Střelba v Kostelci.

Události se zbraní, případy nutné obrany a krajní nouze, soudy
Uživatelský avatar
Sedmej
Příspěvky: 1859

Příspěvek#31 » pát 12. črc 2019, 15:54

Sud: Nic se nestalo. Za me mas jinak pravdu s tim co tu pises.

Uživatelský avatar
audis
Příspěvky: 2967

Příspěvek#32 » pát 12. črc 2019, 16:27

Podle mě penetrace idiotu ve společnosti je u nás stejná jako v Americe. Tam idiot vystrili několik lidí naráz dle infa v českých novinách 3x ročně.
Země / Počet obyvatel / případů ročně / počet případů na 1 mil obyvatelé za 10 let
USA / 300 mil / 3 / 0,1
ČR / 10 mil / 0,1 (Uherský Brod) / 1 (třeba jeden za deset let ten Uherský Brod) .

Takže mi vyšlo, že v Čechách je 10x větší šance že magor vykosi víc lidí najednou. Můžu se mýlit počty případů v Americe. Nicméně rozdíl je jen jeden řád mém rychlém výpočtu. Takže penetrace idiotu ve společnosti není zas tak rozdílná po světě. Jinak řečeno v ČR penetrace idiotů není mimo normál.

Uživatelský avatar
Letec 12
Příspěvky: 2415

Příspěvek#33 » pát 12. črc 2019, 16:58

Audis: bohužel jsi mimo.

V USA je několik důvodů proč jsou u nich střelby tak časté. Jednak, až na výjimky nemají tak podrobný systém kriterií jako u nás, který by prováděl síto komu zbraň prodat a komu ne a soukromě můžeš prodat zbraň komu chceš bez ověření a bez nahlášení státu. S tím souvisí závažnější skutečnost a to minimální, nebo nulová péče o psychicky nemocné jedince. U nás jsou díky státem placenému zdravotnictví psychicky vyšinutí jedinci léčeni a díky zákonnému omezení nemají ke zbrani přístup.
Naproti tomu v USA běhají po ulici a čeká se až spáchají trestný čin, následně jsou zavřeni do vězení a tím jejich svobodný život skončil. Takže ano u nich běhá v běžné populaci víc vyšinutých lidí než u nás.

Druhá věc je, že v USA je ročně, mimo sebevražd zabito 10 000 lidí z toho 1000 má na svědomí policie. U nás jsou i po přepočtu na 100 000 obyvatel ta čísla mnohem menší. Neplatí tedy tvé odhady počty.

Uživatelský avatar
kolombo
Příspěvky: 2221

Příspěvek#34 » pát 12. črc 2019, 17:22

Já myslím, že by k tomu patřil titulek: "Novináři střílí lidi"

Pak to bude, konečně, objektivní :-D

Uživatelský avatar
Letec 12
Příspěvky: 2415

Příspěvek#35 » pát 12. črc 2019, 18:18

:lol: Konečně objektivní titulek



JoeBiden
Příspěvky: 77

Příspěvek#36 » pát 12. črc 2019, 22:10

Vražednost v ČR je teď 0,8. Vražednost bělochů evropského původu v USA (tedy spáchané vraždy, nikoliv oběti) je 1,5 - 2,0. V ČR byla taková vražednost kolem roku 2000.

Uživatelský avatar
genu
Příspěvky: 1206

Příspěvek#37 » pát 12. črc 2019, 23:04

V roce 2016 bylo v ČR spácháno podle § 140 (pouze kategorie "motivace osobními vztahy" ... těch kategorií je daleko víc) 69 vražd.
Z toho 4x legální zbraní B.
Z toho 1x nelegální zbraní B.
Z toho 6x chladná zbraň (bodná, sečná)
Z toho 42x "jako zbraň použit jiný předmět" (dopravní prostředek, nůž, sekera, ....)
Zdroj: https://www.policie.cz/clanek/trestne-c ... 97573.aspx druhá příloha 2b

V každé jakékoliv skupině lidí (jakkoliv provvěřených) se vyskytne vždy určité procento, kteří "selžou". Jsme prostě jenom lidi, ne stroje.

Mě spíš děsí kdo všechno dostane řidičák a pak se klidně stanete obětí "dvoutunového projektilu".
Lidi mají řidičák, aby bylo oprávnění řídit, ale stejně se jezdí bez ŘP, nebo s ŘP, ale pod vlivem alkoholu, drog, nepřiměřenou rychlostí, atd ... a řeší se to? Budou se zabavovat auta?
Autem je každoročně zabito 100x víc lidí, než střelnou zbraní.



Golem
Příspěvky: 489

Příspěvek#38 » pát 12. črc 2019, 23:43

Co se "vražednosti" jednotlivých etnik v USA týká, tak k tomu existují a jsou volně dostupná data na stránkách vlády USA, ale odsud byl můj příspěvek zmizen... Tak třeba příště, v lepších časech...

Uživatelský avatar
tomasek
Příspěvky: 424

Příspěvek#39 » ned 14. črc 2019, 15:26




T.waroh
Příspěvky: 4

Příspěvek#40 » ned 14. črc 2019, 20:34

Ano,taky si myslím,že získat ZP,NP,zbraň je příliš jednoduché.Test jsem udělal za 12 min.,ustní velmi jednoduché,praktické na deset metrů z krátké formalita.Doktorka udělila štempl,nikdy jsem nic neproved,takže formalita.Kdybych měl tvořit mantinely pro získání práva držet,nosit zbraň ,zpřísnil bych.Hlavně bych kladl důraz na elementární znalost Nutné Obrany,a Krajní nouze.Myslím si,že většina držitelů zbraně ve vetšině případů neví a pramálo se v této problematice czela orientuje,včetně mne.



JoeBiden
Příspěvky: 77

Příspěvek#41 » ned 14. črc 2019, 21:13

Ano, udělat si ZP je příliš jednoduché a proto ho má jen 7 % dospělé mužské populace. I přes obecnou zálibu mužů ve zbraních (v zemích s méně restriktivní legislativou jsou to desítky procent). Jde tedy o očividný nesmysl. Udělat si a udržet ZP je pro člověka s IQ kolem 85 (a tito páchají většinu veřejného násilí) představu velmi náročný úkol.



Phoenix
Příspěvky: 291

Příspěvek#42 » pon 15. črc 2019, 02:49

Re T.waroh , ještě řekni,že jsi se ty písemné testy nemusel ani učit...No já myslím že musel a dost :P No znám pár jedinců co ty písemné testy neudělali a nejsou to zrovna nevzdělanci.. Ono se to také dělá jinak někomu ,pro koho je to léta koníček a v daném oboru se orientuje a někomu kdo o tom nemá pojem..Já osobně bych kdyžtak kladl důraz na dril, viz bezpečná manipulace a povinná střelba z více druhů zbraní(pro spestření) ;) ... Krajní nouze a nutná obrana jsou pojmy které má znát(jejich obsah,alespoň základy) každý občan,nehledě na to, zda má či nemá zbroják!!! Bránit se dá přece různě a ten zákon platí pro každého!!! 8-)



Střelec
Příspěvky: 1648

Příspěvek#43 » pon 15. črc 2019, 07:56

Já si myslím, že dnes je získat ZP mnohem obtížnější než dřív. Otec mi vyprávěl, jak dělal ZP hned po revoluci (rozdali všem stejné propisky s tím, že přesně takovou bude komisař opravovat, udělali všichni na 100%). Já dělal prvně jednu skupinu před cca 10lety, byly rozdány testy, komisař šel pryč a jak to dopadlo, odvoďte si sami), před pár lety jsem rozšiřoval. A úplně jiná situace, testy i zkoušky pod dozorem PČR, člověk, co se dostával na odpovědi byl několikrát upozorněn a pak vyhozen. Opisování neexistovalo. Odbornou část všichni taky neudělali. Přitom, když jsem dělal poprvé, prošli i ti, co netrefili terč. Komisař řekl, že u něj nikdy nikdo nevyletěl.
Stejně tak u myslivců, dnes má na honu kazdyrstrach si dát panáka, protože hrozí kontrola (aspoň u nás ve sdružení), jako děcko, když jsem dělal honce, tak se chlastalo normálně, ještě dřív, před revolucí bylo paradoxně mnohem lehčí získat brokovnici než dnes. Otec, mimochodem celoživotní abstinent, vzpomínal, jak nebylo nezvyklé, že se myslivec ožral jako prase na honu, v poli ztratil flintu a ta se našla při žních nebo jak opilí myslivci na náměstí stříleli po sochách kolem kostela. Tehdy stačilo k získání brokovnice mít jen lovecký lístek tuším. Dokonce otec mele spolu s dědou napsánu jednu flintu pro oba zároveň.

Čili, dnes je filtr důkladnější a za to můžeme byt my střelci a i myslivci rádi.

A samozřejmě, všude jsou magoři, i mezi náma, problém je, že mnohým psychopatům to docela pálí a není pro ne problém ZP udělat a třeba i obelstít psychotesty, ostatně si vemte, jaké je zastoupení psychopatů na vedoucích pozicích ve firmách apod., to by nemohli dělat úplně hloupí lidi.

Uživatelský avatar
Arc
Příspěvky: 543

Příspěvek#44 » pon 15. črc 2019, 18:51

Sme trochu off-topic, ale... tí, čo tvrdia, že získať ZP je príliš jednoduché zabúdajú na to, že sa skúma prakticky celý doterajší život človeka. A dosť podrobne.

Ako doklad že človek nie je pre spoločnosť nebezpečný je celý jeho doterajší slušný život, bez nadmerného užívania alkoholu, drog a bez kriminálnej minulosti.

Ako doklad že človek je intelektuálne aspoň dostatočne vyzretý a že zvláda základy relevantných predpisov slúži skúška.

Že sa človek omylom nezastrelí je praktická časť.

Jasne že sa to môže zdať niekomu príliš ľahké. Keď je človek celý život slušný, lustráciou prejde ako nič. Keď je dostatočne mentálne zrelý a prešiel aspoň maturitou, 500 otázok a bezpečná manipulácia je nič.

Lenže toto je ľahké pre slušného, zrelého človeka. Takýto ľudia zbrane mať môžu, ich vyradenie nie je žiadúce. Ale nie je to ľahké pre nevzdelaných, násilných ľudí s pestrou minulosťou čo nie sú ochotní / nedokážu sa nič poriadne naučiť. Týchto to vyradí a to je presne účelom. Proste násilnícky magor nebude celý život slušný len aby dostal kvér a potom to mohol rozbaliť, smažka sa nebude učiť bezpečnú manipuláciu a bifliť otázky, a už vôbec na to nedá toľko peňazí a času.

Za mňa by som skúšku sprísnil, v praktickej by som chcel vidieť aj revolver a pumpovaciu brokovnicu či zbraň s otvoreným mechanizmom záveru. Nastrieľať viac by tiež nebolo na škodu. Toto ale nie je preto, že je skúška príliš ľahká, ale že jej nastavenie nie je podľa mňa optimálne z iných dôvodov, ktoré by už boli double off topic.

Účelom skúšky (a lustrácie) je vyradiť tých, v rukách ktorých by boli zbrane nebezpečné im alebo ostatným. A to skúška robí dobre a určite nie príliš ľahko. Slušnému rozumnému človeku sa to však zdať môže, pamätajte ale že toto je človek ktorý má filtrom prejsť.

Uživatelský avatar
genu
Příspěvky: 1206

Příspěvek#45 » pon 15. črc 2019, 21:42

Muže a ženu ve středním věku našla o víkendu policie v jednom z teplických bytů. Podle informací Deníku šlo zřejmě o vraždu a sebevraždu.

Těla byla nalezena v jednom z bytů na sídlišti ve čtvrti Prosetice. List uvedl, že muž zřejmě nejprve ubodal ženu a pak stejným nožem i sebe. Motiv není znám.
https://www.novinky.cz/krimi/510532-v-b ... mrtve.html

Nůž ..... a ticho po pěšině ......

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 hostů