Jak řešit problém s rozpoznáním útočníka od obránce?



greenhorn
Příspěvky: 714

Příspěvek#16 » úte 13. srp 2019, 11:34

Je dobré, že tady tato dikuse probíhá. Alespoň si soudný člověk uvědomí, že relativně bezproblémová je obrana vlastního území (dům, byt apod.). Tam zjednodušeně platí, že útočník je každý cizí mimo domácí.
Zatím co rozeznat toho dobreho či špatného ve veřejném prostoru je problém. Obvzlášť když se do toho připlete ještě nějaký ten spravedlívý. Tady by zřejmě mělo platit: nehas, co tě nepálí.



koudak
Příspěvky: 328

Příspěvek#17 » úte 13. srp 2019, 12:18

OP: Jeste me tak napada. Zbrane sice mame na obranu sebe i druhych pokud je to treba, ale primarne je asi treba myslet na sebe. Sam sebe tezko budes chranit tim, ze se budes vmesovat do sporu, ke kterymu ses dostal v pulce.
Je to trochu zvlastni situace, ze chces treba pomoct, ale v podstate ani nemuzes, protoze cokoliv udelas tak to bude spatne.



Indian
Příspěvky: 1427

Příspěvek#18 » úte 13. srp 2019, 13:12

Podobné situace jsme řešili na kurzu nutné obrany ve veřejném prostoru, který organizovali v K-Shooting . Bylo to v Olomouci a používaly se výhradně FX zbraně (vzduchové pistole jako G17 na gumové kuličky). Měli jsme živé figuranty a ti se nás snažili zmást, kdy to je a kdy už není NO. A taky co dělat poté, co se nám podaří "útočníka" zpacifikovat, donutit ho odložit zbraň, lehnout na zem a čekat na policii. Zbraň je třeba sklonit a nedržet ji namířenou, aby Vás jako útočníka nesejmula policejní zásahovka. A hlavně - v průběhu NO na útočníka celou dobu řvát, aby okolo přítomným bylo jasné, kdo je útočník a kdo obránce.
Komunikace pomůže taky. Když už musím tasit do situace, kdy dva mají zbraně v rukou, ptát se co se tady děje. Policista by se alespoň ústně prohlásil za policistu. Podle hlasu a intonace se snad dá i poznat, jestli je to polda nebo se za něj vydává.
Dobrý kurs pomůže v nácviku podobné stresové situace. Ujišťuji všechny, že je to pořádný adrenalin i bez ostré zbraně.



pavelg
Příspěvky: 3053

Příspěvek#19 » úte 13. srp 2019, 13:37

Asi by si měl každý nějak srovnat levely NO a KN
1. jsem napaden já nebo moji blízcí a jsem nucen se bránit (rychle účinně se bránit)
2. Jsem napaden, ale můžu/můžeme utéct (utéct/postavit se agresorovi)
3. Střílí aktivní střelec, ale nejde vysloveně po nás, můžeme odejít (odvést blízké-vrátit se?)
4. Střelba/teror za rohem (jít tam?)
5. Být svědkem konfliktu a vědět, kdo je agresor ve skutečném slova smyslu (vměšovat se? Jen při ohrožení něčího života nebo je jít rovnat? Nebo dokonce řešit jejich spor? )
6. Být svědkem konfliktu bez znalosti kdo je kdo (zasáhnout jen když je někdo ohrožen? )
7. Být zpraven o tom, že za rohem je někdo ohrožen ... (kdo mi to hlásí, co to je za lidi, hrozí něco bezprostředně.... je důvod se tím vůbec osobně zabývat?)

A pak takové ty detaily - rozumím opravdu situaci před sebou? Lze s aktéry komunikovat? Lze jim věřit? Vidím celou situaci - nemám za zády komplice nebo zbytek bandy? A pokud se rozhodnu zasahovat - situaci buď řeším, nebo deeskaluji.
Vypadám přitom pro kolemjdoucí (nebo policajty) jako řešení problému nebo jako TEN problém?

Jo.. jsou to teoretické plky, na které asi v tu chvíli není čas, ale je dost poučné si vzpomenout, kolikrát se situace jevila jinak, než byla a pamatovat na to, když se něco semele.



Indian
Příspěvky: 1427

Příspěvek#20 » úte 13. srp 2019, 13:44

pavelg: přesně jak píšeš. TAky proto se třeba učitelé na školách učí ochranu žáků podle zásad "USB" - uteč - skryj se - bojuj. Boj je na posledním místě a tak se na to může dívat i soudce, který bude hodnotit výsledky a rozdávat "odměny". Nejlíp jsou na tom vždy nezúčastnění. Tasím opravdu v krajním případě, kdy není vyhnutí a úniku.
S těmi body naprosto souhlasím. Je třeba mít se na pozoru, aby člověk při dobrém úmyslu pomoct nebyl nakonec označen za toho, kdo to celé eskaloval a potom "sbohem nutná obrano, vítáme na Mírově"...

Uživatelský avatar
Brigadier
Příspěvky: 65

Příspěvek#21 » úte 13. srp 2019, 14:21

Pánové, pár let nazpět jsem byl donucen použít hrozbu zbraní. Dopadlo to tak, že jsem na něj mířil, řval na celé kolo, a byl jsem odhodlaný to použít. A až pak se zastavil a utekl. Nikdy více! Pokud je možnost, ať o mně nikdo neví. A pokud to jde, zdekuji se dopryč.



Indian
Příspěvky: 1427

Příspěvek#22 » úte 13. srp 2019, 14:26

Brigadier: USB - utéct, schovat se, bojovat (jako krajní možnost). Ale pokud bych měl za zádama děti, vnoučata, manželku a někdo by na nás přímo útočil, tak bych asi tasil relativně brzy. Jinak souhlasím - kdo uteče, ten vyhraje.



bitkar
Příspěvky: 302

Příspěvek#23 » úte 13. srp 2019, 15:45

Dle me zustat u rohu a delat defakto to, co by udelala i pcr - vyzvat k odhozeni zbrane s tim, ze chces volat pcr. A mit tak oba pod kontrolou. Pokud se nekdo branil legalni zbrani, tak bude za privolani pcr rad. Rozhodne bych to cinil s moznosti kryti pred pripadnou palbou. Kdyz nekam vlitne urna, tak taky zatkne vsechny a resi se teprv az pak kdo byl kdo a pokud nekdo zacne mirit nebo strilet jejich smerem tak uz se jen macka spoust.



expres
Příspěvky: 604

Příspěvek#24 » úte 13. srp 2019, 15:48

Tazatel psal, za rohem strelba...du se podivat ("jsem spasitel se zbrani....omg"). To je dle me nejblbejsi volba.
Chapu jeste pestni rvacku kde pomuzu treba napadene zene..Ale nic dalsiho z toho co predvadi nase soudy nepodniknu. Proc taky? Tak ZP si muzou udelat "vsichni" necht se o sebe staraji. Pcr je profi slozka co si platime, cekam vykony, ne jen pokuty.

Schazi zde i varianta ze pcr stoji nad pachatelem a muze byt v soku,zranen, horsi rozpoznavani a vy tam na nej tasite kver s pokrikem, zahod to. Co kdyz vyhodnoti ze patrite k utocnikovi. Co kdyz utocnik bude mit i nuz a v nestrezeny moment ho na vedle leziciho pcr (v pripade ze vas uz pcr davno nesmahl) treba zakerne bodne..
Myslim ze je lepsi do podobnych konfliktu vubec nezasahovat a volat pcr. Preci jen sou za to placeni oni z nasich danni.



Hujer Viktor
Příspěvky: 328

Příspěvek#25 » úte 13. srp 2019, 16:53

to je krása kam to naše policie, prokurátoři a soudy dotáhli.
nepomůžu nikomu, starám se o sebe.



expres
Příspěvky: 604

Příspěvek#26 » úte 13. srp 2019, 20:54

Presne tak, je to pekna tecka na konci pribehu. Misto pomoci je lepsi se do niceho neplest.

A otazkou zustava koho a proc zachranovat. Celkem cerstve resim poskozovani meho majetku. MP - veci resila a ted po znamosti jen "domluvou". Vzdy jsem u MP platil. Nikdy v zivote domluvou. No co, znamosti. Radnice a vice odboru, ktere to maji resit? Opet nic a zas jen znamosti s bohatym majtelem. Urad ma na cloveka paky jak se mstit. Treba zatrhnuti zadosti na ktere ma pravo. Proste smula, ac to pozenete dal... PCR? My s tim nic nemuzeme delat a nas se to netyka-> obracejte se na urad. Mooozna s pravnikem a dupanim po pcr si vymuzu cinnost radnice, ale kolecko se znovu uzavira s nastvanyma msticima urednikama... Ktery si platim, vsechny, makam v soukromem sektoru.
Ehm v tomhle bordelu jit nekoho zachranovat se soudy jak funguji. Diky pekne, ale snad se zachranej.



Střelec
Příspěvky: 1648

Příspěvek#27 » úte 13. srp 2019, 21:21

Byl bych opatrný se přimíchat do sporu, kde nemůžu s určitostí říct, kdo je špatný a kdo dobrý.

Chapu jeste pestni rvacku kde pomuzu treba napadene zene..


Taky těžké říct, blízký kamarád byl kvůli něčemu takovému 2 roky tahán po soudech, než ho očistili, protože vylezl z hospody a vidí jak chlap praští ženskou několikrát po sobě pěstí do obličeje. Upozornil ho, ten byl pod vlivem, začal mu nadávat a pokusil se k němu přibližít, když byl agresor u něj, kamarád ho zpacifikoval - prostě ho položil na zem. V tom mu skočila "napadená" žena na záda, podrápala mu obličej, hrudník a ve finále ho napadli oba. Po příjezdu policie uvedli, že je napadl (byl to pár), stejně tak vypovídali u soudu. ... a soudy se táhly, skončilo to tedy jeho očištěním, ale prý už by se nikdy mezi cizí lidi nemíchal.

Opravdu těžko soudit, když člověk nezná pozadí sporu. Může se mu to vymstít.

Uživatelský avatar
audis
Příspěvky: 2966

Příspěvek#28 » úte 13. srp 2019, 21:26

a proto (jak bylo dříve řečeno předřečníkem Kolombo) Zasahovat asi jen v případě, že je naprosto zřejmé, že osoba se zbraní se snaží ležícího dostřelit, to je zjevně nezákonné. Opakuji: naprosto zřejmé. Znovu opakuji opravdu naprosto bez pochybností čtyřikrát raději vidět že: naprosto zřejmé

A nebo raději ani to, jak psali další předřečníci. Bůh ví kdo je kdo a kdo s kým nečekaně. Fakt jo.

Uživatelský avatar
Int1m1thy
Příspěvky: 1498

Příspěvek#29 » úte 13. srp 2019, 22:05

AUDIS: ani tvuj pripad dostrelu nemusi bejt uplne pravda ;)

Neoful: Jak řešit problém s rozpoznáním útočníka od obránce? Neresit, uz pouze tim jak formulujes otazku, tak nejsi ani znalej ani zkusenej resit tenhle problem, takze se toho vyvaruj a neres to. Pride mi to jako syndrom bileho rytire a tedka si dostal mec... Situace jak si predstavujes se urcite nestanou, bude to uplne jiny... Takze jak uz tu psali jiny, run hide fight, a zavolej 158...

Uživatelský avatar
audis
Příspěvky: 2966

Příspěvek#30 » úte 13. srp 2019, 23:23

Int1m1thy píše:AUDIS: ani tvuj pripad dostrelu nemusi bejt uplne pravda ;) .

:arrow: :wave:

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 15 hostů