Brno - strelba na namesti Svornosti

Události se zbraní, případy nutné obrany a krajní nouze, soudy


dan
Příspěvky: 294

Příspěvek#76 » pon 1. črc 2019, 10:19

sedljanextra píše:Lidi jsou holt apatičtí.

Mozna. A mozna se jen nechteji vystavovat riziku pri reseni situace, ze ktere jim, kdyz se nezapoji, zadne riziko nehrozi. Strategie preziti jsou proste ruzne.



Střelec
Příspěvky: 1648

Příspěvek#77 » pon 1. črc 2019, 11:20

Apatičnost lidí je celkem bežná, na druhou stranu, člověk se jim ani nediví, každý se v první řadě snaží chránit sebe, ono snaha pomoci se může obrátit proti nim. Co bylo za lidi u tvého incidentu? Rodič s dětmi, důchodce nebo 60kg žena nebo naopak treba skupinka borců cestou z kick boxu? Jasně, zavolat 158 může každý, ale nemusí k tomu být ani čas, přijde mi, že se to odehralo dost rychle.
Já párkrát zažil něco podobného, ale nedošlo naštěstí k násilí, jen k verbálním útokům.
1) víkend, odpolední hodiny, jedu na oslavu, tedy beze zbraně (tehdy jsem ani ještě nosit nemohl). Čekám na MHD, hraju si s mobilem. V tu chvíli zaregistruju, že se ke mě blíží nějaký od pohledu feťák, schovám telefon a čekám co bude dál. Chce ode mě půjčit mobil, že si musí nutně zavolat. Slušně odmítám, vizuálně kontroluju okolí, lidi na zastávce stojí kolem mě. Najednou na mě vyjede, že mi dá do držky, trošku asi neadekvátní reakce ode mě byla, ať si to zkusí, byl jsem připravený, se bránit, ten začal vyřvávat, že mě zabije. Kontroluju okolí a najednou všichni ostatní cestující o dobrých 50 m dál než před okamžikem. Prostě to nějak slovně pokračovalo, on se začal vzdalovat, i když stále vyhrožoval, nakonec to.skončilo, že stál vykloněný za rohem baráku a křičel, že si mě najde.
2) s kamarády jsme jeli vlakem na čundr, měli jsme přestup v jednom "černějším" městě v pozdních večerních hodinách. Stali jsme tam jako slupinka a najednou si někdo z nás všiml divného chování přítomných cigánů: 4 vždycky přišli k nějaké oběti, 3 oběť obestoupili z cca 1-2 m, 4. K oběti přišel, vždycky ukázal něco pod bundou a za chvíli mu oběť dává peníze, pozorovali jsme tak dva lidi, u prvního nás nějak ani nenapadlo o co jde, šlo o nějakého mladého kluka, druhá oběť byla starší paní, to jsme už zareagovali, když jí kápo ukazoval co má pod bundou, jestli je nějaký problém), bylo máš asi 7, všichni mladí, někteří dost namakaní (mimo mě :) ), cigoši se ztratili a paní nám poděkovala, že ji chtěli okrást a že tam měl prý zbraň. Nám jel vlak. Na policii jsme neměli chuť čekat. Na rovinu říkám, že být tam sám, tak volám PČR a nezasahuju přímo, ale kdo ví, kdy by přijeli. Možná to byla chyba, ale fakt jsme neměli chuť řešit cokoliv s PČR, mimo to, nebyl prostě čas.



juraj1
Příspěvky: 489

Příspěvek#78 » pon 1. črc 2019, 14:45

Stalo se mi neco podobneho. Na podzim, po jednom festivalu, jsem s kamaradem a kamaradkou sel na kebab. Prede mnou ve fronte byl jeden pan. Najednou prisel nejaky "expert" v oranzove teplakovce s napisy v azbuce, nalepil se mi na oblicej, nevybirave mi vlezl do meho osobniho prostoru a za zuriveho pichani palcem do sve hrudi(mne se nastesti nedotkl) na me zacal kricet: "Vy jste mi rikal curaku?!" Slo videt, ze se chce porvat. Byl jsem po lidove zabave a nemel jsem sebou mazlika, i kdybych ho mel, tak tahat ho by byla volovina, tak jsem se psychicky pripravoval, ze jestli dojde na nejhorsi tak klidne celou prodejnu vystrikam peprakem. Hledal cesty jak bez nasili a eskalace konfliktu dostat z tohoto pruseru. Tak jsem zacal zdrzovat a nekolikrat se ho durazne, urazene, stylem co si to dovolujes smrade, zeptal "Prosim?!" Tim, ze mam ~2 metry a ~100kg, byl jsem v kozene bunde/kabatu a klobouku to asi pusobilo dost nebezpecne, protoze slo videt, ze se na mne zacal divat s jistym strachem, takze jeho kamarad zacal divoce ukazovat na pana, ktery byl prede mnou ve fronte. Na to jsem "experta" upozornil, ten se nastval, ze obvinuje cizi lidi, a pred obchodem zmlatil toho ukazujiciho kamarada. Po konci tohoto divadla jsem si uvedomil, ze se vsichni vzdalili ke stenam, vcetne obsluhy za pultem, co nejdale ode mne a tohoto predstaveni. Kamaradi se na mne divali docela vydesene. Nedivim se jim.



bitkar
Příspěvky: 302

Příspěvek#79 » stř 3. črc 2019, 14:01

Jeste je tu jeden aspekt. Dost casto proste nevite kdo je v pravu. Nevite jestli chvili predtim doslo k necemu a treba jeden typek druhymu neci vzal a ten pak prisel si vzit svoji vec zpet apod.
To si pak clovek rekne "at si to vyrikaj ciste spolu". Ja bych se nerad zastal nekoho, abych pak zjistil, ze jsem se zastal grazla.
Takze zbyva jedine - situaci sledovat a podchytit jen pripadnou eskalaci nad ramec fair play bitky (kopani do porazeneho na zemi apod.). Pokud je to cikan vs stara pani, tak je to jasny.

Uživatelský avatar
Arc
Příspěvky: 543

Příspěvek#80 » čtv 4. črc 2019, 13:59

Bitkar súhlas, ľudia sa nechcú miešať do vecí a hasiť požiare ktoré ich nepália a už vôbec nie keď situácii nerozumejú a nevedia kto je v práve.

A čo sa týka "cigáň vs stará pani" tak tam by som bol tiež opatrný s tými rýchlymi súdmi. Videl som jedného tmavšie mládenca normálne kľudne stáť na chodníku a čakať na MHD, okolo šla babička s barličkou a vozíkom a začala ho mlátiť tou palicou. Len tak. Že jej akože neuhol a zavadzia a blokuje, pričom stál normálne a čumel do mobilu ako každý. Bolo to vzhľadom na jej silu skôr komické, ale aj tak. A tie rasistické hlášky čo dávala, za to by snáď šla aj do basy keby nevyzerala že pol roka je pre ňu synonymom s doživotím. A podobný "útok" dôchodcu som zažil viackrát, na rôzne ciele. Tieto situácie nie sú vždy čierno-biele (pun intended) aj keď sa tak môžu zdať a skôr radím zdržanlivosť a snahu o upokojenie situácie ako o jej riešenie.



bitkar
Příspěvky: 302

Příspěvek#81 » čtv 4. črc 2019, 14:10

:-D souhlasim. Muj sef nedavno zrovna vypravel, jak sedel v skoroprazdnym autobuse mhd na takovym tom miste pro nemohouci (nicmene tech mist je tam vic a bylo okolo spoustu volnych mist k sezeni). Baba k nemu prisla, ze je to jeji misto a kdyz ji rekl, ze je bus poloprazdnej, tak ho pretahla holi. Ostatni se ji prave spis zastali vc. ridice, ktery ho vyhostil z autobusu :-D Tak musel s pocitem nespravedlnosti ven z busu a pockat na jiny :-D jinak by snad jeste od ostatnich dostal na hubu. Docela mazec nekdy, co se muze stat.

Uživatelský avatar
peggy
moderátor
Příspěvky: 1571

Příspěvek#82 » čtv 4. črc 2019, 17:12

Nadále jen k tématu!



juraj1
Příspěvky: 489

Příspěvek#83 » pon 8. črc 2019, 11:02

Kdy muzeme ocekavat rozsudek ve veci trenera?

Uživatelský avatar
genu
Příspěvky: 1206

Příspěvek#84 » pát 6. zář 2019, 20:49

Nepravomocný rozsudek nad rodičem Zdeňkem Polákem už soudkyně vyřkla. Ve čtvrtek stanul před Krajským soudem v Brně druhý z mužů, trenér plavání Petr Hašek, který rodiči zbraň vzal a postřelil Poláka do hrudníku.
Zdroj: https://www.denik.cz/krimi/strelba-v-br ... 90905.html

Soudce Novotný v závislosti na tom upozornil na rozpor chování Haška, který podle svědků po incidentu vybil zbraň, ze které střílel. Soudce se zeptal, jestli to mohl obžalovaný udělat mimoděk v doznívajícím afektu. „Vybití zbraně je spíše automatická reakce u střelce, ne u laika, který nemá s jejich manipulací zkušenosti,“ reagoval znalec.
Zdroj: https://www.denik.cz/krimi/pri-pocitu-b ... 90906.html



LubosD
Příspěvky: 40

Příspěvek#85 » pon 30. zář 2019, 13:46

Trenér dnes dostal podmínku: https://www.novinky.cz/krimi/clanek/tre ... u-40298195

Ovšem střílelo se naprostým unikátem. Prý "revolverem Glock". To musím mít!



Indian
Příspěvky: 1427

Příspěvek#86 » pon 30. zář 2019, 14:10

Pokud vybil automaticky zbraň po dostřílení, takl má určitě návyky a za sebou trénink - a ne jeden. Asi by mu přitížilo, kdyby se někdo o tohle víc zajímal...
Jo a po tom recolveru Glock jsem se už díval. Je to asi rarita - nikde ho nemají :-)

Uživatelský avatar
Arc
Příspěvky: 543

Příspěvek#87 » pon 30. zář 2019, 16:50

Ako... čo tomu predchádzalo a čo nie nechajme stranou, ale tréner človeka odzbrojil a zrazil ho na zem (vyradil ho z boja). Potom ho skúsil popraviť (to už úplne vybočilo z medze NO) dvoma výstrelmi. Zbraň expertne vybil. Neposkytol prvú pomoc. A dostal len podmienku. Toto sa mi nezdá správne. Ak by držiteľ ZP útočníka odzbrojil (npr vzal mu nôž), zhodil na zem a potom ho na zemi strelil, pochybujem že by to bola podmienka... no nič... spravodlivosť :roll:

Našiel som asi zbraň o ktorú sa podľa našich kvalitných žurnalistov jednalo :lol:

11951580f5f31c3466279bc13efade2b.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Uživatelský avatar
jezekif
Příspěvky: 1550

Příspěvek#88 » pon 30. zář 2019, 17:35

Ještě pořád je šance, že se trenér odvolá a odvolačka mu ten pokus o vraždu spočítá pořádně. Střelba do přemoženého a ležícího protivníka ničím jiným není a s velkou pravděpodobností v každém jiném případě by soud jen sotva nadělil takto jednajícímu "obránci" podmínku.
A pokud se neodvolá trenér a ani prokurátor bude to zajímavý precedent.



kapikacz
Příspěvky: 86

Příspěvek#89 » pon 30. zář 2019, 18:38

Podle mě si za to rodič může sám, střílet do vzduchu a ještě si nechat ukrást pistoli. Kdyby ho střelil hned tak bylo po problému.



JoeBiden
Příspěvky: 77

Příspěvek#90 » pon 30. zář 2019, 18:57

Ynteligentni na Novinkách pochopitelně nezklamali, skočili na zjevný novinářský nesmysl o rodiči co jen tak pro zábavu vytahuje u dveří zbraň.

Plavčík by měl dostat tak 10 let za vraždu, protože střelit do bezvládného otce před zraky malého syna je čirá odpornost. K zblití. Já bych mu osobně napálil 18.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 hostů