobrá tak do akčních filmů a na selfíčka ze zážitkové střelby na fejsbůk

Pumpovací brokovnice je skvělá věc, ovšem neodpouští chyby ve stresu, na to aby její majitel skutečně využil její vlastnosti a uměl s ní dobře a spolehlivě zacházet, vyžaduje výrazně víc úsilí a poctivého drilu než pistole.

Pro HD je optimální velikost broku od No.4 (6,1 mm) do 00 (8,4 mm) a ráže 12. Ráže .410 pro osobní obranu je marketingový trik a hledání díry na trhu. Nic jiného.

Pár vláken o brokovnicích tady je, tak si to přečti a nejlepší začátek bude, si ji půjčit někde na střelnici a zjistit, zda jste si vůbec souzeni.

Uživatelský avatar
Georg
Příspěvky: 1220

Příspěvek#4 » sob 1. čer 2019, 14:11

patresse píše:Díky za tento test, pomohl mi k orientaci.
Mne zajímá de facto jen HD a to s Uzkonem Bez pažby, tedy jen s pistolovou rukojetí.
Potenciální nasazení je ochrana obydlí na vzdálenost do 50 a v budově , příp bachyně na pozemku stojící či běžící oproti mně...
......
Všem omluva za laickou formu dotazu, dík za relevantní odpovědi.

Tyto testy slouží primárně hlavně pro představu, jakého rozptylu lze dosáhnout s brokovnicí s krátkou hlavní (v tomto vlákně s Uzkonem AS-41) s konkrétními náboji (mám jen ráži 12, proto se v tomto vláknu jiná ráže neobjeví) na určitou vzdálenost. Pokud tě "zajímá de facto jen HD", založ si prosím na to jiné vlákno. Není problém do něj pak z tohoto vlákna stahovat či odkazovat na obrázky či výsledky testů. Děkuji za pochopení ;)
Mám ještě nakoupené jednotné střely - Special Slug 12/67 (67,5) 32g od SB a jiné, ale nedostává se mi času :(

Uživatelský avatar
Arc
Příspěvky: 543

Příspěvek#5 » sob 1. čer 2019, 17:25

audis píše:... Navíc mi kolega myslivec vyprávěl že prasata v Čechách jsou plachá a na nějakého potkat v lese na houbách je veliké štěstí. Natož doma. Takže není důvod hrotit...


Pardon za off-topic, ale musím reagovať. V ČR som jedného divočáka stretol, za šera, na okraji mesta na poľnej ceste. Potkat ho bych určite nenazval štestí, natož veliké. A z môjho stretu s ním vyplýva, že plachí sú v ČR skôr mladí slováci ako tí divočáci, taký "taktický ústup" som ešte nezažil :D (Príbeh je to trošku dlhší, toto je len skrátená verzia).

A k téme -> ak sa nemýlim, Uzkon je len brandová značka, pod ktorou vyrába (alebo vyrábalo, tuším už skrachovali kvôli reklamáciám) viacero tureckých fabrík zbrane. Je tam značný rozdiel v kontorle kvality a rozptyl z jedného nebude vždy úplne rovnaký ako rozptyl z druhého, aj keď sa jedná o ten istý model. To samozrejme nebude nikdy, ale rozdiel medzi kusom bude vyšší ako napríklad pri Mossbergu. Ak máš dobrý kus, gratulujem. Tiež vďaka za krásny materiál, je fajn mať nejaký benchmark, tiež práve zvažujem opakovaciu brokovnicu...



patresse
Příspěvky: 3

Příspěvek#6 » pon 17. čer 2019, 00:19

To Georg: pls přečti si tuto větu: "Mne zajímá de facto jen HD a to s Uzkonem Bez pažby, tedy jen s pistolovou rukojetí. " Jde tedy o totožnou zbran v ráži 12.
Add rozpyly:
-2mm broky na 10m pokryly plochu pistolového kruhového teče z 80%
-4mm broky na 10m pokryly plochu pistolového kruhového teče z 50%
-6,5 mm broky na 10 m roztrhaly prostor o prům cca 20cm
-8mm broky na 10 m šly pohromadě s rozptylem max 4 cm
-brenek šel kupodivu sám tudy kudy byl poslan
se zvětšující ráží kulí se zvětšoval zpětný ráz, , přesto v dobrém postavení šel dobře zvládnout... ale zápěstí každopádně dostávalo zabrat...
Potíž je jinde, došlo k zádržkám, nedokonalému nabití díky uváznutí náboje pod komorou- nedošlo tedy k zasunutí náboje v zadní poloze před komoru... Což je pro HD dost komplikující! ( standardní 12/70 různí výrobci, stejný styl nabíjení)
Návrh jak toto řešit?

Uživatelský avatar
Georg
Příspěvky: 1220

Příspěvek#7 » pon 17. čer 2019, 08:31

Založit jiné vlákno s obsahem "obrana HD s brokovnicí, její přednosti, problémy, úskalí a výhody" ?

Uživatelský avatar
Petzold
Příspěvky: 1146

Příspěvek#8 » pon 17. čer 2019, 09:00

Vybrat si jinou brokovnici, s pažbou a jít na nějaký kurz k renomované agentuře. Jej jich dost.



Honzajan
Příspěvky: 1039

Příspěvek#9 » pon 17. čer 2019, 09:59

Brokovnice bez pazby je naprosta pitomost. Na trubce je dost videi praktickych ukazek. Pro HD ve skutecnosti neni rozdil v delce zbrane s a bez pazby. Podle me je i pumpa na obranu blbost,ale to je asi jine tema. No a co delat,kdyz Uzkon nefunguje, jak ma? Vyhodit a koupit opravdovou brokovnici. Historek o polamanych kladivech, nefungujicim podavani atd. mam z okoli dost.



poloventilator
Příspěvky: 259

Příspěvek#10 » pon 17. čer 2019, 10:54

Odpoved za velmi prijatelnou cenu je kvalitni (uz lepsi i nez original, firma Remington prenesla vyrobu do Mexika, kde tam makaji na tom vselici mexikani a negri) cinska SDM : https://www.youtube.com/watch?v=KJBj-Gjw78M

Uživatelský avatar
Petzold
Příspěvky: 1146

Příspěvek#11 » čtv 20. čer 2019, 07:50

SDM 870 je za ty peníze velmi slušně udělaná brokna, ovšem těžká a dlouhá. S tím nesmyslem na ústí to má délku hlavně 22". Za zmíněným účelem pro HD v našich podmínkách je vhodnější vybrat něco lehčího s hlavní 18", třeba Winchester SXP. Nebo ještě kratší 14" , jako Akkar Kataray nebo Hatsan Defender. Pro fajnšmekry se ještě nabízí výborný Hatsan Autodefend. Všecko turci, ale materiálem a zpracováním minimálně na úrovni Mossberga.

Vím že je to trošku OT, ale finální odpověď v tomto vlákně zní : Zahoď ten krám.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 9 hostů