"Sucasti zbrane" a ZP



thesixtyeight
Příspěvky: 2

Příspěvek#1 » ned 4. lis 2018, 17:38

Zdravim,

Chcem sa opytat ci niekto nevie ako je to s vlastnenim "sucasti" zbrane (sucast zbrane podla Slovenskeho zakona o zbraniach sa rozumie napr telo zbrane, hlaven a pod...) Telo zbrane sa nepovazuje ako "hlavna cast" zbrane.
Snazil som sa v zakonniku nieco najst, no nikde sa nepise nic o vlastneni sucasti zbrane, pise sa len o vlastneni zbrane samotnej a podla toho co som vycital, sucast zbrane sa nepovazuje za zbran. Ide o to ze v Nemecku som nasiel telo nejakej napodobeniny AK-47(v DE myslim znehodnocuju len hlavne, zavery a spustove mechanizmy, telo by malo byt v povodnom stave) za par eur tak by som si to dal rad doviezt.
Zbrojny preukaz nemam.
Tipujem ze velmi podobny zakon bude aj v CR tak preto sa pytam aj tu na Ceskom fore :)

Vdaka!

Uživatelský avatar
P.V.
Příspěvky: 1299

Příspěvek#2 » ned 4. lis 2018, 17:47

V ČR potřebuješ např. na hlaveň samostatný průkaz.



thesixtyeight
Příspěvky: 2

Příspěvek#3 » ned 4. lis 2018, 17:51

hlaven sice spada do kategorie "sucast" zbrane a zaroven aj "hlavna cast zbrane" no telo spada len do "sucast" zbrane...
taktiez by my zaujimalo ked ma niekto znehodnotenu hlaven, potrebuje to tiez registrovat na policii?

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4570

Příspěvek#4 » ned 4. lis 2018, 17:56

Na hlavní část zbraně potřebuješ to samé, co na celou zbraň. Hlavní části jsou vyjmenované v příloze zákona o zbraních. Nemotej dohromady český a slovenský zákon. To jsou dvě odlišné věci.

Uživatelský avatar
MM
Příspěvky: 1150

Příspěvek#5 » ned 4. lis 2018, 23:41

Nie som odbornik na SK zakon o strelnych zbraniach a strelive, ale citajuc :

§ 2 Vymedzenie niektorých pojmov
(1) Na účely tohto zákona sa rozumie
a) zbraňou prenosné zariadenie, ktoré vystreľuje, je konštruované alebo môže byť upravené tak, aby vystreľovalo strelu, a ktorého princípom funkcie je okamžité uvoľnenie energie pri výstrele; za zbraň sa považuje aj jej hlavná časť, súčasť zbrane, replika zbrane a napodobenina zbrane,
b) hlavnou časťou zbrane hlaveň, nábojová komora, vložná hlaveň, valec revolvera, záver, ktoré sú ako oddelené predmety zahrnuté do kategórie zbraní, na ktoré sú alebo majú byť namontované,
c) súčasťou zbrane prvok alebo náhradný diel osobitne skonštruovaný pre zbraň a podstatný pre jej funkciu vrátane hlavne, rámu, tela, záveru, puzdra záveru alebo valca revolvera, závorníka a akéhokoľvek zariadenia určeného alebo upraveného na tlmenie zvuku vyvolaného výstrelom zo zbrane,
...


Tam je to pisane myslim dost jasne. Dovody delenia na hlavnu cast a sucast v SK zakone si nastuduj pripadne over na SK fore. Kazdopadne si v Nemecku kupou "freier Teilesatz" a dotiahnutim ci uz do CZ alebo SK koledujes o pruser. Rovnako ako kupou "deko" zbrane ktora v Nemecku sice je uradne znehodnotena, ale to znehodnotenie nezodpoveda ani CZ ani SK predpisom.



no107064
Příspěvky: 6

Příspěvek#6 » pon 15. črc 2019, 11:55

Jen tak mě napadlo, mám AR15 z USA, kde je zvykem, že jedinný výrobní číslo je jen na Lower receiveru a nikde jinde. Pak samozdřejmě zkušební značka na hlavni.
- kdybych si objednal upper receiver z USA musím ho hlásit na policii, když nemá výrobní číslo...?
- stejné u závěru, nikde jsem nenašel výrobní číslo...
- kdybych si objednal hlaveň, tak jako hlavní část zbraně ji musím hlásit na policii + teda asi ověření zkušebnou ať už já nebo přes nějakou firmu (nevím jak to chodí, nikdy jsem nedělal), jak by policie vystavila průkaz na hlaveň, která nemá čísto? Nebo není tam něco takového, že pokud bych si objednal z usa třeba tu hlaveň jako samostatnou část, tak by tato hlaveň měla svoje vyražené číslo?



Střelec
Příspěvky: 1667

Příspěvek#7 » úte 16. črc 2019, 09:43

Mě někdy přijde, že si tu lidi dělají prdel.

Ale jo, objednej si upper receiver z USA a pak napiš, jak to šlo.



SC1
Příspěvky: 367

Příspěvek#8 » stř 17. črc 2019, 12:33

No ten dotaz byl sice hodně za čárou, ale přiměl mě si ze zvědavosti vyhledat, na kolika místech se v ZoZ řeší výrobní číslo a jestli je vlastně nutné mít hlavní části zbraně opatřené v. č. Nenašel jsem to tam, ale může to řešit jiný předpis... Jak to teda je? Hlavní část kupovaná samostatně se přeci musí přihlásit jako zbraň a kdyby na PZ nebylo uvedeno v. č., platil by pro všechny kusy daného typového provedení :).



no107064
Příspěvky: 6

Příspěvek#9 » stř 17. črc 2019, 13:29

No takže by se muselo, ok
Každopádně je pak spíš komické, myslím, že je to i na YT kde borec zkouší z kuličkovky s hliníkovým upper i lower receiverem zda to pasuje a pasuje a funguje ... a pak zjisti, zda je to na reálnou zbraň, nebo z nějaké lepší kuličkovky, když to nemá ani právě to číslo.

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4570

Příspěvek#10 » stř 17. črc 2019, 19:02

Sc1 : Je to taková specialita amerických zbraní mít číslo např jen na těle pistole. Jak by se řešil nákup třeba jiné hlavně fakt nevím. A myslím, že ti to ani policisti předem neřeknou. Kde všude má být číslo zbraně zákon neřeší.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: iloveguns, kolemjdoucí a 20 hostů