Návrhy a diskuze ke změnám pravidel 2020

Moderátor: LOS vedení



martin kovar
Příspěvky: 55

Příspěvek#46 » úte 30. črc 2019, 11:55

Steiner
Máš pravdu že to určují pořadatelé jak budou vyhodnocovat ženy.A tobě připadá spravedlivé srovnávat procenta žen dohromady když ve velké pistoli holky střílí průměrně proti 60 střelcům a v MRI střílí na závodě cca4-5 lidí.proč se tedy nevyhlašuje napříč divizí?Jelikož by holky v MRi neměli žádnou šanci.Takže jsou dnes Malé pistole a MRI nadřazeny velké pistoli.(hlavní divizi)To je opravdu rozumné a spravedlivé:-)Takže je snad lepší to nevyhlašovat nebo vyhlašovat samostatné divize.Dohromady je to naprostý nesmysl.

Uživatelský avatar
Quirinus
Příspěvky: 346

Příspěvek#47 » úte 30. črc 2019, 11:57

Steiner: Já to tak udělal v Čelákovicích, ale i připuštění MZ bylo od ředitele prezentováno jako výjimka, že když už jsem tedy dojel, tak ať si to střelím, ale že příště nutno hlásit a mít domluveno předem. :-/

Uživatelský avatar
jezekif
Příspěvky: 1550

Příspěvek#48 » úte 30. črc 2019, 12:21

Albert píše: ...by se týkalo pouze někoho kdo by vyhrál hnedle 8 závodů a věděl by že pohár už má vyhraný. Netvrdím že se to stát nemůže a samo sebou tak hrozí že pohár bude rozhodnut už v prosinci. ...

Pokud by bylo už jen pár dalších závodů tak ano, ale to by ten vítěz byl stejně nejlepší. V případě, že bude ještě dalších 8 závodů může dojít k plichtě a pak by mohlo být rozhodující umístění v dalších závodech (8x vítěz, třikrát druhý.. protivník jen 8 vítězství - žádné další umístění tak smůla). Zkrátka jde to řešit.



jaramat
Příspěvky: 68

Příspěvek#49 » úte 30. črc 2019, 12:34

martin kovar #43
V diskusi se vyskytlo několik příspěvků ohledně sportovních zbraní, tak jsem na to chtěl reagovat. Jinak laser nepřidává žádnou nadpozemskou výhodu (pár závodů jsem s ním zkusil a žádnou zásadní výhodou mi to nepřineslo, kromě nočních závodů, pravda nejsem tak dobrý střelec).
Jak Pavel správně podotknul, střelba přes mířidla, s laserem nebo s kolimátorem jsou odlišné, a každý způsob má to svoje, Každému vyhovuje něco jiného, zásadní je to nejdřív vyzkoušet a pak teprve hodnotit. Jinak Pavla znám velmi dobře a rozhodně nevyhrává jen proto, že má laser, je to výborný střelec, ať už s laserem nebo bez laseru a zcela oprávněně je v poháru tam kde je.



jaramat
Příspěvky: 68

Příspěvek#50 » úte 30. črc 2019, 12:49

Quirinus #45
Možná dřív jsem měl názor, že kolimátory v losu nechci (byl to z mé strany trochu špatný a ukvapený názor), teď už se na problematiku kolimátorů dívám trochu jinak a jsem klidně pro (holt zkušenost je nepřenosná, mám specifický druh oční vady, nemohu se dívat při míření oběma očima, ale s kolimátorem je to pro mě mnohem lepší a přirozenější způsob měření). Jen nevím jestli si domyslel že povolením kolimátoru bude vedle sebe zase stát G19 s kolimatorem a např. CZ Shadow 2 s kolimatorem... i tak to bude pořád jen a jen o schopnostech střelce.



martin kovar
Příspěvky: 55

Příspěvek#51 » úte 30. črc 2019, 12:52

jaramat
Já nikdy nepsal,že to dává nadpozemskou výhodu.A vůbec netrvrdím,že Pavel je špatný střelec.Jen říkám udělejme stejné podmínky všem střelcům.A proč tedy není povolený kolimátor?Za mě je to naprosto stejný doplněk jako laser.a pokud si myslíš,že lasery nedávají nějakou tu výhodu naproti pevným mířidlům,pak je to tvůj názor a já mám jiný.Jen podotknu,jak už jsem jednou psal,že pokud se jednou povolí kolimátory tak tu budou velice sportovní zbraně a začne z toho být Losoipsc.A pak teprve začne boj jestli neudělat open divizi.Jelikož střelec který nebude mít vymazlené doplnky bude jen težko stíhat lidem se speciálama.



jaramat
Příspěvky: 68

Příspěvek#52 » úte 30. črc 2019, 13:08

Možná jsem to napsal špatně, nemyslím si, že by laser nedával střelci vůbec žádnou výhodu, ale myslím si, že je relativně zanedbatelná (odhaduji cca do 5%), ale možná se mýlím a obdobné to bude, myslím si, že i u kolimátoru. Proto i já říkám, že když je povolený laser, proč by nemohl být povolený i kolimátor?



martin kovar
Příspěvky: 55

Příspěvek#53 » úte 30. črc 2019, 13:19

Tak aspon jsme se malinko sešli,že ta výhoda tam je.A kolik procent to bude na nočním závodě?Sám to neumím odhadnout.



jaramat
Příspěvky: 68

Příspěvek#54 » úte 30. črc 2019, 13:43

Na nočním závodě, alespoň za mně.... jeden noční závod jsem měl rozjetý tak, že by mi to přidalo cca 5 až 10% oproti mému běžnému průměru (než mi došla baterka ve svítilně s laserem a musel jsem to dostřílet s náhradní svítilnou bez laseru), na nočních závodech jsou také lasery mnohem víc k vidění. V denním závodě (s laserem jsem absolvoval 2 pohárové závody) jsem měl obdobné průměry, jako když střílím přes mířidla, nakonec jsem laser prodal, protože mě to s ním nebavilo a přínos byl pro mně minimální. A ne vždy je laser výhodou (i ti co ho mají některé situace a terče řeší a musí řešit přes mířidla, to ale pozná jen ten, kdo to vyzkouší).



Steiner
Příspěvky: 784
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#55 » úte 30. črc 2019, 14:01

martin kovar píše:Steiner
... proč se tedy nevyhlašuje napříč divizí?Jelikož by holky v MRi neměli žádnou šanci.
Protože 5" 16 nábojů versus 2,5" 6 nábojů. To je víc nespravedlivé, než současný systém hodnocení kategorie ženy, který není v pravidlech, ale pořadatelé ho takto akceptují. Až budou v každé divizi startovat nejmíň 3 ženy, tak se to bude dát vyhlašovat jinak. Koneckonců zkus navrhnout jiný způsob a přesvědčit pořadatele, že je lepší. Třeba vyhlásit kategorii ženy jenom v divizi, kde jsou aspoň 3 ženy a ostatní divize ignorovat. Sice jsou to taky ženy ... no a co, ten předchzí způsob byl přece taky nespravedlivej, tak serepes...



jaramat
Příspěvky: 68

Příspěvek#56 » úte 30. črc 2019, 14:13

Ještě ke kolimátorům:
Myslím si, že není zcela objektivní zakládat nezájem o střelbu s kolimátory na podkladě nezájmu střelců při závodech v Čekanicích, kde byla tato divize doplňkově vypsaná (jak uvedl Coffee). Jsem přesvědčený o tom, že řada střelců LOSu si kolimátor nepořídí jen proto, že v LOSu není povolený, v tom smyslu - nebudu přeci investovat do něčeho co nemůžu na závodech používat (nezanedbatelná skupina střelců zcela jistě nestřílí na LOSu tím, co nosí a současně nezanedbatelná skupina střelců LOSu nenosí vůbec).



martin kovar
Příspěvky: 55

Příspěvek#57 » úte 30. črc 2019, 14:21

steiner
Kdyby jsi si to četl celé tak by jsi pochopil,že právě navrhuji aby se hodnotila každá divize samostatně,pokud se sejdou 3 holky.A jestli máš pocit,že ted je to správně tak tvůj názor bohužel nesdílím.



machoh
Příspěvky: 114

Příspěvek#58 » úte 30. črc 2019, 17:54

Albert píše:Mnou navrhovaná změna by vypadala tak, že text ve stávajících pravidlech by zůstal stejný a byl doplněn dodatkem "maximálně však 10 pohárových závodů" (osobně bych se přimlouval i méně, nejlépe 8)…


S touto zmenou by som tiež súhlasil. Strop 10 najlepších výsledkov by znamenal maximálne skóre okrúhlych 1000% :) Ak sa správne nastavia pravidlá o zhode skóre, vôbec nemusí byť o pohári rozhodnuté nejak predčasne. Rozhodovať môže napr. ďalší výsledok až kým nevznikne rozdiel medzi strelcami, vzájomné súboje ako dnes... Možností je určite viac.

Pri pohľade do tohtoročných výsledkov, keby bol limit 10 závodov:
- v Pi sa bojuje až do konca (pri súčasných výsledkoch by sa aj zmenilo poradie v top 3);
- v MPi by sa rozhodovalo najskôr v máji (aj to na základe pravidiel o zhodnom výsledku - čo môže otvoriť priestor na dohru v závere sezóny);
- Re ani MRe by sa pravidlo nedotklo;
- na plný počet výsledkov by si siahlo o 7 ľudí viac v Pi a 1 navyše v MPi.

Netvrdím, že sa nemôže stať, že by niekto pohár mal istý aj skôr, ale súčasné výsledky to nenaznačujú.


K hodnoteniu kategórie ženy: napadlo mi zhruba spočítať, koľkých závodov by sa zmena týkala a aký by mala dopad. V tohtoročnej sezóne zo 41 závodov (btw naozaj som ich napočítal v kalendári 41, nevie niekto, prečo sa v záhlaví poháru Pi píše len o 39?):
-na 11 bolo menej než 3 ženy, teda sa ich prípadná zmena netýka;
-na 10 boli 3 ženy. Pri dnešnej praxi sa na každom mohla vyhodnotiť víťazka kategórie, podľa navrhovanej zmeny by na aspoň časti nedošlo k vyhláseniu kategórie v žiadnej z divízii (počítať aj to mi napadlo až pri konci, tak už som sa k presnému počtu nevracal);
-na 3 boli 4 ženy, vo 2 prípadoch by bolo možné vyhlásiť kategóriu v rámci Pi, na jednom v rámci MRe;
-na 9 bolo 5 žien. Za dnešnej praxe bolo možné vyhlásiť prvé tri miesta v kategórii, podľa návrhu by sa myslím na každom vyhlásilo iba prvé miesto v Pi;
-na 8 bolo 6 a viac žien. Pri súčasnej praxi bolo možné vyhlasovať prvé tri miesta v kategórii. Podľa návrhu zmeny by sa na väčšine z nich vyhlasovalo iba 1. miesto v Pi, na niekoľkých (nespočítal som presne...) prvé tri miesta v Pi a na jednom by bolo teoreticky možné vyhlásiť kategórie v rámci Pi a (MRe+Re).

Podľa navrhovaného znenia by teda jednoznačne klesol počet závodov, kde je vôbec možné kategóriu ženy vyhlásiť. Zároveň by sa inde než v Pi vyhlasovala iba výnimočne. Otázka teda je, či je spravodlivejšie vyhlasovať čisto v divíziách za cenu, že sa často kategória vôbec neotvorí, alebo vyhlasovať naprieč divíziami, kde môže výsledné poradie často pôsobiť nefér (bez ohľadu na kritérium vyhodnotenia - % vs celkové poradie). V diskusii už padli názory pre aj proti. Vzhľadom na potenciálne výrazný dopad zmeny a fakt, že nepanuje zhoda na tom, ktorá varianta je spravodlivejšia, prikláňam sa k vyhlasovaniu kategórie ženy (aj iných) naďalej podľa svedomia každého organizátora.



Pajdalek
Příspěvky: 69

Příspěvek#59 » úte 30. črc 2019, 19:12

Ohledně toho prematche jsem to určitě nemyslel, tak že by se to mělo zakotvit natvrdo do pravidel. Spíš jsem to nadhodil jako "možnosti" pro pořádání závodů například v Liberci, na které se budu těšit a mile rád i vypomůžu. Je jasný, že prematch se dělá v rámci možností střelnice a organizátorů závodu.. a je to tak dobře. Někde to prostě nejde "den předem" se švédskými stoly a ubytováním v hotelu :D .

V rámci diskuze... :)
coffee píše:4) Děti, no určitě děti závodí v autech proti dospělým, že? Takže proč stále argumentujete touto skutečností? Když ale byl předložen tento příklad, to auto je vybaveno bezpečnostním zařízením, závody zajišťují technika, týmy pro záchranu a lékaři. Jaké bezpečnostní zařízení mají zbraně? Chcete bezpečnostní zajištění odpovídající úrovně? Počítejte s cenou za účast v řádu tisíců. A sorry, já nechci strávit měsíci jednáními u soudu a obhajováním, že jsem nic nezanedbal. každý je v pohodě, dokud se nic nestane.


Přirovnal jsem to k závodění v autech, protože v momentě kdy to dítě závodí (s pistolí nebo v autě) tak má vše jen ve svých rukách a zároveň si moc dobře uvědomuje co dělá.

Ano závodní auto má bezpečnostní rám, uzavřený auta mají i hasicí přístroj (některý jich mají míň, některý víc, některý vůbec),..
I zbraně mají své bezpečnostní pojistky (některý jich mají míň, některý víc, některý vůbec),..
(zrovna mě napadlo srovnání bezpečnostního rámu auta a blokace úderníku - když s oběma "věcma" někam prasknou tak se kvůli těmto bezpečnostním prvkům vlastně nic nestane)

To, že má někde poblíž zdravotníka, sanitku nebo nemocnici na to žádný závodník nemyslí, ať už je to dítě nebo dospělý jedinec.

Chápu, že někdo prostě nechce převzít tu zodpovědnost za někoho jiného.
Jen by mě zajímalo, pokud by nedej bůh k nějakému "průšvihu" došlo na LOSu,... Jaký rozdíl by byl v tom pokud ten průšvih způsobí dospělý jedinec se ZP nebo osoba (dítě) pod dohledem (tak jak to samozřejmě stanovuje zákon) ??? žádný mě nenapadá...
Pokud se ten průšvih nedej bůh stane, tak je úplně jedno kolik let bylo "pachateli" ... jednání u soudu se člověk stejně nevyhne.

coffee píše:Jsem přesvědčen, že autoři zákona v době jeho vzniku s účastí dětí na závodech s dynamickou střelbou nepočítali. Něco jiného jsou olympijské disciplíny, v klidu a z místa.


Vůbec netuším jak si na toto přišel, ale na tento argument lze odpovědět zcela opačně a navíc bude mít větší oporu v právě stanovené věkové hranici... Jakože naši zákonodárci s tím právě počítali a proto určili věkovou hranici od 10 let.
Nechci se v žádném případě hádat, pouze sděluji svůj názor k tématu.
Věc se má tak, že jsou smíchané dvě různé věci dohromady.
1. věc
Faktem zůstává, že zákonodárci chtěli, aby děti měli možnost učit se střílet, tím že stanovili věkovou hranici od 10 let.
Tím pádem i zákonodárci umožnili dětem účastnit se různých střeleckých disciplín.
2.věc
Zda-li je jim dle pravidel umožněno startovat v dané střelecké disciplíně.
Tudíž nelze se opírat v těchto otázkách o zákon, který to jasně stanovuje, ale o pravidla různých disciplín.

Lehce se ještě vrátím k přirovnání se závoděním s autem. '(sorry jako, ale prostě mi to přijde dost podobný a sám jsem jako dítě solidně závodil - i proti dospělím - a vyhrával jsem :) )
Kdy poznáte, že to dítě je šikovný?, že má talent?, že si uvědomuje nebezpečí?, že bezpečně zvládá to auto???
Teprve, až když se na to jeho umění podíváte. Dřív NE. Pak lze teprve soudit. Protože pokud si řeknete, že to dítě nemá řidičák a právě proto nemůže umět dobře řídit a je nebezpečný... tak je to hodně špatně.
Úplně stejný je to se střílením a zbrojním průkazem.

Ještě jednou ... nechci se hádat a chápu, že s tím může mít někdo problém a má prostě strach, ale je to škoda.

Lobuju za ty děti, protože jsem je viděl střílet, pískal jsem jim situace na pohárovkách a tak vím, že to zvládají mnohdy lépe než ostatní střelci. Jsou to vlastně děti našich zkušených střelců z LOSu a většina z nich jsou dobří rozhodčí. Proč myslíte, že by je na závody tito otcové brali kdyby nevěděli, že to se zbraní bezpečně umí.

Kvůli svému dítěti to nedělám... to se začne učit ovládat zbraně a střílet až za 4-5 let nezávisle na vývoji regulí v LOS

Jen mi to prostě přijde jako velká škoda, když ty malý borce (můžu je i jmenovat, ale nechci, protože je všichni známe) vidím jak jim to dobře jde.

Způsob výpočtu započitatelných závodů do poháru bych neměnil.
Kdo má ambice a nebo ho to baví tak jezdí po závodech napříč celou ČR a kdo nemá ambice nebo nemůže tak po závodech nejezdí.

Jak říkal Martin možná jdu hlavou proti zdi a možná plácám nesmysli... prosím opravte mé mínění a pokud možno slušně tak jak jsem se snažil já :)

Jinak myslím si, že pravidla LOSu jsou dobré a jediné co bych změnil je možnost střílet se zbraněmi s kolimátorem ... ale s rozumem. Osobně se chystám pár závodů v přístím ročníku střílet se zbraní s kolimátorem MZ.



coffee
Vedení LOS
Příspěvky: 853

Příspěvek#60 » stř 31. črc 2019, 08:37

Pavle, jen stručně k jedné věci. Při umožnění účasti dětí, nemohu koukat na šikovné děti zkušených střelců, ale i brát v úvahu nešikovné děti méně zkušených střelců (neber to doslova). ne všichni to zvládnou a kde chceš najít tu hranici?
Střelec se ZP má svou odpovědnost za to, co udělá. U osoby bez ZP má odpovědnost někdo další.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 9 hostů