Novela evropske smernice o zbranich 2019

Uživatelský avatar
genu
Příspěvky: 1206

Příspěvek#826 » sob 22. čer 2019, 23:49

Navrhovatelé zákona to mysleli tak, že chtějí zjednodušit, zrychlit administrativu vydávání průkazů a snížit povinnost nosit doklady, ale v praxi to naráží na odpor. Otázke je, zda je to kvůli tomu, že spousta lidí nechce změnu a nechce se přizpůsobit novinkám, nebo je to až takový problém ... sám nevím.
Ale ať se zavádělo cokoliv, vždycky se řvalo ... občanka s čipem, EET, elektronický recept, registr vozidel. Teď se plánuje elektronická dálniční známka a už se zase křičí ...

Uživatelský avatar
strasidlo
Příspěvky: 77

Příspěvek#827 » ned 23. čer 2019, 15:17

A co myslejí oni? Že lidi řvou jen kvůli změnám nebo že ty změny většinou komplikují, ztěžují předchozí stav, praxi? Která změna za posledních např. 5 let byla skutečně k užitku běžného občana? Na registr sice můžu už kdekoli, ale i tak jako celková operace je to spíše na dny než na hodiny. Tak k čemu taková změna? A toto negativní reálné hodnocení by se dalo použít asi na všechny "úpravy". Záměr ve skutečnosti není usnadnění života občana, ale větší zapojení byrokracie do té míry, aby ještě lid zase tolik neřval. Čím méně řve, tím více mu naloží. Citát: Trapnost lidstva dosáhla galaktických rozměrů.



ViralWinter
Příspěvky: 659

Příspěvek#828 » ned 23. čer 2019, 15:59

Člověk je holt živočich s hodně silným sklonem k udržování status quo – automaticky předpokládá, že každá změna bude k horšímu. Doufám, že zrušení zbytečných fyzických dokladů v novele vydrží.



pesi
Příspěvky: 305

Příspěvek#829 » ned 23. čer 2019, 16:24

Ano, také mám obdiv k historii.Libí se mi středověká, barokní i renesanční architektura, Mám rád parní stroje. Pohled na Šlechtičnu (kdo neví - lokomotiva 475.1) je naprosto úžasný a dokáže vehnat slzy do očí. Ale ruku na srdce, když potřebuji zajet na otočku z Prahy do Ostravy, jsem rád, že jedu Pendolínem. Digitalizace a vševědoucí globální síť je realita, a nelze před ní uniknout. A IMHO je jen dobře že stát jí neignoruje. (I když podle mého názoru, přiliž pomalu.)

Uživatelský avatar
strasidlo
Příspěvky: 77

Příspěvek#830 » ned 23. čer 2019, 18:14

Změna k lepšímu je přece vždy vítána. Pendolino proti páře je jasný posun vpřed. To bez diskuze. Ale když změna přináší více přítěží než usnadnění, pak je to špatná změna. A v čase se taková nezlepší. Všechny nářky jsou stejně k ničemu, protože vládnoucí demokratura všechna opatření pasuje na iq houpacího koně, čímž zasáhne největší kus gass. křivky a zbytek ať si trhne. A komu se to nelíbí, toho seknou. Hlavně ten jejich rypák nacpat co nejhlouběji, ať se ví, kdyby náhodou něco.



zarozak
Příspěvky: 925

Příspěvek#831 » ned 30. čer 2019, 23:01

Jednoznačně jsem pro ponechání ZP coby kartičky,už jen z důvodu problematického připojení na venkovních střelnicích.Já si chci zastřílet na střelnici,kam přijedu a stačí mi k tomu nyní předložit platný ZP,ne se tahat po nějakých czechpointech apod.nesmysly a dělat si zbytečnou pakárnu :roll: Nehledě na to,že by střelnice z důvodu zvýšených nákladů(připojení atd.) jistě zdražovaly,to snad nikdo nechce,už tak jsou ceny mnohde zcela mimo realitu.
Naopak bych velmi uvítal zrušení průkazů zbraně,podvod při koupi/prodeji se zde dá rychle odhalit při přihlášení a toto považuju za zcela zbytečný a buzerační doklad(postih za ztrátu,neustálé tahání se s tím apod.). Pokud bude chtít někde na cestě apod. policie kontrolovat zda sedí čísla zbraně,nechť si připojení do CRZ zajistí sama.



iloveguns
Příspěvky: 1424

Příspěvek#832 » pon 1. črc 2019, 04:59

Jednoznačně ponechat kartičky. Jsou malé kluby, které třebas jen čtyřikrát do roka pořádají závody. To si na každý závod budou někde půjčovat on line připojení, které jinak nepotřebují, nebo budou po každém přihlášeném účastníku požadovat výpis z czech pointu ne starší deseti dnů?



machoh
Příspěvky: 114

Příspěvek#833 » pon 1. črc 2019, 06:47

Ak na tých závodoch klubová strelnica všetky zbrane od strelcov vykupuje, tak áno :roll:

Prečo sú všetci tak fixovaní na tých 10 dní, keď návrh zákona jasne píše, že taká platnosť sa týka iba nákupu a predaja?

§ 149 b) předložením zbrojního listu spolu s předložením občanského průkazu, cestovního pasu nebo obdobného dokladu osoby, které byl zbrojní list vydán; v případě převodu nebo nabytí zbraně podléhají registraci, střeliva kategorie S1, S2 nebo S3 nebo zbraně kategorie PO je nutno platnost oprávnění k nakládání s takovou zbraní nebo střelivem prokázat předložením zbrojního listu, který není starší 10 pracovních dnů a v němž je uvedeno oprávnění s nimi nakládat,



pesi
Příspěvky: 305

Příspěvek#834 » pon 1. črc 2019, 07:24

iloveguns píše:Jednoznačně ponechat kartičky. Jsou malé kluby, které třebas jen čtyřikrát do roka pořádají závody. To si na každý závod budou někde půjčovat on line připojení, které jinak nepotřebují, nebo budou po každém přihlášeném účastníku požadovat výpis z czech pointu ne starší deseti dnů?

1. Dneska má téměř každý internetové připojení v kapse. Ale to není důležité protože
2. proč by to měl ten klub vůbec potřebovat? Střelec má přece občanku a ta k evidenci stačí. A správce, rozhodčí apod. vidí jestli je střelec pako a pošle ho domů, ne? Vždyť to tak funguje i dneska. Žádná kartička neříká, jestli ten dotyčný se zbraní umí zacházet a ani jestli je to pako.



pavelg
Příspěvky: 3068

Příspěvek#835 » pon 1. črc 2019, 07:35

pesi píše:
iloveguns píše:Jednoznačně ponechat kartičky. Jsou malé kluby, které třebas jen čtyřikrát do roka pořádají závody. To si na každý závod budou někde půjčovat on line připojení, které jinak nepotřebují, nebo budou po každém přihlášeném účastníku požadovat výpis z czech pointu ne starší deseti dnů?

1. Dneska má téměř každý internetové připojení v kapse. Ale to není důležité protože
2. proč by to měl ten klub vůbec potřebovat? Střelec má přece občanku a ta k evidenci stačí. A správce, rozhodčí apod. vidí jestli je střelec pako a pošle ho domů, ne? Vždyť to tak funguje i dneska. Žádná kartička neříká, jestli ten dotyčný se zbraní umí zacházet a ani jestli je to pako.


Já jsem se vždycky domníval, že držitel ZP prošel testy, zkouškou a není o něm známo, že je pako .. minimálně v oblasti bezpečnosti. A že právě toto + prokázaná dovednost spolehlivé bezpečné manipulace se zbraní, ZP dokládá. Nic z toho občanka neříká, pokud vím.

Internetové připojení není všude a vždy. Bavíme se o robustním systému, když jde o zbraně, ne o hobby hledání čokoládových vajec po městě.

Uživatelský avatar
tomoking
Příspěvky: 227

Příspěvek#836 » pon 1. črc 2019, 07:47

Kartička je OK pokud bude mít formát kreditky . Nejlépe z čipem místo průkazu zbraně.
Ale jinak to je nejméně podstatné na celé novele ;-)

Co se týče pak z příspěvku pavelg tak asi každý z nás potkal pako se zbrojákem ...ja v pátek na střelnici....cca 30 letý chlapec co trénoval tasení s nabitou zbraní a na ní viklající se svítilnou, která se v pouzdře pokaždé šprajcovala a zbraň do zámérné dostával stylem sedláka sejícího ručně z jara . Jsem měl fak strach, že ublíží sobě i okolí.



pavelg
Příspěvky: 3068

Příspěvek#837 » pon 1. črc 2019, 07:59

O tom nikdo nepochybuje, že existují i paka se ZP. Jestli ale chování překročí jisté meze, lze upozornit správce, že dotyčný je nebezpečný. V extremních případech i policii - proč ne, hygiena je nutná.
Když se bude pouštět na stav a ke zbrani jen na občanku - situace se zlepší nebo zhorší?

Uživatelský avatar
Petzold
Příspěvky: 1146

Příspěvek#838 » pon 1. črc 2019, 08:01

No tradicionalisti a modernisti se, co se týká fyzického dokladu, asi nepřesvědčí. 8-)

Jinak nevím jestli to je v povědomosti, nový zákon stanovuje povinnost registrovat střílející cizince:

§ 66

Provozovatel střelnice je dále povinen

f) zapsat bez zbytečného odkladu do centrálního registru zbraní jméno, příjmení, státní
příslušnost a druh a číslo dokladu totožnosti cizince, který nemá místo pobytu na území
České republiky a který na střelnici provádí zážitkovou střelbu ze zbraně podléhající
registraci nebo zbraně kategorie PO; zážitkovou střelbou se rozumí umožnění střelby ze
svěřených zbraní za úplatu.



pavelg
Příspěvky: 3068

Příspěvek#839 » pon 1. črc 2019, 08:36

Tady ale nejde o tradici nebo modernu. Tady jde o robustnost, bezpečnost a právní jistotu.
Jo.. kartička by měla být velikosti kreditky, jako ty ostatní (OP, ŘP). Nebo v OP záznam typu "ZP sk. ABE " I když v OP bych to měl nerad.



mission
Příspěvky: 280

Příspěvek#840 » pon 1. črc 2019, 08:53

ad machoh:

a k čemu ti ten cár papíru z Čekpointu bude po 10ti dnech ? Leda na vytření víš čeho...

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: jaros001 a 18 hostů