Střelba v Kostelci.

Události se zbraní, případy nutné obrany a krajní nouze, soudy
Uživatelský avatar
LoganRaise
Příspěvky: 442

Příspěvek#16 » pát 12. črc 2019, 11:29

Tak snad to bude alespoň nelegální zbraň, nebo se sám budu divit, jak mohl mít zbroják. Pánové, možná se pletu, ale drtivá většina z vás by prostě manželku nezastřelila, i kdyby bůhví co. Protože máte nějakou výchovu a něco v hlavě.

Uživatelský avatar
P.V.
Příspěvky: 1298

Příspěvek#17 » pát 12. črc 2019, 11:40

Byla legální... Ale to ještě D nevylučuje.

https://www.novinky.cz/krimi/510286-zen ... razdy.html

a mimo jiné " muž, který je známou rychnovskou figurou a bývalý novinář, střelil z bezprostřední blízkosti do hlavy"

Zajímalo by mě v jakém smyslu byl "známou figurou"... Aby zas nevylezlo, že to byl magor podobně jako v případě UH (vím, tam to na sebe brala manželka) a nikdo s tím, že ZP nic nedělal...



Mickhesh
Příspěvky: 111

Příspěvek#18 » pát 12. črc 2019, 13:02

Dnes v Olomouci 3 mrtvý při autonehodě.. myslíte si že to zpřísní nebo nějak poškodí získávání řidičáků nebo snad vyžene policii z kanclu ven? Nebo se snad dají kvoty na počet aut? Tuším že ne..

Uživatelský avatar
Sud
Příspěvky: 795

Příspěvek#19 » pát 12. črc 2019, 14:08

Nejsem žádnej provokatér. Jsem držitel ZP a několika zbraní. S jistým odstupem se mi ale zdá, že získat ZP je stejně "složité" jako získat řidičák. Přijde vám, že dostat řidičák je super náročný? Hlavně když ho vlastní přes 6 000 000 lidí? Přípravě ke zkouškám ke zbrojáku jsem věnoval podobný čas jako k přípravě ke zkouškám k řidičáku. Jestli to ale má být přísnější nebo ne, řešit nechci.

Policie tě prověřuje podle výpisu z Rejstříku trestů. To, že ho máš čistý, nemusí nezbytně znamenat, že jsi v pohodě. Klidně to může znamenat, že jsi ještě neměl dost času ho něčím naplnit.

Jistý filtr by měl být i doktor, který by měl při podezření posílat lidi na psycho testy. Děje se to? Asi moc ne. Mám pár kámošů, kteří mají zbroják i zbraň a podle mě k tomu nejsou psychicky absolutně způsobilí (když někomu vyhrožuješ v hospodě po vypití 3 piv ze srandy nabitou zbraní, není to OK).

Jaký další mechanismu zajišťuje to prověření a zodpovědnost? Co všechno jste museli udělat vy pro získání ZP a NP?

Samozřejmě, že nechci žádný zpřísnění a už vůbec ne zákaz držení zbraní nebo něco podobného. Ale argumenty, že získat ZP je složité a když už ho získáš, tak je téměř zaručeno, že je daná osoba spolehlivá a zodpovědná (jak píše sedmej), to je fakt slabota, která před širokou veřejností prostě neobstojí.

Nevím proč je tak těžké pro lidi, zejména z komunity střelců si přiznat, že se mezi námi pohybují i magoři, kteří evidentně žádnou zbraň prostě vlastnit nemají a i přesto tím "systémem" prošli. A i když jich je podstatně méně, tak kategorické popírání toho, že to tak není, je prostě blbost.

Podívejte se jenom na to, co jezdí dneska po silnicích. A přitom by se dalo tvrdit, že získat ŘP je taky složité a že držitelé ŘP jsou prověření a zodpovědní, protože prošli lékařskou prohlídkou, kurzem v autoškole a závěrečnou zkouškou - to asi nefunguje co?

Nechtěl jsem rozvířit emoce. Tomu co napsal sedmej jsem se ale musel vážně zasmát. Tenhle svůj "rozbor" bych si mimo komunitu střelců nedovolil ventilovat. Abych právě ještě nepodpořil to negativní světlo, co na nás padá. Jen mě mrzí, že si jako střelci neumíme sáhnout na vlastní svědomí a přiznat si, že ten vysněný mechanismu prověřování a zodpovědnosti nefunguje úplně tak, jak by právě zodpovědní majitelé zbraní chtěli. Toť vše

Edit: Už jen ty 2 reakce a oslovení magor a kkt naznačují, že i vy budete trochu horký hlavy ;-) A to byl jen malý příspěvek na internetu. Co pak třeba situace, kdy tě někdo v reálu vytočí do běla a ty bys mu nejradši zakroutil krkem... a náhodou máš po ruce zbraň... Ještě jsem pořád magor a kkt nebo už to začínáš trochu vidět i z mého úhlu pohledu?

Uživatelský avatar
Quirinus
Příspěvky: 346

Příspěvek#20 » pát 12. črc 2019, 14:21

Sud píše:
Jistý filtr by měl být i doktor, který by měl při podezření posílat lidi na psycho testy. Děje se to? Asi moc ne. Mám pár kámošů, kteří mají zbroják i zbraň a podle mě k tomu nejsou psychicky absolutně způsobilí (když někomu vyhrožuješ v hospodě po vypití 3 piv ze srandy nabitou zbraní, není to OK).

Jaký další mechanismu zajišťuje to prověření a zodpovědnost? Co všechno jste museli udělat vy pro získání ZP a NP?


Tím filtrem a mechanismem pro prověření zodpovědnosti jsi i ty sám a přesně tady jsi selhal, tak jako v každém i sebedokonalejším mechanismu selhávají jiní lidé. Pokud je pravda co píšeš, měl ses okamžitě postarat o to, aby ten člověk už ZP neměl.

Dokud si každý sám nepřizná díl spoluodpovědnosti a bude jen spoléhat na systém/policii/doktory, tak to nikdy nebude fungovat dobře.

Uživatelský avatar
Sud
Příspěvky: 795

Příspěvek#21 » pát 12. črc 2019, 14:27

Ano, máš pravdu. Selhal. Ale do té doby, než to udělal, byl považován za prověřeného a zodpovědného že?

Uživatelský avatar
kolombo
Příspěvky: 2221

Příspěvek#22 » pát 12. črc 2019, 14:30

Pokud jsi svědkem trestného činu, kdy někdo někomu vyhrožuje zbraní, tak to máš hlásit na Policii a ne na internetovém fóru.

A to, že Ti někdo napíše, že jsi mamlas, co píše hlouposti, tak to určitě neznamená, že bude střílet ...

Uživatelský avatar
Quirinus
Příspěvky: 346

Příspěvek#23 » pát 12. črc 2019, 14:35

Sud: Dokud tu nebude fungovat něco jako ve filmu Minority Report, že pachatele TČ seberou ještě dříve, než čin stihne spáchat, tak to tak bude vždy. Dokud nic nespácháš, budeš čistý. To ale nic nemění na tom, že není třeba čekat na velký průser, ale je nutné nebýt lhostejný k náznakům, které mohou velkému průseru předcházet (nezodpovědné chování, výtržnictví, znaky rozvíjející se psychické nemoci, atd.).

Uživatelský avatar
Sud
Příspěvky: 795

Příspěvek#24 » pát 12. črc 2019, 14:37

Nebyl jsem svědkem. Odešel jsem dřív, než k tomu došlo. Druhý den to vyprávěl zbytek osazenstva, co tam zůstal.

Co konkrétně z toho je hloupost? Taky jsem nikde nepsal, že kvůli tomu, že mi někdo napíše magore apod. bude střílet. Jen jsem tím chtěl naznačit jaká je reakce na jistý podnět. Představ si, že ten podnět bude o hodně silnější a bude trvat nějakou dobu...

Každému z nás občas bouchnou nervy i držiteli ZP a pak to může samozřejmě dopadnout blbě.

Uživatelský avatar
Sud
Příspěvky: 795

Příspěvek#25 » pát 12. črc 2019, 14:43

Quirinus: Samozřejmě. Celá myšlenka, kterou jsem chtěl vyjádřit svým prvním příspěvkem byla to, že obhajoba střelecké komunity slovy.

"Získat ZP je složité a majitelé ZP jsou prověření a zodpovědní" a " Omlouváme se za toto politování hodné nedopatření, ke kterému dochází maximálně třikrát za deset let!"

Prostě není pravda.

Uvědomme si prosím, že mezi námi byli, jsou a budou lidi, kteří nám to budou kazit. Co s tím? Nic, prostě k tomu občas dojde, tak to prostě je. Stejně jako když občas někdo najede na dálnici v protisměru nebo někoho sejme, když je ožralej nebo sjetej.



mobil-man
Příspěvky: 844

Příspěvek#26 » pát 12. črc 2019, 14:56

2Sud: Vcelku souhlasím. Všude se najdou magoři, jen poměr mezi střelci je dle mého mínění výrazně nižší.
Přestože víme, že mezi střelci jsou magoři, nedomnívám se, že by jejich eliminaci měly řešit plošné psychotesty. Ty totiž zase jen eliminují zlomek % (možná), ale zatíží 100 %. Je to podobné jako v případě řidičáku. Psychotesty také dělají pouze řidiči velkých potenciálně nebezpečných aut, u kterých se předpokládá, že jsou v provozu více času. Je to o proporcionalitě řešení...

Uživatelský avatar
Sedmej
Příspěvky: 1859

Příspěvek#27 » pát 12. črc 2019, 15:11

Sud: Ja to myslel ironicky. Myslim si, ze opatrit si legalne zbran neni tak slozite, jak se obcas tvrdi. Stejne tak si myslim, ze legalne maji zbrane i posuci, kteri by je mit nemeli.
Naposledy upravil(a) Sedmej dne pát 12. črc 2019, 15:31, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
jezekif
Příspěvky: 1550

Příspěvek#28 » pát 12. črc 2019, 15:18

Sud píše:Uvědomme si prosím, že mezi námi byli, jsou a budou lidi, kteří nám to budou kazit. Co s tím?


Nejlepší bude, tu skutečnost uznat, s tím, že síto je nastaveno rozumně a dostatečně přísně, protože i v jiných oblastech života dochází i přes regulaci k tragickým událostem a dokonce i v mnohem větší míře než se zbraněmi. (Auta, občanské konflikty bez palných zbraní, železnice, kola, psi a další zvířata...) Zkrátka dosáhnout na nulu mimořádných událostí za normálních podmínek nelze.
Edit: Sedmej, u poslední věty jsi se koukal do zrcadla? :D



kk
Příspěvky: 1005

Příspěvek#29 » pát 12. črc 2019, 15:41

Sud: kdyz bych mel strilet kazdeho kdo me urazi nebo nasere, to by bylo skore uz ... naopak, co ma clovek ZP a zbran u sebe, tak nejak ho takove veci nechavaj vice v klidu, alespon u me. Protoze si uvedomuje nasledky. Proste nad tim mavnes rukou, myslis si neco o idiotovi a neresis to.

Uživatelský avatar
Sud
Příspěvky: 795

Příspěvek#30 » pát 12. črc 2019, 15:47

Sedmej: pokud to byla ironie, tak se omlouvám. Nepochopil jsem to :-/

Jezekif: Naprosto souhlasím. Tohle si ale musíme uvědomit všichni, střelci i nestřelci. Nebo aspoň většina z nás

Mobil-man: ano, souhlasím. Psychotesty ani přísnější pravidla to určitě neeliminují

kk: no evidentně to u všech nefunguje :-D

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 hostů