Vadný náboj? (Mapy na nábojnici.)



Uživatel 919
Příspěvky: 2

Příspěvek#1 » ned 23. čer 2019, 23:19

Zdravím,

povšiml jsem si náboje s mapami na nábojnici. Vypadaj jako ty, co objeví na hrncích po prvním(-ch) vaření(ch). Na jiných nábojích jsem to ještě neviděl, ale nekontroloval jsem všechny, co mám.

Je to náboj, co byl v komoře. Předpokládám, že tam skončil po posledním střílení. Tak se asi zabarvil, jak byla zbraň ještě horká. … nebo je to nějaká vada?

Co myslíte mám ho a jemu podobné odevzdat PČR?

Obrázek
Obrázek
Obrázek

Uživatelský avatar
jezekif
Příspěvky: 1550

Příspěvek#2 » ned 23. čer 2019, 23:26

Byl to selhač? Jinak není důvod odevzdávat nový náboj PČR (nemluvě o tom jak moc rádi se podobných akcí z odboru zbraní zúčastňují). Vystřel ho, pokud selže, reklamuj u prodejce a neotravuj cajty. Barva nábojnice nestřílí.



Uživatel 919
Příspěvky: 2

Příspěvek#3 » ned 23. čer 2019, 23:47

Ne, nic s ním není. Všiml jsem si ho při mazání, jak říkám, asi zahřál v komoře po střílení. Jen mě zajímalo, jestli to není nějaká známá výrobní vada.

Uživatelský avatar
erteple
Příspěvky: 229

Příspěvek#4 » pon 24. čer 2019, 04:56

Opravte mě pokud se pletu, ale i kdyby v nábojnici byla nějaká skrytá závada nebo dokonce díra, tak by stále fungoval, ne? Protože hlavní je komora. Jasně, pak by případně mohly být problémy při vyhození, např. přetržená nábojnice atp, ale to už je "vedlejší", protože by zbraň vůbec nepřebila a nehrozilo by tedy např. vydutí hlavně jako v případě chybějící navážky, že? Viděl jsem to jen na netu, ale ta nábojnice by klidně mohla být z papíru, protože sama žádný tlak nedrží (např. náboje v mikrovlnce ji po iniciaci ani neprostřelí - není tlak). Zkušený zbrojaŕ bude namítat, že svou tloušťkou alespoň změnšuje místo pro spalování, ale to asi můžeme vynechat... nebo ne?



Honzajan
Příspěvky: 1039

Příspěvek#5 » pon 24. čer 2019, 05:53

Je to znama vada. Doporucuje se v odborne literature takoveto naboje zakopat 2m pod zem, nechat si od PCR vydat potvrzeni o nahlaseni takto vadne munice, to potvrzeni zkompostovat a z toho kompostu na miste ulozeni munice zasadit trni.
Ta znama vada se jmenuje oxidace mosazi. Urychluje ji vzdusna vlhkost, teplota, pot z rukou atd.
Tomu naboji nic neni. A skutecne nabojnice drzi cast tlaku a pomaha komore, plus uzavira komoru.
Edit: ciste pro mou informaci, ty jsi produkt humanitniho vzdelani?



Grimpo
Příspěvky: 301

Příspěvek#6 » pon 24. čer 2019, 07:08

erteple: To co ti napsal na zaver Honzajan sis plne zaslouzil. Byla by to rozhodne velmi zajimava studie, co by s vetsinou soucasnych zbrani pocitajicich s kovovou nabojnici udelala opakovana strelba pri stejnych tlacich a teplotach, a jak rychle by sla ta ktera zbran do kopru.

Honzajan: To neni nutne o humanitnim vzdelani. To je o povrchnim zajmu o problematiku.

Uživatelský avatar
erteple
Příspěvky: 229

Příspěvek#7 » pon 24. čer 2019, 07:29

Honzajan: jestli myslíš mě, tak jsem "hrdým" absolventem FSV UK. Dokonce jsem navštěvoval i pověstný Hollar :D (viz Marek Hollar, odborný politolog). Někdy to tam pro mě bylo jako v zoo, hlavně "studentská rada", a to bylo ještě relativně dávno. Naučil jsem se tam celkem dost a hodí se mi to(včetně toho, že se nevyplácí politicky nesouhlasit s přednášejícím), ovšem o technice a tím méně konstrukci zbraní, tam toho skutečně moc nebylo, takže moje znalosti nemají akademickou úroveň, ale spíše info z fór, případně "populárně naučné" literatury a časopisů. Ostatně ve svém přśpěvku přiznávám, že "nábojnice ... sama žádný tlak nedrží" je pouze můj dojem z youtube videa. Jinak jsem se ale vcelku trefil, ne (tím, že je to v pohodě s tím vystřelit)? Samozřejmě, že nějaké teoretické závady z důvodu silnější stěny nábojnice při velké navážce (např. 7,62 NATO vs 308 Win) existují, ale na druhou stranu existovaly i papírové "nábojnice" nejen do brokovnic, ale i do pušek a nevadilo to (opět zanedbávám dnešní materiály a konstrukční řešení, optimalizované pouze na max. tenaten tlak, aby se šetřilo). Jsem ale schopen si představit to uzavření a v tom uznávám svou chybu.
To zanedbávání (které sám dělám) je mimochodem podle mě nejvyšší hřích technického školství. Počítali jsme sice na střední, o kolik se zpozdí čas, když raketa poletí 90% rychlostí světla, ale co se týče reálné fyziky, tak i při výpočtu pádové rychlosti tělesa se "odpor vzduchu zanedbává".

Grimpo: Taky by mě to zajímalo a 1. žádnou takovou studii dělat nebudu, slibuji! :mrgreen: a 2. protože opravdu nejsem technik a budu se řídit bodem 1, dovolím si tvrdit, že alespoň zbraně s uzamčeným uzávěrem dost...



Indian
Příspěvky: 1427

Příspěvek#8 » pon 24. čer 2019, 08:49

Je to koroze mosazi. Po několika dotecích prstu s agresivnějším potem to zflekatí. Mám sadu subsoniků, které opakovaně nabíjím a vybíjím ze zásobníku a ty jsou flekaté až hrůza. A způsobila to mastnota a pot na prstech. Střílejí ale pořád stejně. Barva nestřílí...

Uživatelský avatar
Poli
Příspěvky: 460

Příspěvek#9 » pon 24. čer 2019, 09:21

Barva nestřílí? Tak tohle neříkej ve vlákně o čištění nábojnic, protože jak není hilzna lesklejší, hladší atd. víc než nová, tak se s tím nedá ani pořádně střílet, natož něco trefit. :-)



Indian
Příspěvky: 1427

Příspěvek#10 » pon 24. čer 2019, 09:24

No, střílím i přebíjenky a nezaznamenal jsem, že by byly lesklejší než nové... :-)
A trefuju se i s nimi. Jen ty nábojnice už nesbírám ani pro kamarády, protože jsou nehezké...

Uživatelský avatar
Blacky
Příspěvky: 2511

Příspěvek#11 » pon 24. čer 2019, 11:05

Nekrmte trolla. :)

Uživatelský avatar
McFly
moderátor
Příspěvky: 1696
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#12 » pon 24. čer 2019, 13:58

a dost :)

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Honzik a 9 hostů