střelnice: Chotěšov



Indian
Příspěvky: 1427

Příspěvek#61 » sob 22. čer 2019, 20:51

Mám svúj názor co se tam dělo. Někdo asi střílel do plechových sklopných terčů. Protože střely byly podle všeho fragmentované. Alespoň si to myslím, když tam říkali, že žádná zajištěná střela nebyla použitelná pro balistickou kontrolu.
A střely se od těch terčů odrážely až k těm domům...

Uživatelský avatar
genu
Příspěvky: 1206

Příspěvek#62 » sob 22. čer 2019, 21:06

No když je to dobře udělaná novinářská práce, tak to vypadá, že odražená střela letěla ze střelnice k jezu, kde trefila paní a odrazila se od ní .... paní došla domů a na zahradě ji trefila znovu ... to se pak nemůžeme divit, že byla fragmentovaná ... :crazy:

Uživatelský avatar
Int1m1thy
Příspěvky: 1498

Příspěvek#63 » ned 23. čer 2019, 04:28

Indian: pokud to tak je tak reseni je snadne... prodlouzit strelnici na jeji puvodni delku... vysokej val by tomu zabranil

Uživatelský avatar
Kalič
Příspěvky: 304

Příspěvek#64 » ned 23. čer 2019, 06:08

To by bylo fajn. Něco jako splněné vánoční přání.



rumburak18
Příspěvky: 1650

Příspěvek#65 » ned 23. čer 2019, 17:34

genu píše:No když je to dobře udělaná novinářská práce, tak to vypadá, že odražená střela letěla ze střelnice k jezu, kde trefila paní a odrazila se od ní .... paní došla domů a na zahradě ji trefila znovu ... to se pak nemůžeme divit, že byla fragmentovaná ... :crazy:


Ty střely se tam odrážely zřejmě dost často. V Klímově reportáží (a't je jakej chce) byla ta obec jak řešeto. Pokud někdo solil do želez, klidně mohl poslat těch odražených střel na tu obec několik za krátkou dobu, klidně i jednu na jeden zásobník.



Indian
Příspěvky: 1427

Příspěvek#66 » ned 23. čer 2019, 20:30

Právě tu Klímovu reportáž jsem viděl. Střely v okně, prostřelená vrata garáže, střely ve fasádě, prostřelená střecha... A ani jedna střela vhodná pro balistickou expertízu. To odpovídá rozsáhlé fragmentaci střely po nárazu do tvrdé překážky jako např. sklopné ocelové terče. A nedostatečným balistickým opatřením nebo kázni na střelnici.
A nebo něčí nedostatečné ochotě to vyšetřit.



rumburak18
Příspěvky: 1650

Příspěvek#67 » ned 23. čer 2019, 20:55

Taky to na mne dělalo ten dojem, když jsem viděl ty díry všude, tak mě dost překvapilo, že jsou tam ještě takhle v klidu. Kdybych to sám nezažil, jak nad valem létala z kovů tak jedna střela z dvaceti, tak bych byl taky skeptik jako mnozí tady, ale zažil jsem to. Ovšem ranivost odraženého Lugeru od kovu na 800 metrů nemohu posuzovat.

Uživatelský avatar
vosicz
Příspěvky: 132

Příspěvek#68 » ned 23. čer 2019, 20:56

Indiane, přijde mi, že nechápeš svoji vlastní teorii. Někdo podle tebe vzal ocelovou sklopku, střelil do ní a střela "rozsáhle fragmentovala", pod čímž si představím rozpad na n-kusů, během kterého se ztratí podstatná část energie střely. Normálně by fragmenty letěly do stran, ale v tomto případě podle tebe pokračovaly dál ve směru střelby a například jeden z nich s tím zlomkem energie, co měl a po následném kilometrovém letu ještě zvládl udělat dokonale kulatou díru do vrat. Můžeš mi to nějak přiblížit, aby to dávalo smysl?

Já osobně jsem si to třeba přebral tak, že střely po průchody vraty a nárazu do fasády prostě už nebyly ve stavu, aby je balistik dokázal například podle rýh (způsobených při nabíjení, průchodu vývrtem, apod) spárovat nade vší pochybnost s konkrétní zbraní.



Indian
Příspěvky: 1427

Příspěvek#69 » ned 23. čer 2019, 21:13

Nechtěj mě hned za slovo. Něco tam přilítlo a mělo to dost energie na prostřelení nohy a nebo garážových vrat. A evidentně to nebylo ptačí hovínko. Sklopný terč může střelu načnout a náraz do další tvrdé překážky to dokončí. Mělo to podle té reportáže pořád dost energie aby to někoho zabilo. Třeba toho vnučka té paní co stál vedle. Takže třeba taky nechápu laxnost vyšetřování. Třeba podle času události se dalo zjistit kdo v inkriminovanou dobu byl na střelnici A s jakou zbraní střílel. Že? Protože střelnice má vést zápisy o tom, kdo tam je. A pokud nevede a zavřou ji, tak je to dobře. Uvědomujete si, kolik negativních pocitů to vůči střelecké komunitě vyvolává?



rumburak18
Příspěvky: 1650

Příspěvek#70 » ned 23. čer 2019, 21:44

A propo, dost držitelů zbraní na facebooku dělají komunitě medvědí službu. Jediné, na co se pod články o případu zmohli, bylo všechny poučovat o tom, že "kulky mají psi". Absolutně žádné zohlednění toho, že se ten (i když hloupý) název běžně pro střely používá.
Díky těmhle lidem, co si chtějí zapoučovat, ale veřejnosti neřeknou absolutně nic, co by ji mohlo poučit nebo něco naučit ohledně případu, vypadáme navenek jako totální dementi.
//btw navrhuju vyčlenit diskuzi o případu (od #36 dále) do solo vlakna
Naposledy upravil(a) rumburak18 dne ned 23. čer 2019, 21:51, celkem upraveno 1 x.



omega
Příspěvky: 46

Příspěvek#71 » ned 23. čer 2019, 21:51

Indiáne, kolik jsi toho už nastřílel do poprů? Z krátkých a dlouhých, aby to bylo objektivní. Obávám se, že teorie není příliš postavená na reálných základech. .



rumburak18
Příspěvky: 1650

Příspěvek#72 » ned 23. čer 2019, 21:52

@omega: a jak tedy vypadá střela odražená od popru přes val?
Nevím, jak souvisí, kdo má kolik do nich nastříleno s tím, jak takováhle zbloudilá střela vypadá. Můžu nastřílet 10 000 ran do popru ale tu střelu (pokud mám kliku) nikdy nebudu mít tu čest opět někdy vidět. Ale nechám se případně rád poučit.



omega
Příspěvky: 46

Příspěvek#73 » ned 23. čer 2019, 23:00

Můj dotaz je směřován na jedince co tu píše bludy. Každý kdo střílí už nějaký ten pátek, tak ví, že střela do popru po nárazu fragmentuje natolik, že z ní téměř nic nezbude. A pokud je někdo i natolik zodpovědný, tak ten popr má natočený i pod negativním úhlem, aby eliminoval jakýkoliv odraz fragmentů nahoru. Pokud někdo moc nepřemýšlí a nemá se moc rád, tak střílí do poprů z obyčejné konstrukční oceli, kde dochází k deformacím materiálu popru,ale i tak to pořád stačí na fragmentaci střel, ale roste dosti riziko, že se něco vrátí ke střelci a příležitostě se to i stává, když se střela nebo její část, převážně pistolová protočí v důlku v popru a nejednou skončí pod nohama střelce. Ale každopádně energii co má není už nikterak závratná. Někteří dobrodruzi jsou schopni do poprů střílet na pár metrů a existují i blbci co nemají ani brýle a ještě střílí na kolmo. Takže hardox potřebné tloušťky a dostatečná bezpečná vzdálenost střelce od popru je jistotou, že se nic nestane. A nebo takový popr, který daná zbraň výkonově bezpečně prostřelí a na 100% pak skončí ve valu. Pokud je někdo hov.. a střílí někde jádrem co něčeho co je tvrdší, jak to jádro, je odraz téměř jistotou. A pokud to chytne šmíra a nejde to odrazem do země, tak max. nahoru nebo zpátky ke střelci , kde je mnoho proměnných s ohledem na úhel dopadu. Ale je málo pravděpodobné, aby to letělo po odrazu přímo dopředu, pokud taková střela nenarazí na horní hranu, která by to vychýlení provedla.A pokud někdo neporušuje řád střelnice a nestaví popr na nesprávném místě, k opuštění střely mimo střelnici nemůže dojít.



Indian
Příspěvky: 1427

Příspěvek#74 » pon 24. čer 2019, 09:15

Omego, mám nastříleno dost, možná víc než ty. Za rok a půl cca 11 - 12 tis. ks. Přesně to nepočítám, ale týdně asi 200 ks, někdy mám týden dva pauzu. Střílím do papíru i do poprů. A na vnitřní střelnici jsem potom ty zbytky střel viděl v písku a nebo v gumové drti. Ujišťuju Tě, že z celkem významného množství fragmentovaných kusů byly některé fragmentovány jen částečně a i některé zcela fragmentované kousky byly dost velké na to, aby ještě přenesly významně velké množství energie. Je nutné si uvědomit, jak mnohem míň energie nese třeba ve své střele malorážka a přece je to smrtící zbraň. Takže i menší kus lugeru může někoho zabít i na delší vzdálenost. Ostatně proč by se potom stanovovaly vůbec nějaké balistické požadavky na střelnici???
Jo a taky jsem si vyzkoušel, co provede třeba .223 s poprem tl. 6 mm z hardoxu. Normálně to prostřelí, "oloupe" to plášť a letí po nové dráze dál. I tyto střely jsem na vnitřní střelnici viděl jak vypadají. Takže kecy o bludech si nech pro sebe.
Radši bychom se měli starat o to, jak někdo škodí legální střelecké komunitě svou ignorancí a nezodpovědností a nerespektováním pravidel. A proč to někdo ještě obhajuje...



Tomak
Příspěvky: 463

Příspěvek#75 » pon 24. čer 2019, 10:49

Kdo v Chotěšově někdy byl a střílel tam, musí vědět, že je naprostej nesmysl, aby něco přiletělo ze střelnice, pokud by to někdo nestřelil úmyslně přímo přes val. Ale hlavně, to by potom musel být Chotěšov rozstřílenej jen z jednoho směru - od střelnice. A to není. To je díra ve vratech z jedný strany, díra v okně z druhý a podobný pohádky. A odražená střela od železa? Ta určitě nepoletí dalších cca 700m do vsi. A i kdyby, odrazí se vzhůru, potom bude padat a tím pádem těžko trefí paní téměř vodorovně do nohy.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 8 hostů