Nošení zbraně a obranného nože

Uživatelský avatar
Igrlik
Příspěvky: 499

Příspěvek#16 » ned 23. čer 2019, 21:41

Neexistuje, aby som niekedy pri sebe nemal nejaký nôž. Vo vrecku, v brašničke, v ruksaku. Vždy! Ale nikdy by som si nepomyslel, že ten nôž by mal byť na sebaobranu. Vždy je to iba nástroj, ktorý pomôže, ak to potrebujem ja, alebo niekto iný. Prerezať, preseknúť, rozrezať, ostrúhať... Veru ani netuším, ako môže vyzerať "sebaobranný" nôž. Predpokladám, že bude asi presným opakom "útočného" noža... ale AKO???

Uživatelský avatar
P.V.
Příspěvky: 1298

Příspěvek#17 » ned 23. čer 2019, 22:00

Já mám v kapse vždy Spiderco Police... :angel: Tak nějak ve zvyku, když jsem pár let trénoval Pekiti-Tirsia Kali ... :angel:

Uživatelský avatar
Rudolf Steiner
Příspěvky: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#18 » pon 24. čer 2019, 07:17

Nosím zákopák M. 1917, dokonce jsem jej nosil ještě dříve než jsem měl zbroják. A proč? Protože chci. Dával jsem jím i záraz, když jsem byl přivolám k srážce s autem.
P.S. Praděda bojoval na frontě proti Taliánům a tento dolch mi po něm zůstal na památku.



pavelg
Příspěvky: 3053

Příspěvek#19 » pon 24. čer 2019, 07:34

Různé nástroje mají různé použití a efektivitu při řešení daného problému. Řada z nich nemá primární účel obrany proti napadení, ale něco mnohem běžnějšího - krájení, řezání potravin, nebo sekání větví.

Vrabec se dá jistě usmrtit i kanónem, ale to ještě nečiní vzduchovku nadbytečnou.



koudak
Příspěvky: 328

Příspěvek#20 » pon 24. čer 2019, 09:36

Ja nosim multitool (Gerber Legend 800). Volno-casove pistoli. Do zamestnani zbran ne, protoze zamestnavatel nechce chapat cesky zakon a v mem zajmu je vic nemit problemy nez v jejich zajmu mit me jako zamestnance, ale to je diskuse o necem jinym.

Ono cim vic toho mas na pasku tim horsi to je taky schovat. Ono ani u tech nozu nebudes chtit, aby je na tobe nekdo videl. K tomu treba baterku a najednou mas na opasku 3 veci (4 pokud nosis extra zasobnik).

Osobne pro nezaviraci nuz vidim jenom hodne maly vyuziti. Na zakladni rezani mne staci i ta mala cepel na multitoolu, druha vec je zbran a ja sam bych jako treti volil baterku. A to uz se dostavam na tu uroven kdy to jde celkem tezko schovat.



Indian
Příspěvky: 1427

Příspěvek#21 » pon 24. čer 2019, 09:57

Já nosím v tašce s laptopem Swiss army knife. Ale nepovažuji to za zbraň na obranu. Takže, prosím, opravdu jsem se bavil jen o bláznovi, který měl u pasu pistoli, pepřák, teleskop, obranný (nebo útočný?) nezavírací nůž. To mi přišlo jako trochu moc, chlápek byl obalenej jak americkej policajt - opasek ověšený tak, že nedal ruce k tělu... Už mu chyběla jen neprůstřelná vesta...

Uživatelský avatar
sgt. Navážka
Příspěvky: 28

Příspěvek#22 » pon 24. čer 2019, 10:24

Myslím, že v tom videu se z té pistole vyklubala plynovka, takže blázen a navíc sebevrah...
Jinak za mě nůž v kapse pokaždé, navíc když opouštím zahradní branku, mám za opaskem pana Smiťáka. Ale není to žádnej double. Prostě s tím Smiťákem přibude ke 33 funkcím Swiss Champa jen jedna další.



Dragunov
Příspěvky: 395

Příspěvek#23 » pon 24. čer 2019, 12:22

No ono jsou nože, které mají přeci jen více tu obrannou/ bojovou funkci. Dýku, karambit, Spyderco Civilian :D, snad všechny Emersony jsou tak nějak s ohledem na použití na lidech - jde použít i ke krájení svačiny, otvírání pošty apod. ale je to přeci jen trochu...nepraktické když nic jiného. (vyjma toho Emersonu)

Proč to lidi dělají? Asi proto že můžou, baví je že jsou tacticool atp. U lidí co se můžou s větší pravděpodobností dostat do průseru (policajti v US atp.) nošení nože který má primárně funkci záložní obranné zbraně chápu. Lehký, brutálně účinný, nedochází mu náboje.
Že má někdo z normálního obyvatelstva potřebu nosit pevný nůž? No ono pevnej je pevnej a pokud se jim víc hodí...proč ne. Třeba taková RAT3 nebo Fal F1...
Sám jsem chtěl nosit Cold steel Kobun, ale vytáhnout to na nějakou civilní činnost ve městě mi připadá trochu nepatřičné. V současnotsi mám Kershaw-Emerson design za pár peněz v podstatě baby Emerson o který se nemusím bát. Otvírání o kapsu je jen taková třešnička, nepořizuji si nože s účelem sebeobranným.

Uživatelský avatar
CzechJoker
Příspěvky: 855

Příspěvek#24 » pon 24. čer 2019, 12:29

Nebyl to tenhle: https://www.youtube.com/watch?v=XMVlm5k_0vE ???
Přišlo mi, že má na opasku hodně nevyužitého místa, prostě ve stylu "A není to málo, Antone Pavloviči?"



Indian
Příspěvky: 1427

Příspěvek#25 » pon 24. čer 2019, 12:57

Nebyl, ale tohle je taky dobrý typ sebevraha. Za prvé ho někdo zakuchne velmi rychle jeho vlastní kudlou (taky je má dvě, aby nechybělo), protože moc nadrilované to neměl ani pro tasení v "profi" videu, baterka se v pravé poledne taky šikne :-) a vrcholem je ta plynovka, to už si přímo koleduje, aby to do něj někdo legálně nasypal. A nebo to jednou přežene on se svými nožíky a zaujme místo na Mírově.
Na celém videu mne ještě baví jeho "profesionalita" a pozadí - kompostér, hromada klestí a neposekaných větví ze stromu, stará plastová židle...

Uživatelský avatar
sgt. Navážka
Příspěvky: 28

Příspěvek#26 » pon 24. čer 2019, 13:26

Jo, toho jsem myslel. Každopádně ten arzenál na opasku ještě volá po malinkým doplnění, chybí mu pinzeta na depilaci obočí.



MRBLUE
Příspěvky: 927

Příspěvek#27 » pon 24. čer 2019, 13:53

Cakal som ze toto vlakno zmizne. Je to totiz taky nezmysel ako rozlisovat "utocne" a "obranne" pusky podla sklopnej pazby, dlzky hlavne, kapacity zasobnika ci podla vojenskeho vzhladu...
Co sa pouzitia tyka, urcite je lepsi na pripravu jedla pevny kuchynak, na stiepanie dreva sekerka, na konzervy klasicky otvarak. Normalna pinzeta ci noznice su urcite lepsie ako tie na Victorinoxe a klasicke srobovaky ci nasadka s bitmi su lepsie ako tie polovicne na Leathermane. Ale ak by to vsetko chcel clovek nosit, dostal by sa do znacneho diskomfortu. Zatvaracie noze, Svajciaraky ci multitooly su kompromis. A je
to individualne, do akej miery clovek ozelie uzitnu hodnotu naradia oproti svojmu komfortu. Zalezi to od prostredia v akom sa clovek pohybuje, od cinnosti ktore pocas dna bezne vykonava, od doby na aku opusta bydlisko, od zivotnych skusenosti a od mnozstva dalsich okolnosti...



Indian
Příspěvky: 1427

Příspěvek#28 » pon 24. čer 2019, 14:05

Skoro bych to přeřadil do Srandiček :-))



wolfdog22
Příspěvky: 29

Příspěvek#29 » sob 23. lis 2019, 20:32

Oživím starší téma. Obranný nůž jako doplněk ke střelné zbrani může sloužit jako prostředek pro vytvoření prostoru k přechodu na bouchačku, např. při těsném zápasu, přetahování o zbraň atd. S tímto na mysli měl být navrhován např. Ka-bar TDI Law.



Indian
Příspěvky: 1427

Příspěvek#30 » sob 23. lis 2019, 20:55

Ale no taaak. Pokud nejsi dobře vycvičenej s kudlou, tak je to dobré akorát tak na vytvoření prostoru k přechodu do dřevěného penálu za pomoci vlastního nože. Když držím kudlu a druhou rukou se kryjí nebo odtlačuju útočníka, tak mi chybí třetí ruka na tasení pistole... Pokud to někdo zvládá, tak určitě má výcvik, že. A ne nějaký ledajaký.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 9 hostů