Návrhy a diskuze ke změnám pravidel 2020

Moderátor: LOS vedení



coffee
Vedení LOS
Příspěvky: 853

Příspěvek#61 » stř 31. črc 2019, 08:40

Zkus si pročíst pravidla a propozice. jestliže jsou vyhlášeny divize a kategorie, tak pokud někdo přijede s tím, že se přihlásil v divizi Pistole a nemá zbraň této divizi odpovídající, tak musí počítat s tím, že do závodu nemusí být připuštěn, protože nesplnil podmínky. Takže ano, byla to výjimka a je nutno to avizovat předem.

Quirinus píše:Steiner: Já to tak udělal v Čelákovicích, ale i připuštění MZ bylo od ředitele prezentováno jako výjimka, že když už jsem tedy dojel, tak ať si to střelím, ale že příště nutno hlásit a mít domluveno předem. :-/



coffee
Vedení LOS
Příspěvky: 853

Příspěvek#62 » stř 31. črc 2019, 08:45

Věc se má jednoduše, účelem pohárových závodů byla právě kvalifikace na MČR. K ničemu jinému pohárové závody nebyly být určeny. Jen se časem začalo vyžadovat vyhodnocení celého ročníku. Tahle debata již v historii také byla. :(

Steiner píše:Albert: pokud mají pohár vyhrávat "nejlepší z nejlepších", pak omezení snížením počtu započítávaných závodů nedává smysl (při menším počtu započítaných závodů bude víc střelců se 100%). Oklikou se tak dostáváme k diskusi k čemu je vlastně ten Pohár dobrý a jestli ho nezrušit a nechat jen MČR ;-)

ad kolimátory: pokud vím tak je možné už teď s kolimátorem střílet MZ (mimo závod) = nezapočítávají se výsledky do Poháru. Proč to teda nikdo nestřílí? Je přece docela fajn zábava přijet na závod, kde vám někdo vymyslí, postaví a odpíská několik stagí.

ad hodnocení kategorie ženy: hodnocení je takové, jaké si určí pořadatel (ředitel závodu). Hodnocení žen podle procent v jejich divizích je podle mně spravedlivé. Žádné spravedlivější totiž zatím nikdo nevymyslel ;-) . Alternativou je kategorii ženy nevyhlašovat vůbec.

Uživatelský avatar
Quirinus
Příspěvky: 346

Příspěvek#63 » stř 31. črc 2019, 09:19

Coffee: Však já už s tím jsem srozuměn a děkuji za udělení výjimky na místě.

Právě proto jsem výše upozorňoval Steinera, že jeho návod (prostě přijeď s kolimátorem a střel si to MZ) nemusí fungovat a závodníkovi se může celkem snadno stát, že pojede na závod úplně zbytečně a MZ si prostě nevystřelí.

Uživatelský avatar
audis
Příspěvky: 2966

Příspěvek#64 » čtv 1. srp 2019, 10:52

ad děti: můžu se zeptat protože to neznám ani jsem nikdy si nevšiml: to se bavíte o tom, že na závodech před nebo po, řeší situaci na čas devítkou děti 10 - 15 let? Jestli jo, tak to mi připadá obrovský úlet a nebetyčná hloupost.

Uživatelský avatar
MM
Příspěvky: 1148

Příspěvek#65 » čtv 1. srp 2019, 11:28

@Decka - nie je vsetko ciernobiele, je rozdiel medzi 10 a 15r. Ako priklad - moj mlady (cerstvych 15) sa mota popri mne na strelnici uz nejaky cas, chodi na brigady, trenuje so mnou, chce sa tomu intenzivnejsie venovat ... ale na otazku sa na policii sa dozvies ze sportovy ZP pod 18r na vynimku udeluju v praxi len znacne aktivnym sportovcom s nejakymi vysledkami ... Takze tato cesta tiez nie je jednoducha (ak to mladeho nepusti, od buduceho roku bude riadnym clenom klubu - cize potom pojdem s doporucenim od klubu sa dohadovat o vyklade par. 19 ZOZ).

Ergo zatial bude zberat skusenosti na nasich klubovych akciach a uvidi sa co dalej. Na druhu stranu plne chapem ze zobrat si taketo nieco na triko s niekym koho nepoznas moze byt dost o pruser.

Takze do pravidiel by som to nedaval ale nechal to na pravomoci organizatora.



Honzajan
Příspěvky: 1039

Příspěvek#66 » čtv 1. srp 2019, 12:21

jaramat píše:... LOS střílí sportovními pistolemi odhadem možná i 1/3 střelců - podle toho co vidím kolem sebe na závodech, velmi často jsou to lidi kteří IPSC nikdy nestříleli, jen jim tento druh pistole pro střelbu v LOSu víc vyhovuje

No, to jsou mi ale novinky, ze na strileni je lepsi tezka kovova pistole nez lehka plastova urcena na noseni...
Tohle se melo prolomit uz davno. Myslenkou losu je neco jineho nez honeni desetin se zavodnim kverem.

Uživatelský avatar
audis
Příspěvky: 2966

Příspěvek#67 » čtv 1. srp 2019, 13:03

ad děti: obdržel jsem SZ, jsem srozuměn. Můj dotaz vyřešeno.

ad velké pistole můj názor Neměnit stávající stav.Odůvodnění: : já také vidím, že 1/3 střelců v kat. Pi má CZ shadow, TS, (prostě obrovské kvéry nenositelné), rozšířené šachty zásobníků. Ano ti s P10C jsou v nevýhodě. Nenapadá mě žádný způsob omezování, aby situace nebyla z jiného úhlu pohledu celkově ještě horší. Každé omezení přinese diskusi o hranici co ještě jo a co ne a bude to spirála naštvanosti a předlouhých definic zbraní (již dnes mají pravidla LOS 26 stran A4 - to nejde zapamatovat). Čili od majitelů velkých kvérů to je nefér, a to je tak všechno. Oni jsou ti neféroví.



jaramat
Příspěvky: 68

Příspěvek#68 » čtv 1. srp 2019, 15:38

Honzajan píše: No, to jsou mi ale novinky, ze na strileni je lepsi tezka kovova pistole nez lehka plastova urcena na noseni... Tohle se melo prolomit uz davno. Myslenkou losu je neco jineho nez honeni desetin se zavodnim kverem.

To je pořád dokola, myslím si, že v rámci změny pravidel v LOSu je tohle ta poslední věc která by se měla řešit, resp. neměla by se řešit vůbec a měl by být zachován stávající stav.
Bylo by třeba pochopit jedno, myšlenky LOSu jsou krásná věc a jsem za to, že LOS existuje, moc rád (ale i se sportovní pistolí se člověk naučí manipulaci, resp. dobře ovládat zbraň, reagovat pod tlakem atd.). Nicméně lidi jsou od přírody soutěživí a chtějí poměřovat své schopnosti a je to zcela přirozené, a aby to šlo, tak i LOS se hodnotí na čas a na přesnost zásahů a vyhrává ten nejlepší. A ať se ti to nelíbí sebevíc, i LOS se tak stal sportem, resp. dynamickou sportovní střelbou s prvky obranné střelby, řada lidí už to pochopila, a je na každém, jakou pistoli si na to v souladu s pravidly vezme, a už se opakuji 90% výsledku dělají schopnosti střelce a pak až výbava (resp. druh pistole), např. 5 závodů ve "Velké" Pistoli letos vyhrál člověk se Subcompactem a proč? Protože to je jeho schopnostmi a ne pistolí kterou střílí. I já jsem zjistil že Shadow 2 mi nedává nadpozemské schopnosti.
A co ocelové nesportovní pistole typu CZ 75, nebo 1911 a jejich klony, aj., ty by jsi taky zakázal, protože jsou ocelové, těžké a dle tebe nevhodné na nošení vid? (vycházím z tvé myšlenky, se kterou nesouhlasím, že vhodné na nošení jsou jen lehké plastové pistole a na to si přišel jak?). Pokud jsem již příliš OT, omlouvám se.

To audis: A možná že i víc než 1/3 střelců má pistole typu S1,S2, TS (atd.) a nefér by to bylo, kdyby to byl kvér s rozporu s pravidly, i ty máš možnost výběru a rozhodl jsi se proto co máš, resp. dle toho s čím chceš střílet, ale tvrdit, že střelci s těmito pistolemi jsou neféroví, to jsi možná urazil docela velkou skupinu střelců...

Uživatelský avatar
Mac.42
Příspěvky: 638

Příspěvek#69 » čtv 1. srp 2019, 16:23

Ano, je to pořád dokola:
Sportovní pistole jsou OK, ale kolimátory na závěru nejsou OK.
Protože proto, a basta.
Když se vám to nelíbí, udělejte si svoje závody.



jaramat
Příspěvky: 68

Příspěvek#70 » čtv 1. srp 2019, 17:27

Mac.42 píše:Ano, je to pořád dokola:
Sportovní pistole jsou OK, ale kolimátory na závěru nejsou OK.
Protože proto, a basta.
Když se vám to nelíbí, udělejte si svoje závody.


Ale já jsem pro kolimátory (oproti minulosti jsem na toto téma změnil názor) a to v rozumném rozsahu (tj. pouze malé kolimátory upevněné na závěru), to je za mně jediné co bych v pravidlech změnil. Myslím si, že by kolimátory neměly větší přínos ("výhodu") než dnes povolené lasery.

Uživatelský avatar
staM
Příspěvky: 267

Příspěvek#71 » čtv 1. srp 2019, 23:07

audis píše:ad děti: můžu se zeptat protože to neznám ani jsem nikdy si nevšiml: to se bavíte o tom, že na závodech před nebo po, řeší situaci na čas devítkou děti 10 - 15 let? Jestli jo, tak to mi připadá obrovský úlet a nebetyčná hloupost.


Někdo prostě vlohy na to má a určitě je to o zodpovědnosti a taky o drillu.
Mrkni na to do konce.


https://www.youtube.com/watch?v=H94gq3W4_wE

Uživatelský avatar
Majkl
Příspěvky: 361

Příspěvek#72 » pát 2. srp 2019, 07:47

Dobře ona :lol: Tak schválně, kolik zdejších dikutérů se cejtí nato, že by
1. se dokázali chovat v situacích stejně bezpečně (prst, úhly)
2 .ji "přestříleli"

Uživatelský avatar
Blacky
Příspěvky: 2511

Příspěvek#73 » pát 2. srp 2019, 08:13

Mnoo je dobra, ale je to "profik", takze jako priklad naprosto nerelevantni.



mamut16
Příspěvky: 39

Příspěvek#74 » pát 2. srp 2019, 10:16

ad Děti) současné doporučení ředitele LOS ponechat možnost startu na rozhodnutí ředitele závadu považuji za rozumné. Chápu, že někteří organizátoři to nechtějí, což je jejich právo a já to respektuji. Na druhou stranu, já s mladým trénuji na několika střelnicích, kde mu zákon i provozní řád střelnice umožňuje střílet situace. Přišlo by mi pak škoda, pokud by si to nemohl vyzkoušet i v závodě zvlášť, když v současnosti má bez jediného bezpečnostního incidentu (myšleno DQ nebo napomenutí) odstříleno 15 závodů. Ponechat možnost startu dětí (resp. lidí bez ZP) na konkrétním rozhodnutí ředitele závodu, by za mě byl rozumný kompromis.

ad Kolimátory) Střelba s kolimátorem se podle mě podobá střelbě s laserem víc, než se střelba s laserem podobá střelbě s klasickými mířidly. Kolimátory už podle mě taky dávno nejsou jen otázkou sportovní střelby a rozšířily se víc do civilního sektoru. Proto bych s kolimátory zacházel stejně jako s lasery, tj. povolit oboje nebo oboje zakázat.

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 2231

Příspěvek#75 » pát 2. srp 2019, 14:18

No, takze par faktu...

V prvni destice poharu jsou rovnomerne rozlozeni strelci s "tezkejma zbranema" a "lehkejma plastakama".
Volani po zakazu TSek, Shadowu, 2011ek apod je tedy nesmysl.

Hoznoceni zen - mozna v divizi Pi se strili proti 50 lidem a v divizi MRe se strili proti 5 lidem. Jenze pro poradi zen neni rozhodne celkove poradi ve sve divizi, ale procenta na viteze. A ten je v kazde divizi jen jeden... A ted mi nekdo reknete - je tezsi nastrilet na Jardu Racka 90% v divi MRe nebo na Stepana Tomolyu 90% v divizi Pi ??? Takze argument tom, proti kolika lidem se strili je statisticky nespravny. Ano, jiste by bylo lepsi pro kazdou divizi vyhodnotit i zvlast zeny. Az mi nekdo ukaze zavod, kde se ve vsech divizich sesly 3 nebo vice zen, bude to teprve impuls k tomu nad tim vubec zacit uvazovat. Do te doby potrebujeme vsechny zeny dostat pod jednu vysledkovku a ze vsech nedokonalych reseni je v soucasne dobe provozovany system nejmene blby. Navic je to naprosto dobrovolna vec poradatele, muze si ji delat jak chce. V Cekanicich jsme to zavedli proto, ze byl pozdavek a posledni zavody to vypadalo tak, ze nejaka ta zena na zaver zustala jen ve chvili, kdy tam na medajli cekal i jeji starej, jinak to nebylo komu predat.

Kolimatory - no, vyhlasujeme to, dokonce za urcitych podminek s tim lidi muzou prijet i zadarmo. Obcas s tim prijedou i 2 lidi na zavod :-)
Ja jsem pro, aby casem byly v pravidlech, ale rvat to tam pod tlakem jen proto, ze nekdo nekde napsal, ze by to bylo fajn?
Podobne zacinala puska a PDW... Nejdriv uplne mimo pravidla probehlo par zkusebnich zavodu a pak se z toho udelala oficialni vec, kdyz bylo videt, ze ten zajem je.

Max 10 zavodu do roka - jsem pro... Zavodu je fakt strasne moc a pro trochu zamestnanejsi lidi je to neujezditelny.

Lasery - nevim, vetsi rozdil vidim jen v lidech, co s tim doopravdy trenuji... A ti beztak umi strilet... Tezko rict, jestli vyhravaji jen kvuli laseru... Asi jo, asi jim pomaha... Proto ho mohou mit vsichni. Kdyz se pustime do debaty "co zakazat", tak jedinym logickym vyustenim nakonec je, ze kazdou situaci budou lidi strilet 1 stejnou zbrani spolecnou pro vsechny, aby to bylo "objektivni".

A na zaver to obligatni "Strilim tim, co nosim".
Jednou provzdy: LOS nikdy nebyl koncipovan jako zavody, kde by lidi MELI (nebo dokonce museli) strilet tim, co nosi !!! Hotovo, tecka.
LOS byl kocipovan tak, aby lidi meli moznost strilet i tim, co nosi, byly aspon nejak rozumne konkurenceschopni. Hotovo, tecka !!!

Odjakziva se LOS strilel vsim od CZ50 po IPSC Standard specialy 2011 (mimochodem s blokaci uderniku) a odjakziva lidi nadavali, ze s tema plastakama se neda vyhravat... A vzdycky se objevil nejakej Zapletal, Marx, Dadak, Hauer, Drazan, Krapacek, Zacek a jim podobni, kteri dokazovali, ze se strike-fire 700g plastakama se daj normalne prestrilet 2011ky, TSka a Shadowy uplne bez problemu. Ze je to o strelci a ne o zbrani.

Ad deti - ne, 10ti leti nestrili... Je jedno 11ti lete, ktere je na svuj vec dost velke a do zavodu bylo vpusteno po dukladnem provereni, ze to dooprvady umi (ze ja bych svyho mladyho nenechal v 11ti trenovat 9kou je vec jina - to je ale zodpovednost rodicu, muj kluk k 11tinam dostal Berettu 71 a s tim musi vydrzet, dokud nevyroste a nezesili). Pak zbytek 13+ na zacatku, dneska uz je jim vic. Jsou jasne dana pravidla, kdy ta decka mohou startovat, pokud to poradatel pripusti a kdo a jak za to zodpovida.

Tak prestante vymejslet voloviny. Navic - odjakziva - navrhy zmen se podavaly v paragrafovem zneni, nikoliv: "me by se jako libilo, kdyby tohle bylo nejak jinak, treba zhruba takhle nejak". Regulerni diskuze se vzdy mnohem ucinneji vede nad jasnym konkretnim navrhem nez nad filosofickou myslenkou.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 hostů