Které zbraně při zkoušce na ZP skupiny A,B,C ?



janina1207
Příspěvky: 3

Příspěvek#1 » úte 20. srp 2019, 10:29

Dobrý den, když si chci udělat ZP pro skupiny A,B a C budu střílet z krátké zbraně a dělat s ní bezpečnost a manipulaci ? Děkuji za odpověď.

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4543

Příspěvek#2 » úte 20. srp 2019, 10:33

Střílet bys s ní neměla, manipulace záleží na komisaři.



tatra21
Příspěvky: 344

Příspěvek#3 » úte 20. srp 2019, 10:56

Mám za to, že je-li C, pak je vždy dlouhá kulová a dlouhá broková. Je-li A a B, pak může být dlouhá kulová nebo krátká kulová. Mluvím teď o střelbě, manipulace, jak je výše, je na komisaři. Dle mého tedy můžeš střílet i z krátké.

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4543

Příspěvek#4 » úte 20. srp 2019, 11:36

tatra21 : Nehledě k tomu, že už je to tu řešeno asi tisíckrát, existuje přípis OBP MVČR, který tuto problematiku upravuje. A ten je tu možná uveřejněn stejně často.



janina1207
Příspěvky: 3

Příspěvek#5 » úte 20. srp 2019, 13:10

Děkuji, už jsem si to našla.

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 2231

Příspěvek#6 » stř 21. srp 2019, 07:47

tatra21 píše:Mám za to, že je-li C, pak je vždy dlouhá kulová a dlouhá broková. Je-li A a B, pak může být dlouhá kulová nebo krátká kulová. Mluvím teď o střelbě, manipulace, jak je výše, je na komisaři. Dle mého tedy můžeš střílet i z krátké.


Ano, A a B je "kratka NEBO dlouha kulova" a C je "dlouha kulova a brokovnice".
Tedy, pokud zadatel kvuli C strili dlouhou kulovou, pak jiz splni i podminku pro A+B a ma hotovo.
Pokud by jej komisar nutil strilet i kratkou, mohlo by dojit ke zmatecnemu stavu, kdy zadatel dlouhymi splni a kratkou pak nesplni.

Takze odpoved:
Obj.: strilet se bude malorazkou a brokovnici, na manipulaci mohou byt pouzity vsechny zbrane.
Subj.: ja bych pri teto kombinaci zacal malorazkou (prevzeti, rozborka, sborka, zavady), kdyz by to zadateli slo fakt dobre, tak bych u toho i skoncil. Kdybych mel pochybnosti, pokracoval bych brokovnici a kratkou bych nechal na zaver, kdyby pochybnosti stale trvaly. Ale to je ciste muj subjektivni pristup, kdy se snazim nevyhazovat za drobnosti a voloviny a snazim se respektovat to, ze zadatele jsou nervozni a zkouskou je spise provest, nez dusit, ale na druhou stranu mi svedomi nedovoli to dat nekomu, na kom je videt, ze by se zbrani byl nebezpecny a dela jasne chyby vedouci k nahodnemu vystrelu ci jinemu ohrozeni lidi kolem sebe.

Uživatelský avatar
Blacky
Příspěvky: 2511

Příspěvek#7 » stř 21. srp 2019, 09:27

Tj. tazatel pokud bude delat A, B, C, tak bude strilet kazdopadne dlouhou, ale kratka ho take muze potkat. Tj. lepsi byt pripraven. A kdyz uz ,tak si pridat i E?????



aToM
Příspěvky: 498

Příspěvek#8 » stř 21. srp 2019, 11:28

Pokud si E nepřidá, nebude z krátké střílet. Na C je povinná broková A dlouhá kulová a tou splní i dlouhou NEBO krátkou kulovou pro A a B. Jinak by to mohlo vést k nerozhodnutelným stavům- nastřílí z dlouhé, ale ne z krátké.



janina1207
Příspěvky: 3

Příspěvek#9 » stř 21. srp 2019, 11:35

Děkuji za odpověď. Z krátké mě to moc nejde, tak proto se dotazuji :)

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 2231

Příspěvek#10 » stř 21. srp 2019, 13:37

Blacky píše:Tj. tazatel pokud bude delat A, B, C, tak bude strilet kazdopadne dlouhou, ale kratka ho take muze potkat. Tj. lepsi byt pripraven. A kdyz uz ,tak si pridat i E?????


Nezpochybnuji, ze je dobre umet strilet ze vseho.
Ale pri zkousce na skupiny A,B,C se strili z malorazky a brokovnice. Kratka muze zadatele potkat leda u mnipulace, nikoliv u strelby.
Duvody uvedene jiz asi 3x vyse.



Dragunov
Příspěvky: 395

Příspěvek#11 » stř 21. srp 2019, 20:56

Snažím se to takhle vysvětlovat, ale na Pardubicku mi všude možně buď a) nevěří a tvrdí opak - starší ročníky b) nevěří komisařům, resp. c) tvrdí že komisaři sem jezdící jsou pěkný s...
Chtěl jsem na střelnici pomáhat s přípravou adeptů, ale když jsem viděl co je tam učí za finty a jak je drtí u zkoušky na teorii...typu vložné hlavně, značení atp., tak jsem se na to vyprd.
A jak to u zkoušek probíhá nezjistím :(

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4543

Příspěvek#12 » čtv 22. srp 2019, 16:34

Dragunov : Proč ne? Pokud na té střelnici nějak působíš, lze požádat komisaře, jestli ti umožní nahlédnout. Ovšem měl bys tam mít nějakou oficiální funkci (např. jeden ze správců) a je to na komisaři, jestli bude souhlasit.

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 2231

Příspěvek#13 » pát 23. srp 2019, 07:48

Ja se tam nekam do tech pardubic snad na zkousku prihlasim.

"Drti u zkousky na teorii" uz by fakt nemelo byt mozne. I kdybych na jakykoliv teoreticky dotaz v ramci prakticke casti odpovedel "protoze ruzovy slon", mel bych zkouskou projit.



Dragunov
Příspěvky: 395

Příspěvek#14 » stř 28. srp 2019, 21:27

marinakus: koukám, že se mi neodeslala odpověď. Už jsem se v mezičase stihnul vlastně přestěhovat. Ale podle toho jak to učí místní a co mi říkali, oni neví jak to u zkoušky manipulace chodí, jelikož u ní nejsou. (nebyli)

cmk: To jsem napsal špatně. Myslel jsem při "přípravě na zkoušku z manipulace" je tam takhle drtí a byl bych do toho nucen to dělat stejně. (v Sezemicích) Nicméně jinde (tedy Olomoucko) jsem neslyšel tolik katastrofických historek typu papírek v hlavni nebo, "Dobrý...joooo než odejdete, ukažte mi kde jsou zkušební značky - adept ukáže dotkne se pistole a "Nashledanou manipulace s nezkontrolovanou zbraní"
Podobně jsem to slyšel na Hůrce, kde jsem absolvoval školení já a byl školen na všecko možné. V Dašicích jsem nebyl, tam mě ani na kurz nechtěli vzít když u nich nedělám zkoušku. Krajovou (okresovou?) zvláštností je, že si adept místo zkoušky vybírá sám.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 18 hostů