Makarov

Pistole, které nepatří do žádné z ostatních kategorií
Georg

Příspěvek#226 » stř 4. led 2012, 22:52

Bohuliby píše: ..... Zajímavé bylo ale překládání z azbuky do latinky, seběhli se snad všichni co tam byli a nakonec usoudili, že serii před číslem zbraně v azbuce mám na faktuře špatně od prodejce ! C H je podle mě i BVS - S N, ale usoudili, že mě tam napíšou do průkazu zbraně stejně C H, asi to je špatně, doufám jen, že s tím nebudu mít jednou problem. První pocity ze střelby popíšu, jakmile se dostanu na střelnici.

Když jsem já loni před vánoci kupoval svého Maka, tak prodejce otevřel dveře skladu a na něco koukal. Já nevěděl na co, ale pak do papírů napsal výr. číslo v češtině. Já se ho zeptal, jak to poznal a on, že má na tabulce dveří napsaný na tu azbuku překlad v latince :lol: . Jinak máš pravdu, C a H je v ruštině S a N. Taky jsem se kdysi učil rusky (dnes se učím střílet :lol: ).
P.S. by mě zajímalo, jak by přepsali mé písmena: I a P v čestině. Azbuka má totiž jiný tvar písmene I :lol: - fotku dodám později, už je moc hodin :D

Bruno

Příspěvek#227 » čtv 5. led 2012, 11:51

Pánové já mám na Maku C a to N je obráceně - zrcadlově.To je v ruštině - I -.C je - S.
V techničáku to mám česky napsáno správně.Je vidět jak tomu policajti rozumí.Musím se chechtat.Na zbraních by měli být znalci.Hm,Hm :lol:

Bruno

Příspěvek#228 » čtv 5. led 2012, 11:59

И и -tak tohle je ruské I i.Co na to policie? Mrknout na Net.

Bruno

Příspěvek#229 » čtv 5. led 2012, 12:44

Našel jsem článek o náboji 9mm court :
Náboj vz.82 je velmi blízkým příbuzným náboje 9 mm Makarov. Nejsem si jist, zda hlavním důvodem pro jeho zavedení v minulém století byla právě kritéria koncové balistiky. Skutečností však je, že balistické charakteristiky obou nábojů jsou vzhledem k odlišné konstrukci obou nábojů dost odlišné, viz údaje:
Charakteristika / rozměr (vz. 82 / Mak)
Celková hmotnost náboje / g (8,1 / 10,0),
Hmotnost monoogiv. střely / g (4,5 / 6,1),
Hmotn. vým. prach. náplně / g (0,28 / 0,21),
Počáteční rychlost střely / m/s (400 / 310),
Balistický výkon náboje / J (360 / 293),
Hodnoty průbojnosti na ústí (hloubky vniku do materiálů / mm)
dřevo tvrdé příčně (40 / 47) a podélně (38 / 42),
cihla pálená (20-42 / 22)
písek suchý (150 / 190),
hlína ornice (295 / 300).

Z údajů je zřejmé, že dvaaosmdesátka Makarova nijak ve schopnosti pronikat překážkami nepřevyšuje, spíše naopak. Spékaná střela vz.82 je sice rychlejší, má větší poč. energii, ale také větší průměr (ve srovnání s ocel. jádrem Makarova) a je lehčí, takže je snadněji při proniku zbržděna.

Bohuliby

Příspěvek#230 » čtv 5. led 2012, 23:37

Já jsem zase malinko zkoumal to střelivo se střelou z tvrdokovu. Jak píše Bruno správně, my to vůbec nemůžeme použít na obranu a hlavně ani na střelnici. Je to střelivo pouze na povolení Policie. Trestuhodné je, když vám to prodá prodejce, že to je nějaká komise, asi tomu nerozumí, ale nepozná to stejně jako já, když jsem si naběh s těma 7.65 ! Nebo to prodá zaměrně, aby se toho rychle zbavil. Tak jsem zase tam, kde jsem byl, jak tam nevidím FMJ, tak nevěřím, co vy na to ?

Bruno

Příspěvek#231 » pát 6. led 2012, 05:27

No s těma ocelákama je to trochu zmatené.Je to vojenské střelivo do vojenských zbraní.Vojenskou zbraň můžeš získat s povolením policie na zbroják skupiny -A.
Před několika málo lety rozprodávali vojáci podnikatelům přebytečné náboje (oceláky).
Potom to bylo zakázáno,a náboje se měly zlikvidovat.Jenže likvidace by byla příliš drahá.Tak je opět povolili prodávat.Použití těchto nábojů má určitá omezení.Tento příspěvek jsem hodně zkrátil.Kdo by chtěl vědět víc,musí si na Netu najít kauzu Multiagro,a také to co se kolem těch oceláků svého času dělo a psalo.Také se o tom psalo ve Střelecké revue.

Netrefijev

Příspěvek#232 » pát 6. led 2012, 07:04

Bohuliby píše:.....Tak jsem zase tam, kde jsem byl, jak tam nevidím FMJ, tak nevěřím, co vy na to ?

FMJ znamená FULL METAL JACKET - tedy že má kovovou košilku

Ty s ocelovým jádrem tedy vz.82 mají na krabičce napsáno Fe/tbpl což znamená Fe-ocelové jádro/ tbpl - tombakový plášť. Tak mi to bylo jednou sděleno. Nicméně Fe může znamenat i ocelovou nábojnici.

Georg

Příspěvek#233 » pát 6. led 2012, 13:42

Takže slíbená fotka značení mého Makarova. V češtině IP:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Bohuliby

Příspěvek#234 » pát 6. led 2012, 21:21

Náboj 9 mm Court je náboj vz.82 ?

Artifex

Příspěvek#235 » pát 6. led 2012, 21:51

Ne, náboj vz.82 je 9mm Makarov akorát se střelou ze spékané ocele

Bruno

Příspěvek#236 » pát 6. led 2012, 21:52

Náboj 9mm court,znamená - 9mm krátký.
FULL METAL JACKET znamená celoplášťová střela.Jacket-plášť-sako-obal.U nás se říká u střely plášť.Když má střela olověnou košilku,tak obepíná ocelové jádro a na vrchu je plášť.

Bohuliby

Příspěvek#237 » pát 6. led 2012, 22:08

Na kabíčkách s voj. náboji není uveden výrobce ? Vzor 82 je vyroben ve Vlašimi ?

Artifex

Příspěvek#238 » pát 6. led 2012, 23:05

Výrobce je uveden zkratkou BXN= S&B Vlašim
Ještě je na naší munici běžné AYM= Považské strojárne

Bohuliby

Příspěvek#239 » sob 7. led 2012, 23:50

Nejlevnější nové náboje Makarov má asi C.I.D. Praha, ruské Wolf 4.50 Kč. Měl jste někdo ty srbské Prvi Partizan a za kolik ?

Vashan

Příspěvek#240 » ned 8. led 2012, 02:37

Zdravím,
nemáte někdo zkušenost s náboji 9 mm Makarov z Multiagro? Koupil jsem to v domění, že to budou staré ruské armádní náboje. Nicméně v krabičce je směska nábojů značených čísly 38 64 (ty by měly být ruské); 21 65; 21 67 - viz foto. Bruno píše, že ty "21" by údajně měly být ze spékaných ocelových pilin, vzhledově vypadají jako ty "38". Nerad bych svému Makovi ublížil...
9mmMak.jpg

Pozn.:
Bruno píše:
Když jsem kupoval náboje do Tokareva,tak mě hned řekl že to je ocel, a že je nesmím střílet na kryté střelnici kvůli odrazu.Jinak myslím že oceláče jsou zakázané i na případnou obranu.

Podle mne by s použitím na obranu neměl být problém - jsou-li tedy náboje schváleny ČUZZS pro civilní použití.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Zpět na