Anděl 2019



pavelg
Příspěvky: 3067

Příspěvek#1 » čtv 20. čer 2019, 13:59

https://gunlex.cz/clanky/hlavni-clanky/3492-andel-2019

zajímavý článek z nácviku zásahu proti teroristům.

závěrečná slova mě přiměla založit téma:
A závěrem velké téma: zbraně
Co takhle si půjčit ten suprový „Sa vz. 58“, co terorista ve smrtelné křeči upustil?...

Zní to fantasticky, ale skutečně to není dobrý nápad. Tím, že převezmete pachatelovu zbraň si založíte na solidní průšvih, protože ozbrojené složky fungují pod velkým stresem a mohly by zapomenout na výzvu, abyste zbraň zahodili. V případě teroristického útoku také budete policii velmi špatně vysvětlovat, že držíte v ruce pachatelovu vražednou zbraň z dobrých důvodů a pravděpodobně půjdete odpočívat na pár hodin na lavičku do zadržovací cely, kde můžete v klidu popřemýšlet o adekvátnosti svého činu.

Smějete se? Já ne, protože jsem viděla figuranty, co to skutečně udělali…


Záleží samozřejmě na situaci, ale zcela chápu člověka, který vezme do ruky teroristovu zbraň, aby se mohl sám bránit. Do Charlie Hebdo přijeli policajti po 2 hodinách, do Brodu taky tak nějak a v Christtownu na tom nebyli o moc líp. I v amerických školách vyčkávají prvosledoví policisté za dveřmi.
Je podle vás lepší AK v hrsti nebo policie na střeše?



mikymoto
Příspěvky: 1322

Příspěvek#2 » čtv 20. čer 2019, 14:32

Pokud jsem v zóně, kde probíhá přestřelka mezi hodnými a zlými, tak je asi blbost upozorňovat na sebe tím, že budu šahat na zbraň po zraněném/mrtvém - zvlášť, když je pravděpodobné, že mě u toho uvidí někdo jiný se zbraní. Ať už hodný nebo zlý - nejspíš mě bude považovat za hrozbu a může střílet.

Ocitnout se mimo aktivní střelbu a mít možnost se ozbrojit - nevím a asi po ní šáhnu v případě, že nevidím nikde ty hodné a je pravděpodobné, že se zlí vrátí. Může to mírně vylepšit šance (nebo taky rapidně snížit). Doufám, že tohle nebudu muset v reálu nikdy řešit.

Uživatelský avatar
Majkl
Příspěvky: 361

Příspěvek#3 » čtv 20. čer 2019, 14:51

Ví někdo, kde se dá dostat k tomu figurantství na podobných akcích? Docela rád bych si to v rámci osobní průpravy skusil.

Uživatelský avatar
jezekif
Příspěvky: 1550

Příspěvek#4 » čtv 20. čer 2019, 18:48

Pokud už zasahují nějaké státní jednotky, tak je rozhodně lepší se někam zašít, nebýt vidět, slyšet a pokud možno být z dosahu střel (hmm, hezky se to píše, ale v praxi... nevím, nevím)

V realitě, myslím někde v Africe, proběhl teroristický útok na nějaký hytlermarket a tam obranné akce ozbrojených civilistů probíhaly pokud vím dost úspěšně.

Spíš bych to viděl jako jeden z bodů ukazujících na to jak moc je scénář podobných cvičení odtržen od reality. Navíc celková doba akce 2.5 hodiny? Za tu dobu v reálu ani nestihnou prolustrovat na místě přítomné lidi, natož vyselektovat kdo je lump a kdo kolemjdoucí. O dojezdových časech a podobných serepetičkách raději nemluvě.



DJ Die
Příspěvky: 666

Příspěvek#5 » čtv 20. čer 2019, 19:51

jezekif: Bylo to Westgate, zbrojnice o tom má pěknou sérii článků. Tam ovšem policie moc efektivně nezakročila...

Uživatelský avatar
jezekif
Příspěvky: 1550

Příspěvek#6 » čtv 20. čer 2019, 20:00

A někde jinde snad stát zakročil hodně efektivně? Jako, že třeba počátek zásahu v řádu desítek minut (do hodiny max).

Uživatelský avatar
Blacky
Příspěvky: 2518

Příspěvek#7 » čtv 20. čer 2019, 21:25

Majkl píše:Ví někdo, kde se dá dostat k tomu figurantství na podobných akcích? Docela rád bych si to v rámci osobní průpravy skusil.


Ne snadno. Ja tam malem byl, ale naklnec sem nemohl. Je to o znamostech a zamereni. Na par akcich byli nase studentky ze zdravky. A protoze se chovali dobre tak je zvou zas.



dan
Příspěvky: 311

Příspěvek#8 » pát 21. čer 2019, 16:30

pavelg píše:Záleží samozřejmě na situaci, ale zcela chápu člověka, který vezme do ruky teroristovu zbraň, aby se mohl sám bránit.


To sakra záleží na situaci. Pokud už po tobě bezprostředně jdou, je zcela pochopitelné, že zkusíš cokoliv. Maximálně to skončí stejně - budeš mrtvej.

Pokud to ale ještě tak daleko nezašlo, měl bys zachovat chladnou hlavu a velice dobře si rozmyslet co chceš dělat (a zahrnout i "a budu s tím vůbec umět zacházet"). Tady se nehraje na body, takže ani 7:1 na mrtvoly v tvůj prospěch není výhra.

A rozhodně bych to nechtěl mít v ruce až se na place objeví profesionálové. V tu dobu chci nehybně ležet na zemi, nohy i ruce roztažený, dlaněma nahoru a obličej otočený od nich. A žádnou zbraň v ruce ani dosahu.

Uživatelský avatar
audis
Příspěvky: 2982

Příspěvek#9 » pát 21. čer 2019, 16:49

to jsem někde viděl jako realitu. tuším ve francii před třemi lety. na videu zástup bělochů, ruce nahoře, vojáci je vedli po ulici ve městě jako zajatce. Neznalý by řekl, že to byli zajatci. Bylo při nějakém ter. útoku. Detail už nevím.

Uživatelský avatar
Int1m1thy
Příspěvky: 1498

Příspěvek#10 » sob 22. čer 2019, 11:55

Pokud je mi znamo tak minimalne zasahovka i prvosledky maji bejt obeznameny a cviceny na to ze v miste teroristickyho utoku ci aktivniho strelce se muzou pohybovat napr. policiste v civilnim obleceni, ci v dobe sluzebniho volna, ozbrojenej hodnej obcan apod. Pak uz to bude situace od situace jak svama nalozi a jak se to vyvine, to ze si pudu sednout na chvili nekam mi vazne vytrhne, misto toho abych ja nebo moji blizci byli tuhy ci zraneni... nejhorsi situace podle me bude nahly face to face s pohledem do hlavni, vtom pripade bych asi volil uprk do krytu s krikem ze sem hodnej, policajt apod.

Uživatelský avatar
Sedmej
Příspěvky: 1866

Příspěvek#11 » sob 22. čer 2019, 20:03

Nevíte někdo, počítá opravdu třeba zásahovka s tím, že ne každý se zbraní v ruce v takovém obchoďáku je terorista?



DJ Die
Příspěvky: 666

Příspěvek#12 » sob 22. čer 2019, 20:54

Sedmej: Zásahovka nic takového při akci neřeší, vletí někam a kdo je kdo řeší až je situace pod kontrolou, předpokládám, že kdo je nebude ohrožovat a uposlechne výzvy pravděpodobně skončí ksichtem na podlaze, ale nemusí ho hned zastřelit...

Uživatelský avatar
Walt
Příspěvky: 492

Příspěvek#13 » sob 22. čer 2019, 22:31

kdysi na Libusine cvicila PCR
nekoukal jsem na jejich strelby na padesatce, jen slysel z vedlejsi dlouhe oddelene stenou
STUJ, POLICIE BUM BUM BUM ve velmi rychlem sledu

Uživatelský avatar
genu
Příspěvky: 1206

Příspěvek#14 » sob 22. čer 2019, 23:43

DJ Die píše:Sedmej: Zásahovka nic takového při akci neřeší, vletí někam a kdo je kdo řeší až je situace pod kontrolou, předpokládám, že kdo je nebude ohrožovat a uposlechne výzvy pravděpodobně skončí ksichtem na podlaze, ale nemusí ho hned zastřelit...
Kdo je nebude ohrožovat asi nesundají, ale věřím, že po každém se zbraní budou střílet ... asi se to při teroristickém útoku očekává ....

Uživatelský avatar
SmrtihlavMAGOR
Příspěvky: 152

Příspěvek#15 » sob 22. čer 2019, 23:54

Na cvičeních tohoto typu jsem býval jako velitel prvosled, většinou nějaký aktivní střelci, střílí se Fx zbraněmi, hrozná sranda, super zkušenost co se týká hluku, adrenalinu,dezorientace v neznámém prostoru. I když to vypadá jak hra, pokud to člověk veme vážně a dodržuje taktiku pohybu v budově, řeší raněné... ukáže se tam jeho schopnost řešit krizovku. Cvičili jsme třeba celé dopo a jak se šlo už po 20. cítili jsme se jako profici. když jsme cistili budovu poprvé trvalo to třeba 15 minut, měnily se mistnosti ,počet lidí a rozložení a super, na po 20. byla budova vyčištěná za 3 minuty bez ztrát. Odpoledne pak přišla zasahovka a dělali jsme různě ty zle figuranty. ZJ to napoprve vycistili do minuty a to se pak člověk cítí jak babrak. Jsou to borci, mají to nadrilovane, jsou sehrani, umí se pohybovat a orientovat v prostoru a jsou neskutečně přesní a rychlí. Pak už zbytek odpoledne když už jen čistila ZJ, dělali jsme spíš neaktivní střelce ,protože člověk schytal plno ran FXem, tvrdost zpacifikovani byla dost nepříjemná. Jak chodím hrát paintball a potkám se tam s někým ze ZJ, pokud s ním nejsem v týmu tak na druhý den jsem krásné zbarveny. Pokud se naskytne příležitost, doporučuji nějaké cvičení zažít a přiblížit si krizovou situaci.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 13 hostů