Čištění zbraní

Co jinam nepatří...
Uživatelský avatar
Shirako
Příspěvky: 212

Příspěvek#1066 » pon 3. čer 2019, 12:43

Mám TetraGun čistič a mazivo. Používám na Walthra PPQ. Čistím po cca 500 ranách (tedy jednou měsíčně) a za rok co je mám -> tedy cca 5000 nábojů a pořád my ten čistící sprej a flaštička s olejem ani zdaleka nedošly (nevyčerpal jsem snad ani půlku). Jediné co kupuji často je stlačený vzduch, ale tím čistím i další techniku a vytěráky mám z Ali za 1€ 100ks (nebo podobná směšná cena). Takže v nábojích 50000 v nábojích mám cca 2000 náklady na čištění. Takže, nevím, jestli se tady vůbec vyplatí přemýšlet jestli se dá ušetřit, pokud nebudeš střílet tak jako kolega nade mnou, každý den :)



Danny_Z
Příspěvky: 88

Příspěvek#1067 » úte 18. čer 2019, 19:12

Jak doporučujete odstranit připečené spaliny (takové ty černé skvrny) na vnějším prstenci ústí hlavně? U vz. 58 se to vytvořilo pod krytem závitu, který jsem předtím nesundaval. Nemusím se bát to odstranit rozpouštědlem na zbraně (mám např. MC 7 od shooters choice) a mosazným kartáčkem? Nepoškodím tím vývrt, když to budu drhnout?



Indian
Příspěvky: 1427

Příspěvek#1068 » úte 18. čer 2019, 19:43

Používám Brunox, mosazný kartáček a protahování trn a bavlněné pačky na vytření hlavně. SFP9 S tím čistím až se mi chce. Střílím cca 800 měsíčně. Teď jsem čistil po 2 měsících... Vše bez problémů a bez poskvrnky. Faktem ovšem je, že kvalita opracování zbraně při výrobě taky hraje roli. SFP9 po cca 2000 ranách se mi čistila líp než G43 po cca 100 ranách...



Danny_Z
Příspěvky: 88

Příspěvek#1069 » stř 19. čer 2019, 07:13

Indian píše:Používám Brunox, mosazný kartáček a protahování trn a bavlněné pačky na vytření hlavně. SFP9 S tím čistím až se mi chce. Střílím cca 800 měsíčně. Teď jsem čistil po 2 měsících... Vše bez problémů a bez poskvrnky. Faktem ovšem je, že kvalita opracování zbraně při výrobě taky hraje roli. SFP9 po cca 2000 ranách se mi čistila líp než G43 po cca 100 ranách...

Ale to popisujete čištění samotného vývrtu, nebo ne? Mně jde o připečené zbytky na prstenci na kraji hlavně u ústí, ne o vývrt samotný - ten samozřejmě čistím pravidelně kartáčkem nebo hadem...



Indian
Příspěvky: 1427

Příspěvek#1070 » stř 19. čer 2019, 07:37

Na spečené zbytky karbonu bych použil úzkou dřevěnou špachtličku, jakou třeba používají umělečtí sochaři a malíři (a nebo seříznutou tlustou špejli). Plus třeba ten mnou zmíněný Brunox. Ten jednak čistí, ale neodmašťuje. A dřevo tomu nemůže ublížit ze žádné strany.



kosatka444
Příspěvky: 161

Příspěvek#1071 » stř 19. čer 2019, 07:56

Ono i stačí nastříkat WD-40 nechat asi čtvrt hodinky působit a pak vytřít, mám i z houbiček na nábobí vytrhané tu hrubé zbytky které nastříhám a pak přes stará drátěný vytěrák a nebo i rukou vytřu jak pístovou komoru atd, pořád to mám čisté a používám to přes dvacet let a nikde sem neměl problém že by nešlo něco vyčistit



Indian
Příspěvky: 1427

Příspěvek#1072 » stř 19. čer 2019, 08:02

Jinak - to co jsem psal o kvalitě opracování povrchu částí zbraně, to platilo pro celého Hecklera, závěr samozřejmě taky. Ta špína z toho jde opravdu lehce už i na sucho, určitě o poznání lehčejí než z Glocku 43, který také mám. Holt je to i o ceně zbraně. Lepší povrchy jsou pracnější na výrobu.
No a lauf nechávám vystříkaný po celou dobu, co čistím závěr... A až potom ho vykartáčuju a protáhnu...



Golem
Příspěvky: 489

Příspěvek#1073 » stř 19. čer 2019, 16:03

Danny_Z píše:Jak doporučujete odstranit připečené spaliny (takové ty černé skvrny) na vnějším prstenci ústí hlavně? U vz. 58 se to vytvořilo pod krytem závitu, který jsem předtím nesundaval. Nemusím se bát to odstranit rozpouštědlem na zbraně (mám např. MC 7 od shooters choice) a mosazným kartáčkem? Nepoškodím tím vývrt, když to budu drhnout?

Nemusíš se bát. Jenom si magnetem zkontroluj, že ten kartáč není jenom pomosazená ocel. A příště už ten kryt závitu sundavej a čisti to pořádně, obzvlášť jestli používáš zcivilněné vojenské náboje. Chromovaný je jenom vývrt, pokud používáš vojenské střelivo, nejspíš pod těmi černými nánosy najdeš rez.



scink
Příspěvky: 167

Příspěvek#1074 » stř 17. črc 2019, 14:48

mihlit píše:Tam je ale furt jeden podstatný rozdíl. Motorové oleje nejsou jen olej, mají aditiva, aby bránily usazování karbonu, rozpouštěly ho a další. No a přesně to samé se týká i zplodin při střelbě. To je jeden z těch důvodů, proč se motorové oleje doporučují. Protože netřeba utrácet za drahé speciální vodičky s aditivama, když motorový olej je má v sobě taky. Ložiskový olej ale nejspíš ne, i když stačit na mazání bude patrně taky.


Tak nevím čeho se držet, na
https://mobile.facebook.com/armorum.cz/ ... gle.com%2F
Se před použitím motorového oleje varuje, resp. kde je pravda?



RK
Příspěvky: 60

Příspěvek#1075 » stř 17. črc 2019, 15:11

Čo vlastne chceš mazať ? Mne stačí 1 kvapka oleja “nezamienať za čistič ako je wd a pod” na celu zbraň .
Ako prvé si rozdeľ čistenie na zbrane na čistiace tie čistia a oleje tie mažú . Je skoro jedno aký olej použiješ ak nechceš konzervovať na dlhu dobu.Po pár stovkách ránach keď rozoberiem zbraň na čistenie je olej skoro všade a to používam max 1 kvapku na celu zbraň :)

Uživatelský avatar
morho
Příspěvky: 696

Příspěvek#1076 » stř 17. črc 2019, 18:46

scink píše:https://mobile.facebook.com/armorum.cz/posts/487613371443456?_rdc=1&_rdr&refsrc=http%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
Se před použitím motorového oleje varuje, resp. kde je pravda?


Když pominu tu radu nelít olej do vývrtu :lol: , tak se mi ty tvrzení nezdají...
- motorový olej se setře, a "speciální" ne? Neveřím, že na otírání je nějakej olej víc testovanej než motorovej. Dostal jsem ke zbrani "gun oil" s nálepkou sig sauer, mizel rychleji než ten co bere moje auto (0W30 longlife).
- že jsou teploty plynů co jdou na píst příliš pro motorový olej? No já nevím, ve válci benzínovýho motoru to hoří 2500 stupňů, hořící střelnej prach má 2400..



koudak
Příspěvky: 328

Příspěvek#1077 » stř 17. črc 2019, 18:58

U mazani v podstate existujou 2 skoly toho jak by zbran mela fungovat. Na mokro nebo na sucho (na sucho samozrejme neznamena, ze to nemazeme vubec).
Ja osobne zastavam spis tu sussi cestu. Vsechny mista kde se kov otira o kov je treba mazat. Jednoducha logika a ta analogie s motorem mne prijde spravna. Jednotlive casti co to potrebuji pak zustavaji zlehka mastne od napr ballistolu (nahradte si svym ekvivalentem :) ). Nemam to tak, ze jsou vylozene mokre nebo z nich kape olej (to by byla ta mokra cesta).
Vyjimku delam u vnitrku hlavne kde (hlavne u AR) vytiram do sucha. Jednak pokud tam zbyde horlava latka tak po prvnich par vystrelech tam stejne nebude a nebo v horsim pripade se pripece do vyvrtu a potom to od tam dostanu jenom tezko (u pistole, kde je hlaven podstatne kratsi a vetsinou i sirsi, je tohle samozrejme jednodussi).

Pomocnicku jak je zmineno v clanku bych se uplne nebal. Dovnitr hlavne jednoznacne nepatri, vyhnul bych se jim i kolem hlavne obecne. Nicmene napr na raily, po kterych lita zaver pistole bych nemel strach pouzit mazivo s teflonem. Mnohem delsi dobu tam vydrzi a bude fungovat oproti mazivu bez. Konkretne teflon pokud vim tak v oleji pri vysoke teplote (jaka by nastala napr uvnitr hlavne pri vystrelu) na sebe bude vazat vodu a to v hlavni nepotrebujeme. Raily jsou v klidu, tam tak vysoka teplota neni.

Pokud jde o zbrane, tak WDcka bych se osobne nedotknul ani metrovou tyckou. WD neni produkt urceny jako mazivo (i kdyz ho samozrejme v produktove rade maji, ale neni to to co si drtiva vetsina lidi predstavi pod pojmem "WD").

Uživatelský avatar
Din
Příspěvky: 128

Příspěvek#1078 » stř 17. črc 2019, 22:32

Svoje zbraně vždy po střelbě pečlivě čistím, krátké mosazným kartáčkem a dlouhé v současné době boresnakem hned po návratu ze střelnice a pak (léta letoucí) nastříkám do hlavní i na další místa Konkor, nechám hodinku poležet, potom znova protáhnu, vytřu a ve finále prostříknu ,,takzvaně suchým olejem“ CZ FOR GUN. Není to úplně hodně dlouhodobá konzervace zbraní, ale obsah svého trezoru častěji na střelnici protočím, takže není žádný problém… Jak tak procházím diskuzi, asi jsem moc punťa, ale moje zbraně si u mě blahem chrochtají…
Din



Indian
Příspěvky: 1427

Příspěvek#1079 » čtv 18. črc 2019, 13:02

No, zapomněl jsem dodat, že sotva se vrátím ze střelnice domů, tak pokud na to nezapomenu a mám čas, tak protáhnu hlaveň boresnakem na sucho, dokud je případný karbon ještě vlažný. Ale já občas zapomenu a potom to čistím až po další střelnici, nebo po ještě další. Nejsem moc čistič, proto jsem si koupil plastové služební kopyto od HK, aby tohle zacházení vydrželo "bez ztráty desítky". Moje SFP9 už má za sebou možná i víc než 7000 ran a zdá se být sotva zaběhlá i při tomhle zacházení. A když už čistím, tak jsem popsal jak v dřívějších příspěvcích. Ale třeba "domeček" jsem ještě nečistil nikdy, protože u HK to není tak jednoduché ho vyndat a hlavně zase dostat zpět do rámu... Návod k použití nic o čištění "domečku" neříká, tak se držím návodu :-).



koudak
Příspěvky: 328

Příspěvek#1080 » čtv 18. črc 2019, 13:13

Boresnakem protahuju hlavne jeste pred odchodem ze strelnice. Normalni cisteni pak bud ten stejny nebo nasledujici den.
Jinak souhlas, SFP9 to snese a HK to tak i vyrobil, aby se to nemuselo prehanet s cistenim (i kdyz samozrejme na skodu cistit neni :) ). AR se mne zda, ze by mohlo byt haklivejsi tak radsi cistim dukladne.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 10 hostů