Novela evropske smernice o zbranich 2019



mission
Příspěvky: 280

Příspěvek#976 » čtv 4. črc 2019, 11:54

a datovka je online přístup do CRZ ? Já myslel, že to co pošleš datovkou někdo fyzicky stejně musí ověřit nebo se pletu? Pod pojmem Uživatelský přístup do CRZ jak jsi psal si představuji něco jiného. Že ho mají obchodníci vím, ale ty už tu popisuješ systém "podobný" (brát prosím s rezervou) internetovýmu bankovnictví...pro 300.000 uživatelů.



pavelg
Příspěvky: 3068

Příspěvek#977 » čtv 4. črc 2019, 11:59

Koukám jak se to bere puritánsky - kartičkám se nevěří, všecko musí být online. Co občanka, taky zastaralá? Budeme se prokazovat otiskem prstu a snímkem duhovky a online autentikovat proti centrálnímu registru obyvatel?

Berme to prakticky a dělejme si z toho co nejmenší pakárnu. Jestli bude uživatelský přístup do CRZ, tak to částečně vyřeší ty transakce fyzických osob, pokud si dopředu pošlou údaje k ověření nebo bude na místě připojení.



iloveguns
Příspěvky: 1424

Příspěvek#978 » čtv 4. črc 2019, 12:25

Už jen to, že nyní mají obchodníci a držitelé licencí přistup do CRZ přes internet, je dostatečně velké bezpečnostní riziko. Když už musí být přístup on line, tak jako samostaná zabezpečená síť přísně separovaná od internetu, jak ji má PČR. Na internetu není bezpečné nic, jak dokazují mnohé případy krádeže dat bankám a státním orgánům. Tak citlivou věc, jako jsou data v CRZ bych na internetu rozhodně nenechával.



pavelg
Příspěvky: 3068

Příspěvek#979 » čtv 4. črc 2019, 12:33

Jako lehce informovaný pololaik vidím taky spoustu okolností, které mě drží v oblasti realismu. Tu dobu nadšení pro elektronizaci jsem prodělal v mládí, než jsem se seznámil s možnostmi, riziky a precedenty.
To pořekadlo dobrý sluha - zlý pán se sem hodí jak pro bezhlavou internetizaci a digitalizaci, tak i pro státní orgány.



DJ Die
Příspěvky: 666

Příspěvek#980 » čtv 4. črc 2019, 13:04

Ono ny úplně stačilo mít přístup ve smyslu člověk si zažádá o nákupko, jde se na prodej, prodávající má jen přístup ve smyslu člověk ten a ten se ZO č. to a to chce koupit zbraň kat. Fň2. Jsem registrovaný pod svým účtem na svoje ZO a CRZ mi jen napíše "Ano, je oprávněn.", nebo "Ne, není oprávněn." Případně by tam ještě mohl být pin kód, který mi ten člověk musí dát, abych se mohl podívat. Kód by mohl přijít třeba sms v reakci na ted dotaz nebo s předstihem.



Střelec
Příspěvky: 1667

Příspěvek#981 » čtv 4. črc 2019, 13:32

Z jiného soudku než jsou kartičky. Vzhledem k tomu, že sem chodí lidi, co se na novém zákonu podílejí, tak se na něco zeptám.
Jak se bude řešit zcivilněné vojenské střelivo? Bude se pořád muset označit každý jednotlivý náboj značkou CIP? Ptám se proto, že dřív u nás to nutné nebylo a fungovalo to, v USA to taky funguje. Kdyby odpadlo značení jednotlivých nábojů a označila se CIPem celá bedna, tak by byla největší výhoda asi v tom, že by se jednotlivé značení nepromítlo do ceny nábojů. Stejně tak by se omezily náklady za prebalení apod. Tzn. Možná by se trošku dalo ušetřit pro koncového zákazníka. Jistě, že chápu, že důvodem značení každého jednotlivého náboje je to, aby se zamezilo krádežím z vojenských skladů apod., ale zcivilňování se týká u nábojů, které naše armáda nepoužívá a nikdy používat už nebude. Na toto by mohla být třeba výjimka, co se označení týče.



greenhorn
Příspěvky: 714

Příspěvek#982 » čtv 4. črc 2019, 15:42

cipis a cmk: A vy dva jste kdo, že se tady zaštiťujete drtivou většinou / 300.00 lidmi? Vy dva máte nějaký názor na diskutovaný problém, který Vám nikdo nebere, ale to vás ani jednoho neopravňuje zaštiťovat se drtivou většinou, kterou nezastupujete. Takže konec demagogie pánové a vyjadřujte své názory laskavě pouze za sebe. :-)



vgj
Příspěvky: 605

Příspěvek#983 » čtv 4. črc 2019, 15:46

greenhorn: Minimálně CMK je v spolu s LEXáky a dalšími zástupci odborných partnerů v pracovní skupnině pro tento zákon kterou MV má.



greenhorn
Příspěvky: 714

Příspěvek#984 » čtv 4. črc 2019, 15:51

No a co má jako být? Ať se laskavě neschovává za 300.000 lidí.

Uživatelský avatar
Arc
Příspěvky: 543

Příspěvek#985 » čtv 4. črc 2019, 18:51

On predsa nehovorí že ho podporuje 300 000 ľudí alebo že ich priamo zastupuje, ale že pozná približnú štatistiku čo robí strelecká verejnosť a ako často rieši aké životné situácie (kúpa, predaj, priestupok, zmena...). Preto sa dokáže vyjadriť čo v novom zákone je skutočne problém a čo je len mierna a zriedkavá nepríjemnosť pre pár z nás. To je veľký rozdiel. Osobne jeho tvrdenia považujem za veľmi kredibilné a ním prezentované názory za odborné a premyslené; hlavne určite v záujme veľkej väčšiny držiteľov ZP.

Zákon nebude nikdy vyhovovať všetkým, technické riešenie tiež nebude dokonalé. Proste preto že by to bolo príliš drahé, komplikované a neprehľadné. Dôležité je ale aby hlavné body zákona boli v záujme čo najväčšieho počtu ľudí zo streleckej verejnosti; aj keď sa niektorých z nás môže zákon dotknúť v niektorých zriedkavých situáciách negatívne. A práve na tie najdôležitejšie veci sa cmk aj cipis sústredia. Teda aspoň podľa mňa, osobne ich nepoznám ale ich príspevky sledujem a takto to vidím, aj keď možno nie vždy na 100 % súhlasím.



RKom
Příspěvky: 157

Příspěvek#986 » čtv 4. črc 2019, 21:26

K vydávaným dokladům. Dovolím si jen znovu připomenout. Ten "papír s razítkem" má tu výhodu, že je veřejnou listinou, což nynější ZP i průkaz zbraně dle z. 119/2002 Sb. jsou.
Veřejná listina viz např. https://cs.wikipedia.org/wiki/Ve%C5%99ejn%C3%A1_listina
V návrhu zákona (verze květen 2019) je pro mne důležitý §106, že "Zbrojní průvodní list a evropský zbrojní pas jsou veřejnou listinou". No a jestli to bude formát A4 nebo A5 nebo kartička, s tím už se nějak srovnám. Navíc všichni, co chtějí papírové doklady, mohli toto připomínkovat už od ledna a nic jim nebrání to dělat i teď. Pište, mailujte, telefonujte na MVČR. Já jsem jednoznačně za.
Všem příznivcům elektronizace doporučuji aby se zamysleli, jak to vůbec funguje a kolik subjektů do daného procesu vstupuje (od návrhu elektronických obvodů až po konečného tvůrce aplikace, který ji vytváří většinou na určité předem dané platfomě.)
A to, co je na zbraních také kouzelné, je to, že nepotřebují žádný externí zdroj energie, nepotřebují žádný operační systém, nepotřebují pravidelné aktualizace, nepotřebují připojení k internetu, nehlásí vaši polohu, nevyžadují další souhlas s podmínkami, které poskytovatel jednostraně změnil atd.



RKom
Příspěvky: 157

Příspěvek#987 » čtv 4. črc 2019, 21:53

cipis píše:V konečném důsledku papírová kartička absolutně nic neznamená, maximálně tak bezpečnostní pomůcka pro ověřování v online systému.
Zapomeň prostě na to, že v dnešní době půjde něco tak choulostivého, jako jsou zbraně, udělat offline.

Tak už jsem se dlouho nezasmál. Prý papírová kartička :lol: Veřejná listina nic?
Prý to jinak nepůjde. Pamatuji dobu, kdy se výplata dávala v reálných penězích do papírové obálky a práce se dělal skutečně (ne jen jako).
Hlavně ty systémy, vše online. :lol:



zarozak
Příspěvky: 925

Příspěvek#988 » pát 5. črc 2019, 07:20

Tady se řeší už fakt kraviny typu policajt na ulici apod. Pokud mu nepůjde systém a nebude umět ověřit,je to jen jeho chyba ne moje.
To podstatné ale nějak upadá,tj. skutečně ulehčit,zjednodušit stávající stav. Takže žádné lítání navíc někam,žádné placení navíc někam,žádné starosti navíc. Už tak toho je opravdu hodně jak s nákupkama,přihlášením,odhlášením,kolky,úřední dny pouze PO,ST,zkušebny,průkazy zbraně na každý nesmyslný díl apod.Tahání tatry železa při každém prodloužení ZP atd. atd. Složité všechno hrozně složité,drahé,zbytečné. Jinde snad ani neexistuje. Na to je třeba se zaměřit,to je opravdová pakárna a byrokracie=obrovský prostor pro změny.

Já jsem sice pro kartičky jako doposud z důvodu,ať zase kdejaký kejklíř nezdraží služby pod záštitou kravin,ale přístup k vydání NP a změnám v CRZ+nulové poplatky za kdejaký nesmysl z domova nejsou špatné, jen to chce dobrovolnou bázi, ideálně to vypilovat tak, ať to není pakárna navíc, ale přínos pro všechny a při tom jeden model.

Doporučuju se nedohadovat o jedné nesmyslné kravině přes 10 stránek,ale házet sem opravdu dobré podněty,dokud je čas do toho z našich řad "smrtelníků" remcat



mission
Příspěvky: 280

Příspěvek#989 » pát 5. črc 2019, 08:13

pro zpochybňovače kartiček: bylo by zajímavé, kdyby PČR na těch dohodovacích sezeních kolem novely NZoZ zveřejnila statistiku, kolik že skutků padělání těchto zelených kartiček ZP/PZ se za dobu jejich existence stalo a dále kolik prodejců/kupujících se skutečně stalo "obětí" tohoto padělání (tj. nerozpoznali padělek).



expres
Příspěvky: 612

Příspěvek#990 » pát 5. črc 2019, 12:38

Asi neni uplne fer mluvit o vetsine a zastitovat se ji, ale zas ti dva neco pro streleckou verejnost delaji. Ja jsem v podstate tlachac na foru, tak ze i tak diky.
Opet pripomenu ze nejsem proti karticce pro lidi co nebudou vyuzivat elektronicky. A je jedno proc.

Zas bych si pral jit kolem obchodu se zbranema, neco me zaujme. Zastavim,vytahnu mobil. Pozadam pres appku v mobilu o nakupku (zbran je B nova, zbrojak mam). Obratem schvaleno behem 10s a ja posilam penize online platbu za schvaleni. Dojdu za prodavacem, ukazu povoleni s certifikatem, obchodnik si overi a pak platim zbran. Na pcr nemusim bo vyrobce zaslal "predlohu" nove zbrane a ja ji appkou nebo prodejce vyfotim poslu na PCR. Je mi vystaven prukaz zbrane elektronicky v me "datovce,nebo obcance,appce v mobilu". Zaslany vsechny pristupy a operace na soukromou schranku,mail a dodatecne si je mohu vytisknout.

Komu tohle neprijde dobry?? U nove zbrane chodit na pcr je snad blbost :)) Garant je zbrojovka kvality.

Ze to nejde?? Evropa potazmo CR je premiant placenim kartou a pomalu online platbama a to i pres mobil.
Pro srovnani USA zaspalo. A takova Asie uz v podstate karty prestava pouzivat. Maji preci mobilni telefony pres ktere vse vyrizuji. Bez mobilu a simky si v cine clovek neskrtne. Proc to jinde de a u nas porad jak za krale klacka,kde vse musim 100x delat osobne a vyplnovat udaje... Rad bych mel moznost vyridit vse z domu v klidu od PC nez stat fronty na otravenyho urednika co si tak rad ohne zakony dle sveho vykladu a funkce. Nekdo je v pohode, ale nekdy je to zatrest..


Dodatek. Pracuji na IT a vse co pisi je realita co jinde funguje. Nema cenu mi psat ze nejde zpristupnit registr, fotka "vyrobku" kde bude strojove cteni "detailu" atd. Ja nepotrebuji do "nej" lezt, me staci vygenerovat "overeni,poslat pdf" atd. Soukromej sektor to dava, stat si platime, tak snad nechci moc ze zit za krale klacka je ok nechci..

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Pentlochnap a 32 hostů